Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dirty Harry

JAKĄ OMEGĘ KUPIĆ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;)

Wczoraj się przedstawiłem, dziś zaczynam kosultacje z Fachowcami ;) Konsultacje na temat JAKĄ OMEGĘ WYBRAĆ :?:

Używam na zmianę dwóch automatycznych Tissotów PR100 (szafirowe szkło, podwójny datownik, model z połowy lat 90-ych), ale choruję na Omegę... :( Troszkę sprecyzuję to, czego szukam:

Emerytem nie jestem i w garniturach nie chodzę, ale z drugiej strony za bardzo przekombinowane zegarki też mi nie odpowiadają. We wrocławskim autoryzowanym serwisie Omegi przy pl. Uniwersyteckim powiedziano mi, że bezsensem jest kupować zegarek za kilka tysięcy, w którym kwarcowy mechanizm wart jest kilkaset złotych. Nie wiem, czy to prawda, ale skłaniałbym się raczej ku automatom, zwłaszcza, że sam takowych używam. Ale to nie jest warunek konieczny - kwarc też może być. Zdecydowanie preferowałbym szkło szafirowe i wodoszczelność klasy 100 m. Nie dlatego, żebym pływał w zegarku, bo nigdy tego nie robię, ale jakoś tak pewniej się czuję - tak, jak już jeden z kolegów napisał o wpadaniu zegarka do zlewu... Tarcza tylko i wyłącznie ciemna. Rozmiar... No właśnie - tu jest pies pogrzebany... Moje Tissoty są zegarkami małymi, koperta łącznie z koronką ma średnicę 37,2 mm (średnica na wysokości 3 i 9) i w takich zegarkach czuję się najlepiej. Tak małej Omegi pewnie nie dostanę, ale w grę wchodzą chyba tylko zegarki typu "reduced", "mid size" czy jak tam jeszcze się je oznacza. Zegarek niekoniecznie musi być nowy. Cena... Hmmm... No, jak najniższa, to wiadomo :):D:D

Speedy - MARZENIE :!: :!: :!: :D Bardzo podoba mi się Speedmaster Reduced 3539.50.00 :D Wodoszczelnosć 100 m, szafir... Widziałem tylko na obrazku, nie znam wymiarów. Może któryś z Szanownych Speców zna :?: Fajnie na ręce leży Seamaster 300M Mid Size, choć sama forma jak dla mnie trochę za bardzo rewolucyjna. Mam katalog Omegi sprzed kilku lat i tam jest coś takiego, czego na aktualnej stroni internetowej Omegi już niestety nie znalazłem - Seamaster 120M o numerze 2511.81 - SUUUUPER :!: :):):)

No i teraz prośba do Szanownych Kolegów o wszelkie uwagi, porady, podpowiedzi - czego szukać, gdzie szukać, które z wymienionych wyżej preferencji są niemądre, itd. Jako nowicjusz w tym miejscu chłonę jak gąbka wszelkie informacje, z które z góry dziękuję :!: :):):D

I jeszcze jedno... :oops: Zastanawiałem się, czy to pytanie w ogóle zadać... :oops: Co to jest KALIBER w zegarku :?: :?: :?: Czy tak określa się mechanizm (kaliber taki a taki = taki a taki typ mechanizmu) :?: :?: :?:

Pozdrawiam serdecznie!

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Laco Stuttgart Pro 43 mm | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaliber to inaczej mechanizm /werk/ zegarka - nazwa od średnicy /kalibru/ mechanizmu podanego w liniach paryskich.

Co do omegi to skoro pasują Ci takie małe zegarki to mid size i reduced będą ok. Wymiary znajdziesz w sieci.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99

witam :D

z kalibrem masz racje... - tak właśnie określa sie mechanizm... dam sprzykład... Seiko Monster ma kaliber/mechanizm 7s26... Stowa Antea ma kaliber/mechanizm ETA 2824-2

dokładnie o to chodzi :wink:

na początek powiem Ci tak... jeśli już nosisz mechanika i bardziej miłujesz zegarek niż używasz ;) to lepszym będzie w 100% mechanik!! :twisted:

nie wiem czy czytałeś posty na forum... ale o mechanika trzeba dbać:( poza czyszczeniem i takimi tam... zegarek co 3 latka należy oddać do czyszczenia/konserwacji gdzie zegarek jest rozbierany i są na noszone nowe substancje smarne... przyjmij to za normalkę - tak jak wymianę oleju w samochodzie :!: :idea:

a teraz moje propozycje:):D

coś bardziej klasycznego lecz mającego wszak akcenty sportowe moim zdaniem... a mianowicie OMEGA De Ville z wychwytem Co-Axial...

post-0-0-42954600-1330532792.jpg

ten jest genialny... z rezerwą chodu... małą sekundą i certyfikatem chronometru... no i wychwytem Co-Axial...

kolejna propozycja... to... Omega De Ville Co-Axial Ratrapante...

jaki? sam zobacz...

http://home.xnet.com/~cmaddox/blog_support...omega1_crop.jpg

kolejna...

Omega Semaster...

post-0-0-21443000-1330532797.jpg

wodoszczelność klasy 300m...

kolejna... także Omega Seamaster... ale już z wychwytem Co-Axial... i troszke mniejszą wodoszczelnością bo 150 m... no i certyfikatem chronometru jak to te Omegi posiadające Co-Axial :D

post-0-0-57249200-1330532801.jpg

lub jak wspomniałeś Speedmaster...

post-0-0-06231200-1330532803.jpg

a na koniec zostawiłem moją lubą i wymarzoną Omege Seamaster Proffesional Planet Ocean Co-Axial 600m

:wink:

post-0-0-06797900-1330532806.jpg

to moje typy jeśli chodzi o Omegę... a co do rozmiaru zawsze możesz kupić reduced.. ta speedmaster na zdj to wlasnie reduced ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslę że zegarkiem "do wszystkiego" jest Railmaster:

R5.jpg

R7.jpg

R9a.jpg

Można do niego założyć wiele pasków i zmieic jego charakter

Reduced ma 35,5 mm

Osobiscie radziłbym Ci zwyczajnie poprzymierzac wiecej zegarkow i uznac ktory Ci najlepiej lezy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, że moje automaty konserwuję! ;) Troszkę rzadziej wprawdzie, bo co cztery, a nie trzy lata - zgodnie z zaleceniem autoryzowanego serwisanta Tissota we Wrocławiu. Tak mi zegarmistrz mówi, więc serwisuję regularnie, z dokładnoscią do dwóch tygodni ;):(:D Przegląd, czyszczenie, smarowanie, wymiana uszczelki, regulacja...

A teraz bardzo proszę o wyjaśnienie: co to jest rezerwa chodu, wychwyt Co-Axial i certyfikat chronometru :?: :?: :?: :D

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Laco Stuttgart Pro 43 mm | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A teraz bardzo proszę o wyjaśnienie: co to jest rezerwa chodu, wychwyt Co-Axial i certyfikat chronometru :?: :?: :?: ;)

Na te pytania pomoże odpowiedzieć funkcja "szukaj".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?...asc&start=0

Rezerwa chodu to czas jaki zegarek będzie chodził bez dokręcania po pełnym nakręceniu sprężyny

Co-Axial to wychwyt współosiowy zmniejszający tarcie i zapewniający przez to większą dokłądność chodu w czasie (nie oznacza to ze zegarek jest dokłądniejszy a jedynie utrata dokładnosci na przestrzeni lat powinna byc mniejsza niz w przypadku wychwytu tradycyjnego)

Certyfika chronometru gwarantuje ze dobowe odchyłki bedą nie wieksze niz -4 do +6 sekund

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było, ale dla przypomnienia:

Może taka?

wakacje2006118vk0cv0.jpg

frontf1nnoz4.jpg

omafh8.th.jpg

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny ten słownik :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: No, rewelacja normalnie :!: :!: :!: :!: :!: ;);):(:D Dzięki! :D:D:D

Jeśli chodzi o serię Constellation, to mój Tato się nimi zachwyca (nosi kwarcowego Atlantica Marinera 100m z czarną tarczą, przedtem miał jakiegoś Enicara). Dla mnie z jednej strony zegarek jest trochę za elegancki, z drugiej zaś -jak na taką elegancję- ciut za bardzo ekstrawagancki. Ale dzięki za podpowiedź! :)

Seria DeVille jest super i strasznie mi się podoba, choć tu miałbym wątpliwości, czy nie jest dla mnie za elegancka...? :) Ale nie ulega wątpliwości, że dołączam do rozważanych typów! :) Na razie całą serię, później będziemy się zastanawiać nad konkretnym modelem.

A czym się różni standardowy (jeśli można tak powiedzieć) Seamaster Aqua Terra od Railmastera? Bo wyglądają (jak na moje laickie oko) identycznie... :D

Czy wspomniane przeze mnie wyżej Seamastery 120M (przykładowe oznaczenie 2511.81) sprzed kilku lat są jeszcze produkowane? To były i automaty i kwarce?

Czy oprócz wymienionego przeze mnie Speedmastera reduced 3539.50.00 są jeszcze jakieś małe Speedmastery z szafirowym szkłem i wodoszczelnością klasy 100?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Railmaster nie ma daty i poza innymi indeksami godzinowymi ma jeszcze cyfry.

120 nie jest juz produkowany od kilku ladnych lat. Nie ma już wiecej tak malych Speedmasterów (zegarki sa teraz coraz wieksze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Yargoth! :D Pole moich poszukiwań powoli się zmniejsza i zmniejsza... :D I bardzo dobrze! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dziewic
Myslę że zegarkiem "do wszystkiego" jest Railmaster

Osobiście uwielbiam Speedmastery, ale uważam, że Railmaster jest zegarkiem, który częściej pasuje a niżeli chronograph. Niebanalny wygląd, czytelna tarcza, wychwyt współosiowy i to coś czego brakuje czasami innym zegarkom. Zastanawiałem się też nad Seamster -em Professional 300 m (Bond -a), czy nad Planet Ocean, ale diver to nie to. Constellation Double Eagle jest dla mnie zbyt przekombinowany jak na codzienny zegarek. Zgadzam się z Patrykiem RAILAMSTER 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No za mną też straszliwie chodzi Speedmaster Reduced!!! :D I Seamaster 120 - niewielki, stonowany... :D Railmaster na trzecim miejscu, ex aequo z Seamasterem Aqua Terra, na czwartym miejscu jakiś fajny model De Ville... :D Oczywiście to na razie przymiarki, na dokładne konsultacje dotyczące konkretnego modelu przyjdzie czas już niedługo :D

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, wzięło mnie!!! :D Jeśli chodzi o wygląd, to zdecydowanie NAJBARDZIEJ podoba mi się ten zegareczek:

http://www.blowers-jewellers.co.uk/images2..._3539.50.00.htm

http://www.uhrmageriet.com/uhrgfx/new/omeg...0.00/dial1f.jpg

http://www.uhrmageriet.com/uhrgfx/new/omeg...0.00/back1f.jpg

Kilka pytań do Fachowców-Omegowców :)

Jak się sprawy mają z jakością, dokładnością i trwałością mechanizmu 3220? W nazwie zegarka nie ma słowa chronometr, czyli rozumiem, że nie ma on certyfikatu chronometru? Czy mechanizm ma dźwignię stopu? Nie wiem, jak to się fachowo nazywa, ale tak na to mówi mój zegarmistrz, a chodzi o zatrzymanie sekundnika podczas regulacji zegarka. No i jeszcze jedno: jaką średnicę zewnętrzną ma koperta małego Speeda? Bo rozbieżność w danych, które znalazłem w sieci sięga 5 mm... :shock: :?

Próbowałem dowiadywać się dziś o ceny tego modelu, ale nie znalazłem go w żadnym ze sklepów, do których dzwoniłem. Podstawowy Reduced 3510.50 z w kilku sklepach kosztuje tyle samo (6140 zł), natomiast na Allegro u wystawcy tej aukcji

http://www.allegro.pl/item132660113_omega_...ter_45_5mm.html

3510.50 kosztuje 4900 zł (z gwarancją, nowy, ściągnięty chyba z Niemiec). Co Koledzy o tym sądzą? Mniej więcej o ile droższy może być 3539.50 z szafirem i wodoszczelnością 100m? A może zdecydować się na podstawowy model?

Warto poszukiwać pośród używanych? Tutaj

http://www.gold-shop.pl/zegarki.php?licz=20&strona=3

znalazłem używanego 3510.50 ponoć w idealnym stanie za 2500 zł, ale ogłoszenie już nieaktualne... To było jakoś wybitnie tanio, czy te zegarki na rynku wtórnym tak kosztują?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi i informacje na temat Speedmasterów Reduced. Jestem solidnie napalony, więc przyda się też tutaj obrzydzanie tego modelu!!! :wink: :) :wink: :D :wink: :D Może mnie to otrzeźwi...? :D:):)

Pozdrawiam serdecznie! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi i informacje na temat Speedmasterów Reduced. Jestem solidnie napalony, więc przyda się też tutaj obrzydzanie tego modelu!!! :wink: :D :wink: :D :wink: :D Może mnie to otrzeźwi...? :D:):)

tylko czemu uparles sie na damski model? :twisted: normalny Speedy wcale nie jest duzy... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łał :!:

Piękny ten seamaster. Moje marzenie. Cudo.

BTW

Ciekaw jestem, czy dołączony hel w komplecie. :D

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"tylko czemu uparles sie na damski model? :twisted: normalny Speedy wcale nie jest duzy..."

Nie duży :?: :!: :?: :!: Dla mnie OGROMNY :shock: Od jedenastu lat noszę zegarki o średnicy 37 mm razem z koronką! :D Tak, jak pisałem - rozbieżność w danych dostępnych w sieci jest potężna i dokładnych rozmiarów Speedmastera Reduced nie znam, ale ten zegarek wymiarowo jest chyba zbliżony do Atlantica Marinera, jakiego nosi mój Tato (40,8 mm z koronką) i to jest już NAJWIĘKSZY czasomierz, jaki mogę założyć, choć i tak przyzwyczajenie się do niego zajmie mi trochę czasu... :wink:

Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, no to by się zgadzało! :) Dzięki soft! :)

Znalazłem wymiary "zredukowanych" Speedmasterów:

Width is 38.5 mm excluding crown, 41 mm including crown and 45 mm lug to lug and thickness is 12 mm.

Czyli -zgodnie z tym, co napisał soft- Reduced ze średnicą 38,5 bez koronki "łapie" się do klasy męskich zegarków! :D:D:D Ufff! Ulżyło mi! :wink: Całe szczęście, bo jeszcze jakoś nie jestem gotowy do przyzwyczajania się do JESZCZE WIĘKSZYCH czasomierzy :D:):)

Pozdrawiam serdecznie! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przejmuj się, ja zaczynałem od 33mm, a obecnie nie chcę kupować nic mniejszego niż 42mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Całe szczęście, bo jeszcze jakoś nie jestem gotowy do przyzwyczajania się do JESZCZE WIĘKSZYCH czasomierzy :):D:)

Pozdrawiam serdecznie! :)

Nie rób tego i bierz minimum 42 mm. Przyzwyczaisz się migiem i zapomnisz o maleństwach, 38 to może i męski rozmiar, ale w zegarku wizytowym i na małe azjatyckie łapki.

Polecam 42 mm modele: Railmaster albo Speedy, chociaż Seamaster Professional - czarny też jest niesamowity - taki jaki ma Tessio.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U Kruka w przyszłym tygodniu mam oglądać małego Speeda 3510.50 - mają mi ściągnąć do Wrocławia. Zadzwonię jutro i zapytam o jakiś pełnowymiarowy model, żebym mógł porównać :) Poza tym jednak Reduced jest tańszy, a z tym też się liczę jako pracownik "sfery budżetowej"... :D Wiecie, ile zarabia asystent na uczelni... :? :) :cry: No to lepiej, żebyście nie wiedzieli :evil:

A jeszcze takie pytanko - jeśli głupie, to proszę o wybaczenie :oops: Marzy mi się szafirowy WR 100 Reduced 3539.50. WR mogę ostatecznie odpuścić, ale to plastikowe szkiełko w podstawowym modelu 3510 mnie przeraża... :? :shock: Czy da się to wymienić na szafir :?: :?: :?:

Pozdrawiam serdecznie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie da się - przy rozsądnych kosztach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.