Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jfk_2008

Oris, Davosa, Hamilton czy Epos w automacie - który wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Rozważam Oris Classic Date, Hamilton American Classic Jazzmaster, Davosa Classic lub Epos Originale.

Zegarki są oferowane w zbliżonej cenie (Epos najdroższy), natomiast firmy są podobnie klasyfikowane w piramidzie prestiżu.

Wszystkie zegarki bardzo mi się podobają, lecz mogę sobie pozwolić tylko na zakup jednego z nich (brakuje mi w kolekcji automatu z białą tarczą z mikrowzorem). Który byście wybrali na moim miejscu, bo mam spory dylemat?

Może jakaś lista rankingowa?

Zdjęcia wklejam wg podanej wyżej kolejności:

post-45319-0-68115200-1353426661_thumb.jpg

post-45319-0-78013700-1353426678_thumb.jpg

post-45319-0-11638100-1353426718_thumb.jpg

post-45319-0-61920700-1353426736.jpg

Steinhart Marine Chronometer Roma, Revue Thommen Wall Street, Atlantic Seacrest Chrono,  Ticino Marine, Tisell Bauhaus, Classic Rodina Automatic Arabic (Black Dial)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Oris, Hami i Epos w jednej linii OK. Ale Davosa to już niższa półka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cechą wspólną tych zegarków jest to, że są nudne :P

Różnią się przede wszystkim mechanizmami:

Oris: Sellita Sw 200

Davosa: ETA 2824-2

Hamilton -ETA 2824-2

Epos - ETA 2892 A2.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych czterech wybrałbym Orisa - wśród przedstawionych egzemplarzy prezentuje się najlepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"na oko" zdecydowanie epos. zlote kolorki sa dla mnie odpychajace ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epos ze względu na cenę - jest najdroższy z podanej czwórki - pozostaje raczej poza moim zasięgiem, aczkowiek podoba mi się najbardziej. Hamilton jest w PL "od ręki" nieosiągalny.

Pozostaje chyba Oris Classic Date (są też wersje bez złoceń), jeśli odpuścić sobie Davosę, która jest niżej klasyfikowana od pozostałych (niższa półka)?

Mam pytanie o mechanizm, czy Sellita Sw 200, w którą jest wyposażony Oris, nie odstaje od ETA 2892 A2 (Epos) i ETA 2824-2 z Hamiltona i Davosy?

Steinhart Marine Chronometer Roma, Revue Thommen Wall Street, Atlantic Seacrest Chrono,  Ticino Marine, Tisell Bauhaus, Classic Rodina Automatic Arabic (Black Dial)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sellita SW 200 to odpowiednik ETA 2824-2 wzbogacona o dodatkowy kamień na łozysku wahnika.

ETA 2892 A 2 uchodzi za mechanizm wykonany z lepszych materiałów, a napewno droższy i dokładniejszy od ETA 2824. Ma również lepszy system antywstrząsowy, jest cieńszy, Generalnie 2892 stosowany jest w bardziej prestizowych markach niż 2824, ale uwaga!!. Żeby porównywac te mechanizmy trzeba porównywać ich odpowiednie wersje. Czyli np. satandardową ETĘ 2824 ze standardową wersją ETA 2892 .

Tutaj masz ciekawe prównanie:

http://www.asthewatchturns.com/?page_id=112

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epos - zarówno za wygląd, jak i za mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"na oko" zdecydowanie epos. zlote kolorki sa dla mnie odpychajace ;)

Tak wygląda Oris Classic Date, ale w wersji bez złoconej koperty:

http://en.relojesexc...-73375944061LS/

Epos bardzo kusi, ale niestety, nie do zdobycia poniżej 3 tys zł

post-45319-0-87916200-1353432766.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nauczyłem się że nie warto patrzeć pod kątem "dostępności od ręki", a wybrać to co rzeczywiście cię podoba.

Również z doświadczenia wiem, że połączenia bicolor szybko się nudzą. Z tego względu poszedłbym w Eposa lub Hamiego. Ale to tobie ma zegarek pasować, a nie kolegom z forum :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nauczyłem się że nie warto patrzeć pod kątem "dostępności od ręki", a wybrać to co rzeczywiście cię podoba.

Również z doświadczenia wiem, że połączenia bicolor szybko się nudzą. Z tego względu poszedłbym w Eposa lub Hamiego. Ale to tobie ma zegarek pasować, a nie kolegom z forum :-)

Orisa w bicolor i Davosę odpuściłem.

Zastanawiam się teraz poważnie nad Orisem, ale modelem bez złoceń.

Zaczynam się jednak też powoli oswajać z ceną Epos Originale.

Zwracam się o opinię do Kolegów z forum, bo moja wiedza na temat zegarków jest znikoma. Wiem, że ma to być automat, Swiss made oraz zegarek inny pod względem wizualnym, niż te, które już mam, czyli od stalowego Lelocle z czarną tarczą, złoconej Certiny DS-1 i srebrnego Revue Thomenn Wall Street, nie licząc Atlantic Chrono, bo to kwarc. Dlatego wolę zapytać tych co się znają, na jaki zegarek wydać 2-3 tys. PLN?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jednak nie zakładał, że ma to być "swiss made" i pomyślałbym o "made in Germany". Stowa, Nomos, Union. Jeden piękniejszy od drugiego. Oczywiście trzeba troszkę zwiększyć budżet, np. sprzedając coś z posiadanych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jednak nie zakładał, że ma to być "swiss made" i pomyślałbym o "made in Germany". Stowa, Nomos, Union. Jeden piękniejszy od drugiego. Oczywiście trzeba troszkę zwiększyć budżet, np. sprzedając coś z posiadanych ;)

Kiedyś na pewno dorosnę do "made in Germany"!

Ale już teraz, z ciekawości, zapytam, o ile należałoby zwiększyć budżet na coś z asortymentu Stowy, Nomos i Union?

Może jednak nie trzeba będzie sprzedawać żadnego z posiadanych?

Można prosić o jakieś konkretne modele, ale koniecznie z białą tarczą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stowa i Union nic nowego poza designem Ci nie wnoszą, Nomos tak, Nomos wypas, ale budżet musisz podwoić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak niemieckie to nie tylko Nomosy, może bauhausowa elegancja by Junghans Max Bill:

post-50666-0-68696300-1353443436_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

na nomos-store.com masz ceny zegarków w EUR. Jeśli zakładasz zakup w tym budżecie to Nomos jest rewelacyjnym wyborem. Jeśli pozostaniesz przy pierwej założonym budżecie to wybrałbym Eposa. Najlepszy mechanizm wśród pokazanych i najciekawsza stylistyka (wskazówki).

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Uniona...i do 4tys nie ma po prostu lepszych jakościowo zegarków mogę dac sobie za to stwierdzenie nawet uciąć rękę.

N1.jpg

N2.jpg

N3.jpg

z4.jpg

Ale jeśli komuś przeszkadza że nie ma np. sekundnika i daty ( według Niemców zaburzyły by harmonię tarczy) to spośród zegarków/marek które wymieniłeś warto rozważać tylko Orisa ( w zasadzie specjalizują się w zegarkach sportowych a ten model Classic to taki rodzynek w ich ofercie), Hamiltona ( najładniejsza koperta) i Eposa ( mają rozbudowana kolekcję eleganckich zegarków ze smakiem)...obie marki to ta sama jakość...porządnie wykonane zegarki....ale przed Unionem musiały by pokornie pochylić głowę :) .

Davosa to segment niżej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.