Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Master Yoda

PUDELKO NA ZEGARKI

Rekomendowane odpowiedzi

Pojechałem wczoraj do Lidla oddać jedno pudełko. Nikt chętny się nie zgłosił to trzeba było się pozbyć. Niepotrzebnie kolega el.p się martwił. Tak jak mówiłem mój urok osobisty zawsze działa /co to w człowieku siedzi :D/ i bez problemu przyjęto. Albo lepiej przyjęła :wub:

Szkoda było się pozbywać ale trzech nie potrzebuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładne pudełko można samodzielnie wykonać ze skrzyneczki od wina. Są takie na jedną flaszkę dość popularne, drewniane. Wykładamy środek aksamitem i zasadniczo gotowe. Twardziele mogą wykonać przeszklenie drzwiczek. Będzie solidne i estetyczne.

Na to Lidlowe się niestety nie załapałem, nie zawsze życie w stolicy jest in plus;-) Widocznie za dużo kolekcjonerów w okolicy;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duży wybór był wczoraj w Lidlu w Al. Jerozolimskich przy centrum Skorosze, w tej cenie fajny prodkukt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja też przetestuję mojego lidla. Mam 3 mozzarelle do oddania i jeden budyń ;-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Duży wybór był wczoraj w Lidlu w Al. Jerozolimskich przy centrum Skorosze, w tej cenie fajny prodkukt

Dzięki kolego :-)

właśnie wyszedłem z lidla na skoroszach z podluznym pudełkiem pod pachą :-)

zostało jeszcze z 6-7 sztuk.

może jakiś właściciel kwadratowego chce się zamienić na podluzne?

pzdr

Darek

Wysłane za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, w czasach słusznie minionych to się nazywało spekulacja.

Teraz w XXI wieku w Zjednoczonej Europie to nie wiem jak się nazywa. Dla niektórych pewnie przedsiębiorczość. Dla innych po prostu dziadostwo. Ja należę do tych innych

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez. Wole trzymac zegarki w szufladzie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, w czasach słusznie minionych to się nazywało spekulacja.

Teraz w XXI wieku w Zjednoczonej Europie to nie wiem jak się nazywa. Dla niektórych pewnie przedsiębiorczość. Dla innych po prostu dziadostwo. Ja należę do tych innych

Hehe,w czasach minionych malo co bylo do kupienia ,wiec spekulant byl uznawany za "przesiebiorczego"-mozna bylo przymknac oko,kto nie korzystal z ich "uslug"?Dzis to zwykle cwaniactwo i chamstwo...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się trochę dziwię temu oburzeniu. Istotą działalności dospodarczej jest dążenie do osiągnięcia zysku, a jeśli chodzi o handel, to krótko mówiąc: możliwie najtaniej kupić - możliwie najdrożej sprzedać. Rządzą prawa wolnego rynku i rynek pokaże czy znajdą się nabywcy na towar ze 100% marżą. Nie ma zakazu kupowania większej ilości towaru w celu odsprzedaży z zyskiem, obojętnie czy chodzi o paczkę zapałek, pudełko na zegarki, czy np. samoloty odrzutowe. Jeśli ktoś to robi z powodzeniem, to jest po prostu skutecznym handlowcem. A w zależności od tego jaką ma skalę obrotów jest albo dużym przedsiębiorcą albo mikroprzedsiębiorcą ;) , ale dlaczego od razu dziadem, czy cwaniakiem?

Inna sprawa czy ze swoich dochodów rozlicza się tak jak powinien, ale to temat na odrębną dyskusję.

P.s.

Ja nie handluję tymi pudełkami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z prostego powodu-bo jesli chodzi np o "nasze"pudelka to -nieetyczne zachowanie a nie przedsiebiorczosc :(

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się trochę dziwię temu oburzeniu. Istotą działalności dospodarczej jest dążenie do osiągnięcia zysku, a jeśli chodzi o handel, to krótko mówiąc: możliwie najtaniej kupić - możliwie najdrożej sprzedać. Rządzą prawa wolnego rynku i rynek pokaże czy znajdą się nabywcy na towar ze 100% marżą. Nie ma zakazu kupowania większej ilości towaru w celu odsprzedaży z zyskiem, obojętnie czy chodzi o paczkę zapałek, pudełko na zegarki, czy np. samoloty odrzutowe. Jeśli ktoś to robi z powodzeniem, to jest po prostu skutecznym handlowcem. A w zależności od tego jaką ma skalę obrotów jest albo dużym przedsiębiorcą albo mikroprzedsiębiorcą ;) , ale dlaczego od razu dziadem, czy cwaniakiem?

Inna sprawa czy ze swoich dochodów rozlicza się tak jak powinien, ale to temat na odrębną dyskusję.

P.s.

Ja nie handluję tymi pudełkami :)

Działalność gospodarczą to Lidl prowadzi. Zamówił gdzieś parę tysięcy pudełek i sprzedał w stosunkowo niskiej cenie, spełniając wszelkie wymogi prowadzenia działalności.

A czy proceder kupienia paru pudełek i sprzedaży via Allegro z dwukrotną przebitką za to bez podatku jest działalnościa gospodarczą, to już kazdy sam sobie odpowie.

Słusznie piszesz, ze nie ma zakazu wykupywania czegoś i odsprzedaży. Ale nie ma tez zakazu uważania takiego procederu za dziadostwo.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem o jakim braku etyki itd Panowie piszecie. Jest popyt - jest podaż. Proste. Nie widzę tutaj nic z cwaniactwa. Ale uwaga, uwaga.... jest na to sposób. Zdradzę go tutaj, bo na forum jest zacne towarzystwo. A mianowicie: nie kupować od cwaniaka/spekulanta :) Prawda, że proste? Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działalność gospodarczą to Lidl prowadzi. Zamówił gdzieś parę tysięcy pudełek i sprzedał w stosunkowo niskiej cenie, spełniając wszelkie wymogi prowadzenia działalności.

A czy proceder kupienia paru pudełek i sprzedaży via Allegro z dwukrotną przebitką za to bez podatku jest działalnościa gospodarczą, to już kazdy sam sobie odpowie.

Słusznie piszesz, ze nie ma zakazu wykupywania czegoś i odsprzedaży. Ale nie ma tez zakazu uważania takiego procederu za dziadostwo.

Ja też nie do końca rozumiem oburzenie kolegów i epitety pod adresem sprzedawców. Jeśli tylko chodzi Wam o zobowiązanie podatkowe to Was uspokoję. Jest coś takiego jak kwota wolna od podatku. Inna sprawa, że nawet jeśli na sprzedawcy ciąży zobowiązanie to nie macie prawa go oceniać dopóki nie macie pewności, że go nie ureguluje. Skąd ta zawiść?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem o jakim braku etyki itd Panowie piszecie. Jest popyt - jest podaż. Proste. Nie widzę tutaj nic z cwaniactwa. Ale uwaga, uwaga.... jest na to sposób. Zdradzę go tutaj, bo na forum jest zacne towarzystwo. A mianowicie: nie kupować od cwaniaka/spekulanta :) Prawda, że proste? Pozdrawiam.

Odpowiem tak....

-Na prostytucje tez jest popyt to jest i podaz..

-Ja nie kupie ,Ty tez,ale jak ktos nie wie z jakiego to zrodla i za ile to zaplaci.....i to jest cwaniactwo

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie do końca rozumiem oburzenie kolegów i epitety pod adresem sprzedawców. Jeśli tylko chodzi Wam o zobowiązanie podatkowe to Was uspokoję. Jest coś takiego jak kwota wolna od podatku. Inna sprawa, że nawet jeśli na sprzedawcy ciąży zobowiązanie to nie macie prawa go oceniać dopóki nie macie pewności, że go nie ureguluje. Skąd ta zawiść?

Jaka zawisc?Cos Ci sie pomieszalo......Byc albo nie byc.....niektorzy sa uczciwi ,niektorzy bywaja,chodzi o moralny aspekt sprawy.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka zawisc?Cos Ci sie pomieszalo......Byc albo nie byc.....niektorzy sa uczciwi ,niektorzy bywaja,chodzi o moralny aspekt sprawy.

Litości! Nie wiem czym się zajmujesz. Może sprzedajesz warzywa, może drzwi, może samochody a może masz biuro nieruchomości. Nie ważne. Kupujesz tanio, sprzedajesz jak najdrożej. Taka jest istota działalności gospodarczej i prawie 3/4 pkb powstaje w ten sposób. Jeśli Tobie to nie odpowiada to proponuje przeprowadzić się do korei płn. Skoro masz takie podejście to rozumiem, że nie pijasz też kawy czy herbaty w kawiarni bo przecież niemoralne jest, że koszt wyprodukowania filiżanki to 50gr a Tobie każą płacić 5zł-7zł?? To przecież jest dopiero niemoralne.

Inne wytłumaczenie jest takie, że może pracujesz w budżetówce i Tobie wszystko jedno bo co miesiąc dostajesz pensję. To co robią tamci allegrowicze to kapitalizm w czystej postaci. Uznali, że pudełka są w dobrej cenie. Zaryzykowali i kupili kilka egzemplarzy i próbują na tym zarobić. Moim zdaniem niemoralne by było gdyby pisali, że pudełka są ze skóry a dopiero po wysyłce dodawali, że z ekologicznej. To by było oszukiwanie i wprowadzanie w błąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Litości! Nie wiem czym się zajmujesz. Może sprzedajesz warzywa, może drzwi, może samochody a może masz biuro nieruchomości. Nie ważne. Kupujesz tanio, sprzedajesz jak najdrożej. Taka jest istota działalności gospodarczej i prawie 3/4 pkb powstaje w ten sposób. Jeśli Tobie to nie odpowiada to proponuje przeprowadzić się do korei płn. Skoro masz takie podejście to rozumiem, że nie pijasz też kawy czy herbaty w kawiarni bo przecież niemoralne jest, że koszt wyprodukowania filiżanki to 50gr a Tobie każą płacić 5zł-7zł?? To przecież jest dopiero niemoralne.

Inne wytłumaczenie jest takie, że może pracujesz w budżetówce i Tobie wszystko jedno bo co miesiąc dostajesz pensję. To co robią tamci allegrowicze to kapitalizm w czystej postaci. Uznali, że pudełka są w dobrej cenie. Zaryzykowali i kupili kilka egzemplarzy i próbują na tym zarobić. Moim zdaniem niemoralne by było gdyby pisali, że pudełka są ze skóry a dopiero po wysyłce dodawali, że z ekologicznej. To by było oszukiwanie i wprowadzanie w błąd.

Cos Ci sie myli ten kapitalizm......Co innego gdy ktos prowadzi dzialalnosc gospodarcza,a co innego gdy "dziadowska"-Kupuja c te pudelka nic nie ryzykuje-ustawi aukcje tak by wrazie co np mogl je zwrocic do sklepu i luz....Inna sprawa jest gdy na wyprzedazach w sklepach RTVAGD podczas promocji towar wykupowany jest przez pracownikow i odsprzedawany z zyskiem np na All....o,to juz czyste cwaniactwo....Jak to nazwiesz?Przedsiebiorczosc?Co do mojego miejsca zamieszkania-pozwol ze sam zdecyduje.A swoje "wywody"na temat kapitalizmu mam nadzieje ze nie czerpales z "Poradnika dla akwizytora"?Z calym szacunkiem,pozdrawiam.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu ;] Czy ktoś się orientuje, czy te pudełka były w jakiejś gazetkowej ofercie z określonymi dniami sprzedaży, czy poprostu tak sobie? ;] Bo nie wiem, czy jutro jechać do sąsiedniej wsi w celu nabycia ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos Ci sie myli ten kapitalizm......Co innego gdy ktos prowadzi dzialalnosc gospodarcza,a co innego gdy "dziadowska"-Kupuja c te pudelka nic nie ryzykuje-ustawi aukcje tak by wrazie co np mogl je zwrocic do sklepu i luz....Inna sprawa jest gdy na wyprzedazach w sklepach RTVAGD podczas promocji towar wykupowany jest przez pracownikow i odsprzedawany z zyskiem np na All....o,to juz czyste cwaniactwo....Jak to nazwiesz?Przedsiebiorczosc?Co do mojego miejsca zamieszkania-pozwol ze sam zdecyduje.A swoje "wywody"na temat kapitalizmu mam nadzieje ze nie czerpales z "Poradnika dla akwizytora"?Z calym szacunkiem,pozdrawiam.

Co za człowiek. Żyj tak dalej, wyśmiewaj i obrażaj innych to na pewno daleko zajdziesz. Region, z którego pochodzisz jest najbiedniejszym w UE (nie licząc Bułgarii i Rumunii) i zapewne takich mrówek i drobnych handlarzy jest w bród. Może dlatego Cię to tak irytuje, że ludzie próbują sobie jakoś radzić. Mnie to nie razi. Z tym zwracaniem towaru to też nie jest tak jak mówisz. Jeśli ktoś kupił to zaryzykował pieniądze a żaden sklep (poza internetowymi) zgodnie z KC nie ma obowiązku przyjmować towaru. Jeśli to robi to tylko na podstawie własnych przepisów a nie ogólnie obowiązujących. Jeżeli narusza to Twoje poczucie uczciwości to po prostu nie kupuj a innym daj zadecydować za siebie.

A żeby nie było tak do końca off-topowo to pudełka szczerze mówiąc szału nie robią. Obejrzałem kilka i albo były umazane w kleju przez małe chińskie rączki albo posiadały inne niedociągnięcia. Także 45zł można dać, więcej chyba nie warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, bicie piany... Po co??? Temat był o pudełkach z Lidla, a nie o zasadach prowadzenie działalności gospodarczej, ja kupiłem jedno kwadratowe, trafiło mi się dobrze wykonane i jestem z niego zadowolony, jeśli ktoś kupuje z zamiarem dalszej odsprzedaży, to wyłącznie jego sprawa, mi osobiście nic do tego, żyjemy w wolnym kraju... Wyluzujcie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, bicie piany... Po co??? Temat był o pudełkach z Lidla, a nie o zasadach prowadzenie działalności gospodarczej, ja kupiłem jedno kwadratowe, trafiło mi się dobrze wykonane i jestem z niego zadowolony, jeśli ktoś kupuje z zamiarem dalszej odsprzedaży, to wyłącznie jego sprawa, mi osobiście nic do tego, żyjemy w wolnym kraju... Wyluzujcie :-)

No i dokładnie masz rację. Jestem tego samego zdania. Nie chcę podsycać konfliktu ani nikogo obrażać. To kolega cook zaczął swoje ortodoksyjne i obraźliwe wobec niektórych wywody a ja starałem się tylko stonować jego retorykę i przedstawić inny punkt widzenia. Cieszę się, że są osoby, które myślą podobnie jak ja.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśliby, delikwent zakradł się w nocy do Lidla i ukradł z magazynu 100 takich pudełek a następnie rozdał je tutaj w Klubie. To kim by był ? ...Janosikiem? :P

Patrzymy z perspektywy kolekcjonerów zegarków, ale te pudełka kupił i sprzedał na Allegro, być może ktoś kto nie ma nawet jednego zegarka, a pieniądze z zysku przeznaczył po prostu na życie.

Przypuszczam, że gdyby kupił dżem truskawkowy i sprzedał go z zyskiem to nikt by się nie czepiał (no ewentualnie ktoś z forum przetwórców owoców) :D

Więcej dystansu koledzy.

"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co za człowiek. Żyj tak dalej, wyśmiewaj i obrażaj innych to na pewno daleko zajdziesz. Region, z którego pochodzisz jest najbiedniejszym w UE (nie licząc Bułgarii i Rumunii) i zapewne takich mrówek i drobnych handlarzy jest w bród. Może dlatego Cię to tak irytuje, że ludzie próbują sobie jakoś radzić. Mnie to nie razi. Z tym zwracaniem towaru to też nie jest tak jak mówisz. Jeśli ktoś kupił to zaryzykował pieniądze a żaden sklep (poza internetowymi) zgodnie z KC nie ma obowiązku przyjmować towaru. Jeśli to robi to tylko na podstawie własnych przepisów a nie ogólnie obowiązujących. Jeżeli narusza to Twoje poczucie uczciwości to po prostu nie kupuj a innym daj zadecydować za siebie.

A żeby nie było tak do końca off-topowo to pudełka szczerze mówiąc szału nie robią. Obejrzałem kilka i albo były umazane w kleju przez małe chińskie rączki albo posiadały inne niedociągnięcia. Także 45zł można dać, więcej chyba nie warto.

Po pierwsze-nikogo nie obrazam,i nigdy nie mialem takiego zamiaru[w odmiennosci do Ciebie],tylko oceniam zachowanie,dla mnie naganne,dla Ciebie nie.......wolna wola ;) Po drugie miejce zamieszkania ,a miejce pochodzenia to dwie rozne sprawy,po trzecie Warmia i Mazury to prawdziwa "Dolina Krzemowa" :P Co do mojego pochodzenia-masz chyba blizsze osoby do oceny?Pozdrawiam.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli uważasz użyte przez siebie określenia: cwaniactwo, chamstwo, dziadostwo, za nieobraźliwe to ok. Ja bym się dwa razy dobrze zastanowił nim bym w stosunku do kogokolwiek użył takich sformułowań. Co da Warmii to wcale nie gloryfikuje regionu. Wiem jak jest i dlatego tym bardziej doceniam wszelkie przejawy przedsiębiorczości. Zamiast kibicować żeby wszyscy jak najwięcej zarabiali to starasz się wszystkich hamować. Po co? Co Ci to przeszkadza? Jedyny powód żeby trochę pokręcić nosem to podatek, ale w tym wypadku jest to bardzo drobny i podejrzewam, że jednorazowy handel, więc sprzedający mieszczą się w kwocie wolnej a nawet jeśli nie to może płacą jednak podatek. Tego nie wiemy i nie powinniśmy tego oceniać. Od badania tego procederu jest US i UKS.

Tylko tyle. Kończę już tą dyskusję bo Cię nie przekonam. Uważam, że powiedziałeś parę słów za dużo. Ja w żadnym zdaniu nikogo nie obrażałem w przeciwieństwie do Ciebie. Jak na człowieka z wielkim poczuciem sprawiedliwości i etyki powinieneś mieć tego świadomość.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze-nikogo nie obrazam,i nigdy nie mialem takiego zamiaru[w odmiennosci do Ciebie],tylko oceniam zachowanie,dla mnie naganne,dla Ciebie nie.......wolna wola ;) Po drugie miejce zamieszkania ,a miejce pochodzenia to dwie rozne sprawy,po trzecie Warmia i Mazury to prawdziwa "Dolina Krzemowa" :P Co do mojego pochodzenia-masz chyba blizsze osoby do oceny?Pozdrawiam.

Niestety wg mnie i pewnie większości Twoje wypowiedzi są obraźliwe. Jeśli uważasz handlowców za dziadów,chamów i cwaniaków a tak napisałeś to takie są. A czy ktoś ma 100% marży czy ma 20% to jego sprawa. Ja jak czymś handluję to zdecydowanie wole mieć marże jak najwyższą bo po co się meczyć jak nie trzeba. A że zaajmujesz się czymś innym niż handel to Twój wybór. A odnośnie tego że ktoś zarabia 100% bez ryzyka bo załatwił zakup tam gdzie można towar zwrócić to tylko dobrze o nim świadczy. W handlu trzeba minimalizować ryzyko. Nie kupuje sie towaru po to żeby go trzymać na stanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.