Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

heavenly

Xicorr Warszawa M20

Rekomendowane odpowiedzi

Tarcza przypomina trochę zegary z samochodów sportowych z lat 50tych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza przypomina trochę zegary z samochodów sportowych z lat 50tych.

Czyli Warszawa awansowała do rangi samochodu sportowego ;)

Zegarek wydaje mi się ciekawy, ma klimat i szczerze się zastanawiam, czy by sobie nie sprawić.

tylko tak sobie myślę, że do tego typu zegarka lepiej pasowałby mechanizm z ręcznym naciągiem

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli Warszawa awansowała do rangi samochodu sportowego ;)

Zegarek wydaje mi się ciekawy, ma klimat i szczerze się zastanawiam, czy by sobie nie sprawić.

tylko tak sobie myślę, że do tego typu zegarka lepiej pasowałby mechanizm z ręcznym naciągiem

Też juz sobie tak myślałem. Jakiś głośno cykający najlepiej :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też juz sobie tak myślałem. Jakiś głośno cykający najlepiej :)

No to miło, że myślimy podobnie - szybkobieżny automat jakoś nie pasuje do M20. Jakiś ręcznie nakręcany 18000A/h o dźwięcznym "cyku" to byłoby to!

Toż te Warszawy nawet korbę miały, zeby je ręcznie zastartować - to gdzie tu automat

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się jakoś nie mogę przekonać. Coś mi w nim nie gra. Sama w sobie tarcza jest ciekawym pomysłem, ale już np logo jest moim zdaniem za małe. Podobnie miałem w odczuciach z cyrklem.

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mirosuaw - fotki robiłem na szybko, jak na złość za oknem było szaro i buro, stąd musiałem pomóc sobie sztucznym. Jak będzie ładne słońce, a ja będę miał chwilę to zrobię kolejną porcję. Nie ma problemu.

Co do "sportowości" Warszawy - ten zegarek na którym wzorowany jest Xicorr montowany był tez w Jelczu, Żuku i Nysie. Prędkościomierz zaś również w Syrenie. Raczej mało sportowe wszystkie te marki;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak! cały czas miałem wrażenie, że te wskaźniki znam z Syreny, a nie z Warszawy. Mój dziadek miał syrenkę (bodajże 104, ale nie mam pewności) i podobne zegary pamiętam. A Warszawą to czasem jeździłem taksówką (jako pasażer), ale to od wielkiego dzwonu, i nie za bardzo pamiętam jakie tam były zegary...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie to były czasy że już wtedy w PL była unifikacja podzespołów;-) Ja sporo Żukiem i Nysą jeździłem, ale i Warszawą się zdarzało. Dlatego ten zegarek mnie urzekł i musiałem go mieć. A miny kolegów widzących Wyprodukowano w Polsce (a nie okropne Made in Poland) - bezcenne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sporo Żukiem i Nysą jeździłem, ale i Warszawą się zdarzało. Dlatego ten zegarek mnie urzekł i musiałem go mieć. .

Dla mnie też ten wygląd jest zdecydowanie sentymentalny i mimo iż za Żukiem nie tęsknię to pewnie jak coś się na bazarku pojawi z drugiej ręki po to go sobie sprawię. Tylko wygąd uszu na fotkach jest " jakiś nie taki" Dzięki za foty.

pozdrawiam

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo mi sie podoba tarcza , rzeczywiście wywołuje wspomnienia ,w moim przypadku syrenki , natomiast poraża grubość zegarka , też uważam , że głosno cykający czyli nakrecany byłby ciekawszy i na koniec zegarek zasługuje na lepszą sesje zdjęciową

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek bardzo fajny. Zamówiłem i czekam na swój egzemplarz. Ale wydaje mi się że w egzemplarzu przedstawionym na zdjęciach, na minucie 56 jest jakiś paproch albo niedoróbka w wykonaniu tarczy. Jest to widoczne na kilku zdjęciach. Dla potwierdzenia mojej teorii proszę o kilka słów od właściciela.

Janusz

Longines cal. 18.86ZABC x 1932r, Atlantic Worldmaster 53754.41.93R, Xicorr FSO M20 nr 38, G.Gerlach Żubr nr 008, G.Gerlach Kosmonauta, Deep Blue Juggernaut II, Tribuna Omaggio,  Seagull 1963, Seiko 5 Sports SKZ229K1, Seiko 5 Sports 7S36-02B0, Seiko SNAA45P1, Jacques Lemans Monte Carlo F-5016C. Pattini x kilka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje.:)

Janusz

Longines cal. 18.86ZABC x 1932r, Atlantic Worldmaster 53754.41.93R, Xicorr FSO M20 nr 38, G.Gerlach Żubr nr 008, G.Gerlach Kosmonauta, Deep Blue Juggernaut II, Tribuna Omaggio,  Seagull 1963, Seiko 5 Sports SKZ229K1, Seiko 5 Sports 7S36-02B0, Seiko SNAA45P1, Jacques Lemans Monte Carlo F-5016C. Pattini x kilka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to miło, że myślimy podobnie - szybkobieżny automat jakoś nie pasuje do M20. Jakiś ręcznie nakręcany 18000A/h o dźwięcznym "cyku" to byłoby to!

Toż te Warszawy nawet korbę miały, zeby je ręcznie zastartować - to gdzie tu automat

Ja bym tam włożył Mołnię 360X (w końcu Warszawa była na licencji Radzieckiej Pobiedy), ale rozumiem że zwyciężyła opcja dokładniejszego mechanizmu i dostępności części (Mołnia jest już chyba tylko w zapasach magazynowych).

Tak czy inaczej bardzo klimatyczny zegarek wyszedł. Gratuluje posiadaczom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) ale rozumiem że zwyciężyła opcja dokładniejszego mechanizmu (...)

Co do dokładności - to mój egzemplarz ma: - 3s/dobę

Uważam, że to bardzo dobry wynik w tej klasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klimat genialny! Podoba mi sie i koncepcja i wygląd chociaż kwestia loga rzeczywiście do dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, że "dogadali" się z Pattini'm i zakładają ich paski, bo cieszą oko. Mam pasek z tej firmy i może nie jest to najdelikatniejsza produkcja, ale do takich zegarków w sam raz.

Odnośnie samego zegarka, koncepcja i sam pomysł rewelacja.

IMHO zbyt masywna koperta i dziwnie dobrane do niej proporcje uszu.

Piękna kolorystyka tarczy i rewelacyjny napis "Wyprodukowano..."

Śliczna koronka, oczywiście :)

W zasadzie wszystko to już zostało powiedziane ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, że "dogadali" się z Pattini'm i zakładają ich paski, bo cieszą oko. Mam pasek z tej firmy i może nie jest to najdelikatniejsza produkcja, ale do takich zegarków w sam raz.

Odnośnie samego zegarka, koncepcja i sam pomysł rewelacja.

IMHO zbyt masywna koperta i dziwnie dobrane do niej proporcje uszu.

Piękna kolorystyka tarczy i rewelacyjny napis "Wyprodukowano..."

Śliczna koronka, oczywiście :)

W zasadzie wszystko to już zostało powiedziane ;)

dokładnie ;)

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mswilk - i jeszcze gratuluję chęci nakręcenia filmiku - bardzo sympatyczna prezentacjo-celebracja. Ta Warszawa zaczyna mnie coraz mocniej intrygować i filmik bardzo mi się przydał do wyrobienia opinii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna polska inicjatywa, firma próbuje utrzymac legendę, ma plany na FSO 125P, tylko dlaczego tak drogo za taki werk w środku ??

I dlaczego używają tak profesjonalnie i legendarnie polsko brzmiącej nazwy XICORR ??

Ale trzymam kciuki za PL :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy..ciekawy...a czy bedzie jakas limitacja produkcji czy raczej w zalezności od zapotrzebowania???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mswilk - i jeszcze gratuluję chęci nakręcenia filmiku - bardzo sympatyczna prezentacjo-celebracja. Ta Warszawa zaczyna mnie coraz mocniej intrygować i filmik bardzo mi się przydał do wyrobienia opinii.

Dzięki - pierwsze koty za płoty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś otrzymałem wyczekiwany pasek więc natychmiastowa zmiana :)

20130606183313.jpg

201306061833462.jpg

20130606183603.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajne połączenie :

zegarek z motywem PRL u , produkowany w III RP ,

a pasek z motywem mojej ulubionej II RP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.