Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sleza

zegarek klubowy 2013

Rekomendowane odpowiedzi

Koperta C'Vintage ciekawsza, mechanizm, wykonanie tez jak sadze na plus, za to zaleta C'Attractive cena, cena, i jeszcze raz cena.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TAKA MAŁA UWAGA, DOSYĆ ISTOTNA:

- zauważcie na zdjęciach zegarków w sieci, że jak zegarek ma zawijane ozdobnikowe indeksy arabskie to z reguły logo dla kontrastu jest w najprostszej formie jaka się da.

- natomiast gdy czcionka logo na tarczy jest ozdobnicza tak jak np. w Moserze to indeksy są bardzo proste i spartańskie !

Nie łączy się generalnie powywijanych breguetowskich indeksów z tak samo powywijanym logo....bo robi się bizancjum na tarczy i przepych!...coś na wzór obrazka z mojego avatara :D

Zegarków z nakładanymi indeksami w formie prostokątów, kwadratów czy okręgów jest multum w każdym przedziale cenowym. Z cyframi Breguetowskimi jak na lekarstwo i to głównie high-end zegarmistrzostwa je stosuje. Więc mało którego śmiertelnika stać na takie zegarki. Dlatego od kilku stron ciągle się produkuje na ten temat by wyszedł nam fajny zegar z retro klimatem a przy tym nowoczesny. Ale jeśli wolicie powywijane logo zamiast tego cóż nic na to nie poradzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemem z Bregutowskimi indeksami jest taki że nie można znaleźć takiego wzoru czcionki. Jak nie ma to nikt nie zrobi wizualizacji z nimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemem z Bregutowskimi indeksami jest taki że nie można znaleźć takiego wzoru czcionki. Jak nie ma to nikt nie zrobi wizualizacji z nimi.

W pakiecie MS Office 2010 jest czcionka "dość podobna" Kunstler Script. Zawsze można spróbować jak to wygląda..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze troszkę większa..tak o 1/3 wielkości obecnej.

cantti026.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkość 12 optymalna, pozostałe indeksy godzinowe powinny być tej samej wysokości.

"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie jakąś inspiracją cyfr jest ten Ball (te Breguetowskie cyfry też są ciekawe)

Wolałbym fajniejsze ,wydziwnione cyfry niż ozdobne logo.

post-40804-0-14465100-1369999202_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby ,kolega john.doe mógł puknąć taką wizualicję.

1. Koperta C Vintage

2. Czerwona sekundowa cała wskazówka.

3. Cyfry 12 , 2 ,4,6,8,10 ( a -la Ball , lub w podobieństwie do Breguetowskich)

4. Indeksy na 1,3,5,7,9,11 (nawiązujące w stylistyce -do cyfr)

5.Data na ,,3,,

Co z tego w ogóle wyjdzie -czy jest to jakaś baza do pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cantti026.jpg

Propozycja robi się bardzo ciekawa :)

Szczęśliwi Czasu Nie Liczą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka przykładów cyferek, oczywiście jest tego dużo, dużo więcej

screenshot20130531at148.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba jak napis pochyły to czcionka już nie powinna być pochyła. No nie wiem chłopaki...kombinujcie. Mi się podoba już ta ostatnia wersja johna...dla mnie mógłby iść do produkcji w tej wersji bo bardzo mi się podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze kilka, na szybko.

screenshot20130531at230.png

Jeśli nie znajdzie się nic w śród dostępnych zasobów to wydaje mi się że kupienie fontu za 30-50 euro przy całościowym koszcie projektu nie powinno stanowić problemu. Jeśli ten jeden jedyny będzie płatny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnia wersja 12 (w sensie użytej przez johna) wg mnie pasuje do tarczy. Czcionka nazwy producenta jest "finezyjna", czcionka 12-stonowana. Bardzo dobry konsensus.

Tarcza bardzo mi sie podoba.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to bardzo spoko wygląda druga 12 z lewej strony w pierwszym rzędzie.

A można zobaczyć jak wyglądają pozostałe cyfry: 0 3 4 5 6 7 8 9 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A można zobaczyć jak wyglądają pozostałe cyfry: 0 3 4 5 6 7 8 9 ?

screenshot20130531at304.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie znajdzie się nic w śród dostępnych zasobów to wydaje mi się że kupienie fontu za 30-50 euro przy całościowym koszcie projektu nie powinno stanowić problemu. Jeśli ten jeden jedyny będzie płatny :)

Problem jest chyba nie tyle z samą czcionką co z jej przełożeniem na zegarek. Żeby to sensownie wyglądało 12 musi być nakładana tak jak pozostałe indeksy. Namalowana na tarczy będzie wyglądała źle. A matryca (czy jakkolwiek się to nazywa) do zrobienia nowych cyfr kosztuje raczej więcej niż 30-50 euro. Także wydaje mi się, że trzeba pozostać przy liczbach/czcionkach, które Catorex ma już w wersji nakładanej. A to są te z jednej z mutacji modelu C'Attractive, czyli ta 12, którą użył john.doe w wizualizacji. Być może jeszcze jakieś, ale z ich katalogu ciężko się rozeznać. Może QV wie coś więcej. Ponadto nie ma w zasadzie pola manewru z wielkością tych liczb, bo nawet przy zachowaniu kroju, zmiana rozmiaru to proukcja cyfr od nowa. Trzeba się więc zastanowić czy w takim rozmiarze w jakim ma te cyfry Catorex ma to sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie widzę niczego złego w namalowanej tej 12tce na tarczy. Wtedy możemy użyć dowolnej czcionki. Czasami nakładane indeksy nie wychodzą wcale lepiej niż dobrej jakości nadruk. Nie silił bym się na pewne rozwiązania....

Tym bardziej jeśli myślimy o czcionce dosyć grubej i dużej...nakładana może przygnieść optycznie zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla ułatwienia ( zdjęcie fatalnej jakości z usyfionym zegarkiem ale pokazuje mniej więcej jak prezentują sie w realu te nakładane cyfry...lepiej?? moim zdaniem nie koniecznie ):

catorex21.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie twierdzę, że indeksy nakładane są lepsze od malowanych. Chodzi mi o to, że jeśli na każdej innej godzinie będzie nakładany indeks, a tylko na 12 go nie będzie i będzie tam namalowana 12, to taka kompozycja będzie wyglądała źle. Trochę tak jakby nakładana 12 wcześniej była, ale odpadła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie twierdzę, że indeksy nakładane są lepsze od malowanych. Chodzi mi o to, że jeśli na każdej innej godzinie będzie nakładany indeks, a tylko na 12 go nie będzie i będzie tam namalowana 12, to taka kompozycja będzie wyglądała źle. Trochę tak jakby nakładana 12 wcześniej była, ale odpadła.

Nie prawda :-) Jest mnóstwo zegarków i przykładów które przeczą tej teorii :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram lapora.

Jeśli wszystkie indexy nakładane, to 12-stka też powinna być nakładana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.