Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sleza

zegarek klubowy 2013

Rekomendowane odpowiedzi

zest05.jpg

zest04.jpg

zest03.jpg

zest02.jpg

zest01.jpg

zest06.jpg

ufff, to chyba wszystie wersje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, napracowałeś się ale teraz będzie chyba łatwiej wybierać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PICAD

Ten zegarek to coś realnego? Ostatnie wersje bardzo ciekawe i byłbym zainteresowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie najlepiej wyglądaja te dwie wersje gdzie są parzyste cyfry a reszta indeksy ( te dwie z obrazków ponad oryginałem a poniżej z bordowa tarczą - kurde szkoda, że nie są numerowane, john.doe może dałbyś rade to zrobić)) z tym, że już teraz sam nie wiem czy lepiej z tym zewnętrznym ringiem czy nie :) Aha i chyba lepsza ciemniejsza wskazówka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast napisy bardziej podobaja mi się, z tych pierwszych :) I ciekawe jeszcze jakby w tym Vintage wyglądalo takie borodowe obramowanie daty jak w Attractive

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rewelacja!

Mój typ na klubowca 2013 :)

Elegancki i jednocześnie ciekawy.

post-49795-0-66475000-1370033138.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie również podobają się te dwie wersje naprzemienne(cyfry/kreski ). Wskazówka lepsza w odcieniu bordowym-mniej daje po oczach i nie skupia na sobie ,aż tak uwagi jak czerwona. W tym samym bordo dałbym ,,trójkącik,, nad ,,12,,

Trochę dziwne jest to ,,0,, w ,,10 ,, . Wygląda trochę jak O . Widać ta czcionka tak ma...może z tym da się coś zrobić ?

I ten napis ,,Cattin &Cie,, też bardziej podoba mi się mniej wymyślną czcionką niż ta z ,,zawijasami,, :) .

Automatique -zastąpić nazwą łacińską lub inną ? Temat na deser :)

post-40804-0-42015900-1370033216_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To własnie te dwa, które podałem tylko wg mnie napisy zmienić na tą czcionkę z pierwszego renderka a bynajmniej zobaczyc jak będą wyglądały.

John.doe dasz jeszcze rade w tych 2 wersjach napisy zmienic na te z pierwszego rendera i w obu wskazówka borodowa? Aha i z uporem maniaka, spróbuj dać z bordowym, lakierowanym paskiem bo ten wpada w brązowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rewelacja!

Mój typ na klubowca 2013 :)

Elegancki i jednocześnie ciekawy.

Mój też. Zegarek bardzo klimatyczny. Właściwie nic bym nie zmieniał. :wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to może poddać głosowaniu nad która wersją dalej pracujemy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To własnie te dwa, które podałem tylko wg mnie napisy zmienić na tą czcionkę z pierwszego renderka a bynajmniej zobaczyc jak będą wyglądały.

John.doe dasz jeszcze rade w tych 2 wersjach napisy zmienic na te z pierwszego rendera i w obu wskazówka borodowa? Aha i z uporem maniaka, spróbuj dać z bordowym, lakierowanym paskiem bo ten wpada w brązowy.

Ja bym się tak nie upierał z tym bordowym paskiem. Będnie niepraktyczny. Od biedy jak ktoś będzie chciał, to sobie dokupi pasek ala Rolex. Ten wiśniowo-brązowy jest bardo OK.

Co do czcionki to właśnie taka elegancka jest chyba najciekawsza. Mój typ:

cantti17.jpg

P.S. Oczywiście z ciemniejszą sekundą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również zgadzam się, że powinien zostać brązowy pasek. Zresztą zmienić pasek we własnym zakresie to nie problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zest07.jpg

i kolejna wariacja na temat paska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i kolejna wariacja na temat paska

O i to jest moim zdaniem dobry kierunek projektu. W kwestii tarczy pozostają moim zdaniem już tylko detale, jak krój czcionki (jak dla mnie ta jest OK) oraz dokładne położenie napisów. U dołu przydało by się tradycyjne SWISS MADE ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie małe uwagi:

1. Index na godz. 3. jest mniejszy niż ten na 9. - powinny być symetryczne (chyba);

2. Jeśli wybierzemy czcionkę nr 3 to napis powinien być automatique, czcionka nr 1 - automatic. Sam nie wiem czemu, po prostu do zawijasów bardziej pasuje mi automatique;

3. Automatique: Duże A czy małe a

PS: czy wiecie jakie wymiary ma koperta + szerokość paska?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mi ktoś wytłumaczyć...po co jest ta podwójna linia wokół zewnętrznej części indeksów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak było w oryginale i tak zostało.

Osobiście mi to nie przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS: czy wiecie jakie wymiary ma koperta + szerokość paska?

Dane producenta:

C'Vintage

Case : stainless steel 316 L

Strap : leather

Sapphire crystal

Diameter : 40 mm

Thickness : 11.4 mm

5 ATM

Caliber AS 2063

Brak niestety informacji co do szerokości paska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Diabeł tkwi w szczegółach .Patrząc na wizualizację indeks na ,,9,, podwójna linia , indeks na ,,11,, pojedyńcza linia - to bardziej podoba mNie się linia pojedyńcza. Tylko czy w oryginale ,ta linia podwójna nie była w pewien sposób powiązanie z załamaniem tarczy. Ale,to pytanie do obecnego właściciel zegarka QV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie wychodzi, chyba zrobię sobie taki render :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję przed głosowaniami najpierw uzgodnić z zarządem temat klubowego 2013 żeby nie było później rozczarowań. Osobiście wątpię, czy będzie zgoda na budżetowy projekt 15 szt sygnowany logiem forum. Obym się mylił.

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do paska. To spójrzcie jak ładnie prezentuje się na zdjęciu tego PP :) Brązowych pasków jest mnóstwo, zegarków z nimi takze a my chcemy zrobic coś "swojego" więc taki ładny bordo, ciemna wiśnia ( jak zwal tak zwał :) )lakierowany, często zastrzeżony dla zegarków z wyższej półki byłby wg mnie na miejscu. Tak samo ktoś uzasadniał te cyfry brequetowskie a ja z kolei pasek. Dokupienie takiego niepospolitego paska to pewnie ładnych kilka stówek a odwrotnie, jakby komuś nie leżał i chciał zamienić na zwykły brązowy, to już mniejszy wydatek.

Indeks na godz. 3 krótszy bo tam jest data i b. często tak się robi więc ja nie widze w tym problemu,. wg. mnie mógłby byc jeszcze krótszy aby odróżniał sie od pozostałych i żeby uwidocznic, że to celowy zabieg.

Czcionka własnie taka jak na ostatnich renderach. wg. mnie lepiej pasuje do zegarka niz te poprzednie wywijasy.

Sam nie wiem czy lepiej z tym zewnętrznym ringiem czy bez, tu może niech sie wypowie QV bo on ma oryginal więc widzi jaki jest efekt.

I ostatnia rzecz, o czym pisze piotrkraków, czy ten projekt przejdzie jako zegarek klubowy 2013?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

I ostatnia rzecz, o czym pisze piotrkraków, czy ten projekt przejdzie jako zegarek klubowy 2013?

Osobiście wątpię. Bazowa wersja Catorexa to wg mnie powiększona wersja IWC Portofino ref. 1489419. Tylko szara z trapezowym, a nie prostokątnym datownikiem i lekko zmodyfikowanym ringiem.

Druga sprawa - ciesząca się największym uznaniem, sądząc po ostatnich postach, wersja z parzystmi cyframi przemiennie z indeksami już była i to nie raz - np. Eterna 1948 ref. 8400.69 i Epos Originale ref. 3372.

Mówiąc krótko projekt jest wtórny.

Jak się robi niebanalnego klubowca - http://zegarkiclub.p...forum-chronomag

Dlatego zachęcam wszystkich, aby burza mózgów jeszcze trwała i żeby pomyśleć nad dalszymi modyfikacjami bazowej wersji Catorexa.

Był pomysła gniewka z breguetowskimi cyframi, ale nie doczekał się wizualizacji.

Przemknęła koncepcja przeniesienia datownika w inne miejsce i nic.

Zauważcie, że QV pisał o tym, że nie można zmienić koloru datownika, a nie jego położenia. Pomysł z datownikiem na godzinie 4 sprawdza się w praktyce. Idealnym przykładem jest GO Senator Panorama Date.

A gdyby były techniczne możliwości przeniesienia go na godzinę ósmą to wow i łał. Biorę nawet z grafitową tarczą i czerwoną wskazówką (którą sobie pewnie u producenta szybko wymienię...)

Oczywiście w sprawie możliwości technicznych przeniesienia datownika musiałby jednoznacznie wypowiedzić się QV, bo ja nie znam koncepcji komplikacji daty w mechaniźmie AS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcecie zrobic z zegarka za 3700zl zegarek za 20tys. W dodatku oczekuje sie ze ktos wyprodukuje 15sztuk takiego zegarka.

Mozliwosci techniczne zawsze są, mozna zmodyfikowac mechanizm ale wtedy zegarek bedzie kosztowal 10tys za sztukę. Trzeba zejść na ziemię.

Projekt wtórny - a co nie jest wtórne ?? Patek Calatrava jest oryginalny ?? Tak naprawde projektujac zegarek klasyczny nie mozna za bardzo odejść od kanonów...trzeba iść w klasyczną stronę. Różnice w takich zegarkach są w malutkich detalach a nie w ogólnym koncepcie. Kształt koperty C'Vintage jest oryginalny, patent z mocno wystającym szklem także jest dosyc oryginalny, mechanizm AS to także oryginalne rozwiązanie....nie wiem czego jeszcze się oczekuje ?? Mamy wbudować jeszcze meteoryt w tarczę ?? albo kawałek relikwii jakiegoś świętego ? ;-)

Co do tego co pisał Piotr...temat już przeze mnie poruszony kilkanaście postów temu. Na tą chwilę się bawimy na luzie....jak wyklaruje sie ostateczna koncepcja i bedzie odpowiednia ilosc osob która tej koncepcji przyklaśnie to wtedy pójdzie konkretne zapytanie czy zegarek moze być klubowym. Jeśli nie to ja koncze swój udział....mając nadzieję , że komuś w przyszłosci starczy energii aby poprowadzić coś innego.

Nie widzę także przeszkód aby propozycje w tym temacie składali inni którzy są w stanie realnie taki projekt zrealizować z tym że może być już ciężko aby ten projekt zakonczyl sie w 2013r....natomiast zegarek na 2014r jest już w realizacji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogło wyjść fajnie, wyszło pospolicie.

Dziekuje grafikom za pracę przy renderach, ja jednak odpadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.