Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
radekglaz

NASZE POLJOTY CHRONO 3133

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Wow, fajny! Jak już doprowadzę do ładu i składu ten ze srebrną tarczą, zabieram się za zdobywanie Oceana :)

Koronki i przyciski to nierdzewka?? Ba są w bardzo dobrym stanie jak na wiek  zegarka?

Edytowane przez orcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tyle ile umiem to określić, przyciski i koronki są z nierdzewki. Cały zegarek jak na swoje lata wygląda bardzo dobrze, na pewno duży wpływ na to ma fakt że jest stalowy. Koronki i przyciski można kupić współczesne na Ebayu w niskiej cenie a nie do końca chyba wiedziałbym jak je odróżnić, ale były one zwyczajnie brudne więc zakładam że są oryginalne :-) Poza tym stal trudniejsza jest do wyślizgania jak chromowanie. :-)

Mechanizm wyposażony jest w "srebrne" koła chronografu, więc pochodzi z czasów gdy nie było tych zegarków do kupienia w sklepach, a otrzymywali je tylko wyżsi przedstawiciele władz lub wojska - zakładam że pierwszy właściciel dbał o niego.

Na Ebayu i aukro jest teraz mnóstwo składaków, elementy ze współczesnych mechanizmów, podrabiane tarcze. Dużo czytałem, sprawdzałem, porównywałem, i wreszcie kupiłem to co wydaje mi się bliskie ideału, ale i tak nie mam stuprocentowej pewności że wszystko jest takie jak należy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę trochę temat swoimi chrono  :rolleyes:

post-60538-0-91353200-1402758064_thumb.jpg

"Czas jest zbyt cenny żeby go odmierzać byle czym"

Omega Speedmaster Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super kolekcja

a tak na margonesie to co się stało z Majorem??? dawno go tu nie było a był niezłym specem od chrono wiec szkoda by było jakby się wykruszył z naszego forum

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super kolekcja

a tak na margonesie to co się stało z Majorem??? dawno go tu nie było a był niezłym specem od chrono wiec szkoda by było jakby się wykruszył z naszego forum

Mayor jest bywa na innych działach - ktoś tam ostro go potraktował a raczej jego wypowiedzi i przestał się udzielać - osobiście chętnie czytałem jego wpisy i mam nadzieje że nie obraził się na stałe i wróci na dział radziecki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super kolekcja

Właściwie to poszedłem, poniekąd, za wywodami Majora właśnie że jeszcze kilka lat temu radzieckie zegarki leżały odłogiem i można było je kupić za bezcen a teraz ceny skoczyły kilkukrotnie a i wyboru prawie nie ma.

Sam obserwuję te radzieckie chronografy od jakiegoś roku, i widzę że trafić coś w miarę dobrym stanie a i na chodzie to już graniczy ze fartem, więc postanowiłem kupować jak tylko upoluję w rozsądnej cenie, a że chrono to mój konik więc padło na Poljoty/Shturmanskie  :rolleyes:

Znam kilku handlarzy którzy sami przyznają że od dawna nic nie mogą trafić, a ceny za wschodnią granicą przewyższają te w Polsce, tak że nawet u nas kupują i sprzedają w Rosji. 

Co za czasy hehe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna piąteczka.

Jak datujesz Poljota drugiego od lewej? Pokażesz mechanizm? Dwa ciemne wokół niego widać że są wyprodukowane po 1981 roku, a najprawdopodobniej około 1985. Jasny może być wcześniejszy (chociaż późniejszy też może być :-) ).

Jeżeli chodzi o dostępność i ceny to rzeczywiście ostatnio jest tragicznie. Na Ebayu ceny są z kosmosu a zegarki poskładane z czego tylko się da. Dodatkowo w przypadku Okeanów i szarych Szturmanskich dopadła je choroba wymian tarcz na fałszywe współczesne (że o Streli na 3017 nie wspomnę).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, nieopacznie kolekcja się powiększyła o jeszcze jeden  :D

Ten ze srebrną tarczą w środku nie różni się niczym szczególnym (żółty balans) od tych z czarną, więc pewnie lata podobne.

Ogólnie ciężko wywnioskować czy dany zegarek to oryginał czy składak ! no chyba że tarcza ewidentnie z nowej produkcji.

Są tez egzemplarze które były robione na przełomie roku 90, nie wiem czy później to były wprowadzane jakieś przeróbki w mechanizmach.

Wniosek jest i tak jeden, ciężko o mechanizm i ciężko o tarcze USSR i bezel.

post-60538-0-24138400-1402909030_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żółty balans musi być we wszystkich trzech, "srebrny" pojawił się w latach dziewięćdziesiątych.
   Moim zdaniem najistotniejszą datą jest rok 1983, kiedy to zegarki te zaczęto produkować dla wszystkich. Wcześniej mógł je otrzymać tylko wysoki rangą funkcjonariusz państwowy, zwykle związany z wojskiem. Przy przestawieniu produkcji na masówkę zmieniono materiał kół chronografu. Do 1983 roku były "srebrne", potem żółte (na czerwono na obrazku).
   Rok czy dwa wcześniej zmieniono też czcionkę na tarczy, na szerszą i grubszą. Te dwa czarne mają właśnie taką, więc nie mogą pochodzić z lat siedemdziesiątych. Za to pochodzą sprzed roku 1987, kiedy to zmieniono napis US 10 SR na cały USSR pod spodem.
   Łatwa do identyfikacji zmiana to również kształt dźwigni chronografu która straciła regulację i stałą się jednoczęściowa gdzieś około roku 1986 (dwuczęściowa na zielono na obrazku).

okean.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info, dobrze wiedzieć jak odróżniać, chociaż wybór i tak mały  :)

Przejrzałem wszystkie i tak:

trzy z czterech poljotów posiadają regulację dźwigni chronografu

dwa poljoty posiadają po trzy srebrne kółka i jedno żółte, drugie dwa tylko żółte.

Shturmanskie oba nie mają regulacji chrono i oba mają żółte kółka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku przemieszania kółek srebrnych z żółtymi istnieje podejrzenie że jest to wynik naprawy. Chociaż równie dobrze może to być z okresu przejściowego gdy wkładano już nowe partie części, ale na magazynie jeszcze były stare. Jeżeli założymy że na początku składania 3133 było podobnie jak z 3017, gdzie mamy przybliżoną wielkość produkcji na pięć tysięcy sztuk rocznie, to okresy przejściowe mogły być naprawdę długie.

Jeżeli będziesz miał kiedyś czas i chęci, sfotografuj mechanizmy i tarcze, ze szczególnym uwzględnieniem fontów w napisie Poljot i w datowniku. Porównałbym to do tego co mam w swoich chronografach i można by było spróbować wyciągnąć jakieś wnioski. Dodatkowo w internecie jest sporo wiedzy i można by było pokusić się o jej uporządkowanie i przełożenie na polski.

Najgorzej że materiałów źródłowych jest bardzo mało lub są niedostępne. Oznacza to że nigdy nie będzie pewności że wyciągnięte wnioski są prawidłowe. Ale mimo to skłaniam się ku temu by stworzyć małe kompendium o 3133.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super kolekcja

Mayor jest bywa na innych działach - ktoś tam ostro go potraktował a raczej jego wypowiedzi i przestał się udzielać - osobiście chętnie czytałem jego wpisy i mam nadzieje że nie obraził się na stałe i wróci na dział radziecki

Dzięki za pamięć i dobre słowo,,Nie wykruszyłem i nie obraziłem się,,Realizowałem duży projekt dla firmy odzieżowej z północnych Chin i bylem mocno zajęty,,Chce także przeprosić kolegów,którym nie odpisałem na wiadomości z Priv,..Przełamywanie barier językowych i stylu myślenia moich partnerów z za wielkiej ściany,wywołało u mnie niechęć do komputera,,.Datowanie Poljota 3133 to temat złożony ..O ile w 3017 numer serii pozwala w dużym przybliżeniu określić datę produkcji,,to dla 3133 SN nie jest już tak pomocny,,Kolor kół w chronografach zmieniał się w miarę wyczerpywania zapasów szwajcarskich części,,Moskiewska fabryka zakupiła w Szwajcarii nie tylko technologie i maszyny ,ale tez spore zapasy gotowych elementów mechanizmów Valjoux 7734..Na zdjęciach próbuję porównać mechanizmy 3133 z oryginalnym VJ 7734

post-67292-0-41055200-1403015230_thumb.jpg

post-67292-0-86004800-1403015259_thumb.jpg

post-67292-0-59960400-1403015273_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się Mayorze że wracasz. :-) To dzięki Tobie zainteresowałem się chronografami, a za pomoc w zakupie czarnej Sekondy na 3017 jestem cały czas bardzo wdzięczny. :-)

Wracając zaś do kół... Za wyczerpywaniem zapasów przemawia też argument że to co widać wśród kolekcjonerów w internetowych kolekcjach oraz to co jest na sprzedaż jest w tej samej konfiguracji przemieszania kół żółtych i srebrnych. W przypadku napraw byłoby to bardziej losowo, raz te, raz inne, a tu jest zawsze tak samo, jak w zegarku pokazanym na górze piramidy. Z resztą te koła nie powinny się psuć żeby była konieczność ich wymiany. Teraz powstaje pytanie jak to umieścić w czasie? Na forach przewija się stwierdzenie że koła zmieniono na żółte w 1983 roku, gdy zegarek stał się dostępny dla mas. Trochę wcześniej, bo rok czy dwa, zaczęto produkować tarcze z grubszą czcionką. Można spróbować połączyć te dwa fakty i założyć że zmian w tarczy i mechanizmie dokonywano razem. 

W ten sposób powstaje hipoteza że do roku 1981 mamy koła srebrne, okres przejściowy trwa od 1981 do 1983, a później już mamy koła żółte. Pytanie tylko co mogłoby tę hipotezę ewentualnie poprzeć, lub obalić. :-)

Co tam widać dole? Mam na myśli Szturmańskiego - pięciocyfrowy numer, srebrny balans, jednoczęściowe ramię resetu... chyba mechanizm jest sporo nowszy od tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tam widać dole? Mam na myśli Szturmańskiego - pięciocyfrowy numer, srebrny balans, jednoczęściowe ramię resetu... chyba mechanizm jest sporo nowszy od tarczy.

Na dolnym zdjęciu obok Elgina jest Sturmanskie ,którego mechanizm widać na gorze piramidy zdjęcia #2,,Te reguły ze wzorem czcionki napisu Poljot ,czy zapisem US 10 SR versus USSR nie są przydatne w wypadku zegarków wojskowych,Wiek w Sturmanskim można określić na podstawie czcionki kalendarza..W zegarkach przed 1982 cyfry kalendarza są grubsze w stylu Bold San Serif a późniejsze maja cieńsza czcionkę typu Refined Sans Serif,,Na zdjęciach widać różnicę pomiędzy zegarkiem z końca lat 70 i ringiem datownika z zegarka z przełomu lat 80/90,,,,,Co ciekawe we wczesnym Szturmanskim cyfry datownika są identyczne jak w oryginalnym VJ 7734 i prawdopodobnie pochodzą ze szwajcarskich zapasów..Tym bardziej ze Valjoux po sprzedaniu 7734 do Moskwy nie produkował werków chrono z datownikiem na 6 i nie potrzebował więcej takich pierścieni..

post-67292-0-30373000-1403030866_thumb.jpg

post-67292-0-73630300-1403030878_thumb.jpg

post-67292-0-08166200-1403030892_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dodaje moje POLJOTY 3133. Zdjecie nie jest za dobre, ale w przyszlosci postaram sie pokazac wszystkie zegarki pojedynczo

post-38229-0-38643700-1403399358_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny zbiór. :-) Pojedyncze pokazywanie zacznij jeżeli możesz od tego jedynego z okresu Związku Radzieckiego, z czarną tarczą. :-) Osobiście podobają mi się te modele, w których jest granatowa, metaliczna tarcza (drugi od lewej na górze, mercedes?). Jednak w zbiorach koncentruję się na okresie ZSRR.

Edytowane przez sowa2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U pana Levenberga można kupić na bieżąco okręg datownika produkowany współcześnie, jeżeli na taki się natrafi w zegarku mamy pewność że to "nowość":

poljot-maktime-datering-p12-700-01.jpg

Edytowane przez sowa2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U pana Levenberga można kupić na bieżąco okręg datownika produkowany współcześnie, jeżeli na taki się natrafi w zegarku mamy pewność że to "nowość":

Mamy pewność że datownik nowy  ;)

A wracając do przemyśleń i wniosków to ja wyciągam taki oto po przestudiowaniu opisów, że jakby graniczną datą jest rok 1997.

Wtedy to zaczęto bić na mostku literkę P i napis Made in Russia na balansie, która całkowicie odcina nas od czasów CCCP. Później następuje okres 1997-2004 który niby jest współczesny ale jeszcze usiłuje trzymać "linię partii". Po tej dacie ewidentnie następuje "radosna współczesna" twórczość, której nie można już przypisać do korzeni, przynajmniej z oblicza tarczy i kształtu koperty w nawiązaniu do starego Poljota.

Edytowane przez Rekiniasty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poljot na 3017 to już gorsza sprawa. Przy tak dobrej kopercie ma strasznie zryty mechanizm i brakuje śrubki. W dodatku wczesna wersja mechanizmu a balans jeden z ostatnich. Moim zdaniem dosyć chamski składak, ale jak ktoś nie zajrzy do mechanizmu to wrażenie koperty i tarczy nieziemskie. O cenie nie chcę dyskutować, ale ja osobiście nie zapłaciłbym połowy tego co widzę w aukcji.

Edytowane przez sowa2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no rzeczywiscie, nie przyjzalem sie dokladnie, widac brak srubek i mech niezle wyszczotkowany, troche sciema, ciekawe co wlasciciel na to jakby mu zwrocic uwage..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyedytowałem też wstępny zachwyt nad Okeanem z poprzedniego postu. Koperta stalowa, ale przyciski chromowane. Mechanizm jeden z najstarszych, ale tarcza wskazówki i ring chyba trochę nowszy. Ślady odkręcania na śrubkach mocujących mechanizm w kopercie, akurat te które trzeba odkręcić by wymienić tarczę (chociaż to nie jest świeżo zjechane). Czyżby też składak?

Sprzedający ma jeszcze Poljota 3133 z folią na szkiełku i dorobek gwiazdkowy 4,6 za zgodność przedmiotu z opisem. Mając wydać tyle pieniędzy byłbym bardzo ostrożny.

Edytowane przez sowa2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halli Hallo,

Kolego sowa2, rzuc prosze okiem na mojego 3017. W/g mnie jest to wczesny model jeszcze bez telemetrii, numerwerku 18963. Bylem zawsze przekonany ze to orginal, ale ogladajac inne tego typupost-38229-0-68652600-1404201863_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strela z aukcji na Allegro to składak,Sprzedawca ewidentnie szuka jelenia,,Diamentowe logo na płycie napis 19 kamniej i wysoki numer serii to rzeczywiście unikalne zestawienie :) Kolego @kicha na zdjęciu mechanizmu Twojego zegarka niewiele widać,( przede wszystkim logo jest niewidoczne) ale moim zdaniem przy numerze serii 18XXX powinien być napis 19 Jewels i pentagonalne logo..

post-67292-0-20460800-1404217013_thumb.jpg

post-67292-0-36479400-1404220072_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi