Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
radekglaz

NASZE POLJOTY CHRONO 3133

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, powracam z moim Poljotem po delikatnych naprawach/regulacjach:

To na czym mi zależało to:

1. Wymiana małej wskazowki ze złotej na czarną oryginalną (z zegarka w wersji tarczy srebrnej)

2. Naprawienie datownika

3. Wypolerowanie szkiełka

Poniżej kilka zdjęć z przebiegu zabiegu. Chciałbym zaznaczyć że z profesjonalnym zabiegiem nie będzie to miało wiele wspólnego więc zamiast zabierać się samemu za takie operacje polecam zegarmistrza.

Niemniej jednak to jak ja to zrobiłem:

1. Po otworzeiu werk wygląda tak - żadna nowość. Jeżeli natomiast wpadniecie na pomysł zeby samemu zabrać się do naprawy to uczulam - zwróćcie uwagę na sprężynkę zaznaczoną na zdjęciu. Jest bardzo delikatna - łamie się bardzo łatwo. Ja zacząłem grzebać i załatwiłem dwie - teraz zegarek jest bez sprężynki.... Grunt że chodzi (na wszelki wypadek nie dotykam stopera, będę musiał poprosić specjalistę o włożenie nowej...) 

attachicon.gifSprężynka.JPG

2. Wyciągamy werk. Na zdjęciu mamy na czerwono zaznaczone miejsca gdzie są śrubki mocujące werk do koperty - odkręcamy. Na niebiesko zaznaczony jest bolec który trzeba wcisnąć w celu zdjęcia koronki - koronkę zdejmujemy.

3. Zdejmujemy wskazówki - jest do tego specjalny przyrząd, nie wiem jak się nazywa ale załączam zdjęcia

4. Zdejmujemy tarczę - żeby to zrobić, z dwóch stron werka odkręcamy śróbki mocujące tarczę.

5. Odkręcamy tarczę maskującą - 3 śrubki

6. Ustawiamy trybik ze sprężynką - bardzo ciekawy mechanizm - trybik w trybiku musi być odpowiednio ustawiony zeby 'złapać' zębatkę datownika i ją przesunąć (zaznaczone na niebiesko i czerwono)

I to tyle na temat naprawienia datownika - teraz chodzi bez problemu.

Wskazówkę wymieniłem na czarną.

Szkiełko wypolerowałem "pastą lekkościerną do polerowania lakierów - pasta TEMPO (do lakierów samochodowych.

Dostałem też pytanie czym smarowałem części - WD40 (psiknąłem na spodek i moczyłem części w oleju, następnie odsączałem chusteczką).

Poniżej zdjęcie po naprawie:

polerowanie szkiełka dało radę - kilka wpisów wcześniej można porównać jak wyglądało...

To co zostało - czerwone indeksy będę chciał pomalować na zielono - nie wiem jeszcze skąd wezmę farbę....

Pozdrawiam

tą sprężynkę o której piszesz można naprawić. Też pękła u mnie podczas zabawy więc mi ją lutownicą naprawił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tą sprężynkę o której piszesz można naprawić. Też pękła u mnie podczas zabawy więc mi ją lutownicą naprawił.

Dzięki za podpowiedź, spróbuję jak mówisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WD40 to skrót ,który zastępuje pełną nazwę tego preparatu -Watch Destroyer within 40 days

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WD40 to skrót ,który zastępuje pełną nazwę tego preparatu -Watch Destroyer within 40 days

Oddam do zegarmistrza na naprawę sprężynki o której mówiłem (sam chyba się za to nie wezmę) i powiem żeby nasmarował smarem/olejem do zegarków.

Niewiele smarowałem więc trzymam kciuki żeby mi zegarek w 40 dni nie padł ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja smaruje tymi. Mniejszy gestszy do wolnoobrotowych elementow jak sprezyna i generalnie mostek który ją kryje. Reszta tym większym bo jest rzadszy.

wypassportowane z tapatalka

Gdzie kupujesz te oleje i jak jest cena? Najwyższa pora kupić i zacząć coś samemu robić ;)

Dzięki za info!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam kilku magików, którzy notorycznie, w trakcie zimy, psikali WD-40 do wnętrza zamku od samochodu (żeby kluczyk łatwo otwierał zamek). Jakież ich zdziwienie, gdy po jednym sezonie zamek przestawał reagować na kluczyk. Znam też rowerowych maniaków, którzy stosowali WD-40 jako "lekki smar rowerowy", rozwalając sobie korby, przerzutki i łańcuych. Rzecz w tym, że WD-40 jest przede wszystkim odrdzewiaczem i środkiem wypierającym wodę. Dla zegarka jest więc zbyt agresywny (i w ogóle dla każdego mechanizmu), bo ma za zadanie przede wszystkim zapieczone części odrdzewić. Co więcej, jako smar jest także "zbyt lekki", bo łatwo odparowuje (co jest atutem przy odrdzewianiu i wypieraniu wody). W efekcie potraktowanie mechanizmu zegarka WD-40 w krótkim okresie czasu może pomóc (jak w zamku samochodowym), bo mechanizm zostaje odrdzewiony, a zastygłe smary zostają wymyte, jednakże w ostatecznym rozrachunku zegarek zarżnąć (jak w kluczyku samochodowym, który po prostu zostaje częściowo rozpuszczony). Bergeon, Moebius, czy Novostar (czy Brunox w rowerach) nie bez przypadek sobie tak liczą.

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe WD40 :)

Chodzi aż miło

Potraktować jakikolwiek zegarek WD40, a już szczególnie 3133 to jak kupić kawior z bieługi i zjeść posmarowawszy musztardą. Barbarzyństwo. W przypadku zegarka większe... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WD40 jest nazywany w US "Gunsmith's best friend"(najlepszy przyjaciel rusznikarzy) Dlaczego?..,Ponieważ dzięki temu,że leniwi użytkownicy często stosują go do czyszczenia broni rusznikarze zarabiają dużo pieniędzy.,https://www.youtube.com/watch?v=lMtgibn54Yo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry! To mój pierwszy wpis. Wrzucam mojego 3133, wersja z okazji odkrycia Ameryki przez Kolumba. Co o nim sądzicie?

670a1b803abec452gen.jpg

225044cc504c4b9agen.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój ulubieniec. Bardzo ładnie zachowana tarcza i mechanizm w idealnym stanie - wykręciłem go, że trzyma +/- 1 s na dobę :-)

3133.jpg

Edytowane przez lordpinki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiadam sobie sam, bo może ta informacja przyda się komuś, kto miał podobny problem z mechanizmem 3133. Otóż zdemontowałem dźwigienki stopera, aby zobaczyć co tam się dzieje. Nic nie znalazłem, żadnych pęknięć, ubytków, brakujących sprężyn. Złożyłem całość z powrotem do zegarka, delikatnie smarując powierzchnie trące w dźwigniach stopera. I okazało się, że stoper ponownie działa. Nic się nie blokuje, nie zawiesza. Stoper rusza i zatrzymuje się bez marudzenia. Chyba to smarowanie pomogło, albo któraś ze śrubek była za luźno, bo zbyt łatwo się odkręcały i przez to dźwigienka łapała luz. Potwierdza się powiedzenie o radzieckich zegarkach, że łatwo się psują, ale i łatwo naprawiają.

Dziękuję za wskazówki - przydały się :-) W moim wypadku był to ewidentnie luz na śrubce dźwigni resetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzucę swojego, jeszcze jest przed spa.

Co Ty mu chcesz poprawiać? Śliczności! :-)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, trochę słabe zdjęcie. Szkiełko trzeba przepolerować na 3 godzinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Dzięki, trochę słabe zdjęcie. Szkiełko trzeba przepolerować na 3 godzinie.

No i skompletować wskazówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

która nie pasuje? A, już widzę, minutowa, to wina zdjęcia. Coś się w niej odbiło i zrobiła się czarna

Wymacane na szybie

Edytowane przez Brat Pit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi