Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
radekglaz

NASZE POLJOTY CHRONO 3133

Rekomendowane odpowiedzi

Zapytam o wartość (prowokacja zamierzona) tego zegarka  :) ... historyczną wartość...

0d861d16750a2d44med.jpg

To chrono 3133, Poljot o numerze - uwaga - 0279. Na deklu nie ma numeracji czy oznaczeń.

530cfeeeb6de9095med.jpg

Co to oznacza z historycznego punktu widzenia (zostawiając temat jego aktualnego stanu)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam o wartość (prowokacja zamierzona) tego zegarka  :) ... historyczną wartość...

To chrono 3133, Poljot o numerze - uwaga - 0279. Na deklu nie ma numeracji czy oznaczeń.

Co to oznacza z historycznego punktu widzenia (zostawiając temat jego aktualnego stanu)?

Nie wiem co straszniejsze stan czy cena jaką zapłaciłeś za niego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena, jak to cena...

Bardziej zajmuje mnie to kto mógł być pierwszym odbiorcą tego egzemplarza - cywil, wojskowy, III sekretarz?

Tak przy okazji - ile sztuk rocznie ich produkowano w tym czasie?

Moja wiedza na temat tych czasomierzy z lat 70. jest minimalna, stąd prośba o wsparcie.

Edytowane przez Grigoris1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena, jak to cena...

Bardziej zajmuje mnie to kto mógł być pierwszym odbiorcą tego egzemplarza - cywil, wojskowy, III sekretarz?

Tak przy okazji - ile sztuk rocznie ich produkowano w tym czasie?

Moja wiedza na temat tych czasomierzy z lat 70. jest minimalna, stąd prośba o wsparcie.

W Polsce były służbowymi zegarkami w lotnictwie wojskowym, a gdzie indziej kto to wie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy istnieją w tym przypadku tabele numeracji? 0279 to pierwszy rok produkcji?

Naczytałem się i nic nie wiem - oprócz tego, że być może pierwsze były Okeany.

Czy więc możliwe jest, że wyprodukowano egzemplarz "cywilny" w pierwszej fazie produkcji?

Sorry za tyle pytań, ale to reakcja szokowa na ten egzemplarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co straszniejsze stan czy cena jaką zapłaciłeś za niego ;)

Krzysiek, akurat ten kolego za niego nie zapłacił i go miał nie będzie ;) a nr na mostku, to wszyscy dobrze wiedzą, co  oznacza.

Edytowane przez grigorij007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysiek, akurat ten kolego za niego nie zapłacił i go miał nie będzie ;)

A to już zostało mi wyjaśnione zaraz po moim wpisie :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawę wyjaśnię - mam go fizycznie i mieć będę - proszę nie robić ze mnie kryminała...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawę wyjaśnię - mam go fizycznie i mieć będę - proszę nie robić ze mnie kryminała...

Ale nikt nic podobnego nie twierdzi :) Easy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Z historycznego punktu widzenia to kiedyś był fajny zegarek.

Jeśli oczekujesz oceny to nie można pomijać jego aktualnego stanu.

A dzisiaj, w takim stanie to masz zwykłego trupa wymagającego zadbania, wymiany trudno dostępnych części, dużego wkładu finansowego a przede wszystkim chęci i cierpliwości.

(Tak przypuszczałem, że po wczorajszej akcji na Alle dzisiaj pojawi się jako nowy nabytek)  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale z takim numerem seryjnym, to pewnie pierwszy w Polsce,  naprawienie go to mały pikuś, wystarczy wymienić dźwignię i małe czyszczonko i zegarek jak się patrzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numery w 3133 totalnie nic nie znaczą, Ale srebrne koło jak zauważył Sursum świadczy że to jeden ze starszych werków. Ale mam starszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numery w 3133 totalnie nic nie znaczą, Ale srebrne koło jak zauważył Sursum świadczy że to jeden ze starszych werków. Ale mam starszy ;)

Krzysiek , pokaż :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że miks żółtych i białych wskazuje na 1986 albo 1987. We wczesnym powinny być ze cztery

a co do numeracji do każda obrabiarka nabijała własny, niezależnie.

Edytowane przez Sursum

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieraz przewija się pytanie przy różnych zegarkach co oznacza numer na mechanizmie, deklu ? okazuje się że nic nie znaczy po co więc w procesie produkcji był w ogóle nabijany? przecież to dodatkowa czynność, jeśli był nabijany przy okazji powiedzmy wiercenia, wybijania na jakiejś sztancy to ktoś musiał ten numer zmieniać na kolejny, jeśli działo się to automatycznie to ktoś musiał wymieniać czcionki , ustawiać regulować itp.. czynności, po co więc zadawano sobie ten trud skoro nic to nie znaczyło? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ewidencja produkcyjna, nic ponad to. Mówiąc w skrócie, żeby pracownicy nie kradli

Edytowane przez Sursum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem Pawła i tym się kierowałem zadając pytania - ja też sądzę, że numeracja ma duże znaczenie i to nie tylko jest "magia liczb"  ;)

... a że brudny i nie-wojskowy itd. to kwestia gustu zbieracza.

Edytowane przez Grigoris1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... i dlatego właśnie mam dwa z takim samym numerem seryjnym na mostku ;)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... i dlatego właśnie mam dwa z takim samym numerem seryjnym na mostku ;)

pozdrawiam

...możesz pokazać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze srebrnymi kołami

Stary stalowy Szturmański. Sorry ale zdjęcia jeszcze z aukcji (wybrakowany bez dźwigni)

post-49869-0-64050000-1486487721_thumb.jpg

post-49869-0-60544400-1486487743_thumb.jpg

Poljot

post-49869-0-42379500-1486487805_thumb.jpg

post-49869-0-85352400-1486487847_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pokazuję swoich zbiorów. Nigdy :) Zresztą dla powyższych rozważań to bez znaczenia, bo tu mamy wczesny mechanizm z regulatorem chrono, a ja mam powtórkę w późniejszych cywilnych bez regulatora chrono

Edytka

odnośnie zegarków Krzycha - zdecydowanie sprzed 1985 roku, cztery koła stalowe, do tego regularor chrono. W 1985 albo 1986 zaczęli mieszać koła, od 1987 mechanizm chrono jest bez regulatora, na mosiężnych kołach.

Edytowane przez Sursum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi