Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kiniol

Ulysse Nardin chronometr morski II

Rekomendowane odpowiedzi

Świetny temat , ciekawe informacje .

... chronometr Ericcsona (tego od telefonów komórkowych), który jedną z pierwszych siedzib miał w Petersburgu, też na mechanizmie Kullberga, ale w obudowie z drewna różanego :rolleyes: ...

Ericcson to od zegarków właściwie , nie byle jakich .

Dla entuzjastów carskich kieszonek dla marynarki wojennej na przykład - mocna pozycja ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę odświeżając temat chciałem pokazać wspomnianego przez Krzyśka Ericssona z mechanizmem Kullberga, numer mechanizmu 9036

po krótkich poszukiwaniach wyszło że jest to rok 1915-1916.

Chronometr wymagał odrobiny troski, miejscami lekko zaśniedziały (można było odczytać czyjeś linie papilarne :huh:)

wymagał czyszczenia, dorobiłem kluczyk do drewnianej skrzynki i do nakręcania mechanizmu (kluczyk z "grzechotką" .

Skrzynka też była trochę sponiewierana ale udało się. Tak na marginesie po co są te dwa kontakty elektryczne skoro nie ma w środku żadnego dodatkowego styku. Po włożeniu mechanizmu do puszki styki są zwarte na krótko :wacko:

Zegar przyszedł kompletny, Po czyszczeniu i regulacji chodzi bardzo dobrze.

post-31391-0-84761200-1520891885_thumb.jpg

post-31391-0-23392200-1520891902_thumb.jpg

post-31391-0-97883700-1520891963.jpg

Wprawdzie skrzynka budziła moje wątpliwości taka bardziej typu Mercer ale znalazłem Kullberga w UK w podobnej skrzynce , co prawda brak jest srebrnej tabliczki informacyjnej  za to uchwyt (rączki do skrzynki) są identyczne , również rodzaj zamka w skrzynce jest taki sam . Kullberg z UK jest gdzieś z 1900r.

W temacie Ericssona  tj datowania i rodzaju skrzynki chyba  bardziej kompetentny będzie  Kolega Oled (O ile tu zajrzy).

post-31391-0-46438500-1520892051_thumb.jpg

post-31391-0-17228000-1520891941.jpg

post-31391-0-50876200-1520892035.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontakty elektryczne ... może w planach było ogrzewanie zegara, jak w przypadku czołgowych ?

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim Poliocie są styki zwierające się co sek. Może obudowa jest przygotowana na taką wersję mechanizmu?

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten styk nic nie łączy, po włożeniu mechanizmy styk jest zwarty ale po co? :huh:

Nie ma wątpliwości że puszka jest przynależna do mechanizmu. Ten sam numer 9036.

W Kirovie rzeczywiście mam styk który jest skorelowany z ruchem mechanizmu zegara, to jest jasne ale tu?

post-31391-0-82533900-1520931225_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to alarm kradzieżowy :D

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, no na granicy majty miałem pełne... Dobrze, że jechaliśmy w dwa auta  ;) Fajnie wyszedł, gdy go wziąłem pierwszy raz w ręce i nie pasowały mi numery, to zrobiło mi się trochę słabo... Ale po ukr wódeczce rozmontowałem gościa i okazało się, że jest numeracja Kullberga i Ericcsona... Czy mógł to być uziom? 

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uziom po co?

Przeca tam nie ma elektryki.

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To po co te styki? Czy wyposażenie mostku nie było odgromowiane?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka instalacja jest potrzebna ale nigdy do ochrony czystej mechaniki. 

Można rozważać wyższość mechaniki nad elektroniką i elektryką szczególnie przy ataku elektromagnetycznym. 

https://tech.wp.pl/najnowoczesniejsza-bron-xxi-wieku-elektromagnetyczne-dziala-i-nie-tylko-6035075251106433g/3

http://www.geekweek.pl/aktualnosci/31415/usaf-ma-bron-niszczaca-wszelka-elektronike

Dlatego po wojnie będziesz miał najdokładniejszy działający zegar w okolicy.

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, no na granicy majty miałem pełne... Dobrze, że jechaliśmy w dwa auta  ;) Fajnie wyszedł, gdy go wziąłem pierwszy raz w ręce i nie pasowały mi numery, to zrobiło mi się trochę słabo... Ale po ukr wódeczce rozmontowałem gościa i okazało się, że jest numeracja Kullberga i Ericcsona... Czy mógł to być uziom?

Znaczt'sja mieżdunarodnyj spiekulant :D

A co do styków to może do odprowadzenia ładunków elektrostatycznych ? :huh:

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogni św. Elma znaczy się?

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogni św. Elma znaczy się?

Te ognie to wizualny efekt potencjałów elektrostatycznych. Ale trop dobry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, to był 1915 rok, róznie wtedy kombinowano ;) ... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim

Mam Chronometr Morski.

Kupiec chce fotki wnętrza.

Pyta o numery mechanizmu wewnątrz.

Jak otwiera się ten chronometr?? 

Ja zbieram polifony i pozytywki. Na chronometrach się nie znam. 

Oczywiście mogę iść do zegarmistrza ale w zakładzie nie wykonam dobrych fotek.

Może ktoś pomóc.

post-62965-0-46438100-1538404896_thumb.jpg

post-62965-0-02013400-1538404952_thumb.jpg

post-62965-0-94514300-1538404984_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może, podjadę i go Tobie otworzę... Na PW wyślę Ci telefon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na pasku, szkoda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to tak mogło być w oryginale, czy to "naprawa"? Spodziewałbym się łańcuszka. Ale na pasku może ciszej chodzi :D

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ślimaku, pomiędzy nim a bębnem sprężyny, powinien być łańcuszek galla. Tutaj jest taśma, nazwijmy ją, "serwisowa"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy w tym konkretnym przypadku mógłby mi ktoś napisać na czym będzie polegała wyższość łańcuszka Galla nad stalową sprężynową taśmą? 

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie ma zębów, to stosowanie łańcuszka jest niepotrzebne i żadnej jego wyższości nie ma.

Jedyne co mnie przychodzi na myśl, to w taśmie następuje zmęczenie materiału, w łańcuszku nie, ale za to w łańcuszku następuje tarciu elementów... nie mam pojecia czy to w ogole ma jakieś znaczenie.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.