Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Co do obwódki to wydaje mi się że po prostu jej nie było bo raczej nie realne, że zachowały się wszystkie kreski i ani jednej kropki. Zaś odległość napisu   trzeba porównać z identycznym napisem na innym zegarku. Grubość z tego co zauważyłem ma taką samą jak kreski sekundowe. Podejrzewam że przez tą kratkę. Zagłębienia w niej są bardzo głębokie i wydaje mi się ze jakby napis był grubszy to by się po prostu rozmazał. To są oczywiście tylko moje przypuszczenia.  Nie mogłem niestety znaleźć w internecie w miarę wyraźnych zdjęć zegarka z podobną tarczą i napisem. Kropki musiały wypaść dawno bo wykałaczką musiałem użyć znacznej siły żeby je zeskrobać i praktycznie wszystkie się porozpadały. Dochodzi fakt że napis bardzo słabo wygląda na zdjęciach.  Mimo że jest wyraźny musiałem zrobić ze 20 zdjęć bo na kaźdym zdjęciu widać go zupełnie inaczej.

Swoją drogą to literka J w drugiej od góry też jest jakaś "trefna". Może to świadczyć o tym iż tarcze były robione w kilku fabrykach i może to jest powodem że w omawianej tarczy brak obrysów lumy w indeksach godzinowych.

A może  nie w innych fabrykach tylko w innych latach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wtedy mielibyśmy tarcze z innych modeli ale z podobnymi czcionkami napisu. Ma ktoś w swojej Delbanie podobna czcionkę?

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od Siebie dobiję młotkiem .  Litery pisane , niedrukowane , różny kształt i wysokość liter . Że pisane ręcznie widać po kropkach na końcu linii . Co do innych rzeczy jakie Ja zauważyłem  to piękna biała  tarcza o giloszu firankowym , a cyfry normalnie pokryte nierówno patyną . Jak dla Mnie za duży kontrast . Na mały plus wrzucę że Ten co pisał napisy Musiał być dobry . Na takim trudnym giloszu wyszło Mu nawet fajnie 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysiekb321 daj zdjęcia takie jak jerzyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie realne żeby ktoś  wykonał ręcznie tak drobny napis i to jeszcze na kratce. Jest naprawdę drobniutki  w realu. A czcionka identyczna z tą.

post-89318-0-35793200-1485891347_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiększ Sobie Twoje przedostatnie zdjęcie , weź większą lupę np x 5  i Sam zakumasz co nie jest tak z tekstem 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem z tarczę z Shock-absorberem, ale czcionka inna.

post-57210-0-02844100-1485892480_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem tarcza jest oryginalna ale by mieć pewność w 100 % trzeba ją porównać z inną tarczą mającą taki sam gilosz. Myślę że to tylko kwestia czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest taka ewentualność, bo występowały tarcze, choć inne modele, które nie miały obwódek wokół lumy. Dobrze byłoby porównać z tarczą tego samego modelu.

No ja niestety Swoje mam tylko ma incablock .

Choć jakieś na schock też są i pokażę niżej .

No napis grubszy, ale kropki chyba nie maja obwódek?

Przyjrzyj sie na kropki na godzinie choćby 4 i 7 ???

Przeleciałem swoją setkę i nigdzie nie natrafiłem na to że po oderwaniu się lumy lub jej zmyciu nie ma obwódek .

Ani z taką ręczną czcionką ,

Jedyna czcionka innego kroju to jest ta

post-48480-0-96834100-1485962090.jpg

Oto tarcza z napisem schock ( różnych ujęć )

post-48480-0-54834300-1485962180.jpg

post-48480-0-01655000-1485962181_thumb.jpg

post-48480-0-64901300-1485962181_thumb.jpg

I popatrz na malowankę , chyba :blink:

post-48480-0-04434200-1485962353_thumb.jpg

post-48480-0-67648500-1485962353_thumb.jpg

Przepraszam lecz pozwoliłem sobie z Twoich zdjęć wyciąć kawałki i powiększyć

post-48480-0-42957200-1485962746_thumb.jpg

post-48480-0-05117200-1485962747_thumb.jpg

Choć już gdzieś widziałem napis SWISS w podobnym stylu tylko nie wiem gdzie .

Dopóki nie trafi sie drugi taki egzemplarz , chodzi o krój czcionki nie musi być tarcza , to będziemy mieli zawsze wątpliwości ;)

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko. Zdjęcia moje nie są unikalne i zastrzeżone w żaden sposób.  :)  No ja już więcej nic od siebie nie dodam bo dublował bym tylko argumenty i przemyślenia. Pozostaje mi czekać na znalezienie dobrego  zdjęcia identycznej tarczy a do tej pory żyć w niewiedzy. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem wszystkie jakie mam. Tylko w jednej, która jest uznawana za malowankę napisy są trochę zbliżone. Nie swiadczy to o niczym pza tym, że dalej szukamy podobnej tarczy.

post-57210-0-20013100-1485978318_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek podobno był w rodzinie od nowości wiec spróbuje zapytać sprzedawcy.  Poniżej zdjęcie takiej jak wkleiłeś, którą posiadam. Wklejałem już ją w dziale "pokażmy..."

post-89318-0-54033500-1485981639_thumb.jpg

Edytowane przez krzysiekb321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój zegarek jest kolejnym co do którego pojawiło się podejrzenie że mógł być odnawiany w dawnych czasach i były też pokazywane zegarki co do których były wątpliwości albo fakt odnawiania był dopiero po jakimś głębszym wniknięciu udowodniony.  To wszystko nasuwa wnioski że kilkanaście czy kilkadziesiąt lat temu renowacje były wykonywane na dużo wyższym poziomie. I tutaj moje pytanie. Czy znany jest z historii fachowiec albo warsztat  który słynął z tak dobrych renowacji? No dzisiaj jak większość widzi oddanie tarczy do renowacji to wielkie ryzyko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek podobno był w rodzinie od nowości wiec spróbuje zapytać sprzedawcy.  Poniżej zdjęcie takiej jak wkleiłeś, którą posiadam. Wklejałem już ją w dziale "pokażmy..."

I widać jak na dłoni na mojej tarczy inicjatywę własna renowatora :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak napisałem w wątku"pokażmy..." wklejam tutaj dalsze zdjęcia zegarka, który ostatnio nabyłem. Na drugim zdjęciu kropka jest na szkiełku od środka. Na pozostałych widać kilka w zakamarkach koperty.  Poza tym co do napisów to wydaje mi się że nie jest on odręcznie pisany tylko po prostu tak wyszedł na grubo odstającej kratce. Na zdjęciu ósmym widać ciemniejsze miejsce koło ósemki po odlepionej kropce. Przejrzałem też w Google zegarki z tym rodzajem napisu i jest on w identycznej odległości od środka tarczy.

Tu jest podobna tarcza:

http://www.befr.ebay.be/itm/Alte-schone-Herren-DELBANA-60er-Vintage-Watch-Handaufzug-Uhr-Swiss-Made-/162361987344?&_trksid=p2056016.m2516.l5255

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Informacja od sprzedawcy co do mojego zegarka: "Moja mama powiedziała że prawdopodobnie ten zegarek dziadek dostał jako prezent czy nagrodę na zakończenie służby wojskowej, a o odnawianiu nic nie wiem. Było to chyba ok 1970r."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wojsku w tamtych latach można było dostać Rakietę, albo inny radziecki zegarek, na pewno nie szwajcara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie słabe trochę. Ale z samymi kropkami bez trójkątów. Jest do kupienia w necie.

post-89318-0-95050800-1486689602_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt , kiepskie zdjęcie , ale Ja bym postawił  odważną tezę , że tarcza to malowanka i wskazówki jakby nie od tego modelu 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten sam wzór tarczy, ale z brązowym środkiem, więc inny model. Kropki i trójkąciki też ma inne. Moja brzydka, ale oryginalna. 

Co przemawia w Twojej ocenia za tym, że ta biała jest malowanką?

post-57210-0-47635000-1486744902_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisy Mi się nie podobają , jakby za świeże , ale mogę się mylić . bo zdjęcie kiepskiej jakości

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie kiepskie, to fakt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi