Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Podobna jest na alle. Mix wskazówek i również bez sekundnika:

3020320924.jpg

30203209241.jpg

It's a question of time...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie o średnice koperty i mechanizmu podyktowane jest nie tylko chęcią określenia konkretnego typu mechanizmu, ale i modelu koperty. Ta z all jest standardowa koperta delbanowska , natomiast Tomekgs`a jest trochę odmienna.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do sekundnika to sądzę, iż powinien być taki (znaleziony na zatoce) - taki sam widziałem wcześniej u kogoś u nas w kraju i mimo nieczęsto spotykanego mechanizmu się nim nie zainteresowałem z uwagi na podejrzenie kombinatorstwa wskazówkowego - dopiero udział w tej dyskusji mnie zmobilizował do poszukiwań - szkoda, ale jeszcze nic straconego

post-53152-0-91395400-1360747597_thumb.jpg

post-53152-0-22779800-1360747604_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że mamy jasność co do sekundnika i wskazówek, ale w dalszym ciągu intryguje mnie kształt koperty, gdyż "Twoja" jak i ta z "all" są to typowe koperty delbanowskie, a Tomekgs`a chyba jest inna. Podwójny docisk może wynikać z różnicy w średnicach GS - były 26,5mm i 23,5mm, albo z odmienności koperty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tych z białym tłem pod napisem jest sporo jednak :)

Jerzyk, a ta Twoja nowa jest piękna.. Gratuluję oczywiście :)

Piękna ta jerzykowa delbana :)

Artur - nie, niestety to nie mój zegarek :(. Jest aktualnie do kupienia na ebayu.

Dziękuje ale faktycznie z godziny na godzinę coraz bardziej się podoba :wub: , a trafiłem ją nie na licytacji tylko ktoś wystawił na Kup teraz i nie zastanawiałem się bo cena była bardzo niska , kiedyś przez chwilę zawahania straciłem Delbanę wystawiona na kup za cenę atrakcyjną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od samego początku też mnie ta koperta zastanawia - istotne będą wymiary koperty i mechanizmu - może ma ktoś dla porównania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobna jest na alle. Mix wskazówek i również bez sekundnika:

Na alle niestety jest dużo tych bez sekundnika a raczej z urwaną osią . :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też ją podglądam, nie starając się nawet teraz rozstrzygać jej oryginalności. Fajny zegarek i jeśli cena nie poszybuje, to być może spróbuje ją kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie o tej?

photolut10194049.jpg

photolut10194054.jpg

Wyglada lepiej niż taka sama na alle Aniu .

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jerzyku to ta z alle kilka dni temu kupiona za śmieszną kwotę "kup teraz" :) pokazałam ja w "pokażmy delbany" - na mojej fotce wygląda lepiej :)

teraz też jest podobna na alle - tylko w gorszym stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz na myśli tę ze złamaną osią balansu? Cena jest atrakcyjna i chętnie bym ją kupił, bo strasznie podobają mi się te stare delbany z dolną sekundą, ale nie wiem, ile może kosztować naprawa takiej usterki i czy to w ogóle opłacalne. Czy ktoś z Was się orientuje w cenach takich usług u zegarmistrzów?

To jest ten mechanizm.

30221986114.jpg

Wiecie może, kto zacz? Znalazłem źródełko oryginalnych osi balansowych do różnych mechanizmów, może i do tego by się dało dokupić. Pokombinowałbym samodzielnie, może przy okazji czegoś bym się nauczył.

Edytowane przez Krees

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry.

Z tego co mi powiedzaiła moja zegarmistrzyni delbana ma rzadko spotykany mechanizm i nie miała do niego sekundnika z tego co mi wiadomo potrzebna jest oś sekundnika, koperta jest nie orginalna ja delbane już z taka znalazłem w szufladzie (wstawiam zdjecia). Wiem że i wałek naciągu ma zmieniony dopasowany pod ta właśnie koperte i mechanizm, koronka raczej tez nie orginalna, średnicy mechanizmu to nie mierzyłem. Chciałbym mimo wszystko przywrócić delbanie stan orginalny czyli wymienic bądz zregenerowac wskazówki dołorzyć sekundnik i zmienic koperte na orginalna co pociaga za soba wymiane walka naciągowego i koronki. Co do części to mam problem pytałem po kilku zegarmistrzach w moim mieście i niemaja :( jeśli by ktoś posiadał potrzene części albo mógby pomóc w ich zdobyciu proszę o info może w waszych miastach wasi zegarmistrzowie posiadają takie cześci.

To czy w tej kopercie wygląda dobrze to juz pozostawiam w ocenie forumowiczą może lepiej ja zostawić w takiej kopercie? Mimo wszystkich jej braków postanowiłem ją reanimować i jestem zadowolony że działa była w opłakanym stanie jak ja znalazłem ale udało się i od poniedziałku cieszy moje oko :)

dziekuje wszystkim za pomoc i informacje może ktoś orientuje sie z jakiego roku może pochodzić wiem ze brak orginalnej koperty komplikuje to.

POZDRAWIAM :)

post-59714-0-70757200-1360757743_thumb.jpg

post-59714-0-51764100-1360757752_thumb.jpg

post-59714-0-72540500-1360757759_thumb.jpg

post-59714-0-80191500-1360757766_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wartość sentymentalna, rodzinna zapewne bardzo wysoka, ale zastanów się co chcesz osiągnąć.

W obecnym stanie jest to zegarek mało oryginalny, masz tylko mechanizm i tarczę, ale na pewno pamiątkę. Jeżeli wymienisz brakujące elementy na delbanowskie w dalszym ciągu będziesz miał składaka i z pewnością nie będziesz miał już pamiątki. Rozważ, może lepiej pozostawić go w takim stanie, dołożyć tylko sekundnik, a poszukać sobie w pełni oryginalnej Delbany tego typu i cieszyć się jej posiadaniem. Wybór zawsze pozostaje po Twojej stronie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jerzyku to ta z alle kilka dni temu kupiona za śmieszną kwotę "kup teraz" :) pokazałam ja w "pokażmy delbany" - na mojej fotce wygląda lepiej :)

teraz też jest podobna na alle - tylko w gorszym stanie.

Faktycznie ta na alle jest po przejściach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, pomóżcie mi w moich rozterkach :). Pytałem wczoraj o oś balansową i rodzaj mechanizmu w tej delbanie "po przejściach". Aukcja już się skończyła, ale może dogadam się ze sprzedawcą, tylko nie wiem, czy warto.

Edytowane przez Krees

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim skromnym zdaniem jeśli nie potrzebujesz jej na części to może lepiej odpuścić - bardzo umęczona, prawdopodobnie ułamana oś sekundnika, mówisz jeszcze o osi balansu, wskazówka minutowa niewłaściwa, brak sekundnika, co z koronką i wałkiem - oczywiście nie są to sprawy bez szans na rozwiązanie, ale jeśli model Ci się podoba poczekaj może na lepszy stan, ale to Twoje środki będą wydatkowane nie moje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/de...3022198611.html

To ten zegarek. Faktycznie, zmęczony życiem, ale sekundnik jest cały, wskazówka minutowa piszesz, że niewłaściwa? Chmm... muszę się przyjrzeć, może faktycznie. Sprzedawca pisał tylko o uszkodzonej osi balansu. Nigdy nie dawałem do naprawy zegarka z takim uszkodzeniem, dlatego pytałem, czy może ktoś wie, ile to może orientacyjnie kosztować (choćby rząd wielkości). Może się okazać, że cena 40 zł + naprawa okaże się całkiem okazyjna, a może nie.

Edytowane przez Krees

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/de...3022198611.html

To ten zegarek. Faktycznie, zmęczony życiem, ale sekundnik jest cały, wskazówka minutowa piszesz, że niewłaściwa? Chmm... muszę się przyjrzeć, może faktycznie. Sprzedawca pisał tylko o uszkodzonej osi balansu. Nigdy nie dawałem do naprawy zegarka z takim uszkodzeniem, dlatego pytałem, czy może ktoś wie, ile to może orientacyjnie kosztować (choćby rząd wielkości). Może się okazać, że cena 40 zł + naprawa okaże się całkiem okazyjna, a może nie.

no widzisz - klasyczne nieporozumienie - sądziłem, iż mówimy o tej z GSW, której fotki pokazała kilka postów wcześniej Ania, zatem cofam wszystko co napisałem

faktycznie cena niewielka, ale i wkład własny będzie konieczny - mechanizm jest tak popularny, że z ośką nie powinno być problemu; zastanawia mnie za to koperta - czy aby napewno ta? - chyba powinna być zaciskana ; wskazówki pewnie ok ; tarcza zanieczyszczona, ale mycie powinno ją nieco odświeżyć

czy warto? jeśli interesuje Cię zabawa w odbudowywanie to tak - za niewielkie pieniądze masa zabawy, ale z kolei efekt nie do przewidzenia

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Ci za opinię. Zastanowię się jeszcze nad tym zegarkiem, zwłaszcza, że dziś kupiłem bardzo ładnego murzynka (model "Tata jerzyka" ;) ), którym pochwalę się, gdy do mnie dotrze. A na horyzoncie jest jeszcze kilka fajnych okazów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że kolega jerzyk nie poczuje się urażony... :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że raczej będzie dumny, że jedna z Delban tak została ochrzczona :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to dobre - "model Tata jerzyka" - tak rodzi się nowy slang

Mam nadzieję, że kolega jerzyk nie poczuje się urażony... :unsure:

Jestem zaszczycony, :) i czekam na fotki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi