Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Zegarek ciekawy, ale nie jest to jakaś wielka rzadkość spotkać bidynatora. Widziałem ich dziesiątki na sprzedaż, sam miałem 3-4 sztuki. Wskazówki są nieoryginalne na pewno. Delbana miała podobne, ale głównie w latach 40- krótsza i z delikatnie innym profilem ( miałem 2 egzemplarze, a jeden właśnie sprzedaję ). Nie mniej jednak zegarek wart jest nieco. Tarcza dość rzadka, mechanizm na pewno do serwisu- nie wygląda dla mnie zbyt przekonująco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zegarek ciekawy, ale nie jest to jakaś wielka rzadkość spotkać bidynatora. Widziałem ich dziesiątki na sprzedaż, sam miałem 3-4 sztuki. Wskazówki są nieoryginalne na pewno. Delbana miała podobne, ale głównie w latach 40- krótsza i z delikatnie innym profilem ( miałem 2 egzemplarze, a jeden właśnie sprzedaję ). Nie mniej jednak zegarek wart jest nieco. Tarcza dość rzadka, mechanizm na pewno do serwisu- nie wygląda dla mnie zbyt przekonująco.

faktycznie czasem sie pojawia - a mógłbyś wrzucić fotki jak ten zegarek powinien wyglądać?

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętacie jak rozmawialiśmy na temat napisu "Delbana" na białym tle?

Patrzcie na to:.....

3073919358.jpg

It's a question of time...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że wyszperałaś "białego kruka" z all...

Sposobów niszczenia zegarków jest wiele, ten jest jednym z nich. :) Bardzo często, kupujący wykorzystuje takie perełki jako dawcę organów. Ten ma przyzwoity sekundnik, może i mechanizm :) .

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek ciekawy, ale nie jest to jakaś wielka rzadkość spotkać bidynatora. Widziałem ich dziesiątki na sprzedaż, sam miałem 3-4 sztuki.

Nie chodzi o bidynator lecz o markę , od ponad roku śledzę aukcje ( w przewadze Delban ) i z automatem jeszcze nie spotkałem takjej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o bidynator lecz o markę , od ponad roku śledzę aukcje ( w przewadze Delban ) i z automatem jeszcze nie spotkałem takjej.

Trafiają się, choć rzeczywiście są dużo mniej popularne, niż z naciągiem ręcznym, a ta felsa to bardzo przyzwoity werk, no i "historycznie" zasłużony

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

szczerze mówiąc- na te chwilę nie mam dostępu do zbyt wielu fotek. Mogę jednak odesłać do ebaya, gdzie często się pojawiały takowe delbany i pojawiają. Poniżej jedna z automatów- trochę młodsza.

http://www.ebay.com/itm/DELBANA-GENTS-VINTAGE-57JWL-AUTOMATIC-DATE-WATCH-GOLD-PLATED-33mm-/221194968495?_trksid=p2047675.l2557&ssPageName=STRK%3AMEWAX%3AIT&nma=true&si=IhdTHGpTcfH6zI%252BpWsLN9wt40r4%253D&orig_cvip=true&rt=nc

Wolałbym o niej zapomnieć...podobała mi się i zapomniałem o aukcji. Już nie raz licytowałem delbany w automacie i zawsze szły za spore kwoty.

Ja osobiście choruję na upolowanie chronografu delbany...ostatnio zniknął mi taki w ładnym stanie za 400zł. Pocieszyłem się jednak, że ( choć to nie w temacie ) ostatnie zakupy pod tytułem ,,atlantici" były b. udane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na all też się pojawiają - i to coś mi świta, że nawet w ciągu ostatniego roku nawet - co do stanu to różnie

ta na zatoce ... to jednak nie Felsa (liczyłem sudix, że zamieścisz zdjęcia dokładnie takiej o jaką pytał jerzyk skoro mówisz, że coś nie halo co i mnie się zresztą wydaje, ale to tylko przeczucie - jeśli masz taką to wrzuć, pośpiechu nie ma) a właśnie 690 osobiście darzę szczególnym sentymentem, właśnie z tego "historycznego" powodu, o którym mówi chronofil, choć "złote" z atlantic'ów bardziej mi podchodzą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie posiadam w tej chwili żadnego automatu. Mam kilka innych delban, dziś kupiłem sobie na faintonemelanie czy jak to się pisało ;).

Na ebayu pojawiła się taka dziś : http://jpegbay.com/gallery/002370686-1.html#1

Osobiście- gdyby nie CHYBA oblazły lakier na 7 godzinie to bym ją kupił. Wskazówki co prawda nie do końca mi znów pasują, ale zegarek sam w sobie strasznie mi się podoba. Cena nieco ponad 200zł też jest b. rozsądna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie posiadam w tej chwili żadnego automatu. Mam kilka innych delban, dziś kupiłem sobie na faintonemelanie czy jak to się pisało ;).

Na ebayu pojawiła się taka dziś : http://jpegbay.com/g...370686-1.html#1

Osobiście- gdyby nie CHYBA oblazły lakier na 7 godzinie to bym ją kupił. Wskazówki co prawda nie do końca mi znów pasują, ale zegarek sam w sobie strasznie mi się podoba. Cena nieco ponad 200zł też jest b. rozsądna.

a nie są trochę podpadające te górne napisy?

ten "CHYBA oblazły lakier na 7 godzinie" to może być efekt nadmiernego podgrzania tarczy przy lutowaniu uszkodzonego pina

post-53152-0-60720800-1362579644_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisy tego typu spotykałem b. często. Jednak głównie w delbanach z przełomu 40/50 lat. Tutaj też nie mam 100% pewności, ale obstawiam na to, że są jednak odpowiednie. O ile sekundnik jest jak dla mnie ok do automata, to wskazówki godzinowa i minutowa mi nie w pełni pasują. Tarcza faktycznie może być przegrzana.Gdyby była jedynie brudna to pewnie bym ją kupił- do własnej kolekcji tym razem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy Delbanowcy, własnie odebrałem kolejną Delbankę tym razem mniejszego murzynka i mam propozycję "zabawy edukacyjnej".

Będę umieszczał kolejne zdjęcia odkrywające szczegóły tego egzemplarza i proszę na forum umieszczać swoje komentarze, wątpliwości co do autentyczności elementów, stanu tarczy, werku, wskazówek, sugestie co proponujecie dalej z nią robić. Można sugerować zdjęcia konkretnych elementów i w miarę możliwości będę je umieszczał.

Na początek to co widać gołym okiem.

post-57210-0-08972900-1362588194_thumb.jpg

post-57210-0-27415800-1362588196_thumb.jpg

post-57210-0-77698000-1362588198_thumb.jpg

post-57210-0-36385200-1362588201_thumb.jpg

post-57210-0-83806600-1362588203_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że temat nie chwycił. Dorzucę wobec tego tylko fotkę mechanizmu, tak dla rozpoznania, bo większość przyzwyczaiła się, że powinna być Felas.

post-57210-0-83788400-1362605600_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fef 380 - wskazówki mogą być wówczas inne niż zazwyczaj spotykane ale i tak nie mam do tych tu przekonania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

już myślałem, że się nie odezwiesz, co by było olbrzymia strata dla tematu.

Co do wskazówek, proszę bardzo wyglądają tak, ale czy od tego modelu? Może ktoś ma jakiś pomysł?

post-57210-0-99957700-1362609931_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sekundnik wydaje się delbanowski; godzinowa i minutowa - prawdopodobnie; czy są to wskazówki od tego modelu to powątpiewam, ale poczekajmy na inne wypowiedzi, sam jestem ciekaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te wskazówki godzinowa i minutowa wyglądają jak - takie mam wrażenie - wersja mini-recordmaster - przynajmniej utrzymane w podobnym charakterze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sekundnik jest w jednolitym kolorze bez czerwonego grotu.

czy tak bywało?

post-57210-0-70765700-1362610628_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może trochę poznęcamy się nad tarczą :)

post-57210-0-96240500-1362610754_thumb.jpg

post-57210-0-18184500-1362610793_thumb.jpg

post-57210-0-44458000-1362610808_thumb.jpg

post-57210-0-60763300-1362610810_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cóż, ocena ze zdjęć to nie to samo, ale sądzę, iż była umyta, indeksy zostały przepolerowane i została zabezpieczona lakierem (błyszczy się), ale to nie znaczy, że jest to coś zdrożnego

zastanawiają rozmyte napisy poniżej osi - czy podejrzewasz, że zostały powtórnie naniesione?

nie mam przekonania do wskazówek (szczególnie sekundnika), ale to jedynie subiektywne odczucie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę troszeczkę sprostować. Zdjęcia robione są kiepskim aparatem przy użyciu lampy błyskowej. Sadzę, że to wprowadza w błąd, gdyż tarcza wcale się tak bardzo nie błyszczy, a napisy są czytelne i wyraźne. Postaram się jutro zrobić zdjęcia przy świetle dziennym, to będzie lepiej widać. Nie zmienia to faktu, że tarcza mogła być delikatnie umyta, a indeksy przeczyszczone. Mechanizm jest w super stanie (wizualnym) co świadczyłoby o dbałości o zegarek poprzednich właścicieli. Śruba blokująca koronkę oraz jej obrzeża są w idealnym stanie jakby nigdy nie była wyjmowana koronka z wałkiem. Sam mechanizm jest czysty i bez większych śladów "czasowych". Jutro postaram sie o kolejne zdjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli piny na tarczy nie prowadziły wędrówek (pomysłowość ludzka nie zna granic) to jakkolwiek by nie było z wskazówkami to i tak ta tarcza (mini-recordmaster) w połączeniu z tym mechanizmem jest interesującym połączeniem - ok zakup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ale nie odpuszczaj, jutro podrzucę kolejne fotki, mam jeszcze w zanadrzu koronkę i kopertę. No i możemy wrócić do tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak zwykle mogę powiedzieć, że jest śliczna! Rzeczywiście taki mini recordmaster!

It's a question of time...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi