Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Zegarek zgodny z opisem na aukcji.

Nie wypowiadam się na temat ceny.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, po pierwsze rownież kolekcjonowałem Delbany i szczerze to nie stwierdziłem by była to malowanka gdyż takich nie cierpię. Po drugie, jakim cudem napisy mają być krzywo namalowane jak one nie są malowane tylko przyklejane, tak sie domyślam. Chodzi mi o to iż napisy sa wypukłe a jak wiemy nie da sie takich namalować na tarczy. Po trzecie, proszę mi wysłać zdjęcie takiej tarczy w pełni oryginalnej, chętnie zobaczę oryginał gdyż dalej twierdze ze kupiony przez Pana zegarek jest oryginalny. Po czwarte, proszę mi tutaj nie grozić regulaminem bo na prawdę nie robi to na mnie wrażenia. Pozdrawiam

Co Mu odpisać , chyba prześlę zdjęcia macro gdzie widać te krzywe kulfony  :ph34r:

A tak było w opisie aukcji 

Witam, posiadam na sprzedaz przepiekną Delbanę z lat 50 tych w znakomitym stanie zachowania. Tarcza w idealnym stanie, bardzo rzadko spotykana, praktycznie nie do znalezienia. Mechanizm na bardzo dobrym chodzie, koronka i koperta w swietnym stanie. Jedynym mankamentem jest sekundnik ktory luźno obraca sie na tuleji. Polecam i zapraszam do licytacji!!

Sławek jeśli nie ma w galerii to ją wrzucę ale gdzieś już była pokazywana , taka .

A jeśli facet napisał znakomity stan zachowania to , tarcza idealna , to juz popełnił przestępstwo oszustwa .

Wyślij mu zdjęcie i wypunktuj tak ja Arek sugeruje , a potem jak nie będzie odpowiedzi , spór  .

Można też spróbować spytać na policji , bo jeśli napisał namalowane jak one nie są malowane tylko przyklejane ,

Strzelił se w kolano :)

Sławek link do zdjęcia poszedł na PW Sub

założyłem oddzielny temat, ale może tutaj szybciej ktoś mi pomoże

czy rzeczywiście ta delbana jest oryginalna

http://allegro.pl/delbana-i5968633917.html

bo z opisu aukcji wynika, że oryginalne są wskazówki, a na pewno nie oryginalne są szkiełko i koronka.

Pytanie co do tarczy i koperty

bo domyślam się że akurat Felsa jest tutaj na właściwym miejscu

Cytat z opisu " zegarek ten jest po renowacji tarczy koperty i wskazówek "

O cenie tak jak Arek :ph34r:

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sagi ciąg dalszy 

1.Proszę sobie zobaczyć w trybie macro jak nierówne są litery w tych napisach. Indeksy godzinowe pourywane aż widać otwory mocujące . Żółta tarcza która wyglądała na patynę z Pana zdjęć  to pomalowana tarcza złotą farbą  . A na koniec oryginalna tarcza z wzorem kwiatka do porównania . Jeśli się  nie dogadamy rozsądzi  za Nas Allegro. Proszę zwrócić uwagę na zamalowany u Pana napis na dole swiss made , a jak jest u Mnie 

2.Ok, zgadzam sie i przyznaje Panu racje, tarcza była malowana ale szczerze o tym nie wiedziałem, tak kupiłem. Dochodzi teraz kolejna sprawa. Dlaczego mam przyjmować reklamacje zegarka jeśli Pan rozkręcił cały zegarek i teraz nie mam pewności czy będzie chodził tak samo jak przed zakupem. Nie wiem czy Pan go dobrze poskłada i czy zegarek wróci do mnie w takim stanie jak był. Po drugie, proszę zerknąć na opis aukcji. Nic nie napisałem o tym ze tarcza jest oryginalna, napisałem ze dobrze zachowana. Według mnie nie ma o czym mowić, zegarek kupił Pan oglądając zdjęcia i kupując to co jest na zdjęciach, tak juz jest na Allegro. A zegarek jakie jest na zdjeciach, taki do Pana trafił. Pozdrawiam  

3. Zegarki rozkłada i składa mi zaprzyjaźniony zegarmistrz , bo sam mógłbym zrobić jakieś szkody Pański opis na aukcji  (Tarcza w idealnym stanie ) Pracownicy Allegro dostaną cały opis tej sprawy + zdjęcia . Z doświadczenia myślę że zakończy sie to zawieszeniem konta w najlepszym razie . Nasz klub zegarkiclub.pl mocno współpracuje z Allegro , Ebay  nad usuwaniem na aukcjach podróbek i malowanek różnych marek od tanich do bardzo drogich . Także jeśli nie chce Pan załatwić polubownie sprawy Jutro otwieram spór na Allegro i zobaczymy kto wygra w tej sprawie i jakie poniesie konsekwencje Sławomir  z łodzi

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza nie jest w idealnym stanie, tylko w tragicznym stanie!

To tak jakby przemalować Forda T na złoto podkładówką i twierdzić, tak było i tak ma być!

Granda.

Czekamy na dalszy rozwój sprawy. Raportuj.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek tak trzymać , a możesz mu zaproponować kompromis , niech odda dużą część kasy , nie wiem jaki jest stan werku i koperty ,
Ale jakby maksymalnie za to co kiedyś było piękną Delbaną zapłacić maks 45 zeta to niech nadpłaconą kwotę zwróci leszczu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro mogę dopiero otworzyć spór i tak zrobię jak się nie odezwie , a za 2-3 dni złożę Mu taką propozycję . Musi wiedzieć że nie żartuję. 50 zł za resztę to max co można dać . 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotarła więc pokażę ją najpierw tu a więcej zdjęć w drugim temacie .
Co jest nie tak ?
:ph34r:

post-48480-0-99194800-1455110177.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie takich wskazówek nie przypominam, ale to stary i rzadki model, więc może... ;)

I koronka chyba za bardzo odstaje.

Piękny. :wub:

Gratuluję szczerze. :rolleyes:

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie takich wskazówek nie przypominam, ale to stary i rzadki model, więc może... ;)

I koronka chyba za bardzo odstaje.

Piękny. :wub:

Gratuluję szczerze. :rolleyes:

Dziękuje szczerze :)

Co do koronki to jeszcze nic nie ruszałem oprócz walniętego balansu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jerzy, fajny i niespotykany, przynajmniej ja takiej tarczy jeszcze nie widziałem. Jedyne co może być nie tak, to rzeczywiście tak jak napisał Arek, mogą być wskazówki, a może tylko wypełnienie.

Gratuluję.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna tarcza Jurek, też Mi się podobają te indeksy.Wskazówki myślę że pełne z rombami lub w jak tej mojej staruszce okrągłe pręciki przyjmując po werku że to lata 40 te.

Co do sprawy Kurczaka i trefnej Delbany  to załatwiłem tak że ma przyjechać do Mnie w poniedziałek i oddać kasę bo studiuje w Łodzi , a pochodzi z Pruszkowa .

Pytałem Warszawę o białego recorda  tarcza 170-210 zł odnowienie wskazówek + nowa luma  50 zł no i chyba dam całość z kopertą do chromowania bo choć nie jest tragiczna to potem będzie odstawać od reszty 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sprawy Kurczaka i trefnej Delbany  to załatwiłem tak że ma przyjechać do Mnie w poniedziałek i oddać kasę bo studiuje w Łodzi , a pochodzi z Pruszkowa .

Sprawa zakończona Kurczak przyjechał oddał pieniądze i mam temat z głowy  :ph34r:

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli niedługo na allegro pojawi się złoty kwiatuszek.

Cieszę się, że udało Ci się odzyskać kasę.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wklejam w tym temacie tylko po to, by pokazać, że należy z dystansem podchodzić do tzw. "NOS" bo tak jak i ludzie wszystko się starzeje.

W tej Delbanie tarcza uległa naturalnemu pożółknięciu, a ponieważ luma z jednej ze wskazówek wykruszyła się nałożyłem nową. Co by nie mówić, pomimo próby dopasowania koloru i tak widać, że jest coś nie tak, "daje po oczach" nowością. 

post-57210-0-84127300-1455956037_thumb.jpg

post-57210-0-31433400-1455956040_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie spodziewałem się , że odezwę się w tym temacie. Kiedyś w wolnym czasie przewertowałem większość wątku.

A tu bams moja pani wyszperała gdzieś zegarek po jej dziadku.

Napiszcie co o nim sądzicie, jak go datujecie, czy to bardzo popularny model był, czy jest w pełni orginalny.

Tyle co mnie wyszkoliło przeczytanie wątku to stwierdzam, że sekundnik coś nie pasuje, a mechanizm to fef-380.

Gdzie można w 3mieście go tanio odświeżyć (zastanawiam się nad umyciem tarczy i chromowaniem)

średnica 33mm 

z góry dzięki (zdjęć lepszych niestety nie zrobię)

post-50959-0-33140500-1455997353.jpg

post-50959-0-88355100-1455997369_thumb.jpg

post-50959-0-84071500-1455997390_thumb.jpg

post-50959-0-24077700-1455997398_thumb.jpg

post-50959-0-25351800-1455997461_thumb.jpg

Edytowane przez tomek123er

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.
Zegarek oprócz koronki i sekundnika jest oryginalny. Werk już Sławek Ci napisał, to najbardziej popularna w Delbanach Felsa 465N
Tarcza z tego co widzę była chyba już myta. Z jakim skutkiem, widzisz sam. Prawdopodobnie będzie cieżko ją poprawić.
Dość popularny model z lat: końcówka 50/60
Witamy w klubie :)

EDYTA.

Teraz przyjrzałem się na komputerze. Tarcza, w skutek prawdopodobnie dość radykalnej próby mycia, jest już pozbawiona indeksów i części napisów. Tak więc lepiej już jej faktycznie nie ruszać. Proponuję również zostawić kopertę tak jak jest. Nie jest wcale w takim najgorszym stanie, a jej odnowienie, spowoduje jedynie, że po pierwsze straci swoje pierwotne kształty, a po drugie nie będzie licować z pozostałymi elementami zegarka.

Moja propozycja jest taka, żeby zrobić mu jedynie przegląd mechanizmu i zostawić pamiątkę tak jak jest.

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prócz lumy wszystko w oryginale.

post-57210-0-64378600-1456044562_thumb.jpg

post-57210-0-07858100-1456044592_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzcie chłopaki jaką piękną Delbankę zakupiłem... :D:P

post-75614-0-00905500-1456607952_thumb.jpg

post-75614-0-09231300-1456608034_thumb.jpg

W środku Felsa.

Nic dodać, nic ująć... a najważniejsze, że chodzi i to punktualnie.

I wiecie co??? Kupiłem ją oczywiście z przeznaczeniem na części. Ale po naprawdę długim zastanowieniu, postanowiłem ją zostawić taką jak jest w mojej kolekcji. Piękna ozdoba będzie... :D

I chyba przyfasolę jej jakiś depilator... Może ten co zdjąłem z ostatniej gwiazdki. :lol: Będzie pasować?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... :D przebiłeś wszystkie wynalazki. :D  Oś sekundnika cała?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D

niestety nie. Ale i tak jest świetna no nie?

I przecież ktoś to sobie kiedyś sklecił i nosił... nie mam serca rozbierać tego na części. :D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kształtem koperta przypomina Rakietę, ale tyle jest podobnych kopert, że należy ją uznać za "bliską oryginału".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny w swego rodzaju model ,bardzo rzadko spotykany ☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

należy ją uznać za "bliską oryginału".

otototo wyjąłeś mi to z ust :D

Jedyny w swego rodzaju model ,bardzo rzadko spotykany ☺

A to nie koniec...

Sławek, myślisz, że masz najgorszą w świecie tarczę plaster miodu po renowacji????

TO POPATRZ NA TO!!

post-75614-0-13604300-1456609411_thumb.jpg

post-75614-0-87390400-1456609419_thumb.jpg

:P :P 

I też na felsie, i też sprawna i punktualna...  :D

Cieszę się, że mogłem ulżyć Ci w niedoli i ukoić nieco Twoje rozkołatane serce... :D:lol:

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi