Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Masz rację, nie patrzyłem na nią tak "artystycznym okiem". Teraz to i kontynenty zaczynają się pojawiać. Bez względu jednak czy to panda, czy nie to i tak "wyszorowanych" mam zbyt wiele by z tą ryzykować. ;)   

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz gratulacje Staszku.
I jak pisałes wrzucę swoje wypociny na temat czyszczenia tarczy preparatem Pronto
Nie mam jeszcze tego który proponował zegaryna 24 ale czekam na nie , więc zacząłem od tego

post-48480-0-22650000-1457084193.jpg

I tak od początku , pokazywałem zakup brudaska

post-48480-0-97695300-1457084237.jpg
post-48480-0-28259900-1457084244.jpg
post-48480-0-99584700-1457084248.jpg

Tarcza nie prezentowała się za rewelacyjnie , lecz postanowiłem coś porobić , więc wykałaczka w łapkę i szuru szuru

post-48480-0-18936800-1457084347.jpg

Lecz po dojściu do 1/3 tarczy przy pomocy wykałaczki doszedłem do wniosku że nie będzie chciało mi się bawić z brudem przy podziałce i przy napisach .
Więc zacząłem próbować z czymś delikatnym , Płyn do płukania tkanin , niestety nie robiłem zdjęć gdyż zadowalających efektów nie było .
Choc troszke tam coś liznęło .
 Więc wpadło mi przedstawione wyżej Pronto .
Postępowałem zgodnie z zaleceniami kolegi zegaryna24 .
W moim przypadku trwa to dłużej bo robota jest robiona przez godzinę lub dwie przed wyjściem do pracy , a i to pronto jest chyba delikatniejsze.
I poszło , choć ze względu na zdjęcia pojadę drugi post .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla zmiany
Widzieliście Recordmastera z pękniętą sprężyną
Spróbuje powalczyć możeeeee???

Dobra do roboty.
Piana rozprowadzona na tarczy i czekamy przeglądając aukcje i forum :) ( część juz została potraktowana Pronto ) zdjęcia przedstawiają najcięższą walkę przy napisach .
Trwa to już hoho , ale jak przyjdzie pronto 5in1 może poeci szybciej .

post-48480-0-91411800-1457084852.jpg

Wacik przygotowany ,w sposób następujący że czubek wacika lekko wyciągam aby był luźniejszy , i pracuję .
W wypadku tej tarczy nie pilnuję jakiś konkretnych ruchów wacika , okrężne , wzdłużne , jak trafi tak leci ;)

post-48480-0-67048200-1457085016.jpg

Po kilku dniach pracy ( dziennie jakieś 1,5 godziny ) tarcza wygląda tak
post-48480-0-96256600-1457085206.jpg
post-48480-0-69832100-1457085212.jpg
post-48480-0-49044800-1457085228.jpg

Jeszcze zostało mi doczyścić przy napisach , ale to jak pisałem tym drugim Pronto , to jest za delikatne .
I potem werniks .
Pokazałem proces do tego stadium wykonania ze względu na to iż po lakierowaniu werniks trzymam ponad 72 godziny aby dobrze wysechł , tak wiec na efekt końcowy jeszcze trzeba będzie poczekać.
Lecz na pewno pokażę jak wyszło , choć sami widzicie że tarcza mimo tego sporo przeszła .

I na tym zakończę pisanie . :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jerzy, SUPER!

Też masz zacięcie do tej roboty...

Naprawdę gratuluje szczerze :)

Pięknie to wyszło. A ile wysiłku to kosztuje to chyba wszyscy wiemy... ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze napisy i będzie super

widziałem recordmastera, też na niego liczę :)

"Każdy problem ma rozwiązanie, jeśli nie ma rozwiązania to nie ma problemu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze napisy i będzie super

widziałem recordmastera, też na niego liczę :)

Życzę  żeby  do Kolegi kolekcji Delban trafił , a nie na bazarek z podwójną ceną  za jakiś czas  :P  :ph34r:

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem nad napisami pracuję już trzy dni przez 1,5 godziny dziennie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem nad napisami pracuję już trzy dni przez 1,5 godziny dziennie.

Powodzenia! Ciesze się, że mój sposób ktoś wykorzystał i jest zadowolony. Tak- pronto 5 w 1 jest mocniejsze i taki efekt jak Zaprezentowałeś można mieć w ciągu 2-3 godzin bez problemu. Wykałaczka z wacikiem najlepsza jest obok napisów, ale nigdy nie zmoczona najpierw pronto. Najlepiej już operować nią na wilgotnej tarczy, gdy brud zdąży lekko wstać. Jak będziemy jechać wykałaczką z pronto na końcu to niestety jest możliwe, że napisy zdrapiemy bo będą zbyt mocno spenetrowane.

By the way- czy to Tobie chromowałem kopertę ? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie że zmyta podziałka minutowa pomiędzy godziną 12 a 2 , poza tym oryginał według mnie

Edytowane przez dadas1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej ocenie, kupujący nie przepłacił. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyżby się udało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w mojej ocenie ta Delbana była w lepszym stanie http://allegro.pl/zegarek-meski-delbana-i5929466265.html a cena podobna
a odnośnie dzisiejszych aukcji to odnowiona poszła za 800 http://allegro.pl/delbana-recordmaster-ideal-unikat-etui-i6005750287.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to oryginalny

recordmaster?

Trochę zmyty, ale oryginał. Koronka zmieniona :)

A ja szukam takich wskazówek... ;)

Gratuluję :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w mojej ocenie ta Delbana była w lepszym stanie http://allegro.pl/zegarek-meski-delbana-i5929466265.html a cena podobna

a odnośnie dzisiejszych aukcji to odnowiona poszła za 800 http://allegro.pl/delbana-recordmaster-ideal-unikat-etui-i6005750287.html

Oczywiście, ocena jest całkowicie subiektywna, zegarek to nie tylko tarcza, choć jest to w mojej ocenie najważniejszy element. Pozostają jeszcze wskazówki, koperta, oczywiście mechanizm i  ;) została jeszcze koronka. Tragedią w mojej ocenia jest osiem stów za Delbanę po renowacji, choć patrząc na koszty związane z renowacją, to może i realna cena plus zysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kupiłem. Wpadłem w jakiś obłęd z tymi zegarkami.  :blink:  Co dzień pojawiają się jakieś ciekawe egzemplarze. No ale myślę ze jakby co...   to kiedyś odzyskam zainwestowane pieniądze. Tą odnowioną chciał mi sprzedający za 700 sprzedać od reki.

Edytowane przez krzysiekb321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co dzień pojawiają się jakieś ciekawe egzemplarze. No ale myślę ze jakby co...   to kiedyś odzyskam zainwestowane pieniądze

Optymista  :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję zakupu, Recordmaster to po chronografach flagowy model Delbany. Sądzę, że na tym zegarku z pewnością nie stracisz. Jeśli zaczynasz zabawę z Delbanami od Recordmastera, to podniosłeś sobie poprzeczkę bardzo wysoko. Nie wolno hamować obłędu, po jakimś czasie przerodzi się w pasję. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiem.  no to będzie dziesiąta sztuka w sumie. Ale w bardzo krótkim okresie czasu. Zaraziła mnie żona która przyniosła Delbanę swojego dziadka, którą posiadał od nowości.

Edytowane przez krzysiekb321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiem.  No to będzie dziesiąta sztuka w sumie. Ale w bardzo krótkim okresie czasu. Zaraziła mnie zona która przyniosła Delbanę swojego dziadka, którą posiadał od nowości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to masz wytłumaczenie, winna jest żona. Warto o tym pamiętać przy argumentowaniu kolejnych zakupów. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiem.  no to będzie dziesiąta sztuka w sumie. Ale w bardzo krótkim okresie czasu. Zaraziła mnie żona która przyniosła Delbanę swojego dziadka, którą posiadał od nowości.

Jak wydasz z 10K tak jak Ja w zeszłym roku na Delbany to wtedy będziesz wiedział że to już pasja . Też zacząłem skromnie , a potem już poleciało . Sam nie wiem jak to się stało , dlatego w tym roku poluję tylko na stare lub ciekawe sztuki , lub naprawy i restaurację tych zaniedbanych  :P  :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.ebay.co.u...KEAAOSwyjBW2iQp

Staszek Ja uważam że flagowy to jednak ten , który pokazał się na Ebay  Był w drugim temacie

Sorry, że post pod postem, ale temat, który poruszyłeś jest bardzo ważny. Być może mój sposób rozumowania jest błędny, ale dla mnie jest jednak wykładnią i zegarek flagowy, to wcale nie musi być ten z największą liczbą komplikacji, czy też uznawany za najbardziej wyjątkowy, ale ten , który jest rozpoznawany jako najbardziej pożądany wśród szerokiej masy nabywców, a takim bez wątpienia był Recordmaster , to ten , o którego zapytany przeciętny nabywca z tamtego okresu powiedziałby, "to Ten". W olbrzymiej ilości produkowanych zegarków Delbana miał wiele wyjątkowych modeli, ale Recordmaster dla mnie ( choć nie najcenniejszy) jest flagowym zegarkiem. To tak jak dla Omegi jest Speedmaster Moonwatch czy dla Rolexa Sub.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi