Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Część odpowiedzi masz na tych dwóch zdjęciach, wieczorem postaram się napisać więcej, ale generalnie napis na tarczy powinien współgrać z tym co w środku,  

post-57210-0-92713400-1458063007_thumb.jpg

post-57210-0-29633400-1458063009_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie małe dywagacje odnośnie Delban z INCABLOC i tych z SHOCK ABSORBER.

Czy tarcza z napisem SHOCK ABSORBER jest ściśle powiązana z mechanizmem FHF 73?  Czy te bardziej popularniejsze Felsy 465  (chyba) też miały zabezpieczenie w postaci patentu shockabsorber czy tylko i wyłącznie Incabloc??

Na tej aukcji http://allegro.pl/delbana-ladna-nietypowa-i6019472316.html#thumb/1 niby SHOCK ABSORBER na tarczy a w środku brak mechanizmu FHF. Na 25 stronie tego tematu jest identyczna tarcza z napisem INCABLOC. Tarcza z aukcji raczej nie wygląda na "malowankę".

Do mnie dziś trafiła kolejna Delbanka - na tarczy SHOCK ABSORBER a w środku Felsa- składak ??

Na pewno FHF? Poza tym to składak (oczywiście to tylko moja opinia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadas czyli oba werki to felsy a ta bez koronki to SHOCK ABSORBER i różnią się tylko tym elementem, który zaznaczyłem

Fee

??

Puma nie za bardzo zrozumiałem o co pytasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadas czyli oba werki to felsy a ta bez koronki to SHOCK ABSORBER i różnią się tylko tym elementem, który zaznaczyłem

Zgadza się oba to Felsa , i różnią się właśnie tym elementem ;)

I nie tylko w Felsach , czy FHF czy AS był stosowany Shockabsorber .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co nie zmienia faktu, że Puma ma rację. Ta z aukcji to składak ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli temat trochę rozjaśniony.

Postaram się jutro wrzucić  fotki tej Delbanki z shockabsorberem na Felsie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli temat trochę rozjaśniony.

Postaram się jutro wrzucić  fotki tej Delbanki z shockabsorberem na Felsie.

Jakby Ci się chciało ;)  to w Pokarzmy ..... jest ich parę sztuk :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zarejestrowałem poprzedniego...

Ale ten to chyba jakiś składak wskazówkowy, co?

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wykopałem właśnie na strychu stary męski zegarek Delbana i chciałbym się dowiedzieć czy jest oryginalny i z jakich latach był wyprodukowany. Patrząc na inne mechanizmy Delbany ten nieco się różni poniżej przedstawiam zdjęcie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż jeszcze zdjęcie z przodu. Mechanizm podpisany więc raczej delbanowski.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż jeszcze zdjęcie z przodu. Mechanizm podpisany więc raczej delbanowski.  

delb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby wszystko okej z daleka z tą tarczą. 

W powiększeniu napis jakiś taki krzywy.

Pod 6 samo "swiss", raczej we wszystkich delbanach widywałem "swiss made"

Krój cyferek i kształ indeksów bardzo przypomina Delbanę.

Wskazówki już nieco mniej ale niech inni się wypowiedzą.

Nie widzę wcięcia na koronkę ale może to tylko kwestia kąta zdjęć. Sama koronka chyba oryginalna.

Moim zdaniem jeśli coś było robione to już spory czas temu. Warto zachować jeśli to pamiątka rodzinna. Jeśli nie przedstawia żadnej wartości sentymentalnej to w sumie też warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje egzemplarza!

Masz bardzo rzadki model Delbany i to w bardzo ładnym stanie. Do tego w 100% oryginalny.

Widziałem tylko dwa takie egzemplarze. Jeden u Ciebie, a drugi jest u mnie :) ale w dużo gorszym stanie.

Mechanizm to niezwykle rzadko widywana w Delbanach Guba 1200 (symbol manufaktury jest pod tarczą), Wskazówki choć inne niż w mojej konfiguracji i również rzadko spotykane, to jednak Delbanowe. Tarcza oryginalna i nie poddawana żadnej renowacji, w dobrym stanie. Właśnie w tym modelu występował jedynie napis SWISS a nie standardowe SWISS MADE. Do tego nietypowe napisy pod wskazówkami. U mnie już wytarte i słabo widoczne. Koperta oryginalna i również w niezłym stanie. Nacięcia na koronce wskazywałby raczej, że nie jest oryginalna, choć musisz przyjrzeć się jej od czoła i sprawdzić, czy znajdziesz na niej symbol wierzy, lub przynajmniej jej resztki. Kto wie... w tym nietypowym modelu, może i koronka była nietypowa.

Moja tarcza:

post-75614-0-63500900-1458678180.jpg

A tak wygląda mechanizm od strony tarczy i jego piękne sygnowanie:

post-75614-0-10057900-1458678211.jpg

Jeszcze raz gratuluję. Zachowaj ją dla potomności, dbaj o nią i nie myśl o sprzedaży. Zapewne kupujący i tak nie potrafiłby jej docenić :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze by było pokazać tarczę po wyjęciu z koperty. Gratuluję ciekawej Delbany. Gdybyś się jednak zdecydował na sprzedaż, to daj znać, wśród delbanowców znalazłoby się kilku chętnych ;).  

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyś się jednak zdecydował na sprzedaż, to daj znać, wśród delbanowców znalazłoby się kilku chętnych ;).

Oj tak...

Sam bym chętnie... :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem kolekcjonerem więc może zdecydował bym się ją oddać w jakieś dobre ręce tutaj tylko kwestia ceny proszę o propozycje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszło PW ;)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@herigo - trafił Ci się złoty strzał ;) Delbanowcy zapchają twoją skrzynkę mailową.

"Każdy problem ma rozwiązanie, jeśli nie ma rozwiązania to nie ma problemu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No skoro tylko dwa takie egzemplarze Delbany wypłynęły w PL to jest ich mniej niż Błoni Antymagnetycznych ;)

Coś czuję, że litkup będzie pity. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oto jeszcze kilka zdjęć z bliższej odległości aby lepiej można było ocenić autentyczność szczególnie koronki, niestety nie umiem go rozebrać tak aby zrobić zdjęcie pod tarczą a nie chciał bym nic uszkodzić 

Zdjęcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wykopałem właśnie na strychu stary męski zegarek Delbana i chciałbym się dowiedzieć czy jest oryginalny i z jakich latach był wyprodukowany. Patrząc na inne mechanizmy Delbany ten nieco się różni poniżej przedstawiam zdjęcie

Świetna :wub:

Poszło PW ;)

Się zaczyna walka :ph34r:

Witam

Właśnie wykopałem pewną teorię :ph34r:

Edytowane przez DawPi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odpuściłem , bo kolega @herigo chce chyba za Niego, tyle co za recorda .  :blink:  :ph34r: .Ale to On rozdaje karty  :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę majątku ale propozycje 100 - 200 to trochę śmieszne ale powyżej tej kwoty rozważę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę majątku ale propozycje 100 - 200 to trochę śmieszne ale powyżej tej kwoty rozważę 

Nie kolego... To nie są śmieszne propozycje, bo jak pisałem Ci na pw, ten zegarek, mimo swojej wyjątkowości nie jest na dziś więcej wart. A jeśli ktoś da Ci więcej to albo nie koniecznie siedzi w temacie, albo jakiś mocny desperat. I wszystko w tym temacie...

Oczywiście życzę Ci żebyś sprzedał jak najdrożej ;)

Pozdrawiam

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi