Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Kwiatek jakich wiele w necie ale nie mogłem się powstrzymać... :unsure:

Z jednej z aukcji internetowej...

Cytuję:

Witam serdecznie na kolejnej mojej aukcji.

Dziś mam do zaoferowania piękny kultowy męski zegarek marki

DELBANA 17 JEWELS INCABLOC

SWISS MADE

Zegarek zachowany w doskonałym stanie w pełni sprawny. 

Wskazówki bardzo ładnie zachowane w kolorze złotym z czarnymi wstawkami, złote indeksy.

Tarcza sygnowana bardzo ładnie zachowana w oryginalnym stanie.

Szkiełko bardzo ładnie zachowane.

Zegarek godny polecenia bardzo ładnie zachowany, zważywszy na wiek zegarka.

Idealny na co dzień, lub do wzbogacenia kolekcji, ponadczasowa elegancja.

Dodam że jak sami wiecie jest ich coraz mniej tak więc zapraszam do licytacji.

Zapraszam również na pozostałe moje aukcje gdzie znajdziecie 

więcej pięknych zegarków. Wyprzedaż własnej kolekcji.

Sprzedaję bez paska.

No i oczywiście sam zegarek:

post-75614-0-94856600-1427875025_thumb.jpg

post-75614-0-54339900-1427875034_thumb.jpg

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako odpowiedź wrzuciłbym coś z klasyki Polskiego Filmu . " Coś dla jednego jest sufitem , a dla drugiego podłogą "  :D

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy, ile możesz przeznaczyć pieniędzy na zakup. Bo cena będzie bardzo wysoka. Niedawno był chronograf delbany na all i poszedł za ciężkie pieniądze (coś około 2 tys.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy mówili że taka cena za te model w dobrym jest w miarę uczciwa . Pytanie Moje czy ten zegarek jest oryginalny i czy warto licytować, co do ceny każdy ma swoje ograniczenia i nie mam zamiaru ich przekraczać 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem zegarek jest oryginalny i bardzo dobrze zachowany. Ale niech się może jeszcze wypowiedzą bardziej doświadczeni koledzy. 

Czy warto licytować... To już indywidualna decyzja każdego z nas. Załóż sobie jakiś pułap cenowy i obserwuj, jak się będzie rozwijała sytuacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem ten model dużo tańszy , ale z traczy zniknęło wypłowiało 1/3 indeksów . Pytanie jak dalej restaurować taką tarczę ? dać fachowcom do odtworzenia czyli według Mnie domalowania reszty do kompletu ? A jeśli to zrobią czy zegarek z taką tarczą nadal będzie oryginałem ? Tu kolega zasadas może się wypowie bo ma podobny model W odróżnieniu od innych Delban ten model jest już trochę skomplikowany i sam jestem ciekaw kto w Polsce podjął by się takiej renowacji W zegarkach ich odnawianiu jestem cienki , ale z 10 lat temu odrestaurowywałem od podstaw motocykl SHL 175 M 11 , amatorsko w wolnych chwilach ( 3 lata ) Wiem że skala jest inna . Ale teraz gdybym miał kupić zabytkowy motocykl kupiłbym już powiedzmy odrestaurowany przynajmniej w 80% stargował cenę i dokończył. Dlatego pytam się o ten zegarek bo jeśli o Mnie chodzi może warto nadpłacić trochę i mieć spokój

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwiatek jakich wiele w necie ale nie mogłem się powstrzymać... :unsure:

Z jednej z aukcji internetowej...

Fakt Arku takich jak i innych pięknych jest bez liku i naiwnych kupujących także , lecz pokazujmy takie kwiatki w Majstersztykach , ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym egzemplarzu widać że balans był odkręcany chyba w celu prostowania włosa (co i tak chyba się w 100% nie udało).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem ten model dużo tańszy , ale z traczy zniknęło wypłowiało 1/3 indeksów . Pytanie jak dalej restaurować taką tarczę ? dać fachowcom do odtworzenia czyli według Mnie domalowania reszty do kompletu ? A jeśli to zrobią czy zegarek z taką tarczą nadal będzie oryginałem ?

Prawdopodobnie nikt nie podejmie się częściowej renowacji tarczy. Tylko całość.

Fakt Arku takich jak i innych pięknych jest bez liku i naiwnych kupujących także , lecz pokazujmy takie kwiatki w Majstersztykach , ;)

No tak, tylko nie wiem czemu utytałem sobie, że "majstersztyki" są w radzieckich. Już się poprawiam ;)

W tym jest dużo do roboty tzn. tarcza i koperta.

Raczej tak. Wcześniej sawcio68 pytał o ten sam zegarek i jego tarczę. Jest raczej nie do odratowania. Wygląda jakby dostała wilgoci przy koronce i przyciskach i w tym miejscu wszystko poleciało.

W tym egzemplarzu widać że balans był odkręcany chyba w celu prostowania włosa (co i tak chyba się w 100% nie udało).

Jesteś dobrym obserwatorem :)

Ten balans jest zrypany dokumentnie.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli pierwsza warta Uwagi ? a druga do do kitu  ? Bo już sam nie wiem czy obie lipa ?

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie nikt nie podejmie się częściowej renowacji tarczy. Tylko całość.

No tak, tylko nie wiem czemu utytałem sobie, że "majstersztyki" są w radzieckich. Już się poprawiam ;)

Raczej tak. Wcześniej sawcio68 pytał o ten sam zegarek i jego tarczę. Jest raczej nie do odratowania. Wygląda jakby dostała wilgoci przy koronce i przyciskach i w tym miejscu wszystko poleciało.

Jesteś dobrym obserwatorem :)

Ten balans jest zrypany dokumentnie.

Trochę się naogladałem przed zakupem swoich Delban Chrono. Teraz kupiłem dwie, ale jeszcze lecą zza oceanu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usystematyzujmy więc :)

Kolega Puma odpowiedział Ci na oba pytania.

http://www.ebay.pl/itm/ANTIQUE-VTG-DELBANA-SWISS-WRIST-WATCH-CHRONOGRAPH-CAL-LANDERON-48-CAL-NO-RESERVE-/161653669256?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item25a34f3d88

Zrypany balans

http://www.ebay.pl/itm/Vintage-Watch-DELBANA-Chronograph-Landeron-51-Micron-Gold-1950c-38mm-Working-/171735289515?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27fc388eab

Tarcza w fatalnym stanie. Mycie prawdopodobnie doprowadzi ją do zagłady. Pozostaje jedynie droga w tym wypadku renowacja lub zostawić tak jak jest.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki dam sobie na razie spokój z wyszukiwaniem okazji Trzeba się jeszcze długo uczyć  bo wychodzę grzecznie mówiąc na ciamajdę  :D

Czyli jak za dawnej epoki składam samokrytykę :P

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki dam sobie na razie spokój z wyszukiwaniem okazji Trzeba się jeszcze długo uczyć  bo wychodzę grzecznie mówiąc na ciamajdę  :D

Czyli jak za dawnej epoki składam samokrytykę :P

Spoko, ja też nie jestem zegarmistrzem. Wszystkiego się nauczysz korzystając z forum (no może prawie wszystkiego). Najważniejsze jest, aby dokładnie doglądnąć zdjęcia zegarka. Tarcza jest wizytówką zegarka a jej odnawianie wiąże się z niemałymi kosztami, które przy tanich manufakturach po prostu przewyższą wartość zegarka. Mechanizm to serce, jeśli na śrubkach widać jakieś ślady to był rozbierany i to nie przez fachowca, bo tacy to robią odpowiednimi narzędziami i z wprawą. Jeśli było coś grzebane sam musisz zdecydować czy kupować i liczyć się z tym, że może trzeba będzie kupić drugi zegarek, jako dawcę części. To wszystko zależy od ciebie. Myślę, że każdy z nas tutaj „przejechał” się nie raz na zakupionym zegarku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę się naogladałem przed zakupem swoich Delban Chrono. Teraz kupiłem dwie, ale jeszcze lecą zza oceanu ;)

Pochwal się swoimi chronosiami :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wcześniej myślałem o jakimś katalogu delban powiedzmy dla amatorów . Nie będzie to takie proste . Więc postanowiłem zrobić swój własny z drugiego tematu o Delbanach gzie większośc zegarków została potwierdzona jako oryginalne. ( Oczywiście zdjęć bez czyjejś zgody na kopiowanie nie zamierzam pokazywać , ani edytować) Co z tego wynikło .Mamy w obiegu przynajmniej 50 sztuk modeli oprócz współczesnych. Przeważająca większość różni się tylko fakturą tarczy, dużo mniej rozmiarami i wskazówkami są także rodzynki typu chrono i jakieś edytowane wersje Była z tego fajna i pouczająca zabawa Ale po mojej wpadce z chrono widać że nie do końca same zdjęcia pomagają , wrzuciłem tam także werki . Trzeba jednank więcej lat  doświadczenia żeby to wszystko ogarnąć Dlatego szacun!!!  dla niektórych tutaj bywających kolegów i podziękowanie za ich cierpliwość za pomoc dla początkujących Pozdrawiam

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jesteś zdecydowany włączyć do swojej kolekcji chronograf, to musisz jednak uzbroić się w cierpliwość. Na szczególne okazje nie licz, bo one w mojej ocenie się nie zdarzają, dzisiaj i sprzedający i kupujący znają szacunkowa wartość danego modelu i nikt nie sprzeda zegarka za połowę wartości. Tarcze chronografów są bardziej skomplikowane i bardzo często maja dwukolorowe napisy lub kolory podziałek, dochodzą tarczki totalizatorów więc renowacja jest i bardziej skomplikowana i adekwatnie droższa, ale do wykonania, tylko czy chcesz mieć sztuczną "nówkę"? Szukaj zegarka z dobrą tarczą, warto wówczas zapłacić więcej (nawet o koszt dobrej renowacji) będziesz miał oryginał i to w dobrym stanie. Mam trochę odmienne zdanie co do stanu mechanizmu. To że śrubka balansu jest zarysowana czy "poszarpana" wcale nie musi świadczyć o kiepskim stanie mechanizmu( oczywiście im lepszy stan tym lepiej ;)) ale ważniejsze sprawą są uszkodzenia, a właściwie ich brak (czopy balansu, stan kamieni w kotwicy, stan włosa, itp...) Pamiętajmy, że zegarki te maja po pięćdziesiąt i więcej lat i były przeglądane przez różnych zegarmistrzów wielokrotnie. Mało tego w wielu modelach by nasmarować balans trzeba go po prostu wyjąć, nie wspomnę już o prawidłowym czyszczeniu przy którym to mechanizm powinien być rozebrany wymyty i ponownie złożony i nasmarowany, a regulacja wieńczy dzieło. Tak więc nie zawsze śrubki decydują o stanie mechanizmu, a piękna tarcza nie musi być oryginalna, zgodnie z powiedzeniem "nie wszystko złoto, co się świeci".

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za porady zgadzam się z Tobą całkowicie. Mając na myśli okazję nie myślałem o kasie lecz o stanie zegarka. Kupując akurat taki model trzeba liczyć się z ceną , ale adekwatną i rynkową - to tyle o kasie.

Myślę też że chciałbym mieć zadbaną tarczę kopertę i np koronkę a co do mechanizmu to też uważam że jest ważny , ale może łatwiej go naprawić niż np tarczę , choć fajnie jak był w dobrym stanie

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wypadku chrono, które pokazał sawcio68 nie chodziło właściwie o śrubkę mocującą co o sam włos.

Tak jak w przypadku tego z kiepską tarczą włos wygląda ok:

post-75614-0-90230000-1427920377_thumb.jpg

Tak w przypadku tego z ładną tarczą ktoś mocno kombinował z włosem. Włos jest przeciągnięty w mocowaniu, prawdopodobnie z powodu jego pogięcia i opóźnień chodu.

post-75614-0-95446500-1427920479_thumb.jpg

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarmistrz poradzi sobie z takim włosem bez problemu, oczywiście piszę o zegarmistrzu, a nie wymieniaczu baterii. Zegarmistrz u którego "terminuję" teoretycznie, opowiadał mi, że jako pracę domową od swojego mistrza dostawał właśnie prostowanie włosa.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszku! skąd wytrzasnąłeś mistrza, który zgodził się na, jak to nazwałeś, terminację? :)

Ja trafiam na samych zdziwionych, lub wręcz obrażonych, że w ogóle o coś technicznego śmiałem zapytać.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi