Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Pozostałe elementy tworzą chyba oryginalna i spójną całość.

post-57210-0-22060500-1431271947_thumb.jpg

post-57210-0-15059800-1431271953_thumb.jpg

post-57210-0-06400700-1431271960_thumb.jpg

post-57210-0-78323300-1431271964_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy po takich zdjęciach jest możliwość określić z jakich lat pochodzi ten egzemplarz?

Pozdr.

post-29239-0-41805900-1431283612_thumb.jpg

post-29239-0-22222800-1431283618_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze, lata 50-60

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek, podobny do tego Twojego Peseux'a, tylko większy :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek, podobny do tego Twojego Peseux'a, tylko większy :)

i trochę młodszy ale jaki werk ? i trochę od Mojego odstaje :) ale zastanawiam się czy zalicytować ?

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mowię o werku - Peseux. Masz go w innym zegarku ;)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kieszonki z wieżyczką nie mam , na który rok go oceniasz ?

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obstawiam bardziej współczesną robotę. Lata 80-90

Niech jeszcze koledzy sie wypowiedzą.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak myślę i dziwne na niektórych jego kieszonkach uszkodzenie szkiełka jest w tym samym miejscu, to ta z kopalni na ol.... jakaś fajniejsza

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz coś takiego widzę, koperta w bardzo dobrym stanie,koronka też ok. Wskazówki delbanowskie, sekundnik z fasolką, ale tarcza ???? . Fajnie by było zobaczyć tarczę z bliska, bez szkiełka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jerzyk wiesz że lubię czarnule ( odwrotnie jak w życiu ) co do tarczy myślę że indeksy godzinowe i napisy odnawiane coś za dobrze wyglądają jak na 60 lat ale co indeksów sekundowych już mam wątpliwości prawie bez lumy i  wyglądają okey , ale może ktoś chciał żeby tak tarcza wyglądała , wreszcie jakaś recenzja :)

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co o nim sądzić...

Napis Delbana i reszta jest malowany... Może i oryginał... Sam nie wiem.

Coś tam na szybko w Photoshopie wyciągnąłem na tyle, na ile się dało.

Po kliknięciu w foto jeszcze się powiększy.

post-75614-0-25486400-1431465916_thumb.jpg

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na spokojnie, to sadzę, że jest to składak, mechanizm, koperta i koronka są typowymi elementami Delban. Wskazówki godzinowa i minutowa też jest delbanowska, ale sekundnik jest raczej nie od tej wielkości zegarka. W "mniejszych" Delbanach nie było fasolki i sekundnik jest raczej za długi. Tarcza, takich nigdy nie widziałem i sadzę, że jest to radosna twórczość restauratora. Tarcza była malowana i naniesiono napisy. Czy nacięcia (indeksy) były robione przed czy po pomalowaniu nie wiem, raczej po. Wzór nacięć podobny do tarcz Błonia czy niektórych tarcz radzieckich zegarków. Oczywiście mogę się mylić, ale moja wiedza pozwala mi tylko na takie wnioski.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam , ostatnio udało mi się zdobyć taką delbankę , moje pytanie jest takie czy warto czyścić w niej tarczę , niestety nie posiadam zdięcia bez szybki

post-80972-0-58064500-1431513867_thumb.jpg

post-80972-0-01591600-1431513878_thumb.jpg

post-80972-0-24911500-1431513893_thumb.jpg

post-80972-0-23661300-1431513905_thumb.jpg

post-80972-0-17731500-1431513978.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zostawił tak jak jest , + wymiana koronki na oryginalną . Z Mojego doświadczenia  z odnawianiem czyszczenie w zakładzie to zdarcie do blachy i pomalowanie na nowo . Jak sam będziesz próbował innych dziwnych technik czyszczenia to mogą Ci spłynąć indeksy z tarczy . Ale to tylko moja skromna opinia Pozdrawiam

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza już była czyszczona i jak widzisz skończyło się to częściowym zmyciem napisów. Indeksy też już nie są w najlepszym stanie. Moim zdaniem nie ruszaj. Skończy się to dokończeniem zmywania napisów pod wskazówkami i zmyciem częściowym lub całkowitym indeksów.

A tak, zegareczek ma swój kilkudziesięcioletni charakter i wygląda po prostu na stary. Masz kopertę w ładnym stanie, nieodnawianą. Możesz się jedynie pokusić o próbę dobrania lepszej koronki. Oryginalne koronki w tego typu Delbanach miały grzybek.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, tu już za wiele się nie poprawi, a zepsuć można jeszcze dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuje za odpowiedz , w takim razie zostawiam jak jest i szukam koronki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuje za odpowiedz , w takim razie zostawiam jak jest i szukam koronki 

Koronki i nowego szkła ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I oto następna dyskusja , miałem dać na Majstersztyki , ale tu możemy sobie pogadać :)

http://allegro.pl/piekna-czarna-delbana-swietny-stan-swiss-i5349727865.html

Mimo wszystko fajna robota majstra i ciekawy egzemplarz do kolekcji  , tylko cena :blink: jak na kopertę i mechanizm plus wskazówki , :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to i ja tym razem bardzo prosiłbym o radę i pomoc! Od jakiegoś czasu szukam fajnej, jasnej Delbany vintage, którą mógłbym odnowić (koperta + ew szkiełko) 
wpadła mi w oko takowa: 

http://allegro.pl/delbana-swiss-made-duza-linia-krab-15-jew-i5321807372.html

Co sądzicie, jest to oryginał? Czy warto się tym egzemplarzem interesować? I czy uważacie, że wspomniany problem z koronką to raczej błahostka, czy coś co może stanowić większy kłopot w naprawie? 

Dziękuję i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Nie ma pewności co będzie do zrobienia dopóki nie rozbierze się zegarka. Może być błahostka, ale nie musi. Może być problem z wytartym/wygiętym wodzikiem lub beczką.

Dodać należy, że prawdopodobnie wskazówka godzinowa nie jest oryginalna. Nie trzyma proporcji w stosunku do wskazówki minutowej. W tych zegarkach wskazówki były raczej subtelniejsze, właśnie takie jak jest minutowa. Godzinowa jest za gruba. Koronka wymieniona.

Poza tym jest raczej w oryginale

Resztę widzisz sam.

Pozdrawiam

Arek

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już na początku masz problem  :)  Ja także licytuję Ten zegarek (W końcu to ziomal koło Mnie i Jerzyka) . Większe średnice to zawsze większy kłopot bo sam szukam dużej koperty , z małymi nie problemu na dawcę organów ceny są niskie . Koledzy powiedzą coś więcej Pozdrawiam Sławek

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi