Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

ja spróbuję zapolować na dawcę . odnowienie samej koperty to podobno 120-150 zł nawet licząc z przesyłkami no i u nas sławetny chronostar a z dawcy nawet w tej cenie masz jak szczęście dopisze całą resztę , którą można jeszcze wykorzystać kiedy indziej

edit koperta ma 34,5  czy można werk wsadzić do podobnej o śr 35 mm ? dekiel taki sam np od Pallasa czy musi być rozmiar taki sam ?

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja spróbuję zapolować na dawcę . odnowienie samej koperty to podobno 120-150 zł nawet licząc z przesyłkami no i u nas sławetny chronostar a z dawcy nawet w tej cenie masz jak szczęście dopisze całą resztę , którą można jeszcze wykorzystać kiedy indziej

edit koperta ma 34,5  czy można werk wsadzić do podobnej o śr 35 mm ? dekiel taki sam np od Pallasa czy musi być rozmiar taki sam ?

Faktycznie lepiej jest zapolować na dawcę ,a le jak i  dekielków jest kilka rodzai tak i koperty się delikatnie różnią , ( sam już to

przećwiczyłem ) jedna będzie miała 33,5 mm a już następna  33,8 mm , bo nie chodzi tylko o średnicę koperty lecz także o średnicę tarczy , bo może się wydawać że będzie wszystko ok ze średnicą koperty a tu zonk bo tarcza nie pasuje .

Co do koperty Pallasa to werk wsadzisz ale jak pisałem tarczy raczej nie , lecz jeszcze koledzy muszą to potwierdzić jam tylko zbieracz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i koperta za duża , ale przyjrzyjcie się czarnemu ringowi .
Rozumiem załamanie światła w szybce pleksi , ale nie w każdym położeniu w jakim są zrobione zdjęcia w tych samych miejscach są te zniekształcenia.????
Przy indeksach 2 ; 4 ; za 6 ; 11
Tym bardziej że reszta wygląda dobrze, prawidłowo , ale ten ring rzuca się w oczy .
Choć przyjrzałem się swojej czarnulce gdyż mam taką samą  ( no oczywiście w nie tak super stanie ) i o dziwo jest tak samo , no może  w nie tych samych miejscach , ale widać jak ręka zadrżała bądź była kontynuacja malowania ??
post-48480-0-80698800-1436604772_thumb.jpg

Także reasumując to jest OK gdyby nie ta koperta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Chciałbym dowiedzieć się coś więcej na temat tej Delbany.

Szkoda tylko że nie zrobiłem zdjęcia przed rozebraniem.

To mój pierwszy post i zdjęcia macro więc proszę o wyrozumiaość.

post-82084-0-28054300-1436777944_thumb.jpg

post-82084-0-67061200-1436777968.jpg

post-82084-0-48738900-1436777988.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod kółkiem balansu powinna być sygnatura werku , możesz ją odczytać? NP AS lub F  Tarcza wygląda jakby była zdarta do blachy i naniesiono indeksy , ale poczekaj na opinię kolegów 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod kółkiem balansu powinna być sygnatura werku , możesz ją odczytać? NP AS lub F  Tarcza wygląda jakby była zdarta do blachy i naniesiono indeksy , ale poczekaj na opinię kolegów 

Tak mechanizm to F. Z tarcza rzeczywiście tak wygląda, ale pod lupą indeksy wieża oraz napis Delbana wygląda na fabryczny.

I jeszcze zdjęcie werku.

post-82084-0-09269700-1436800039_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie wychodzi że werk to FHF 97  rok produkcji od 1975 wzwyż , ale poczekaj na kolegów

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&FHF_97

http://oldswisswatches.com/Spares/FHF_Mechanical_Movements_2.htm

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj @tomi681

Zawsze ciszymy się z każdego nowego kolegi zaglądającego do tematu z Delbanami :)

Twoja Delbana to zegarek z '80 lat produkcji. Wskazuję na to tarcza, logo, mechanizm, dekiel, oraz wskazówki. Nie pokuszę się o dokładne datowanie, gdyż jest to rocznikowy zakres, który mniej mnie interesuje jeśli chodzi o Delbany.

Jak słusznie Sławek zauważył mechanizm to FHF 97 pochodzący z zacnej manufaktury Fontainemelon, założonej już w 1793 roku :)

Tarcza jest oryginalna i nie była myta. W tym okresie wychodziło sporo zegarków, z różnych manufaktur z tego typu srebrnymi tarczami. Delbana nie była tu odosobniona. 

Wygląda w całości na oryginalny.

Z jakiego powodu go rozbierasz?

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie wychodzi że werk to FHF 97  rok produkcji od 1975 wzwyż , ale poczekaj na kolegów

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&FHF_97

http://oldswisswatches.com/Spares/FHF_Mechanical_Movements_2.htm

Dzięki sawcio68, co do mechanizmu to nie ma już wątpliwości że to FHF 97, no cóż za mało jeszcze widziałem.

Z  tarczą nic jeszcze nie robiłem jest w takim stanie jak kupiłem zegarek.

Jeszcze raz dzięki za linki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj @tomi681

Zawsze ciszymy się z każdego nowego kolegi zaglądającego do tematu z Delbanami :)

Twoja Delbana to zegarek z '80 lat produkcji. Wskazuję na to tarcza, logo, mechanizm, dekiel, oraz wskazówki. Nie pokuszę się o dokładne datowanie, gdyż jest to rocznikowy zakres, który mniej mnie interesuje jeśli chodzi o Delbany.

Jak słusznie Sławek zauważył mechanizm to FHF 97 pochodzący z zacnej manufaktury Fontainemelon, założonej już w 1793 roku :)

Tarcza jest oryginalna i nie była myta. W tym okresie wychodziło sporo zegarków, z różnych manufaktur z tego typu srebrnymi tarczami. Delbana nie była tu odosobniona. 

Wygląda w całości na oryginalny.

Z jakiego powodu go rozbierasz?

Witaj @loituma, i dzięki za opinię, tak myślałem że to lata 80 te.

Zegarek nabyłem kompletny w niezłym stanie wizualnym ale niestety nie na chodzie.

Rozbieram go w celu uruchomienia mechanizmu, a przy okazji wyczyszczę całą resztę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarówno zastosowany mechanizm, jak i typ tarczy, czy kształt koperty wskazuje jednoznacznie tak jak napisał @loituma na lata osiemdziesiąte. Jako ciekawostkę dodam, że podobne mechanizmy stosowane były w tamtych latach w Atlanticach Originalach.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam również kolegów @zasadas i @John Time i dziękuję za wypowiedzi.

Cieszę się że to orginał a nie podróba, zawsze to Delbana, i ponad 30 lat ma.

To moja pierwsza,od czegoś trzeba zacząć.

Mechanizm w bardzo ładnym stanie, myślę że nie był nigdy w naprawie (czyszczony)

Jak wyczyszczę i poskładam wszystko w jedną całość to zrobię zdjęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekamy. Pochwal sie swoją pracą :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit  wstawiłem nie w ten temat 

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomi681 witamy w gronie miłośników zacnej marki ;) Delbana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem ten zegarek na żywo , nie chciałem go nawet poniżej 100 zł na zdjęciach wygląda lepiej niż na żywo Druga biała sprawiała lepsze wrażenie , ale też nie chciałem , wziąłem tego murzynka i inną , może dzisiaj wstawię 

http://allegro.pl/swiss-delbana-z-czarna-tarcza-i5550423957.html

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta czarna z linku to malowana lala ;)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ta , tarcza oryginalna ? , napisy Mi się coś nie podobają ,tydzień temu była za przeszło 300$  człowiek , który zbiera, zawsze chce wierzyć że 60 lat na zegarku nie postarza go  :) ten zewnętrzny słoneczny ring zamula świeże spojrzenie na tarczę 

http://www.ebay.pl/itm/VINTAGE-CUERVO-Y-SOBRINOS-BY-DELBANA-MANUAL-WIND-WATCH-/181797079545?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a53f349f9

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt... masz rację.

Ale tu będzie trudniej. Na wynalazkach trudniej pracować, bo nie ma z czym porównać. Chociaż ta faktycznie mocno zalata świeżością ;)

Ale biorąc pod uwagę całokształt, to i koperta też jest w bardzo ładnym stanie, jakby bardzo mało noszona. Jedynie luma ze wskazówek poleciała.

Trudno powiedzieć...

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi