Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

już na Nią popatrzyłem wygląda identycznie jak ta moja inna damka w idealnym stanie, koronka jest chyba niesygnowana tylko i pomyślałem komu by się chciało malować tak ładnie tarczę i sprzedawać za 80 zł 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam dochodzisz do podobnych wniosków jak ja przy brązowej ;)

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet trudno się do tego odnieść. Prócz napisu nic nie rozpoznaję. ;)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może być jedna z pierwszych. Nawet koperta jest w stali i tzw. stałe teleskopy. Tarcza też się wydaje na oryginał. Czy ona ma sekundnik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za dużo mi się nie zgadza,moim zdaniem to składak:

- koperty stalowe, to nie domena Delban, ( jeżeli model pasujący do tarczy to inna, jeżeli do mechanizmu to też nie taka) 

- mechanizm prawdopodobnie z dolna sekundą( i dlatego brakuje sekundnika);

- wzór tarczy to inne modele z centralną sekundą (najczściej F465, AS, FHF).

Moim zdaniem to sprytny składak.

;

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rownież nigdy nie spotkałem takiego wynalazku.

Niestety, tak jak pisałem wcześniej, siedzę dziś na telefonie i nie mogę przyjrzeć się mechanizmowi, ale tarcza nie pasuje mi w ogóle.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pójść do pierwszego lepszego zegarmistrza (zegarmistrza, zaznaczam, a nie bateryjkarza) i na pewno dobierze, i jak jest normalny to nie zainkasuje :)

Lub poprosić na forum, może ktoś będzie miał.

W każdym razie, nie poddawać się. Szkoda zegarka.

Powodzenia.

Edyta:

Nie zauważyłem, że to dubel. ;)

Byłem dzisiaj u pierwszego lepszego zegarmistrza,na szyldzie (rok założenia 1952) który powiedział,  że z tą śrubką od zapadki to wcale nie jest takie proste  :D Powiedział, że może pod koniec sierpnia... ale nie obiecuje, że będzie ją miał. W dalszym ciągu jestem w punkcie wyjścia, bo włożyłem dużo pracy a efektu nie ma ;/ Przesyłam fotkę  tego mechanizmu i pozdrawiam i proszę o radę.

post-82084-0-56193500-1438030049_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest mechanizm FHF stosowany w Atlanticach Originalach z lat osiemdziesiątych. Napisz na pw  do kolegów kolekcjonujących Atlantici, może któryś ma uszkodzony mechanizm lub części. Ja mam Delbany z lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych, a wtedy były inne mechanizmy. Twoja musi być z lat osiemdziesiątych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest mechanizm FHF stosowany w Atlanticach Originalach z lat osiemdziesiątych. Napisz na pw  do kolegów kolekcjonujących Atlantici, może któryś ma uszkodzony mechanizm lub części. Ja mam Delbany z lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych, a wtedy były inne mechanizmy. Twoja musi być z lat osiemdziesiątych.

Dzięki za podpowiedz, spróbuję zapytać może się uda. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno.

Jest to bardzo popularny mechanizm, więc nie powinno być problemu ze znalezieniem cześci. Jesli koledzy nie poratują, to któryś zegarmistrz, musi to mieć. Kwestia tylko, żeby na niego trafić. :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co to za delbana ? czy to składak ? na mechanizmie nie ma nic oprócz 17 jewels i trzech cyfr pod balansem ale nabite każda w inną stronę i rozrzucone 9 - 6 - 2  tarcza jest zamocowana na kołki nie klejona 

post-68206-0-82446900-1438065581_thumb.jpg

post-68206-0-30060200-1438065600_thumb.jpg

post-68206-0-37501200-1438065608_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz tam jakiś symbol pod balansem?

Kilka przykładów:

nv700_loga.jpg

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic tylko te 3 cyfry ale jak napisałem każda gdzie indziej i w różne strony zresztą ledwo widoczne

W sumie ta 2 to chyba zadrapanie tylko w takim kształcie ale dwie szóstki albo dziewiątki są na pewno tylko nie wiem jak je czytać 

Średnica koperty bez koronki 36mm 

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście moja ocena jest poparta tylko moim doświadczeniem, nie ma materiałów źródłowych. Jak dla mnie wszystko jest OK. Tarcza, wskazówki, koperta i koronka wyglądają na oryginalne. Pierścień dociskowy również. Mechanizmy w większości Delban z tamtego okresu były oznakowane logiem lub napisem, ale zdarzały się również "czyste". Pewności 100% nigdy nie będzie, bo mechanizm mógł być wymieniony. Zobacz na mechanizmie pod tarczą, powinno być oznaczenie mechanizmu. Gdzieś taki sam widziałem, wieczorem poszperam w moich materiałach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A muszę powiedzieć że fajny dziwak , może kiedyś zacznę też takie zbierać :P

Nic tylko te 3 cyfry ale jak napisałem każda gdzie indziej i w różne strony zresztą ledwo widoczne

W sumie ta 2 to chyba zadrapanie tylko w takim kształcie ale dwie szóstki albo dziewiątki są na pewno tylko nie wiem jak je czytać 

Średnica koperty bez koronki 36mm 

Paweł daj lesze zdjęcie tarczy .

Popieram Staszka , symbol werku może być pod tarczą , a co do samego zegarka to raczej optowałbym za składakiem .Mimo że tarcza i koperta mogą byc OK

Już powiem czemu

Na wstępie tarcza - napisy jakoś mi nie pasują , gdyż we wcześniejszych modelach 38 mm wiadomo że pisano Ancer , w  36 którą mam już jest standardowy opis czyli

17 Jewels - które jest na zdjęciu jakieś takie koślawe

Incabloc

Waterproof

Antimagnetic

A w  tym jest różnica w czcionce między Jewels  a Incabloc

Także ktoś środek czyścił i malował ,

Co do samego werku to popatrzcie na pierścień dociskowy :wacko: od strony wałka , ktoś bardzo mocno chciał go tam umieścić ( może po to aby tarcza sie trzymała ???)

Ale to jest tylko moja( nie fachowca ) luźna ocena .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie nie oczekuję komentarza, bo i trudno tu cokolwiek komentować. Zbychu przechodzi już samego siebie...

http://allegro.pl/przepiekna-klasyczna-delbana-lata-50-te-ideal-i5580539689.html

Dla potomnych pozwolę sobie dodać fotkę z aukcji, bo ta kiedyś zniknie.

post-75614-0-91291800-1438613074_thumb.jpg

I część opisu z aukcji:

Tarcza metalowa w kolorze białym z czarną obwódką. Tarcza oryginalna, na nóżkach, sygnowana: „DELBANA, 17 JEWELS, INCABLOC, WATERPROOF, SWISS MADE”. Tarcza w idealnym stanie.

Oraz hasło marketingowe w tytule aukcji:

PRZEPIĘKNA KLASYCZNA DELBANA LATA 50-TE - IDEAŁ !!

Zamieszczam to jako koleją przestrogę... No nie wiadomo czy śmiać się czy płakać... :blink:

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Pięknie" dobrany sekundnik...

Ciekawe, jaką cenę osiągnie. Nie zdziwiłbym się, gdyby poszła za ponad dwie stówki.  :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No co Wy chcecie od człowieka , przecież tarcza w idealnym stanie  :blink:  :D  :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak się robi biznes na zegarkach, Koledzy. :)

Patrzmy, uczmy się, podziwiajmy... ;)

Edytowane przez Krees

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewno ma układy w Wietnamie i Chinach i cała wioska za beczkę ryżu zapierdziela na Jego potrzeby  :D  :D  :P

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to czasem, jak patrzę na jego zegarki, to odnoszę wrażenie, że on sam je pacykuje i potem rapidografem indeksy nanosi... w garażu.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może malarz z niego dobry , ale do biznesu to nie ma chłop głowy . Mógłby to samo robić z Omegami vintage A jakie przebicie by miał . Więc tak na prawdę nie rozumiem Gościa  <_<

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem? Jak ktoś kupi taką "omegę" i się po czasie zorientuje, że wtopił relatywnie sporo kasy, to będzie bardziej skłonny ścigać gościa niż ktoś, kto umoczył dużo mniejszą kasę w "delbanie". Może Zbychu minimalizuje ryzyko? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi