Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj z dalszej odległości, też uważam, że nie jest to oryginał, ale nie jest źle.

post-57210-0-55782500-1443965911_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak mi się wydaje. Właśnie "piekę" następne. Pokaże jutro przy dziennym świetle. 

Mam dwie godzinowe, jeśli ktoś ma minutowe to chętnie się zamienię. Mogę w ramach rekompensaty zrobić wypełnienie.  

post-57210-0-10802600-1443975511_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj z dalszej odległości, też uważam, że nie jest to oryginał, ale nie jest źle.

Staszku a w jakiej temp. wypiekałeś bo wyglądają tak jak moja wypalana nad ogniem , no może moje trochę ciemniejsze ;)  , może troszkę mniejsza temp. gdzieś max 100 i może troszkę krócej niż zalecają ?

Też tak mi się wydaje. Właśnie "piekę" następne. Pokaże jutro przy dziennym świetle. 

Mam dwie godzinowe, jeśli ktoś ma minutowe to chętnie się zamienię. Mogę w ramach rekompensaty zrobić wypełnienie.  

Wygrałeś , jak załatwimy sprawę ze szkiełkami to podeślę kilka to wybierzesz Sobie jedną ;)

Z tego co tak na szybko sprawdziłem mam kilka może 3 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jerzy, tak być nie może, przecież Ty rozdasz wszystkie swoje zapasy. Wiemy wszyscy, że jesteś bardzo otwartym i życzliwym facetem, ale bycie filantropem na tym forum to zły pomysł.

Masz chyba racje co do "wypiekania" wskazówek. Wkładam do zimnego piekarnika, ustawiam 100 stopni i wygrzewam przez dwadzieścia minut. Nie jest wtedy takie czarne, a wystarczająco stabilne. Można spróbować jeszcze skrócić wygrzewanie, wtedy będzie jeszcze jaśniejsze. Jutro pokażę jak wyszło.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poproszę o Wasze opinie na temat poniższej subsekundy. Jak zwykle starałem się zrobić dokładne foto. Jeśli potrzeba więcej to piszcie.

kh593_IMGP3745.JPG

nu97_IMGP3746.JPG

bm489_IMGP3747.JPG

iw546_IMGP3749.JPG

zv447_IMGP3750.JPG

aw517_IMGP3744.JPG

wz298_IMGP3755.JPG

dl715_IMGP3756.JPG

cw953_IMGP3753.JPG

yj153_IMGP3757.JPG

vn945_IMGP3741.JPG

Moje spostrzeżenia: tarcza, wskazówki, koperta - oryginalna. Koronka - ??? nie mam pewności, ale chyba nie, choć dobrze dobrana.

Zastanawiam się nad mechanizmem, bo choć rzadko bo rzadko, ale spotykałem go w Delbanach to jednak nigdy nie pochyliłem się nad jego oryginalnością. 

Mechanizm to Culmina kaliber najprawdopodobniej 51. Piszę najprawdopodobniej, bo manufaktura Culmina oprócz swojego symbolu, nie zamieszczała innych oznaczeń na werku. Można je rozróżnić tylko po wyglądzie i wielkości.

hx508_IMGP3740.JPG

xv356_IMGP3759.JPG

Foto w całości w naszym drugim temacie: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/58714-pokażmy-swoje-delbany/?p=1558560

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę patrząc po swoich że wszystko oryginalne  :) Wczesne lata 50-te . Starsze miały indeksy godzinowe malowane.Fajna patyna w Twoim na indeksach . Koperta trochę uszkodzona , ale może ktoś ją pasował do innej koronki , lub przesadził z nacięciem do otwierania dekla ,.szkiełko z pierścieniem zdejmowane od góry Dla Mnie fajny bo Ja takie lubię . Będzie na pewno ozdobą w Twoich zbiorach ( potem popatrzę na werk bo chyba gdzieś już Go widziałem ) Gratulacje Arek . Do Mnie leci z Hiszpanii  podobna

Edit  Arek może to Culmina 55 SC ? http://uhrforum.de/delgana-mit-culmina-55-sc-t208347

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko w najlepszym porządku, świetnie zachowana tarcza i wskazówki. Gratulacje. Mechanizm bardzo często był nieoznakowany, mam podobny bez oznakowań Delbany. 

post-57210-0-10261600-1444036355_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jerzy, tak być nie może, przecież Ty rozdasz wszystkie swoje zapasy. Wiemy wszyscy, że jesteś bardzo otwartym i życzliwym facetem, ale bycie filantropem na tym forum to zły pomysł.

Masz chyba racje co do "wypiekania" wskazówek. Wkładam do zimnego piekarnika, ustawiam 100 stopni i wygrzewam przez dwadzieścia minut. Nie jest wtedy takie czarne, a wystarczająco stabilne. Można spróbować jeszcze skrócić wygrzewanie, wtedy będzie jeszcze jaśniejsze. Jutro pokażę jak wyszło.   

Staszku zapasów nie uszczuplę tak bardzo ;) a jeśli w życiu człowiek otrzymuje mało życzliwości to chociaż się innym może tym odwdzięczyć :) .

A nie dla wszystkich taki jestem .

Przecież to tylko jedna mała wskazóweczka :)

Jak wypiekałem to kolor wypełnienia tylko delikatnie ściemniał .

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jurek Nam pomagasz jak możesz , wnuczkę kochasz , żonce dałeś  z dwa zegarki , to dla Kogo jesteś nieżyczliwy ? jeśli można spytać  :D  :P

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ma teściową? byłaby sprawa jasna. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arek znalazłem coś podobnego do Twojego( ? ) chrono Wymiar 36 mm podobne przyciski, wskazówki i okienko datnika umieszczone nisko . Ten sam Landeron 148 widziałem także w chrono Bretlingach też jeden był z dolną datą i takimi przyciskami . A dzisiaj wymieniałem uwagi z Staszkiem na temat innego Landerona który występuje w Bretlingu jak i omawianej innej Delbanie Więc może to oryginał , ale wiadomo decyzję Musisz podjąć sam 

Powodzenia   http://uhrerbe.com/unt/17133-18k_verg___vintage_eric_date_chronograph_uhr___landeron_187_.html

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info. Wszystko zależy od ceny. Dostałem dokładniejsze zdjęcia. Koperta wyglada kiepsko. Tarcza i mechanizm ok. Wskazówki średnio. Jedna zardzewiała.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aj Sławciu są tacy w pracy, a tesciowa w tym roku już denerwuje św. Piotra

A choroba wnuczki bardzo mnie zmieniła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jurek to w niedzielę na grzyby . Potem z uśmiechem dajesz teściowej słoik marynatów i już ( No pomylić każdy się może )  :ph34r:  <_< . Moja cholera zna się za dobrze na grzybach  :angry:

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intryguje mnie to chrono, ale nie wcinam się :), zresztą raczej muszę coś sprzedać a nie kupować.

Oczywiście piszę o tym z poprzedniej strony

Edytowane przez Maleno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo !!!! Arek za odwagę :) . Myślę że będzie ok . Gratulacje .Niech się dobrze nosi  :)

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dzięki :)

Czekamy na wysylkę i bedą foty :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wrzucę coś na szybko bo zegarek Mnie niepokoi . Prócz napisu Delbana brak innych, werk  AS 1130 też niesygnowany , brak napisu swiss  made , czyżby wtopa z Hiszpanii ?

post-38106-0-31965100-1444146665_thumb.jpeg

post-38106-0-82799500-1444146678_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym ....... to jak jest tarcza warszawska to to jest hiszpańska
Ale to tylko moje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A indeksy/cyfry są malowane czy wypukłe? Bo nie mogę dojrzeć na telefonie?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Indeksy godzinowe malowane farbą pozłacaną bo się świecą metalicznie Jak zawsze na zdjęciach u sprzedawcy  tego nie widać, jeśli to wtopa to na szczęście nie taka doga 120 zł ,,będzie na dawcę 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pokaż dekiel i mechanizm

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za jakość zdjęć tak na szybko , zapatrzyłem się na tą kopertę z pięknymi uszkami jak u kraba

post-38106-0-65231100-1444148979_thumb.jpeg

post-38106-0-00835400-1444148995_thumb.jpeg

post-38106-0-97451600-1444149016_thumb.jpeg

post-38106-0-86237900-1444149029_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi