Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

ATLANTIC - oryginalny czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Ponownie.

Mam może dla was coś ciekawego.

Podobno Atlantic wydał niedawno replikę Worldmastera z lat 50.

A wygląda to tak jak na załączonych zdjęciach.

Co o tym sądzicie? Dla mnie to już nie to samo, dawne mechanizmy to jednak było coś.

post-61575-0-25098900-1398846763_thumb.jpg

post-61575-0-14737900-1398846923_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z dwóch zegarków utrzymanych w stylizacji Atlanticów z przełomu lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych. Wzorowany na tzw. "ringowcach" dość przyjemnie nawiązuje do historii Atlanticów z tamtego okresy. 

Nie jest to jednak replika ani jak kto woli reedycja konkretnego modelu, lecz limitowana wersja stylizowana na ..... Wewnątrz Eta, przeszklony dekielek itd.

Więcej nie ma co pisać, bo można to znaleźć bez problemu w necie.

Niedawno ? - to już stara sprawa. 

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiązując jeszcze do postów z 22 kwietnia dot. wątpliwości co do chromowania koperty w tym zegarku okazało się że jest to stan oryginalny.

Jednak ze względu na stan tarczy odpuściłem go sobie.

Pozdrawiam

post-61575-0-61250200-1398851358_thumb.jpg

Edytowane przez 7dd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedna fotka na potwierdzenie.

post-61575-0-37747200-1398851523_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z dwóch zegarków utrzymanych w stylizacji Atlanticów z przełomu lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych. Wzorowany na tzw. "ringowcach" dość przyjemnie nawiązuje do historii Atlanticów z tamtego okresy.

Nie jest to jednak replika ani jak kto woli reedycja konkretnego modelu, lecz limitowana wersja stylizowana na ..... Wewnątrz Eta, przeszklony dekielek itd.

Więcej nie ma co pisać, bo można to znaleźć bez problemu w necie.

Niedawno ? - to już stara sprawa.

Sprawa stara, sam robiłem do niego kilka przymiarek, ale jednak coś mi za każdym razem przeszkadza... Jak już dali przeszklony dekiel to mogliby tam wsadzić jakiś ładniejszy mechanizm...

Cytryn i Gumiak naprawiają co kto nie umiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak tutaj wszystko wygląda z oryginalnością? Niby są to lata 50te, wskazuje na to rzadko stosowany sekundnik i brak napisu "Worldmaster", jak również 15 kamienny, rzadki mechanizm.
Jednak nie jestem pewien i proszę o ekspertyzę fachowców :)

645745fb46d4.jpg

Edytowane przez mejkut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Wygląda ok, ale o ile pamietam gdzieś widziałem ten ? zegarek i miałem wątpliwości co do malowania tarczy. Tzn wygladał tak, jakby był malowany. Ale mogę się mylić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia nie są na tyle dobre aby potwierdzić jedynie kosmetykę lub powiedzieć, że  była malowana, ale trochę zastanowiło mnie, że indeksy są szare, gdy nawet w zdezelowanych egzemplarzach widywałem jaskrawo, czy też może raczej intensywnie zielone. Jednak sądzę, że ten przypadek to może jednak tylko mycie. Na tyle na ile pozwala jakość fotografii porównałem ze swoim egzemplarzem i napisy są właściwie rozmieszczone oraz mają odpowiednią długość. Jednak potencjalny nabywca niech poprosi o fotografie tarczy w wysokiej rozdzielczości. Wątpliwości lepiej rozwiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

O ile tarcza może być/ jest ? OK to dekiel jest od czegoś innego, na środku było logo tego czegoś, ale zostało sfrezowane w Indiach lub Chinach, nie pamietam kto takie cudaki wypuszczał.

W każdym razie taka stylistyka tarczy występowała, ale nie umiem teraz określić czy to oryginał, czy może malowanka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o zegarku prezentowanym na poniższych zdjęciach. W kwestii zegarków jestem całkowice zielony i liczę na jakąś odpowiedź . Z góry dziękuję .

post-72012-0-83155700-1400510157_thumb.jpost-72012-0-34463000-1400510163_thumb.j

Pozdrawiam !

post-72012-0-83155700-1400510157_thumb.jpg

post-72012-0-34463000-1400510163_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

1. powinieneś zrobić więcej zdjęć: dekla, koronki i jeśli dasz radę odkręcić/zdjąć dekiel to i mechanizmu.

2. na temat kwarców chyba wiele się u nas nie dowiesz

3. sądząc po logo to okres od  końca lat 70, ale chyba raczej lata 80-te.

4. bransoleta oryginalna? luma na wskazówkach jeszcze świeci?

w sumie fajny model, tylko ten biały datownik trochę razi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zdjęcia załączone - zegarek jest już dosyć zniszczony więc mało co na nich widać.

4. Bransoleta nie jest oryginalna. Luma świeci .

post-72012-0-63535500-1400512818_thumb.jpg

post-72012-0-55925600-1400513069_thumb.jpg

post-72012-0-83221700-1400513121_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum Witam serdecznie wszystkich.

Przeglądam forum od kilku dni w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie o worldmastera a mianowicie czy w oryginalnych modelach wystepowaly mechanizmy kwarcowe, mam taka sztukę która ma dla mnie wartość sentymentalna z racji tego chcial bym go troszeczke odnowić, ale zupelnie nie wiem czy ma to jaki kolwiek sens czy będzie się to oplacac, bo jezeli to jakaś podrobka to nie ma sensu inwestować niech zostanie tak jak jest. Zegarek jest z początkach lat 90 kupil go mój dziadek, po jego śmierci wzial ojciec, a po śmierci ojca ja go nosze , problem z tym ze bardzo poca mi się ręce i wilgoć poczynila swoje dzialanie na cyferblacie i dlatego chcialbym cos z tym zrobić jeżeli oczywiście ma to sens, bo jeżeli to podrobka ze stadionu za 40 zl to niech będzie taki jaki jest dopóki się nie popsuje, Zalaczam fotki ów zegarka, z gory dzięki za pomoc

post-72175-0-27948700-1401201311_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ruto

Musisz wrzucić lepsze zdjecia, dodatkowo dekla i mechanizmu, jak potrafisz otworzyć zegarek, z tych zdjeć to raczej wróżenie z fusów.

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za jakość zdjęcia robilem na szybko tabletem jutro wystawie lepszej jakości bo dzisiaj burze szaleja i trzeba z prądu co chwile wszystko wylaczac ale mimo wszystko dziękuje za zainteresowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

W Originalach nie było kwarców. Ktoś podmienił mechanizm.

Tych originali nie da się poddac renowacji bez uszczerbku, chyba, żeby zmienić go na czarnego.

Ale skoro nie ma werku, to przyznam, że rozejrzałbym się za innym egzemplarzem, a tego zostawił jako dawcę wskazówek i co tam jeszcze nadaje się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink:  :wacko:

:)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Obawiam się, że tu nic nie nadaje się do wykorzystania ;)

Widziałem kiedyś takiego cudaka na Kole, o ile pamiętam gościu chciał za niego 400 pln. Ale tamto to nówka sztuka była. :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy się podroba i nie warto inwestować, ogólnie z tego co udalo mi się dowiedzieć z żyjącej części rodziny jak na tamte czasy to dziadek dużo kasy zaplacil za to cu do ale to byly czasy zaraz po rozłamie wiec różne dziwne rzeczy trafialy do Polski z za wschodniej granicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koledzy chciałem się z Wami podzielić smutna dla mnie wiadomością, cała moja skromna kolekcja, której zebranie dało mi kupę radości pomimo częstych błędów z mojej strony przepadła... atlantic-i, delbany, doxa, tissot, certina, troche polaków i rusków... wraz z pudełkiem które mi sama zrobiła i pomalowała siostra mojej dziewczyny, a którym się Wam nawet nie zdążyłem pochwalić, nie mówiąc o spinkach do mankietów wykonanych z mechanizmów Zarii. 

Zostałem z moim pierwszym zegarkiem, kwarcem JL od którego się wszystko zaczęło. Miałem go na ręce.

Zegarki pewnie trafia niewykluczone, że któregoś z nas, mój błąd nie mam kompletnej dokumentacji zdjęciowej.

Straciłem wiele wartościowszych rzeczy jak laptopy, telefony i aparaty fotograficzne z obiektywami, ale to zegarków jest mi żal najbardziej, nawet tych nietrafionych zakupów. A chciałem to napisać tutaj, bo inni tego nie rozumieją.

Przepraszam za OFFtop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Współczuję - wszyscy obawiamy się takich sytuacji, ale w tej konkretnej to właśnie te nietrafione zakupy, bo w jakiś sposób charakterystyczne lub odmienne, mogą naprowadzić na pasera. Rozglądaj się. Możesz również założyć wątek i zamieścić w nim tę dokumentację, którą posiadasz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Ups, to faktycznie bolesny cios.

Może warto wyciągnąć wnioski?

A na teraz to trudno napisać coś mądrego, skoro nie wiadomo co przepadło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi