Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

ATLANTIC - oryginalny czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Może poproszę sprzedawcę o więcej zdjęć, a szczególnie o zdjęcia zegarka rozebranego. Myślę że jeśli ktoś ma do ukrycia jakiś feler napewno odmówi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odmowa o niczym nie musi świadczyć - ja bym odmówił rozbierania zegarka tylko by kogoś usatysfakcjonować bo to nie lego, ale dobre zdjęcia wskazane (również mechanizmu), bo patrząc na te dostępne można odnieść złe wrażenie, ale może to być nieumiejętność wykonania dobrych fotografii lub działanie celowe - generalnie w przypadku Originali jeśli coś wzbudza wątpliwości to lepiej odpuścić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chodzi o to że wątpliwości moich nic nie wzbudza, ale jak już pisałem, ja się nie znam. Trzeba poczekać, już mail poszedł do sprzedawcy z zapytaniem czy da radę wysłać więcej zdjęć, w lepszej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- fotografia boków zegarka i koronki?

- czy wymieniono szybkę?

- przydałaby się fotografia tarczy makro pod kątem

- zastanawia wyjątkowo jasna luma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werk taki, jak powinien być, a co do tarczy, to na podstawie tych zdjęć sie nie wypowiadam

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć,

chciałbym w moim worldmasterze original odświeżyć kopertę (nie jest jakoś strasznie zajechana ale drażnią mnie rysy i powycierany chrom) i mam kilka pytań:

- możecie polecić jakiś zakład w Warszawie który zajmuje się tego typu renowacjami? (na forum przewija się zakład Głowackich ale też trafiają się niezbyt pochlebne opinie, może ktoś ma z nimi jakieś doświadczenia?)

Pozdrawiam

Cytryn i Gumiak naprawiają co kto nie umiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuć zdjęcie, może wystarczy lekkie polerowanie. Renowacja koperty choć w wielu przypadkach jest jedynym sposobem uratowania estetyczno - użytkowej funkcji zegarka, obciążona jest niebezpieczeństwem utraty pierwotnych (ostrych krawędzi) kształtów niektórych fragmentów koperty. Oczywiście można przeprowadzić kompletna renowację koperty z pełnym odwzorowaniem do oryginału, ale koszty takiej operacji będą nieproporcjonalne do wartości całego zegarka.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuć zdjęcie, może wystarczy lekkie polerowanie. Renowacja koperty choć w wielu przypadkach jest jedynym sposobem uratowania estetyczno - użytkowej funkcji zegarka, obciążona jest niebezpieczeństwem utraty pierwotnych (ostrych krawędzi) kształtów niektórych fragmentów koperty. Oczywiście można przeprowadzić kompletna renowację koperty z pełnym odwzorowaniem do oryginału, ale koszty takiej operacji będą nieproporcjonalne do wartości całego zegarka.

Dzięki za odpowiedź,

w załączeniu kilka fotek atlantica, co radzicie zrobić aby go odświeżyć?

post-56814-0-13446300-1364548805_thumb.jpg

post-56814-0-93900600-1364548904_thumb.jpg

post-56814-0-69156500-1364549064_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, domowymi sposobami nic nie zrobisz. Albo trzeba dać koperte do chromowania, albo upolować nową. Swoja droga to jakos dziwnie sie powycierała

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, domowymi sposobami nic nie zrobisz. Albo trzeba dać koperte do chromowania, albo upolować nową. Swoja droga to jakos dziwnie sie powycierała

Ma ktoś jakiś pomysł gdzie można znaleźć nowa kopertę?

A co z chromowaniem? Kto w Warszawie zrobi to dobrze?

Jaki będzie koszt wymiany a jaki chromowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

W przypadku Atantika nie widziałem "dobrze zrobionego chromowania" . Zawsze jest utrata kantów. Często i dekiel odstaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/zegarek-atlantic-seahunter-i3135339715.html - się podepnę do tematu, warte to coś ?

To qwarz na baterie i to dość młody , jak nie lubisz nakręcić to ok :)

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry kwarc nie jest taki zły, widziałem akurat te same lub podobne modele zwykle przynajmniej 2-3 razy drożej a tutaj zainteresowanie zerowe i naszła mnie pewna wątpliwośc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie poziom zainteresowania zegarkami kwarcowymi na rynku wtórnym jest dużo niższy niż zegarkami mechanicznymi, wiec to akurat nie powinno budzić twoich wątpliwości ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na AL próbowałem kupić dość ciekawy model Atlantica. Czy ktoś z Was jest w stanie określić, czy taki model wogóle istniał? Na aukcji nazwa jego brzmiała dumnie ATLANTIC CALENDAR.

3127962466.jpg

Może parę słów historii dla tego modelu? Jestem ciekaw gdyż z miłą chęciom "wrzuciłbym" go do swojej gabloty z kolekcją ATLANTIC-ów :D

Edytowane przez Yacek66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Obawiam się, że większość z nas widzi go pierwszy raz (no, może wcześniej na aukcji)

Szkoda, że nie wiadomo co w środku siedzi, bo to wygląda na Big Date :)

Ale ciekawostka jest niewątpliwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się, że większość z nas widzi go pierwszy raz (no, może wcześniej na aukcji)

Szkoda, że nie wiadomo co w środku siedzi, bo to wygląda na Big Date :)

Ale ciekawostka jest niewątpliwie.

Też widzę takiego pierwszy raz i bardzo żałuję, że nie widziałem aukcji - kupiłbym z ciekawości.

W środku jest to:

post-23302-0-92153900-1365017539_thumb.jpg

Czyli Venus 216

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na AL próbowałem kupić dość ciekawy model Atlantica. Czy ktoś z Was jest w stanie określić, czy taki model wogóle istniał? Na aukcji nazwa jego brzmiała dumnie ATLANTIC CALENDAR.

Może parę słów historii dla tego modelu? Jestem ciekaw gdyż z miłą chęciom "wrzuciłbym" go do swojej gabloty z kolekcją ATLANTIC-ów :D

Widziałem już chyba podobny model. Wydaje mi się, że nawet ktoś na forum takiego zakupił jakiś czas temu.

Poszukam w nocy w katalogach aukcyjnych. Może znajdę ten model.

Edytowane przez trebor444

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie poziom zainteresowania zegarkami kwarcowymi na rynku wtórnym jest dużo niższy niż zegarkami mechanicznymi, wiec to akurat nie powinno budzić twoich wątpliwości ;)

Dobrze wiedzieć, że różnica w zainteresowaniu jest aż tak duża i spadek w stosunku do ceny detalicznej tak wysoki. Mam co prawda 2 mechaniczne szwajcary, reszta kolekcji to na razie kwarce, ale przy moim obecnym budżecie wolę jednak zawsze kupić lepszego kwarca niż np. dużo gorszy automat w podobnej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście wybory są naszą indywidualną sprawą i w większości przypadków miłośnicy zegarków posiadają w swoich zbiorach oba typy zegarków. O zaletach jednych i drugich z pewnością można przeczytać na tym forum. Niemniej jednak, bazując w dużej mierze na doświadczeniu i wiedzy "starszych" kolegów sugerowałbym bardziej elastyczne podejście do tematu, bo historia, kunszt wykonania, precyzja zamknięta w kołach, przekładniach, balansach i zapadkach jest po stronie zegarków mechanicznych, pozwalając nazywać je zegarkami z "duszą". Nigdy nie starałem się porównywać kwarc, mechanik a cena, bo tak porównać można przyrządy do pomiaru czasu, a dla mnie zegarek to jednak "coś" więcej. Kasa ma tu drugorzędne znaczenie, np. piękne radzieckie mechaniczne zegarki vintage można kupić za kilkadziesiąt złotych. Kolekcjonować można od PP, czy JLC aż po Delbany, Slavy nie umniejszając absolutnie tym ostatnim.

Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem "nowy" i w ogóle bez pojęcia o zegarkach. Zgubiłem ostatnio zegarek i spodobał mi się ten, ale po przestudiowaniu Waszych postów wiem, że nic nie wiem...doradźcie, pomóżcie..ten zegarek ma w ogóle t na tarczy czy kupiłbym allanlica...

http://allegro.pl/show_item.php?item=3136772731&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS nie wiem cholera jak wkleić zdjęcie, więc z góry przepraszam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Niech sie wypowiedzą inni koledzy, ale wg mnie koperta, dobrze !!, ale chromowana.

Koronka współczesna.

"Ładna oryginalna, klasyczna, duża koperta (średnica 37 mm bez koronki), w bardzo dobrym stanie"

No i biorąc powyższe pod uwagę, należy do reszty opisu podchodzić z ostrożnością.

Ja na podstawie zdjęć nie umiem ocenić oryginalności tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi