Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

pg

wzorzec czasu

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki wzorzec czasu używacie szanowni PT Koledzy.

Do tej pory wierzyłem firmie p. Billa G. i ustawiałem zegarki wg zegara systemowego Windowsów, ale oczywiście bezpośrednio po jego synchronizacji z wzorcem internetowym, cokolwiek to oznacza :wink: .

Ostatnio jednak znalazłem stronę

http://wwp.greenwichmeantime.com/time-zone...oland/index.htm

która podobno podaje czas (w róznych strefach czaswych) w oparciu o czas Greenwich.

No i zgłupiałem, bo bezpośrednio :!: po synchronizacji obu tych wskaźników czasu różnica pomiędzy nimi potrafi dochodzić do 20 sek :roll: :shock: :!: :!: i być różna od synchronizacji, do synchronizacji :!:

zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)
Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99

Atomic Clock Sync jest bardzo dobry... także polecam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli ma się Windows X to chyba nie ma sensu instalowac tego programiku,- przecież czas systemowy windowsów można synchronizować albo wg serwqera windowsów, albo z serwera NITS, czyli dokładnie z tego samego, którego uzywa ten programik.

Wracając do mpojego pierwotnego pytania,- jak wytłumaczyć różnice miedzy tymi czasami z mojej pierwszej wypowiedzi.

PS . nie zauwazyłem natomiast różnicy między serwerem windowsowskim , a NITS, ale i dogłębnych badan nie robiłem :wink:

Natomiast jakas róznica w stosunku do GMT zawsze wychodzi :!: :?

Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiscie bardziej wierze w jakis budzik radiowo naprowadzany :lol: Kilka obok siebie. I ida rowno. A w porownaniu z netowym czasem Greenwich np. to sa o ok 2 ,3 sek do przodu. Pewnie wynika to ze zwloki jaka posumuje sie na serwerach po drodze.

Ciesz się że nie szczekasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też do ustawiania zegarków używam radiowo synchronizowany budzik - nawet jeśli o parę sekund się myli to większa precyzja nie jest mi potrzebna. Wręcz odwrotnie - wystarcza mi nawet dużo mniejsza precyzja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja synchronizuję kompa pracującego pod Win XP z serwerem czasu Głównego Urzędu Miar. Jego adres: tempus1.gum.gov.pl lub tempus2.gum.gov.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwazyłem następujące zjawisko;- po otwarciu jednej z wielu tu wymienionych przez PT Kolegów stron z wzorcami czasu zazwyczaj występuje (u mnie przynajmniej mimo, ze mam stałe łącze), czasem nawet znaczna (bo do 20 sek) różnica miedzy wskazaniami zegara wewnętrznego PC-ta, uprzednio (nawet bezpośrednio przedtem) zsynchronizowanego z serwerem www.nist.gov, który raczej :wink: jest dokładny, a odczytem czasu pokazywanym na tych w/w stronach.

Po ponownym odświeżeniu tych stron różnica ta praktycznie znika (tj mniejsza jest niż seknda).

Sądzę więc, że problem tkwi nie w dokładności wzorców (bo można miec praktycznie pewność, że oparte sa one na zegarach atomowych i mierzą czas dokładnie) a na opóźnieniu w pobieraniu, a potem przesyłaniu wskazań, które aktualne są na wzorcu, ale już nie w momencie wyświetlenia u odbiorcy.

Innymi słowy problem tkwi w nieuwzględnianiu (albo nieprawidłowym uwzględnianiu) czasu między pobraniem strony, a uruchomieniu odpowiedniego apppletu (najczęściej javy) na naszym kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zawsze mozna Ping-a walnac na ten serwer od czasu. I zobaczyc mniej wiecej jakie sa opoznienia. Ja jednak obstaje przy rodio-budzku. Tam chyba opoznienie mozna olac :) U mnie stabilnie . Greenwich Time jest spozniony w kompie w stosunku do radiowca o ok 2 sek. Pewnie jeszcze trzeba uwzglednic czas zatrybienia systemu. A z tym tez moze byc roznie 8) Powiadam. Roznic pomiedzy radiowcami nie widzialem. Przynajmniej ja nie bylem wstanie zaobserwowac. Czy ktorys idzie inaczej. Polazlem nawet do sklepu. I wymiekkalem przy polce z zegarami zeby to sprawdzic. :lol:

To jest malo istotny zyciowy problem. Taka precyzja. Ale czasem, jak kto lubi :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze w odwodzie jest:'sygnał czasu i hejnał z Wiezy Mariackiej" :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zawsze w odwodzie jest:'sygnał czasu i hejnał z Wiezy Mariackiej" :)

No wlasnie. Chyba jest calkiem OK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.