Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

p0mpa

Dwa radzieckie zegarki, problem z działaniem.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na początku pragnę się przywitać ze wszystkimi forumowiczami, gdyż jestem nowym uzytkownikiem :)

Przechodząć do sprawy. Jestem w posiadaniu dwóch zegarków poljota i slavy, obydwa stare wiadomo, ZSRR, slava po pradziadku, lezala w bezruchu pewnie ze 20 lat. Być może tu problem. Ale jest on mianowicie taki, że wstrząsam, wszystko ładnie, pięknie ale dosłownie 10 może 15 sekund i zegarek stoi. Tak jakby miał 10sekunową rezerwę czasu. Jest tak w przypadku slavy i poljota. Ma ktoś jakieś pomysły? Te zegarki to trupy czy jak najbardziej możemy je reanimować. Slava jest w stanie wręcz idealnym, jeszcze niedługo, jeżeli nie to jutro postaram sie wrzucić zdjęcia.

Pozdrawiam, p0mpa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyszczenia ootrzebują i serwisu a beda jeszcze długo służyć

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy mechaniczy zegarek co jakiś czas potrzebuje rozebrania na części umycia ich nasmarowania i złożenia z powrotem. Koszt takiej roboty u zegarmistrza w przypadku radzieckiego automatu powinien wyność 50-80 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sława ci się piękna trafiła :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie oczywiste pytanie - nakręciłeś? ;)

Po poruszeniu mechanizm rusza i po paru sekundach się zatrzymuje, co dobrze świadczy o jego stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisał o rezerwie chodu więc kolega jest wtajemniczony, Ale mi takie samo pytanie jako pierwsze w głowie zaświtało :) a nakręciłeś :D

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slava nie jest nakręcana to automat :( dodam że jest bardzo mocno zakręcony dekielek i nijak nie mogę otworzyć, klucza takiego nie posiadam, a jak potrząsam to cos tam lata bodajże metalowego. Być może w tym jest problem, zegarek wprawdzie dziala ale staje takze napewno do odratowania :) Chyba bedzie trzeba dac do zegarmistrza :(

Wtajemniczony ale laik ;p, jakoś od niedawna załapałem bakcyla na zegarki naręczne no i zauważyłem, że to piękna rzecz, jednak niezwykle kosztowna hehe :D Dziekuje, zgadzam się że piękna slava :D dostałem od dziadka po pradziadku który go praktycznie nie używał a więc stan jest niemalże katalogowy :D Teraz muszę uciekać jak wieczorem znajdę chwile to podrzuce jeszcze kilka zegarków których grzech nie naprawić, między innymi vostok ale ten to już ani rusz i o ile dobrze pamiętam troche pogruchotany, ale jak wrzuce zdjęcia to dopiero pomożecie mi ocenić.

Pozdrawiam, p0mpa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

być może lata tam wachnik :) ale wszystko zależy od tego jak lata, jak nie wydaje metalicznych dzwięków to jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sęk w tym że wydaje metaliczne dźwięki :( zaraz spróbuje jakoś dekielek odkręcić macie jakies sprawdzone sposoby bez używania klucza? ostrym narzędziem próbowałem ale nie skończyło się to dobrze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p0mpa nie ma co gdybać i zgadywać co jest nie tak. Nawet gdyby w środku była skopana to z pomocą dobrego zegarmistrza i ewentualnie części zamiennych z innej Sławy np. z Allegro na 100% uda Ci się go ten zegarek uruchomić. Jest w pięknym stanie,a do tego to jeszcze pamiątka rodzinna. Należy jej się ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie racja przejde się i dowiem ile to może kosztować, najwyżej poczekam trochę aż wpadnie coś kasy i wtedy zrobie :)

Za chwile wrzuce zdjęcia jeszcze kilku radzieckich zegarków w tym jednej slavy nieużywanej z papierami o której poprosiłbym ewentualną wycenę :)

a co odnośnie tego poljota? zegarek warty naprawy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slava pomimo tego że jest automatem to jest również nakręcana manualnie. Nakręć śmiało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak, na początek paketa. Jest całkowicie na chodzie, wszystko cacy. interesuje mnie tylko czy można dokupić albo dorobić szkiełko, gdyż jest pęknięte :(

p1080791q.jpg

Poljot, kwarcowy, po włożeniu baterii ani rusz :( jakieś wnioski?

p1080795k.jpg

Wostok, no cóż pomóżcie ocenić problem, zamieszczam zdjęcie werku i uszkodzonego elementu:

p1080792u.jpg

p1080802o.jpg

Ten zegarek jest bodajże radziecki, szczerze mówiąc nie wiem co to za marka, mimo to chodzi jak potłuczony, wskazówka też sie zatrzymuje, a jeżeli nie to chodzi jak pijana :D poza tym ile może być wart?

p1080796f.jpg

No i na koniec malutka Slava, nieużywana z papierami:

p1080799b.jpg

Chiałbym się dowiedzieć ile jest wart każdy z tych zegarków w takim stanie jakim są opisane, ile może wynosić naprawa, ile ewentualnie może wynosić cena po naprawie. Nie wiem czy o zbyt wiele nie prosze :D ale ktoś obeznany powie to raz dwa, poza tym pewnie nawet przyjemnie pooglądać co to za ruskie czasomierze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak, na początek paketa. Jest całkowicie na chodzie, wszystko cacy. interesuje mnie tylko czy można dokupić albo dorobić szkiełko, gdyż jest pęknięte :(

p1080791q.jpg

Poljot, kwarcowy, po włożeniu baterii ani rusz :( jakieś wnioski?

p1080795k.jpg

Wostok, no cóż pomóżcie ocenić problem, zamieszczam zdjęcie werku i uszkodzonego elementu:

p1080792u.jpg

p1080802o.jpg

Ten zegarek jest bodajże radziecki, szczerze mówiąc nie wiem co to za marka, mimo to chodzi jak potłuczony, wskazówka też sie zatrzymuje, a jeżeli nie to chodzi jak pijana :D poza tym ile może być wart?

p1080796f.jpg

No i na koniec malutka Slava, nieużywana z papierami:

p1080799b.jpg

Chiałbym się dowiedzieć ile jest wart każdy z tych zegarków w takim stanie jakim są opisane, ile może wynosić naprawa, ile ewentualnie może wynosić cena po naprawie. Nie wiem czy o zbyt wiele nie prosze :D ale ktoś obeznany powie to raz dwa, poza tym pewnie nawet przyjemnie pooglądać co to za ruskie czasomierze :D

Tutaj nie wycenia się zegarków - patrz regulamin.

Zegarek który nie wiesz jak się nazyw to radziecki Łucz.

Trudno powiedzieć ile może kosztować naprawa nie wiedząc co jest zepsute, Czyszczenie i smarowania zegarka tego typu co Twoje to koszt ok 40 - 70 zł zalezy od zegarmistrza, ewentualna naprawa nie powinna być wiele droższa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam jestem nowym uzytkownikiem wiec witam wszystkich forumowiczow,

jestem posiadaczem zegarka aviator poljot lotnik 3105 i mam pytanie odnosnie dlugosci chodzenia zegarka,

przy pelnym nakreceniu producent mowi, ze zegarek chodzi 40 - 42 godziny, u mnie jest to w granicach 50 h (dodam ze dosc dlugo musze go nakrecac) pytalem sie sprzedawcy o zdanie, powiedzial ze jest wszystko ok gdyz producent mowi o 40 - 42 h bo tylko w tym czasie zegarek nie ma prawa sie poznic, a jak chodzi dluzej to moze juz nie byc tak dokladny, ale dluzesze dzialanie nie jest niczym niepokojacym,

co wy sadzicie o tym??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.