Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Grzy8ek

Zegarek do ok. 400 zł

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, Wisnia_Daniel napisał(-a):

Uwaga widzowie, mamy tu "eksperta" 😆Ekspert wie, chociaz nie napisal ani slowa o tym gdzie jest szajs. Wspanialy ekspert, sluchajcie go 😂

już spieszę z erratą: szajs jest na aliexpress. I tak, o zegarkach wiem najwyraźniej wiecej od Ciebie. Są powody dla ktorych chińszczyzna nie jest na tym forum polecana ale z zaślepionym fanbojem nie będę dyskutował. 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

sam mam timexa i jako bieda field daje rade tylko pasior trzeba było zmienić :D

IMG_20240602_161142392_HDR.thumb.jpg.4605fce8aead9ddb9eb8e869a0f3e872.jpg

I zegarek fajny i piesio fajny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A już nie ważne ;)

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądam oferty sklepów internetowych krajowych i tak te 400 zł za dobrze wyglądający zegarek wygląda słabo. Mam wrażenie że sporo podrożały. Mam na myśli klasyczne zegarki nie cyfrowe. Teraz bardziej w okolicy 6 stówek chociaż by za Casio Edifice. Podstawowe modele co prawda można wyrwać za lekko ponad 400 zł lecz jak ma to być zegarek codzienny powinien cieszyć oko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy można w tym budżecie kupić coś co będzie małe (36-39 mm) i przy okazji choć trochę estetyczne?

Gdy myślę o estetyce to podobają mi się bardziej klasyczne zegarki, minimalistyczne (wszystkie bauhausopodobne...), tarcze typu "murzynek", czasami niektóre kostki. Załączam kilka modeli które odpowiadają moim gustom ale albo są powyżej budżetu albo są mechaniczne. A ja nie chcę pchać się w vintage zegarki kwarcowe (bo 20 letnie kwarcowe seiko podejrzewam że ani kolejnych 10 lat nie wytrzyma ani nie będzie już tak dokładne) ani tym bardziej stare zegarki mechaniczne których powłoka będzie się ścierać albo będzie z nimi tysiąc innych  problemów (choć ta tarcza z fakturką i wypukłością w łuczu to jest zwyczajnie piękna!).

Nie podobają mi się chromy - które tylko będą się ścierać i łapać rysy. Wolę mat.

lucz.jpg

seiko.jpg

tissot.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.08.2024 o 10:35, jacmal napisał(-a):

Czy można w tym budżecie kupić coś co będzie małe (36-39 mm) i przy okazji choć trochę estetyczne?

Gdy myślę o estetyce to podobają mi się bardziej klasyczne zegarki, minimalistyczne (wszystkie bauhausopodobne...), tarcze typu "murzynek", czasami niektóre kostki. Załączam kilka modeli które odpowiadają moim gustom ale albo są powyżej budżetu albo są mechaniczne. A ja nie chcę pchać się w vintage zegarki kwarcowe (bo 20 letnie kwarcowe seiko podejrzewam że ani kolejnych 10 lat nie wytrzyma ani nie będzie już tak dokładne) ani tym bardziej stare zegarki mechaniczne których powłoka będzie się ścierać albo będzie z nimi tysiąc innych  problemów (choć ta tarcza z fakturką i wypukłością w łuczu to jest zwyczajnie piękna!).

Nie podobają mi się chromy - które tylko będą się ścierać i łapać rysy. Wolę mat.

lucz.jpg

seiko.jpg

tissot.jpg

Tak, da się. I mechaniki na starej dobrej ETA bez problemu dadzą radę. Tylko nie rozumiem jednego - kwarca nie chcesz tak samo jak mechanika. Zatem czego szukasz? 

Przykład z mojego pudełka, wymieniłem szkiełko tylko.

IMG_20240823_203055634.thumb.jpg.a619dc945041e4a50bac1c43865873fc.jpg

Bawiłem się trochę w stare 7 citizena, ale szkoda było mi nosić 40 gdzieś letniego zegarka i sprzedałem

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Petru23 napisał(-a):

Tak, da się. I mechaniki na starej dobrej ETA bez problemu dadzą radę. Tylko nie rozumiem jednego - kwarca nie chcesz tak samo jak mechanika. Zatem czego szukasz? 

Przykład z mojego pudełka, wymieniłem szkiełko tylko.

IMG_20240823_203055634.thumb.jpg.a619dc945041e4a50bac1c43865873fc.jpg

Bawiłem się trochę w stare 7 citizena, ale szkoda było mi nosić 40 gdzieś letniego zegarka i sprzedałem

W skrócie to chcę nowego albo w miarę świeżego kwarca (wyprodukowanego w ostatniej dekadzie) - albo starego kwarca z tanim mechanizmem, który wymienię na nowy. Zależy mi, żeby nie był to zmęczony życiem 20-latek lub więcej, bo wtedy ani długo nie wytrzyma ani będzie dokładny jak nowy mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, jacmal napisał(-a):

W skrócie to chcę nowego albo w miarę świeżego kwarca (wyprodukowanego w ostatniej dekadzie) - albo starego kwarca z tanim mechanizmem, który wymienię na nowy. Zależy mi, żeby nie był to zmęczony życiem 20-latek lub więcej, bo wtedy ani długo nie wytrzyma ani będzie dokładny jak nowy mechanizm.

Le temps, Grovana, roamer, swiza. Do 500zl kupisz szwajcarskiego kwarca z szafirem na allegro lub w sklepach www (briju, diament, Ceneo, allegro). I są w starym stylu (le temps w Atlantic ucieka)

Roamer elements np

Screenshot_20240830-141751.thumb.png.cc54e26faf7619325ae4d2fd15d0e7af.png

Swiza

Screenshot_20240830-142018.thumb.png.0fd08d37b4e4d7dc51cd304f85cae21e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Petru23 napisał(-a):

Le temps, Grovana, roamer, swiza. Do 500zl kupisz szwajcarskiego kwarca z szafirem na allegro lub w sklepach www (briju, diament, Ceneo, allegro). I są w starym stylu (le temps w Atlantic ucieka)

Roamer elements np

Screenshot_20240830-141751.thumb.png.cc54e26faf7619325ae4d2fd15d0e7af.png

Swiza

Screenshot_20240830-142018.thumb.png.0fd08d37b4e4d7dc51cd304f85cae21e.png

No i niestety albo brzydactwa albo większe (ten roamer elements w naprawdę dobrej cenie - ale ani kolor... poza tym nie chcę 40mm zegarka). No i nic co by choć trochę było wizualnie blisko do wklejonego wcześniej łucza, tissota czy seiko. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie do końca to, ale kupisz do 200zł (wymiary: 30mm x 39mm x 8mm):

Zegarek męski CASIO Vintage CASIO AQ-230A-7DMQYES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo, kwarc udający automat, szafirowe szkło, stalowa kompaktowa koperta i wizualnie jak seiko gs😀

https://m.olx.pl/d/oferta/zegarek-meski-chameri-homage-king-seiko-CID87-ID10Hnjq.html

Na znanym chińskim portalu dostępna również wersja z kopertą 37mm.

Edytowane przez tofiks_th

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może coś od chińczyków (ale nie żaden homage) - Addiesdive AD2030? Wskazówa "płynie" po tarczy jak w automacie, bardzo wygodny rozmiar 36mm, 10ATM. :) image.png.c83111ade29daddbffcad92d04319899.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, raszew napisał(-a):

A może coś od chińczyków (ale nie żaden homage) - Addiesdive AD2030? Wskazówa "płynie" po tarczy jak w automacie, bardzo wygodny rozmiar 36mm, 10ATM. :) image.png.c83111ade29daddbffcad92d04319899.png

Bo muszę przyznać, że ten chiński zegarek wygląda imponująco. Nie mam pojęcia jak w kwarcu osiągnięto płynącą sekundę ( i to jeszcze w takiej cenie!)- ale zacząłem o nim czytać i ma dobre opinie. Będę go rozważał.

Kiedyś, lata temu, jak pracowałem w sklepie z zegarkami to Seiko miał kwarca z płynną wskazówką jak automat, „springdrive” to się nazywało. I kosztowało grube pieniądze.

17 godzin temu, mariusz9a napisał(-a):

Może nie do końca to, ale kupisz do 200zł (wymiary: 30mm x 39mm x 8mm):

Zegarek męski CASIO Vintage CASIO AQ-230A-7DMQYES

Przepraszam ale estetycznie to jest tak daleko. Rozumiem że Casio robi dobre zegarki, mam nawet jednego - ale ten model mi nie pasuje. 

edit: 

ale chciałbym zauważyć że moda na rzymskie cyfry musiała przeminąć, taka tarcza jak w tym tissocie który wstawiłem bardzo mi się podoba i nic nie znalazłem podobnego…

Edytowane przez jacmal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, jacmal napisał(-a):

Nie mam pojęcia jak w kwarcu osiągnięto płynącą sekundę ( i to jeszcze w takiej cenie!)- ale zacząłem o nim czytać i ma dobre opinie. Będę go rozważał.

Kiedyś, lata temu, jak pracowałem w sklepie z zegarkami to Seiko miał kwarca z płynną wskazówką jak automat, „springdrive” to się nazywało. I kosztowało grube pieniądze.

Bo w tym zegarku siedzi VH31 od Seiko. Ogólnie wszystko się zgadza w tym zegarku z wyjątkiem braku szafiru i to logo. W automacie jest już poprawione i wygląda o wiele lepiej. Automat 100-150 zł droższy. Też mechanizm Seiko w środku.

Edytowane przez Wisnia_Daniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Zamiast kupować zegarek do 400 zł, lepiej sprawdzać czas na telefonie komórkowym i odkładać na lepszy zegarek"

sentencja Chińskiego Mędrca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jeszcze ustrzeliłem go w promocji na amazonie więc poniżej 2 stówek mnie wyszło. 38mm, miodzio jest

https://ponadczasowi.pl/sklep/produkt/lorus-rxn73dx5?Ceneo1=&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=fd97ada5-1ae5-a428-eb3c-e8c76149c7d3

IMG_20240908_101246966_HDR.thumb.jpg.500fbafe1ce105a0e98dd8439dd1d9d0.jpg

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lorusa już do 400zł teraz coraz ciężej ustrzelić, ostatnio kupiłam na prezent taki

RG252TX9-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

co byście polecili w kategorii niedrogich, analogowych zegarków sportowych? Chodzi mi o coś do założenia na rower czy do basenu. WR minimum 10ATM, koperta max. 42-43mm, a najlepiej mniej, bo to i tak już dużo jak na mój nadgarstek (najczęściej nie biorę L2L większego niż 48mm).

Czy jest w ogóle coś, co spełnia te kryteria, a nie jest Casio MRW-200H? 🙂 (To już miałem i lubiłem, ale teraz chyba wolałbym coś, hmm..., mniej plastikowego).

Zwróciłem uwagę np. na Casio MTD-1053D, ale nie jestem jeszcze pewien, czy mi się do końca podoba. 😉

Edytowane przez Storm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Storm napisał(-a):

Cześć,

co byście polecili w kategorii niedrogich, analogowych zegarków sportowych? Chodzi mi o coś do założenia na rower czy do basenu. WR minimum 10ATM, koperta max. 42-43mm, a najlepiej mniej, bo to i tak już dużo jak na mój nadgarstek (najczęściej nie biorę L2L większego niż 48mm).

Czy jest w ogóle coś, co spełnia te kryteria, a nie jest Casio MRW-200H? 🙂 (To już miałem i lubiłem, ale teraz chyba wolałbym coś, hmm..., mniej plastikowego).

Zwróciłem uwagę np. na Casio MTD-1053D, ale nie jestem jeszcze pewien, czy mi się do końca podoba. 😉

Screenshot_20241108-145226.png

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Screenshot_20241108-145226.png

Ładny, dzięki za rekomendację. W zasadzie patrzyłem na niego już kiedyś, tylko zastanawiałem się, czy zegarek na bransie nadaje się na rower. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Storm napisał(-a):

W zasadzie patrzyłem na niego już kiedyś, tylko zastanawiałem się, czy zegarek na bransie nadaje się na rower. 😉

Nadaje się. Taka budżetowa bransoleta będzie cały czas grzechotać, ale poza tym nadaje się jak najbardziej 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Storm napisał(-a):

Ładny, dzięki za rekomendację. W zasadzie patrzyłem na niego już kiedyś, tylko zastanawiałem się, czy zegarek na bransie nadaje się na rower. 😉

zdejmiesz bransę wrzucisz na pasek nato i na rower bez problemu 

20231003_115908.thumb.jpg.13636926707fd2a054fff296b2a04d4a.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym pasku wygląda tak ładnie, że ze strachu, że się zniszczy jeździłbym z nim chyba tylko wokół domu. 😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Storm napisał(-a):

Na tym pasku wygląda tak ładnie, że ze strachu, że się zniszczy jeździłbym z nim chyba tylko wokół domu. 😃

za sumę 400 zeta to masz sikor i kilka pasków z ali. Szerokosć uszu to 20mm.

można tym zestawem ciorać do woli

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi