Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Cat

Jak zostać zegarmistrzem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Odp. 7

Kolega Kiniol wyczerpał zagadnienie :) Ja mogę tylko dodać bardziej współczesne Bergeon,  Andrä & Zwingenberger i współczesna Vector.

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie Nr.7 - poprawna odpowiedź to:

"Jedna z pierwszych, którą budował zegarmistrz Gustav Boley w Esslingen, a z której wyłoniły się póżniej fabryki Boley & Leinen. Wielce rozpowszechnione są również fabrykaty  Lorch Schmidt & Co. w Frankfurcie i Wolf Jahn & Co. w Frankfurcie."

8 - "Z jakich głównych części składa się:

a - tokarka zwykła.

b - kombinowana?"

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra to przy takich pytaniach ja bede strugał kołki a Wy odpowiadajcie ;)  hehe  - ostatnio zabardzo wykonczony jestem by szukac po materialach wiedzy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odp. 7

Kolega Kinol wyczerpał zagadnienie :) Ja mogę tylko dodać bardziej współczesne Bergeon,  Andrä & Zwingenberger i współczesna Vector.

Moja ulubiona :wub:

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja ulubiona :wub:

Też na taką polowałem, ale cena jest spora. Kupiłem sobie zadbaną Lorch 6 mm z pełnym wyposażeniem: latarka, przystawka do polerowania czopów, nakiełki, uchwyty lejkowe, suport itp.

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie Nr.8 - poprawna odpowiedź to:

"Tokarka składa się z konika stałego, w którym przymocowany jest drążek tokarki, z konika ruchomego i suwaka z siodełkiem. Przy kombinowanej tokarce zastąpiony jest konik stały łbem tokarki, w którym mieści się krążek z wrzecionem do przymocowania różnych przedmiotów obrabianych."

9 - "Jak rozróżniamy tokarkę "lewą" i "prawą"?

PS.

Jest to ostatnie pytanie z działu "Narzędzia". 

Odpowiedź na to pytanie mnie zaskoczyła, ponieważ myślałem, że tokarka "lewa" jest dla leworęcznych. A jak się okazuje, to dla "lewej" tokarki jest zupełnie inne uzasadnienie.

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odp. 9.

Tokarka lewa ma konik z lewej strony, a tokarka prawa ma konik z prawej strony. Tokarki lewe zegarmistrzowie najczęściej napędzają ręcznie. Tokarki lewej nie można obrócić i używać jak prawej, bo pokrętła suportu będą z tyłu, tarcza lakowa może się odkręcić.

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wyposażeniu tokarki Andra & Zwingenberger jest suport który można przestawiać na lewy i prawy, występuje on tylko w "czarnych" zestawach, czyli tych najstarszych i ja oczywiście taki suport mam na wyposażeniu jednej tokarki, mam również do niej  ręczny napęd.

Pytanie Nr.9 - poprawna odpowiedź to:

"Tokarkę nazywamy "prawą", gdy znajduje się po lewej stronie pracującego, zaś "lewą" gdy znajduje się po prawej stronie. Mechanicy pracują wyłącznie "prawą" tokarką, zaś zegarmistrze, przy użyciu ręcznego koła zapędowego używają "lewą" z powodu dogodniejszego oparcia lewego ramienia przy obracaniu koła."

Zegary:

1 - "Z jakich głównych części składają się zegary?"

Edytowane przez dziadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odp. 1.

Główne części  zegara:

• obudowa;
  • tarcza;
  • wskazówki;
  •  wahadło;
  • mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

regulator, wychwyt, przekładnie chodu, napędu i wskazań

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie Nr.1 - poprawna odpowiedź to :

"Z siły zapędowej, mechanizmu kółkowego i wychwytu."

2 -"Jakie siły zapędowe rozróżniamy w zegarach?"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odp.2

Według mnie taka ma być odpowiedź:

Siła napędzająca (zapędowa :D) mechanizm zegara może być uzyskana ze:

• sprężyny;
  • obciążnika;
  • zmian ciśnienia i temperatury;
  • elektryczności.

ps. Odnośnie odpowiedzi nr 1. Siła zapędowa mnie zaskoczyła. Nie pomyślałem, że zegar może składać się z siły zapędowej.  ;)

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie Nr.2 - poprawna odpowiedź to:

"Ciężarkowe, sprężynowe, elektryczne i pneumatyczne."

3 -"Z czego składa się mechanizm kółkowy?"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odp.3

Kółkowy mechanizm zegara składa się z:

wychwytu, przekładni chodu, wskazań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie Nr.3 - poprawna odpowiedź to:

"Z kółek i zębników (trybów). Przez działanie zaś uzębienia kółek na zębniki przenosi się siłę zapędową na wychwyt."

4 - "Kiedy jest zabieranie w porządku?"

Pytanie Nr.4 poprawna odpowiedź to:

"Gdy nie odczuwa się nasadzania ani spadu, a zabieranie gładko przechodzi, gdy pomiędzy zębami jest dostateczny luz a końce zębów kółek nie dochodzą do dna zębnika"

Edytowane przez dziadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 - "Co powoduje nasadzanie?"  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odp. 5

Nasadzanie jest spowodowane za dużą odległością osi koła i zębnika - zazębienie jest za płytkie. Nasadzanie może spowodować również zbyt duży zębnik, gdy jego podziałka jest większa niż podziałka koła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie Nr.5 - poprawna odpowiedź to:

"Za duży zębnik lub za płytkie zabieranie."

6 - "Jak naprawić należy zabieranie za głębokie?"

Edytowane przez dziadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odp. 6

Zazębienie za głębokie powoduje wadę zazębienia nazywaną opadaniem. Zlikwidować tę wadę można zwiększając odległość osi przez welcowanie koła na welcarce w celu zmniejszenia jego średnicy. Przyczyną opadania może być zbyt mały zębnik. Najlepiej jest  go wymienić na właściwy lub welcować koło w ten sposób, by zęby koła  podciąć z jednej strony. Jest to bezpowrotne niszczenie koła. Dlatego najlepiej jest wymienić zębnik na własciwy.

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie Nr.6 - poprawna odpowiedź to:

"Nasamprzód stwierdzić należy, czy zębnik nie jest za mały, a gdy jest odpowiedni, należy zmniejszyć kółko na frezarce nazębowej."

7 - "Jak naprawia się zabieranie nasadzające?"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odp. 7

Nasadzanie jest spowodowane za dużą odległością osi. Tę wadę można usunąć przez:

• wprawienie tulejek łożyskowych i zmniejszenie odległości osi;
  • wymianę koła na większe;
  • wydłużenie zębów koła na przez poklepywanie lub przez walcowanie na podłużarce.
Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie Nr.7 - poprawna odpowiedź to:

"O ile zębnik jest za duży, zastąpić go mniejszym, gdy zabieranie jest za płytkie, zastąpić należy kółko za małe większym."

8 - "Ile wahań wykonuje w godzinie: 

a - wahadło sekundowe?

b - zwykły zegarek?"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odp. nr 8

• 3600 jest to ilość wahań wahadła sekundowego na godzinę;
  • 18000 jest to ilość wahań balansu w zwykłym zegarku na godzinę.
Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PytanieP Nr.8 poprawna odpowiedź to:

"a - 3600;

b - 18000."

9 "Ile wahań wskazują mechanizmy z uzębieniem:

a - Kółko minutowe 20, zębnik pośredni 12, kółko pośrednie 60, zębnik wychwytowy 10, kółko wychwytowe 30?

b - Kółko minutowe 80, zębnik pośredni 10, kółko pośrednie 75, zębnik sekundowy 10, kółko sekundowe 80, zębnik wychwytowy 8, kółko wychwytowe 15?"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odp. 9

a.

nh=(20*60*2*30)/(12*10)=72000/120=600 wahnięć na godzinę

b.

ic=(80*75*80)/(10*10*8)=480000/800=600 przełożenie całkowite

nh=ic*2zw=600*2*15=18000 liczba wahnięć na godzinę

ps. po obliczeniu podpunktu a.  wyszła dziwna liczba wahnięć :unsure:

Długość zredukowana wahadła=(994*3600^2)/600^2=35784 mm czyli grubo ponad 35 m :o . Jeżeli dobrze policzyłem ;)

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi