Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

irekm

Eterna Vaughan big date

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy widzial ktos(, lepiej jezeli przymiezal ) ten zegarek na zywo ? , jestem bardzo bliski zakupu ale bazuje tylko na zdjeciach bo nie mam gdzie go obmacac .

Mechanizm niby inhouse ale od tylu przypomina ete 2892 , jak z nim jest ?

Irek

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.eterna.ch/en/calibre/eterna-calibre-3030

Tu masz troszkę info o samym werku - z tego co piszą to przerobiony werk Eterny - kaliber 1504 z 74 roku.

Niestety nie przymierzałem nigdy zegarka, ale dla mnie jest wybitnie ładny. Duża data z tym umiejscowieniem jest świetna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O mechanizmie ze strony Eterny juz czytalem , w kazdym badz razie dzieki za link . Ale czemu on taki podobny do 2892 ? ja nie mam nic przeciwku ecie ale jakbym kupil zegarek bazujac na tym ze ma inhouse a pozniej sie dowiedzial ze to ETA to chyba by mnie krew zalala .

Zdjec troche tez ogladalem , podoba sie mocno . Poodrzucalem juz tyle garniturowcow w normalnych cenach ze juz nie bardzo mi zostalo co ogladac a jakies duzej kasy na zegarek narazie nie mam w planach wydawac .

Poczekam moze jeszcze ze dwa dni , moze akurat ktos przymiezal i zobaczyl powod dla ktorego tego zegarka lepiej nie kupowac ,a jak nie, to go kupie . Najwyzej bede sprzedawal jak nie podejdzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten zegarek kilkakrotnie na nadgarstku i za każdym razem robił na mnie ogromne wrażenie, zresztą jak poszukasz na forum, to znajdziesz moje wpisy na temat tego zegarka. Na żywo wygląda po stokroć lepiej niż na zdjęciach, zwłaszcza ta wypukła tarcza robi niesamowity efekt. Na zakup jednak bym się nie zdecydował, za te pieniążki wolałbym mimo wszystko coś innego, np. Zenitha Captain Central Second, Vulcaina 50s Presidents, bądź coś z oferty Grand Seiko. Mimo wszystko gwarantuje zadowolenie w przypadku kupna tej Eterny - jest naprawdę piękna.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O mechanizmie ze strony Eterny juz czytalem , w kazdym badz razie dzieki za link . Ale czemu on taki podobny do 2892 ? ja nie mam nic przeciwku ecie ale jakbym kupil zegarek bazujac na tym ze ma inhouse a pozniej sie dowiedzial ze to ETA to chyba by mnie krew zalala .

Cześć Irek,

Z podobieństwem kalibru Eterny 3030 do ETA 2892 sprawa wygląda tak, Eterna-Matic 1504, który był niegdyś protoplastą słynnego mechanizmu ETA 2892, współcześnie jest podstawą dla kalibru 3030 w modelu Vaughan. Można by powiedzieć, że to mechanizm który niejako narodził się na nowo a samo podobieństwo wynika z tego, że bazą dla obu mechanizmów (ETA 2892 i Eterna 3030) jest Eterna-Matic 1504. Więc ETA to nie jest a raczej Eterna Matic 1504 we współczesnym wydaniu, natomiast skojarzeń się nie da uniknąć i z tym trzeba się liczyć :)

Warto przede wszystkim wspomnieć o tym, że podstawą nowoczesnej konstrukcji 3030 jest modułowa konstrukcja, a poszczególne elementy wykonane są ze stopów niklu i fosforu zapewniając dużą trwałość. Sama komplikacja Big Date to taki majstersztyk Eterny. Szybka zmiana daty sferycznego datownika trwa w przeciągu niespełna sekundy i dokonuje się dokładnie o północy. Jest też funkcjonalność szybkiej korekty daty i czasu o dowolnej porze - jeden pełny obrót koronką zmienia datę o dwa dni –co jest bardzo wygodne podczas ustawiania daty.

Zegarek mierzyłem w antracytowej wersji, natomiast bardzo podoba mi się z jasną nieco kremową tarczą. Zrobił na mnie duże pozytywne wrażenie. Ma wyraźny oldschoolowy styl i własny charakter przełamany nowoczesnym dużym datownikiem i współczesnym rozmiarem. Wypukła tarcza ma szlif słoneczny i osłania go sferyczne szkiełko. Wg mnie to świetny zegarek do garnituru, dyskretny i elegancki. Dla mnie osobiście ograniczeniem jest rozmiar 42mm z uwagi na szczupły nadgarstek, jednak dla Ciebie Irek to nie powinno stanowić ograniczenia.

Jak jest w dobrej cenie to bym brał, uważam że nie będziesz zawiedziony. Jakość wykonania jest pierwszorzędna podobnie jak funkcjonalność.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już wiemy i skąd podobieństwo do ETY. Sądząc po opiniach nie pozostaje Ci nic innego jak kupić ten zegarek i cieszyć się jego pięknem.

Tak się zapatrzyłem na Eternę dziś, ze aż sam wyrwałem Kontiki na bazarku :) Teraz będę przez miesiąc jadł suchy makaron, ale cóż...

Tu jest parę słów o werkach Eterny - całkiem sensownie napisane :)

http://timepiecereview.com/NewsandArticles/Eterna%20Revolutionary%20Innovations.html

Sent from my BlackBerry 9790 using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ah ta nasza chińska eterna :)

model z tematu jest po prostu piękny.

przymierzałem go kilkukrotnie.

koledzy wymienili główne atuty: wypukła tarcza, sferyczne szkło a pod nim duża data są hipnotyzujące.

własny werk dopełnia szczęścia :)

LORT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wszystkim , szczeglnie Tomkowi za wyjasnienie podobienstwa mechanizmu 3030 do ETY 2892

Mysle o tej wersji kolorystycznej

7630695111851_zps921c9b75.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tej wersji Irku nie widziałem na żywo ale już mi się spodobała :)

Urokliwy klasyk świetnie dopracowany stylistycznie. Obwódka datownika jest super, ładnie koresponduje z brązowym paskiem. Kupuj nie zastanawiaj się, będziesz zadowolony.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekam moze jeszcze ze dwa dni , moze akurat ktos przymiezal i zobaczyl powod dla ktorego tego zegarka lepiej nie kupowac ,a jak nie, to go kupie . Najwyzej bede sprzedawal jak nie podejdzie :)

Też go rozważałem zanim nie trafił na mój nadgarstek...po tej próbie której nie zdał ( zegarek lub nadgarstek ) wybrałem ostatecznie Zenitha ultra thin -40 mm A dziś wybrałbym spokojne 39 mm "dziadkowego" GO senator sixties. Każdy z nich ma to coś w tarczy co czyni je eleganckimi w starym stylu... decydował rozmiar i trochę "prestiż".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli można wiedzieć, czy zegarek wyglądał za duży i jeżeli tak to jaki duży masz nadgarstek

Irek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli można wiedzieć, czy zegarek wyglądał za duży i jeżeli tak to jaki duży masz nadgarstek

Irek

18 cm w obwodzie więc to zegarek był za duży...w wypadku tego modelu odczucie wielkości dodatkowo potęguje szlif i rozmiar daty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że akurat ten model oglądałem wczoraj w aparcie tylko ze srebrna kopertą i czarna tarczą. Nie zrobił na mnie jakiegs wielkiego wrażenia, no może poza ceną, z tym, że i tak był przeceniony, więc nie było tragedii:) Wydaje mi się Irek , że lepoej abys gio przed zakupem przymierzył bo w mojej ocenie na pokazanym przz Ciebie zdjęciu wyglądal lepoej niz w rzeczywistości, noc chyba , że różnice robi ta Twoja wersja kolorystyczna.

Aha, jeszcze jedno. Rzeczywiście wizualnie jest dosyć duży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętasz może jaka była cena tego zegarka tam u Was? Niestety nie mam jak przymierzyć. Kupowałem już tak zegarki, niektóre były trafione w 100% a niektóre okazały die totalna pomyłka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze pamietam to przecena z 22.500 na 15.500. Wejdz na strone Apart, wejdz w zakladke zegark, potem kliknij Eterna i bedziesz mial takze taTwoja wersje, rowniez przeceniona. nie wiem jak cena u Ciebie ale moze ta z Apartu bedzie na tyle atrakcyjna, ze tu zamowisz:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, zaraz sprawdze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze pamietam to przecena z 22.500 na 15.500.

tyle że to dotyczyło wersji w stali. W złocie z 37000 na 26000 zł.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz jeszcze w tym stylu B&M Clifton ( tego nie dotykalem ale na zdjeciach wyglada na fajny) i Longines Conquest Heritage - tego mierzylem, jest swietny, reedycja modelu chyba z lat 70-tych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle że to dotyczyło wersji w stali. W złocie z 37000 na 26000 zł.

Wlasnie o tej wersji pisalem Irkowi i jej cene podalem a odnosnie ceny w zlocie odeslalem na strone Apartu:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak Irek z tą Eterna, zegarek zamówiony, kupiony, w Polsce czy na obcej ziemi? A może zmiana decyzji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinna dojsc w tym tygodniu ze Stanow ,cena byla lepsza niz w PL :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jesli to nie tajmnica to, który model, ten w złocie, w jakim sklepie i w jakiej cenie (może być na pw coby Nas nie posądzono o o kryptoreklamę :) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadna tajemnica , moj znajomy diler namierzyl mi jedna w NY , nowka cena $6.5k . Taka jak ze zdjecia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.