Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie też ciepło ale i mokro... To wsiadłem na rower ;)

IMG_20180129_223412.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość liscak

Po wymianie korby, ale dalej skrzypi (pedały? - aktualne są miernej jakości)...

post-69664-0-02397900-1517341690_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 99 procent tak... Jak mogło mnie tak zaćmić, że pierwsza moja diagnoza nie padła na pedały...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznie bywa. Mnie kiedys skrzypial prawy pedal, w kazdym razie tak mi sie dlugo wydawalo. Pomogla przypadkowa wymiana siodelka :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mocowaniu siodła lubi trzeszczeć czasem, na prętach też. albo sama sztyca w ramie skrzeczy. Często pomaga rozebranie tego, to jest wyjęcie i wyczywzczenie sztycy, zdjęcie siodła i wyczywzczenie mocowania i śrub.

Trzaski w rowerze czasem dochodzą z takich miejsc, że czasem kolarz ma wrażenie, że to już mu we łbie trzeszczy, bo nie może zlokalizować :)

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedź nigdy nie jest oczywista. Mi pykał przy nacisku na pedały. Wszystko wskazywało na wkład suportu. Nie ta droga. Wymian pedałów na nowe nadal pykał. 10 osób się pochylało był w serwisie. Każdy słyszał, nikt nie wiedział co. Na stoajku zero luzów. Wszystko odczepione. Pedały przywrócone stare. Nic nie pyka. Rozbieraniy i smarowany ponownie nie był. Amba fatima było i ni ma ;) Ale to pykanie często występuje. Wielu właśnie zmienia wkład suportu i pedały. 200km i znowu powraca. Idzie załamania dostać. Niektórzy ibstawiają źle nabity albo zakręcony suport. Ale ile można poprawiać i odkręcać na tak małych przebiegach ? Może to jednak w tej ramie otwór suportu pracuje albo sama rama ? Nie wiem, ale często się z tym spotykam. Idzie szału dostać jak co obrót korby pyknięcie. Jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówimy o fullu? To tu miejsc do pykania jest więcej :)

Ostatnio w szosie.. Coś mi skrzeczy jak kierownicą kręcę.. Myślę sobie, stery. Rozebrałem, wyczyściłem, złożyłem, dalej skrzeczy. Co się okazało? Pancerz się lekko rusza jak wychodzi spod owijki i skrzeczy. :) :)

Rowerowe gremlimy. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Full jeszcze nie skrzeczy, ale swoje nerwy na tylną tarcz już straciłem. To 200mm, ale produkcyjna krzywizna poniżej 0,5mm potrafiła tak się rozkrzczeć powyżej 30km/h, że każdy ksiądz chciałby mieć takiego dzwonnika w swojej wieży. Z 2tyg nad nią siedziałem aż udało mi się ją tak podprostować niczym zegarmistrz, aż przestała wpadać w wibracje... jak dla minie za małe tolerancje prześwitów robią na takie przeciążenia boczne.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku pykalo siodelko, a nie pedal. Wystarczylo kilka kropelek oliwy wpuscic miedzy prety i mocowania i problem sie rozwiazal

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się zgadza. Jak ja jeździłem na tarczach tektro, to końca nie mogłem z tym dojść. Potrafiły mi się od temperatury zwichrować a margines błędy z fabryki to chyba milimetr dobry był . Co chwila kluczem francuskim prostowałem. Zamieniłem na xt i spokój. Ale komplet 160. Też mają jakąś tam krzywiznę fabryczną, ale jak dałem na mikrometr do centrownicy, to nie przekroczyło 0,2mm

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość liscak

Wcześniej trzeszczało trochę inaczej niż teraz :) Nowe platformy zamówione i zobaczymy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem nad kupnem roweru Romet Rambler 2.0. Myślicie, że jest godny polecenia? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam okazję nabyć do swojego crossowego roweru karbonowy widelec - obecny właściciel kupił go (na jakichś  targach rowerowych w Kielcach 3 lata temu, producent nieznany) w miejsce amortyzatora, przejechał ok 50 km i wrócił do amortyzatora.

Nabił tylko gwiazdkę do karbonu, ale nie skracał rury sterowej. Myślę, że można ufać jego zapewnieniom, bo to dosyć aktywny użytkownik forum o tematyce rowerowej.

Cena - około 4 stów, jestem zainteresowany, bo ciężko zdobyć widelec o takiej długości z pivotami pod v-ki.

Czy taki widelec niesie ze sobą jakieś ryzyko? Coś będzie nie tak, jak skrócę rurę sterową, na którą wcześniej nabito gwiazdkę?

Nie chciałbym sobie wybić zębów...

Zdjęcia poniżej:

post-38562-0-84610100-1517419398_thumb.jpg

post-38562-0-17603300-1517419412_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką gwiazdkę?.. Do karbonu stosuje się ekspander, a nie gwiazdkę. Jeśli on tam faktycznie wbił gwiazdkę, a nie zastosował ekspandera, to omijaj to z daleka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój skrót myślowy / brak wiedzy - "gwiazdkę rozporową", czyli inaczej ekspander. Nie nabił, tylko założył / wkręcił.

Edytowane przez Stierlitz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój pierwszy poważny rower niestety nie wytrzymał, pół roku po gwarancji pękła rama. Zrażony tym doświadczenie postanowiłem kupić coś co w mojej opinii raz nie pęka, dwa jak pęknie to nieważne kiedy, trzy nie będzie problemu z gwarancją. Po wielu poszukiwaniach i zbieraniu opinii wybór padł na Treka, no bo solidny amerykański produkt, bo wiele historii o super podejściu do klienta itd. Po wielu latach bezproblemowej jazdy musiał nadejść ten dzień ........ koniec tej historii był dla mnie bardzo zaskakujący.

11ec663d682f4302fb1b8dda84377c8e.jpg

Edytowane przez Ulotny

Sprawdź moją aktualną ofertę na: www.chroneo.pl 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co spawać, ramę miałem 5 lat, obejmuje Tomek :)f7ff778f8401cf25447b3a0a341608ac.jpg

Edytowane przez Ulotny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejmuje i to jak, miałem aluminiową ex 6 a dostałem karbonową ex 9.8 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet trekom się zdarza  :lol:  dobrze, że gwarancja jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi