Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

ołów ? ;)

Amelinium Panie.

Carbon. Oryginal z paproci :)

Z bambusa

Camelbak Mule NV

Mogę liczyć na kilka zdjęć plecaka na PV aby nie smiecic?

pokazana przez Krathor nerka ma potencjał

Jak najbardziej, ale najpierw plecak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej stylowo wyglada sie jednak z torba z biedronki przewieszona przez kierownice :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla równowagi po drugiej stronie z Lidla z akcesoriami rowerowymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amelinium Panie. Z bambusa

Mogę liczyć na kilka zdjęć plecaka na PV aby nie smiecic?

Jak najbardziej, ale najpierw plecak.

Ok. Ale przypomnij się na PW jutro to zrobię sesję. Ale ten artykuł i zdjęcia dadzą Ci pojęcie.

https://hikingguy.com/hiking-gear/hiking-daypack-camelback-mule-nv-review/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Przeczytam i po południu się odezwę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem chwilę więc pokażę według mnie jakie są różnice między panelami od strony pleców. Na przykładach Camelbaka ale to sie odnosi do różnych firm:

https://www.centrumrowerowe.pl/plecak-z-buklakiem-camelbak-octane-18x-pd6355/?v_Id=92872

Według mnie archaiczny, najgorszy ale budżetowy. Wkładka gąbki pokryta meshem. W zasadzie jak się ktoś poci jak ja - mocno :(:unsure:  - niewiele daje. Ale jak się dużo nie jeździ i często nie używa można poświęcić wygodę na rzecz kosztów.

https://www.centrumrowerowe.pl/plecak-z-buklakiem-camelbak-mule-pd6168/?v_Id=75181

Nowszy system XV. Najważniejsze że jest usztywniony panel na plecach który daje jakiś odstęp od pleców w związku z wystającymi, sztywnymi separatorami. Nie idealne, ale lepsze. Szczególnie jeśli nie ma się na plecach za dużo warstw ubrań.

https://www.centrumrowerowe.pl/plecak-z-buklakiem-camelbak-mule-nv-pd6171/?v_Id=92752

Ten plecak mam. System NV. Bardzo wygodny, stabilny bagaż w czasie jazdy. Lepsza wentylacja, bo panele separujące plecy same mają wentylację. Czy idealny? Ja mam czasami mokre plecy w lato, ale ja generalnie zawsze mam mokre plecy. :D  Według mnie najlepszy system.

https://www.camelbak.com/en/packs/mountain-biking/R01010--MULE?color=d88b8aae8d2d4d388ec1d5531a92a922

Nowszy system "anty-potny". Nie zna, nie używałem. Ale ze zdjęć wydaje mi się kontrowersyjny, bo nie ma wyraźnej separacji. Ale znowu może materiał jakiś magiczny i pomaga. Pewnie nie jest gorszy niż NV. Ważne że panel jest usztywiony.

https://www.centrumrowerowe.pl/plecak-z-buklakiem-evoc-cc-10l-pd16458/?v_Id=102565

Dla porównania (również cenowego) plecak EVOC. Nie używałem ale słyszałem same superlatywy o wykonaniu tych plecaków. Chociaż panel plecowy nie robi wrażenia. Według mnie tam gdzie są poduszki będzie się człowiek cholernie pocił.

https://dakine.pl/plecaki-rowerowe/13449-plecak-rowerowy-dakine-amp-12l-w-o-reservoir-moroccan---sulphur-610934041255.html

Jako przykład siatki jako separatora podaję model Dakine'a. Ja najmniej lubię ten system. Faktycznie może dawać najlepszy efekt jeśli chodzi o uniknięcie pocenia pleców. Ale dziwne uczucie oddzielenia od plecaka, który obciąża plecy ale zarazem jest gdzieś obok dla mnie jest niepokojące. Zaburza mi środek ciężkości i nie lubię tego. Jeśli siatka nie jest zbyt odsunięta od tyłu plecaka może być OK. Ja testowałem w plecaku Deutera i było dla mnie nie do zaakceptowania.

No to tyle chyba jeśli chodzi o moją opinię na temat plecaków. Jeśli są pytania to w miarę możliwości odpowiem. :D

Edytowane przez Krathor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moje trzy grosze odnośnie plecaków, jako uzupełnienie twojego wpisu bo fajną rozprawkę walnąłeś i życiową.

Nie znam plecaka w których plecy się nie będą pocić, ale fakt systemy, na które zwracasz uwagę na pewno to minimalizują o jakieś procenty, ale nie całkowicie.

Podsumuję to jednym zdaniem: "Jazda z plecakiem to przekleństwo"

Skupić należy się do jakiego roweru (stylu jazdy) i na jakie wyprawy dobierzemy sobie plecak, również jego pojemności.

Jeżeli rower ma możliwość wsadzenie jednego dużego bidonu lub dwóch, proponuję całkowicie zrezygnować z plecaka, Napój w bidonach, zapasowe części w podsiodłówce.

Mały plecak 3-5l nawet na bukłak, plecy i tak będą się pocić przynajmniej na kręgosłupie.

Plecak średni 12-16l jak mój Deuter czy przedstawiony CAMELBAK MULE NV, zło konieczne i najlepszy na całodniowe wyprawy. Plecy spocone, ale nie ma nic za darmo. Oba plecaki maja taki system zapięć i szelek, że zachowują bardzo dobrą stabilność na plecach i bardzo dobrze nadają się do tak zwanego stylu jazdy Trail i mogą zahaczać o Enduro. A czamu średnio do Enduro. Bo są za małe na wysokie góry. W wysokich górach mogą diametralnie zmieniać się warunki pogodowe i podłoże. Co za tym idzie przy tej pojemności nie wejdą tam już ochraniacze czy jakieś grubsze kurtki, których nie da się zwinąć w przysłowiową kulkę, Trzeba się nakombinować. Można ? Można ! A czy jest to wskazane ? NIE ! Mógłbym się podniecić, że MULE NV ma bardziej sprytne komory z rozciągliwej siatki, które pozwolą go powiększyć i schować tą kurtkę czy ochraniacze. OK, Ale wtedy taki plecak dostaje sporego garba i staje się niestabilny.(nie mówię o tej jednej średniej komorze, która jest wkomponowana między komorę główną a komorę bukłaka bo ona jest wskazana i z reguły powiększa te plecaki o 3l - to jest wskazane i na nic negatywnie nie wpływa) W takim wypadku trzeba się rozglądać za plecakami powyżej 20l.

W/g mnie plecak nie może być za długi. Bo co; jak wąski to mniej będzie parzył plecy a że długi to napchasz więcej ? W wszelkiej maści rowerach górskich, gdzie trzeba balansować 4literami, jak będziesz miał długi plecak to zamiast wsiąść na siodełko wbijesz w to siodełko plecak i nie wsiądziesz. Czyli plecak nie powinien zachodzić na 4 litery.

Do wszelkiej maści graveli, CX i innych kolażówkopodobnych jeżeli ktoś musi jeździć z plecakiem to wielkość 12 do max 20l ale właśnie te plecaki ze stelażem z siatki. Zgadzam się z przedmówcą, że one stabilność mają stosunkowo średnią (w tym stylu jazdy wystarczającą) ale wentylację największą!

Z opisanych wyżej problemów z poceniem, jaki by to plecak nie był i jakich systemów by nie miał do gry na rynek wchodzą przedstawione torby biodrowe typu "nerka" ale swoje wady też mają. Plecy suche, ale ograniczona pojemność, i trzeba starać się je utrzymywać na jednej stronie biodra, żeby rów 4 liter był odsłonięty, bo jak będzie na środku rowa 4 liter to można nią haczyć o siodełko przy wsiadaniu jak z za długim plecakiem. Nie oszukujmy się grawitacja i wstrząsy robią swoje - zawsze lekko opadanie, a nie zaciągniesz jej tak super mocno na brzuchu bo nie będzie można oddychać.

I ostatnie rozwiązanie, tanie i skuteczne, ale to jak ktoś chce rowerem przewieźć dużo i sucho to torby przez ramię, ala "listonosz". Na wyprawy nie nadają się przez niską stabilność, ale jak jedziemy np rowerem na trening sportowy, wejdzie tam wszystko i dużo (buty, kimona, ręczniki itd.):

ROSWHEEL-outdoor-sports-bike-bag-bicycle

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chwalenia się nawzajem ciąg dalszy. :D

Zgadzam się w 100% z tym co napisałeś Burns. Pisałem wcześniej o nerce jako uzupełnieniu bagażowania na dłuższe wyprawy. Jak pisałem wcześniej - jakk jadę na cały dzień nawet, ale bez spania poza domem to jedyną rzeczą w jaką pakuję się to torba podsiodłowa. Reszta idzie w bidony i w kieszenie. Plecak to zło konieczne zdecydowanie. Szczególnie jeśli - tj. pisałeś - jedziemy w góry czy w teren gdzie techniczne jest trasa. Plecy z plecakiem zawsze będą mokre a na dodatek po 4,5 czy 8 godzinach z najlepszym nawet plecakiem ramiona zaczynają boleć.

Jeśli ktoś musi jednak zabrać więcej rzeczy - nie wnikając czemu - to teraz dostępne są ogromne ilości sakw na rower. Do tej pory wszyscy uważają że sakwy to się zakłada na wyprawy. Nic bardziej mylnego. Spokojnie można wziąć sakwę w trójkąt między nogi i tam zmieścić wszystko co trzeba. Na zdjęciu mój rower z wyjazdu nad morze w zeszłym sezonie. Mała torba w trójkąt + dwa bidony (0,7 + 0,5). Zrobiliśmy ok. 220 km, czas jazdy - 8h, czas wyprawy - 11,5h. w drodze kupowaliśmy jedynie wodę i obiad. Cały sprzęt awaryjny, batony/żele, awaryjne ubrania poszły w torbę na ramie i kieszenie. Miejsca było aż za dużo, kieszenie w zasadzie miałem puste.

Niektórzy wolą mała sakwę na kierownicę, też jest ok, ale według mnie lepiej rozłożony jest ciężar na rowerze na środku. W przypadku bagażu na kierownicy jednak manewrowość jest utrudniona. Ja osobiście nie zakładam dużej sakwy podsiodłowej bo sam ważę dużo i nie chcę obciążać tyłu roweru.

post-102592-0-06041100-1522147945_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ostatnim przyjeciu cannondale slate mniej wiecej z rownie goracym entuzjazmem

:)

Uznalem, ze najlepiej bedzie to sprawdzic osobiscie co jest wart ten rower i bedzie tak

post-60090-0-77564300-1522153214_thumb.jpeg

Wymierzony, zamowiony ... i teraz trzeba dluuuuugo poczekac, do czwartku :)

Edytowane przez 70'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekamy na opinie z jazdy :)

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo jestem ciekawy tego roweru. Nie miałem okazji macać bo nie mam dużego dealer w Szczecinie. Ale ciekawy rower. A ten entuzjazm to mniej więcej taki u Blues Brothers jak z Canyonem Grail. :D

Niech Slate dobrze nosi. Szybko, wygodnie i daleko. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Burns, @Krathor jak najbardziej podzielam Wasze zdanie. Najlepiej obładować rower. Jednak nie widzę innej możliwości wożenia do pracy jadła i ciuchów jak plecak (kiedyś już o tym rozmawialiśmy, tyle, że cały czas nie mam nowego plecaka...). Będę polował na Camelback MULE NV w kolorze niebieskim ;)

@70' wiedziałem, że kupisz :P Sprzedajesz już szosę i fulla? Daję tyle co za siodełko  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do pracy tylko plecak lub torba, tj. napisał Burns. Ja do pracy też jak jadę rowerem to z plecakiem. Chociaż to głównie dlatego że taki wyjazd jest znienacka często (decyzja o zastąpieniu samochodu rowerem zapada wieczorem, przed wyjazdem rannym) i nie mam czasu montować sakwy. Ale może trzeba będzie spróbować...

Edytowane przez Krathor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy kto gdzie i jak daleko ma pracę! Jak rower służy do przebicia się przez miasto i zsiadasz z niego nim zdążysz się rozpędzić i spocić to byle plecak za 30zł da radę. Nie potrzeba z tego robić hallo, żeby przewieźć kanapki. Jak ktoś mieszka pod miastem > 30km i dojazd do pracy traktuje jako trening to jak najbardziej można się zaopatrzyć w coś bardziej profesjonalnego i dedykowanego.

@70' podobno u Ciebie wszystko w tej samej cenie ? - rozumiem, że mogę przejąć fulla ?  :P  :D  :lol:

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, gdzie w Wawie lub okolicach jest jakiś dobrze zaopatrzony sklep z butami Shimano - szukam do przymiarki RP9 wide.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Burns, @Krathor jak najbardziej podzielam Wasze zdanie. Najlepiej obładować rower. Jednak nie widzę innej możliwości wożenia do pracy jadła i ciuchów jak plecak (kiedyś już o tym rozmawialiśmy, tyle, że cały czas nie mam nowego plecaka...). Będę polował na Camelback MULE NV w kolorze niebieskim ;)

@70' wiedziałem, że kupisz :P Sprzedajesz już szosę i fulla? Daję tyle co za siodełko :lol:

Rozpetalem ta dyskusje plecakowa i przyszedl moj plecak 4f . 8l pojemnosci piekny czarny z niebieskimi wstawkami . fajnie sie uklada na plecach . jest dosc wysoko czyli nie bedazie haczyl o siodlo wszystko swietnie..........

Ale teraz tak mysle po h.....mi on zeby bylo wygodnie to wlasnie 5-8l to sie zmieszcze w podsiodlowej albo moglem kupic taka pod rame tez bedzie miala 5l .a ja puste plecy wetylowane.znow spakowac sie w wiekszy . spodnie . bluza .inne graty to juz bagaznik i sakwa pojedyncza .

Polak madry po szkodzie

Mam ladny nowy plecak 4f na sprzedaz rowerowy z metkami he he :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ostatnim przyjeciu cannondale slate mniej wiecej z rownie goracym entuzjazmem

:)

Uznalem, ze najlepiej bedzie to sprawdzic osobiscie co jest wart ten rower i bedzie tak

attachicon.gif9D98551B-7C84-4C3A-9A68-6C7DAC9E186C.jpeg

Wymierzony, zamowiony ... i teraz trzeba dluuuuugo poczekac, do czwartku :)

gratuluję :)

czas oczekiwania prawie żaden ;)

u mnie około 4 miesięcy było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja powiedziałem A dla Enduro więc wbrew modzie gravelowej brnę w to dalej - gdzie mnie to zaprowadzi ? Nie wiem, lekko nie jest.

aa0a43341c3315e6e24f7708c80dd935.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja powiedziałem A dla Enduro więc wbrew modzie gravelowej brnę w to dalej - gdzie mnie to zaprowadzi ? Nie wiem, lekko nie jest.

Pemnie do lasu zaprowadzi Panie, do lasu... ????

Edytowane przez DawPi
Nie cytujemy zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja raczej chce odejść od ciężkiego terenu i ciężkich rowerów. 2 atmosfery, koło 2,4 i 14 kg za bardzo mnie meczy :)

Dzięki koledzy, mam nadzieje, ze się polubię z tym rowerem. W pewnym sensie i tak nie mam już wyjścia :)

@suqub, interesy z Tobą to czysta przyjemność, ale na razie full i szosa zostają. Jak się zdecyduje pozbyć MTB to wale do Ciebie w ciemno. Nikt nie przebije Twich ofert, muszę się jeszcze zastanowić co by do tego roweru dorzucić, żebyś nie przepłacił :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy kto gdzie i jak daleko ma pracę! Jak rower służy do przebicia się przez miasto i zsiadasz z niego nim zdążysz się rozpędzić i spocić to byle plecak za 30zł da radę. Nie potrzeba z tego robić hallo, żeby przewieźć kanapki. Jak ktoś mieszka pod miastem > 30km i dojazd do pracy traktuje jako trening to jak najbardziej można się zaopatrzyć w coś bardziej profesjonalnego i dedykowanego.

@70' podobno u Ciebie wszystko w tej samej cenie ? - rozumiem, że mogę przejąć fulla ? :D

No ja mam do pracy właśnie ok. 30 km ale niestety nie mogę jeździć za często bo samochód potrzebuje w pracy często i sprawy do załatwienia czasami po pracy. Tylko w soboty czasami udaje się na rower wskoczyć ale za to mam piękne widoki.post-102592-1522161414,525_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi