Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, nav napisał(-a):

Będziesz malował na nowo, czy zostawiasz tak, jak jest?

Zostawiam ją w oryginale, rama jest w świetnym stanie, dobrze zabezpieczona, zero rdzy, umyłem ją właśnie i przejechałem pastą lekko ścierną. Pod farbą wszędzie chrom. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Artur74 napisał(-a):

Zostawiam ją w oryginale, rama jest w świetnym stanie, dobrze zabezpieczona, zero rdzy, umyłem ją właśnie i przejechałem pastą lekko ścierną. Pod farbą wszędzie chrom. 

No to elegancko, udanej zabawy ze składaniem, będzie co robić przez jesień/zimę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, nav napisał(-a):

No to elegancko, udanej zabawy ze składaniem, będzie co robić przez jesień/zimę. 

Dzięki, będzie trochę zabawy ze znalezieniem osprzętu w bardzo dobrym stanie, ale mam sporo czasu do wiosny. To ma być ciekawy projekt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Artur74 napisał(-a):

Jest już baza pod rower 👍. Rocznik '91

20251016_155047.jpg

20251016_155109.jpg

20251016_155105.jpg

Fajna fajna , potrójnie cieniowana, mój stary Corratec też ma podobną 🤗🤗🤗

13 godzin temu, Artur74 napisał(-a):

Dzięki, będzie trochę zabawy ze znalezieniem osprzętu w bardzo dobrym stanie, ale mam sporo czasu do wiosny. To ma być ciekawy projekt. 

Ładny rower będzie, ile ta rama waży 🤔🤔🤔 🤗🤗🤗

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Fajna fajna , potrójnie cieniowana, mój stary Corratec też ma podobną 🤗🤗🤗

Ładny rower będzie, ile ta rama waży 🤔🤔🤔 🤗🤗🤗

3100 g. Nie jest najlżejsza ale bardziej zwracałem na stan. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Burns napisał(-a):

Klocki LEGO wjeżdżają, nowe, ale te co są na rynku już kilka lat a nie te najnowsze jak Transmition 90 bo niestety waga w nowszych rośnie.

Także idę w to co lubię i co mam sprawdzone.

IMG20251016192157.jpg

Sponsorem (za własne) dzisiejszego programu ponownie SRAM:

IMG20251017153116.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości, wyjdzie taniej czy drożej niż gotowiec, czy po prostu nie ma z takimi komponentami jakbyś chciał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, Mam najwyższy model ramy, z najwyższymi modelami amortyzatorów. Taki rower występuje w najwyższej konfigurqcji z napędem z carbonu i kołami z carbonu. Czyli +8 +8k PLN. Gotowy taki rower ze sklepu kosztuje jakieś 7000 Euro. Waga 9,7kg. Po 1 chyba mnie nie stać a po 2 nie jest mi to potrzebne bo to części eksploatacyjne - może przyjdą z czasem, chociaż wątpię bo mam np. korbę z carbonu w rowerze enduro i nic mi to nie urywa z wrażenia.

Najtańszy rower tej linii kosztuje 10k (w promocji od sąsiadów, bo w PL to odpowiednio 17k za najtańszy i 40k za najdroższy), ale bardziej tnie po częściach chociażby to że rama to już mieszanka CF + Alu i wadze 12,7. Ja za niewielkie więcej spotkam się gdzieś w połowie roweru ze sklepu, mając na start to co chcę bez konieczności wymiany po zakupie.

Dochodzi jeszcze przyjemność z własnego majsterkowania i tego, że to będzie nasmarowane tam gdzie trzeba a nie gdzie majster w fabryce miał kaprys i tak po miesiącu trzeba po nim poprawiać.

Jak widać po zdjęciach wszystkie części są i będą fabrycznie nowe.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waga zacna jak na fulla, to się nie dziwię że masz obawy tym skakać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, satanic napisał(-a):

Waga zacna jak na fulla, to się nie dziwię że masz obawy tym skakać.

Nadal mam rowery enduro i z tego nie rezygnuję. To będzie rower na Wlkp i jak w twoim filmiku XC vs Gravel do jazdy po haszczach jak w drugiej części ich jazdy. Gravel to nie moja bajka i opisalem to kilka stron wcześniej. Elektryk to też nie moja bajka bo na płaskim jest odcięcie, a jak odetnie to kiepsko się tym próbuje zasuwać. Elektryk ma sens gdy są przewyższenia czyli w górach. Kumpel rzucił mi slogan: kup elektryka zobaczysz więcej, będziesz niezależny od wyciągów i tarpanów. Pomyślałem, sprawdzę to i tak zrobiłem ( wypozyczylem). No i tak to jest jak każdy ma jedyne swoje w swoim mniemaniu słuszne teorie. Wjazd elektrykiem trwa dłużej niż wyciągiem czy tarpanem. Za cenę rower analogowy enduro + dopłata do elektryka to mam 100 karnetów całodniowych. Nie mieszkając w górach ile czasu zajmie mi bycie 100 dni w górach? Jakieś 3 lata.

Elektryk jeszcze nie teraz, nie za te pieniądze. Pomyślę za 3 lata. Może stanieją, może będą jeszcze lepsze.

Jest jeszcze ten strach i to calkie realny, że zabraknie Ci prądu. Zrobiłeś 4 pętlę zostało 20% i chcesz zrobić 5 pętli. Prawdopodobnie prądu zabraknie w 4,5 pętli bo te końcowe procenty nie ubywają liniowo...

IMG20251012145957.jpg

IMG20251012123652.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przez zimę spróbuje swojego hardtaila sprzedać i kupić właśnie takiego lekkiego XC w carbonie, do szybkiej jazdy po lasach i szutrach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączę się, bo są ciekawe promocje obecnie,

https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-xc-race-900-s-slx-xt-karbonowa-rama/_/R-p-353905?mc=8873988

https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/fullsuspension/slide-trail/slide-trail-90-2024/

W mojej ocenie oczywiście obie oferty są ciekawe, zastanawiam się nad przerzuceniem na XC, z obecnego single speeda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, selphy napisał(-a):

Dołączę się, bo są ciekawe promocje obecnie,

https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-xc-race-900-s-slx-xt-karbonowa-rama/_/R-p-353905?mc=8873988

https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/fullsuspension/slide-trail/slide-trail-90-2024/

W mojej ocenie oczywiście obie oferty są ciekawe, zastanawiam się nad przerzuceniem na XC, z obecnego single speeda.

Radon, jak przejdziesz do kasy to do PL za 2333Eur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.10.2025 o 18:36, Burns napisał(-a):

Elektryk jeszcze nie teraz, nie za te pieniądze. Pomyślę za 3 lata. Może stanieją, może będą jeszcze lepsze.

Też tak sobie mówię od jakiegoś czasu. Prędzej czy później ten moment nastąpi.

W dniu 17.10.2025 o 18:36, Burns napisał(-a):

Kumpel rzucił mi slogan: kup elektryka zobaczysz więcej, będziesz niezależny od wyciągów i tarpanów.

Ciekawa teoria, tam gdzie są wyciągi jeździsz wyciągami nawet jak masz elektryka.

W każdym razie tyle ludzi ile opinii. Dla mnie bateria jest po to żeby zrobić więcej jazdy w miejscu w którym normalnie miałbyś odcinkę albo żeby zrobić górską wycieczkę tam gdzie normalnie łydka by zastrajkowała. Dodatkowo ja nie chcę wjeżdżać na pełnym wspomaganiu, wolę mieć pomoc wtedy kiedy potrzebuję.  Kilka lat temu pożyczyłem ebike w Livigno, zrobiliśmy z kumplami super trasę, ponad 50km po takich górach że w życiu na analogu bym się tam nie  wdrapał. Po tamtym doświadczeniu, widząc ile baterii mi zostało oraz jak mi się jeździło wiedziałem że wycieczki super ale pełny ebike nie jest dla mnie bo jazda na tym klocu mnie nie bawi. Teraz kiedy rozwijają się elektryki SL wiem że jestem najbliżej jak to możliwe do przejścia na taki rower. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Jan napisał(-a):

Dla mnie bateria jest po to żeby zrobić więcej jazdy w miejscu w którym normalnie miałbyś odcinkę albo żeby zrobić górską wycieczkę tam gdzie normalnie łydka by zastrajkowała.

Coś w tym jest. Ja uwielbiam chodzić po górach i każdą wolną chwilę jak tylko pogoda sprzyja, to właśnie wykorzystuję na wycieczki po szlakach. Jednak chodząc chciałem spróbować czegoś więcej czyli roweru. Ponieważ mam już swoje lata i nie chciałem ryzykować kupna analoga aby po pierwszym wyjeździe rzucić go w przepaść, to wybrałem elektryka. Wiem że jak nie daję rady, to prąd mi pomaga. Używam tak aby się zmęczyć ale nie zniechęcić.

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki fajny koszyczek z epoki znalazłem w necie 🙂

20251019_202014.jpg

20251019_202114.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Artur74 napisał(-a):

20251019_202014.jpg

20251019_202114.jpg

Fajny 👍👍👍

10 godzin temu, Artur74 napisał(-a):

20251019_202014.jpg

20251019_202114.jpg

Będziesz personalizował rowerek , pod kolor pancerze, nyple, zakończenie linek i takie tam duperele, ja w swoim tak mam 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Fajny 👍👍👍

Będziesz personalizował rowerek , pod kolor pancerze, nyple, zakończenie linek i takie tam duperele, ja w swoim tak mam 😁😁😁

Będę się starał przywrócić go do stanu bliskiego oryginałowi. Znajomy wczoraj wysłał mi z Holandii zdjęcia  mostka i sztycy Shimano 600, które znalazł do mojej szosy. Powoli kompletuję osprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Artur74 napisał(-a):

Będę się starał przywrócić go do stanu bliskiego oryginałowi. Znajomy wczoraj wysłał mi z Holandii zdjęcia  mostka i sztycy Shimano 600, które znalazł do mojej szosy. Powoli kompletuję osprzęt.

Ale możesz dać coś od siebie, koła będziesz zaplątał, można pomyśleć o nyplach pod kolor ramy i takie tam 🤗🤗🤗

🤗🤗🤗

IMG_20251020_090017.jpg

Takie coś będziesz pchał do niej 🤔🤔🤔

17_s01_img02.jpg

Screenshot_2025-10-20-09-12-44-80_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Ja mam w swoim Corratecu taki komplet 😁😁😁

IMG_20251020_090614.jpg

Prawie dokładnie ten z drugiego zdjęcia, Shimano 600 tricolor. Siedmiorzędowy napęd z manetkami na ramie. 

Koła też będą na piastach Shimano 600, już gotowe ze starego roweru, ale w bardzo dobrym stanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi