Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, zegarkowo_rowerowo napisał(-a):

Raczej nie. Canyon jest popularny, Krossa mniej, ale są też takie marki jak 3T, Orbea czy Rose. Dziś najwięcej było chyba Cannondali. 

Mnie dziwi, że prawie wcale Treka nie widać, odwrotnie niż w szosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trek nie jest tani , 

za kasę którą wydasz na treka można kupić inny rowerek z lepszym osprzętem , kołami . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, revolta4 napisał(-a):

Trek nie jest tani , 

za kasę którą wydasz na treka można kupić inny rowerek z lepszym osprzętem , kołami . 

Niedawno ostro staniały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

racjonalnie tak ale jesteśmy na forum zegarkowym, kto tutaj dokonuje wyboru marki i modelu chłodną kalkulacją? Trek był modny i tyle, przy rabacie robił się bardziej sensowny do zakupu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, sanik napisał(-a):

U was też na ustawkach co drugi grawel to Kross lub Canyon?

Nie, w garavelach widuję bardzo egzotyczne marki, szczególnie u tych zdefiniowanych gravelowców, którzy zakochali się w rowerach tego typu. Wtedy mają riposty i argumenty w jedynym słusznym swoim mniemaniu, że gravel to najlepszy rower jaki wymyślił świat a słuszność tego wyboru ma podkreślić jak najbardziej niszowa marka, szczególnie pod względem ceny. Tłumacząc, skoro kupił rower za 40k to on rzeczywiście musi być najlepszy ten gravel jako gravel a on jest tak zdefiniowany, że kupił go świadomie bo tylko gravel i woli wydać 40k na graveala niż mieć jakieś foxy w kashimie - wiem, że masło maślane, ale po 1 to właśnie takie pieprzenei a po 2 ja nawet tego nie słucham.

Krossów (i kilku innych marek) jest dużo, ale to z reguły u tych, którzy nie wierzą czy przełamią się do gravela. Kupują wtedy AL, żeby zapłacić mało, ew..CF bo jest w cenie AL w tych wyszukanych markach.

Co do Treka, na ulicach widuję sporadycznie XC, w bikeparkach jest tego zatrzęsienie, ale tu przeskakujemy na enduro. Trek ma specyficzny system sprzedaży czyli rower złożony całkowicie z obowiązkowym przeglądem w wyznaczonycm serwisie, który dla jednych ( tych z dużych miast ) będzie zaletą a dla tych z Pcimia rozpuszczonych sprzedażą bezpośrednią zmorą. Do tego dochodzi spory rozrzut cenowy.

Canyon się wyżarł, ale nie jest już niestety tani, chyba że ktoś trafił na promocję i wyprzedaż w listopadzie, ale to jak wszędzie są odstępstwa od normy a nie ciągła strategia.

Zdecydowanie licznie widuję Santa Cruz i to nawet u młodzieży poniżej 18 roku życia. Ciężko ocenić czy bogaci rodzice czy 800+

Najbardziej "elitarny" to Specialized, zegarkowo to bym go porównał do IWC np. Portuguese.

Mowa oczywiście o rowerach aktualny rocznik, 25 lub 24 i w żadnym wypadku nie starszych bo jakieś wykipaliska starych roczników na wyprzedażach rządzą się innymi prawami. Trzeba być top z w miarę wypchanym portfelem...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno, śmiem stwierdzić, że przynajmniej w tym roku branżę rowerową będą utrzymywać w największym procencie rowery typu gravel!

Druga ustawka i już widzę ile osób zakupiło rowery tego typu a inni o tym myślą. Zdecydowanie to zmienia proporcje i przechyla szalę.

Osobiście nie rozumiem cen graveli, są one bliskie elektrykom, ale dla jeżdżących pozwalają rozwijać nawet lepsze prędkości, jednocześnie nie mają ruchonych części jak enduro czy elektroniki jak elektryczne enduro, więc są praktyczniejsze bezobslugowe z wydłużoną częstotliwością wizyt w serwisie ... ( Edorówkę trzepaną tylko kilka razy w górach + normalne jeżdżenie wypada / należy rozebrać w drobny mak ( przynajmniej, żeby oczyścić zawiasy w środku) z dwa razy w roku. To gravel myty i smarowany; schowany czysty i nasmarowany do suchego pomieszczenia lekko przez 2-3 lata nie będzie potrzebował serwisu...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, ecipeci napisał(-a):

w męskim Strade Bianche emocje jak na grzybach, za to kobiecy wyścig super

Zgadzam się w pełni. U panów właściwie ścigania nie było.

A panie pokazały piękno kolarstwa, swietna walka na finiszu (gdzie trzech się bije tam czwarta korzysta 😀 ).

A najlepsze było pomylenie trasy przez goniące faworytki. Ciekawy jestem jakie epitety dostał motocykista za którym błędnie pojechały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No gravel dalej popularny, choć mówili, że to będzie moda i przeminie na razie widać nie.

Tu fajny filmik 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A rzeczywiście uważacie, że gravel to moda? Tak samo można by napisać o MTB w latach 90- tych zeszłego wieku. Jeździłem w dzieciństwie na BMX, teraz idąc przez parki, widzę że młodzież dalej "upala" takie sprzęty na akrobacjach. Wcześniej gravel to była po prostu przełajówka, były rowery MTB, potem z czasem amortyzowane, pojawiły się full'e, były szosówki, nawet dziś dalej dostępne są "składaki". Jeśli miałbym wymienić nowość, to będzie to rower elektryczny. 

A to że większość ludzi jest przekonana, że ich rower jest najlepszy, to norma, i chyba o to chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiego wypatrzyłem na giełdzie, co to za marka🤔🤔🤔

Trochę skundlony , ale ogólnie podobał mi się 🤗🤗🤗

IMG20260308111503.jpg

IMG20260308111504.jpg

IMG20260308111551.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, nav napisał(-a):

A rzeczywiście uważacie, że gravel to moda? Tak samo można by napisać o MTB w latach 90- tych zeszłego wieku. Jeździłem w dzieciństwie na BMX, teraz idąc przez parki, widzę że młodzież dalej "upala" takie sprzęty na akrobacjach. Wcześniej gravel to była po prostu przełajówka, były rowery MTB, potem z czasem amortyzowane, pojawiły się full'e, były szosówki, nawet dziś dalej dostępne są "składaki". Jeśli miałbym wymienić nowość, to będzie to rower elektryczny. 

A to że większość ludzi jest przekonana, że ich rower jest najlepszy, to norma, i chyba o to chodzi.

Tak moda i producenci też to wyczuli, ceny odjechały za cenę carbonowego gravela masz MTB z naprawdę dobrym osprzętem, a o tytanowych gravelach lub z amortyzacją nie wspomnę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, ecipeci napisał(-a):

20260308_122712.jpg

W końcu ktoś pokazał brudny rower 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Chcę kupić rower elektryczny i zależy mi na jak najlepszym wyborze do około 8 000 zł

Planuję jeździć głównie po:

• drogi utwardzone – ok. 80 % tras

• lekki teren – ok. 20 %

Wymagania:

• Bateria 600
  • SUV lub HB
  • Silnik Bosch 
  • Koła 29'
Edytowane przez nonsens11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, sanik napisał(-a):

Zgadzam się w pełni. U panów właściwie ścigania nie było.

A panie pokazały piękno kolarstwa, swietna walka na finiszu (gdzie trzech się bije tam czwarta korzysta 😀 ).

A najlepsze było pomylenie trasy przez goniące faworytki. Ciekawy jestem jakie epitety dostał motocykista za którym błędnie pojechały.

kolarstwo szosowe męskie stało się nudne od kiedy Tadek Pogacar wygrywa wszystko a u pań jest walka i poziom coraz wyższy

pomyłka z trasą - szok i niedowierzanie :)

51 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

W końcu ktoś pokazał brudny rower 😁😁😁

w lesie miejscami lodowisko i gnojówka ale to (błotko) lubimy najbardziej :)

Edytowane przez ecipeci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały upgrade gravela, wjechały opony MTB 😜🤭

1772981798396.png

IMG_20260308_121557.jpg

IMG_20260308_154939.jpg

IMG_20260308_132427.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze jak miejsca w ramie jest , zawsze można żonglować oponkami co najbardziej pasuje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, revolta4 napisał(-a):

Dobrze jak miejsca w ramie jest , zawsze można żonglować oponkami co najbardziej pasuje .

No fajnie mieć wybór. W piątek były jeszcze ujeżdżane 40c, dziś 2.1 (ułożone na 51 mm)🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, sanik napisał(-a):

No fajnie mieć wybór. W piątek były jeszcze ujeżdżane 40c, dziś 2.1 (ułożone na 51 mm)🤣

A ja się pytam w jakim celu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Burns napisał(-a):

A ja się pytam w jakim celu ?

Lepiej po piachach rower idzie, a na mazowszu trochę tego jest.

No i z ciekawości 😜

Edytowane przez sanik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, sanik napisał(-a):

Ja świadomie nie zmieniam opon (32C) bo by mnie kusiło zjeżdżać do lasu , biały trek na asfalt dobry i ten słaby jak to na Mazurach , niebieski trek do lasu szutry bezdroża , 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi