Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Zdecydowanie lepsze sa 240, od kazdym wzgledem

Dlaczego ? 
jak zmienisz rachet w jednej i drugiej na 54  wyczujesz różnice ?

Tam chyba za dużych różnic nie ma tylko waga 

1000012520.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, revolta4 napisał(-a):

Dlaczego ? 
jak zmienisz rachet w jednej i drugiej na 54  wyczujesz różnice ?

Ciezko mi jest powiedziec... na pewno letnie kola sa lzejsze, sztywniejsze, "lepiej sie kreca", na ile w tym maja udzialu same piasty - nie mam pojecia, ale wierze, ze maja 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja może nie miałem zbyt duzo kompletów kół ale zawsze coś się z nimi działo a to Piasta a to szprychy strzelały a to centra 

A jak kupiłem komplet DT , obręcze szprychy i piasty , jeżdżę i nie ma problemów , tak jak piszecie wyżej nieraz warto zainwestować żeby mieć spokój 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to bym sobie taką sprawił.

Choć na mojego Novateca nie narzekam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem. Glosna piasta dla mnie jest spoko zeby wlasnie zakrecic kolem jako ciekawostke, czy przy krotkiej petli. Im dluzsza trasa to bardziej robi sie to irytujace. Ja u siebie i mojej Luby daje troche wiecej smaru do bebenka zeby go wyciszyc :P  Duzym plusem glosnej piasty jest fakt, ze na drodze godnie zastepuje dzwonek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, fonfelinni napisał(-a):

Czy ja wiem. Glosna piasta dla mnie jest spoko zeby wlasnie zakrecic kolem jako ciekawostke, czy przy krotkiej petli. Im dluzsza trasa to bardziej robi sie to irytujace. Ja u siebie i mojej Luby daje troche wiecej smaru do bebenka zeby go wyciszyc :P  Duzym plusem glosnej piasty jest fakt, ze na drodze godnie zastepuje dzwonek :)

Tam bardziej chodzilo o ratchet (bardzo duza ilosc zebow w bebenku piasty) niz o glosnosc 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze wydawalo mi sie, ze sound checki piast typu Industry 9, Chris King etc. sprowadzaja sie tego, zeby pokazac jak slychac bebenek, a to chodzi o ilosc zebow.  A to ciekawostka (- ;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, satanic napisał(-a):

Ja to bym sobie taką sprawił.

To chyba za karę takie coś można sobie wstawić. 

Time matters

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, zegarkowo_rowerowo napisał(-a):

La Vuelta na horyzoncie 😉

1693030126921-01.jpeg

1692974493634-01.jpeg

Zadowolony jesteś z tych Evenlitów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna wycieczka nad Morze Bałtyckie w roku. Jak zawsze, nie ukrywam, że uwielbiam ten kierunek i mógłbym go jeździć w nieskończoność. Tym razem jednak pogoda nie zapowiadała się idealnie, więc na trasie mogło się wydarzyć wszystko. Były kryzysy, ofiary w ludziach, jak również problemy techniczne, czyli ostatnio klasyka. Ale mimo to udało się dojechać do celu.

Dodatkowo film został wzbogacony o podstawowe porady, jak sobie z takim dystansem poradzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, fonfelinni napisał(-a):

Zawsze wydawalo mi sie, ze sound checki piast typu Industry 9, Chris King etc. sprowadzaja sie tego, zeby pokazac jak slychac bebenek, a to chodzi o ilosc zebow.  A to ciekawostka (- ;

Masz racje, teraz napisales poprawnie, "jak slychac", a nie jak glosno slychac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Masz racje, teraz napisales poprawnie, "jak slychac", a nie jak glosno slychac

No tak, dziwnym trafem praktycznie kazdy taki film z topowa piasta pokazuje, ze jest glosna jak gniazdo szerszeni, ale tu chodzi 'jak slychac', a nie jak glosna jest xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, fonfelinni napisał(-a):

No tak, dziwnym trafem praktycznie kazdy taki film z topowa piasta pokazuje, ze jest glosna jak gniazdo szerszeni, ale tu chodzi 'jak slychac', a nie jak glosna jest xD

Powinienes odwiedzic audiologa 😏

Scisz sobie youtube, to kazda "topowa piasta" bedzie cicha 🙈

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej Ty powinienes darowac sobie dorabianie filozofii do tak trywialnej rzeczy jak dzwiek piasty w rowerze :)  Jakos nie widzialem w komentarzach pod takimi filmami, zeby ktos sie podniecal jak to wspomniales ' iloscia zebow', za to w kwestii porownan jak jest glosna - owszem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że dziś skończy się temat zmian w moim rowerze zimowe. Jak zwykle czujne oczy forumowiczów dostrzegły pewnie, że aktualnie moja zimówka jeździ na dwóch różnych kołach - tył to koło fabryczne, a przód to lekkie aluminium od Dandy Horse. Do tego z przodu tarcza ultegry (z moich zapasowych kół szosowych), a z tyłu tarcza od kół fabrycznych. Mam już nową kasetę (w kołach od Dandy Horse jest inny bębęnek i nie udało się tego na szybko ogarnąć) i nowy blat. W zimowym udało się też wymienić kierownicę - jest o takiej szerokości, jak mam w szosie i jeszcze nieco obniżyć kokpit. Do zapasowych kół szosowych trafią natomiast tarcze od nowej ultegry. Do tego zmiana opon, na Panaracer Gravel King SK w rozmiarze 35 mm. Znaczy koło od Dandy Horse już jest z tą oponą 😉

IMG_20230825_122708.jpg

IMG_20230808_200018.jpg

IMG_20230808_163117.jpg

IMG_20230718_120821.jpg

1691941459741-01.jpeg

Edytowane przez zegarkowo_rowerowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, zegarkowo_rowerowo napisał(-a):

Mam nadzieję, że dziś skończy się temat zmian w moim rowerze zimowe. Jak zwykle czujne oczy forumowiczów dostrzegły pewnie, że aktualnie moja zimówka jeździ na dwóch różnych kołach - tył to koło fabryczne, a przód to lekkie aluminium od Dandy Horse. Do tego z przodu tarcza ultegry (z moich zapasowych kół szosowych), a z tyłu tarcza od kół fabrycznych. Mam już nową kasetę (w kołach od Dandy Horse jest inny bębęnek i nie udało się tego na szybko ogarnąć) i nowy blat. W zimowym udało się też wymienić kierownicę - jest o takiej szerokości, jak mam w szosie i jeszcze nieco obniżyć kokpit. Do zapasowych kół szosowych trafią natomiast tarcze od nowej ultegry. Do tego zmiana opon, na Panaracer Gravel King SK w rozmiarze 35 mm. Znaczy koło od Dandy Horse już jest z tą oponą 😉

IMG_20230825_122708.jpg

IMG_20230808_200018.jpg

IMG_20230808_163117.jpg

IMG_20230718_120821.jpg

1691941459741-01.jpeg

Zmiany, zmiany 👍

To może i ja się pobawię w uprady.

Czy da się do hamulców z grupy shimano 105 wsadzić tarcze od ultegry?

Kasetę już wiem, że można podmienić, byleby był ten sam układ rzędöw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, fonfelinni napisał(-a):

Raczej Ty powinienes darowac sobie dorabianie filozofii do tak trywialnej rzeczy jak dzwiek piasty w rowerze :)  Jakos nie widzialem w komentarzach pod takimi filmami, zeby ktos sie podniecal jak to wspomniales ' iloscia zebow', za to w kwestii porownan jak jest glosna - owszem.

Tak, komentarze to swietny argument 😂

Widac jest wiecej osob, ktore nie sa w stanie rozrozniac dziwiekow 🤭

10 minut temu, sanik napisał(-a):

Zmiany, zmiany 👍

Jesli beda miec ta sama srednice to wystarczy zamontowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne od samego Chris Kinga tez wiesz lepiej, ktory sam okresla swoje piasty jako glosne. Komentarze to zaden argument, za to opinia 'fachowca' z forum zegarkowego jak najbardziej. Dzieki, przekonales mnie 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, sanik napisał(-a):

Zmiany, zmiany 👍

Jak zgadza się średnica i sposób mocowania, to tak. U mnie pojawiła się taka sytuacja, że tarcze w zimowym miałem zamontowane na 6 śrub, a koła od Dandy Horse były z mocowaniem na Centerlock. I stwierdziłem, że przerzucę tarcze z zapasowych kół szosowych, bo tam jest ta sama średnica i ten sam sposób mocowania, co w nowych kołach. I wtedy okazało się, że w nowych kołach jest też inny bębenek - XDR i dlatego rower pojechał ze mną nad morze na różnych kołach 😂

23 minuty temu, sanik napisał(-a):

Zmiany, zmiany 👍

To może od razu tarcze XTR? Zawsze to dodatkowe parę gram uzysku, nawet względem nowych tarcz ultegry 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi