Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

I to jest duży plus, masa wyścigów gravelowych,  gdzie startuje kupa ludzi, przecież każdy wydaje swoje pieniądze na co chce, a że branża zatacza koło to już dawno wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, sanik napisał(-a):

Na szczęście mamy wybór co kupić pod siebie.

Na plus pojawienia się gravela jest wyciągnięcie masy ludzi z domu na rower, ruch na powietrzu.

a to rower innego typu nie jedzie na powietrzu w sensie na zewnątrz domu ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Burns napisał(-a):

a to rower innego typu nie jedzie na powietrzu w sensie na zewnątrz domu ? ;)

Jedzie, ale to gravele spopularyzowały ostatnio jazdę na rowerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Jan napisał(-a):

Ja się z gravela skutecznie wyleczyłem :) jedno 50km mi wystarczyło żeby się przekonać że to nie mój typ jazdy. Ten rower to półśrodek a wiadomo jak to jest z takimi rzeczami. Na szosie lepiej niz mtb ale gorzej niż szosa w terenie lepiej niż szosa ale gorzej niż mtb. Może jestem rozleniwiony grubymi oponami i pełnym zawieszeniem ale jazda po płaskim (czy nawet pod górę) dzwoniąc zębami to nie jest frajda. Mam szwagra który złapał bakcyla i pokazuje mi całą scenę:  prosi w wyścigach gravelowych jeżdżą na bardzo szerokich oponach, coraz częściej pojawia się amortyzator i zaczyna to iść w kierunku starego dobrego mtb tylko z kierownicą baraek :) 

7 godzin temu, Burns napisał(-a):

Tylko cena nie idzie.

Full za 15-17k są dwa amortyzatory z przełożeniem skoku na 17cm i sztyca automatyczna  o takim samym lub wiekszym skoku, jest jeszcze kilka punktów obrotu z łożyskami w samej ramie.

Gravel za 15-17k 4cm skoku widelca, który za bardzo szczęki nie uspokaja i jak dobrze pójdzie to jest 5cm skoku sztycy.

Czy to nie jest odcinanie kuponów  od tego co było już 30lat temu (Retro mtb) tylko z nowymi cenami, ale nieadekwatnymi do tego co się dostaje ?

7 godzin temu, revolta4 napisał(-a):

Mało tego zataczają rowerki koło kolejne .

retro mtb sztywny , później mtb amortyzacja i gruba opona , gravel szosa z szerszą oponą za chwilę ramy gravelowe napęd mtb coraz grubsza opona w gravelo amor !!!!! I zostaje mtb z barankiem gdzie powoli też gonjuz zmieniają na prostą kiere bo baran się robi coraz szerszy , powstaje flara która za chwilę wyprostują tak nędza ciągnąć za dwa końce barana ha ha ,

7 godzin temu, sanik napisał(-a):

Na szczęście mamy wybór co kupić pod siebie.

Na plus pojawienia się gravela jest wyciągnięcie masy ludzi z domu na rower, ruch na powietrzu.

Powinno być tak jak dawno temu, najpierw "Reksio" a potem "Wigry" i było dobrze, czy komuś to przeszkadzało? Żartuję, każdy Was ma rację, ja się cieszę że mamy teraz taki wybór. Od paru lat mam fazę na gravela, wcześniej szosa a jeszcze wcześniej MTB i jest ok, może z czasem elektryka spróbuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, nav napisał(-a):

Powinno być tak jak dawno temu, najpierw "Reksio" a potem "Wigry" i było dobrze, czy komuś to przeszkadzało? Żartuję, każdy Was ma rację, ja się cieszę że mamy teraz taki wybór. Od paru lat mam fazę na gravela, wcześniej szosa a jeszcze wcześniej MTB i jest ok, może z czasem elektryka spróbuję.

Za długo by pisać zresztą już pewnie było napisane gdzieś .

zawsze tępiłem wypowiedzi gravelowcow ale nie sam rower gravelowy ,Próby udowodnienia że gravelem wjedzie wszędzie ze gravel zastąpi szosę i mtb , że gravelem wjedzie tam gdzie mtb i będzie czuł przyjemność z jazdy , że gravel nie odstaje na szosie rowerkowi szosowemu itd gravel jest fajnym rowerem na dziurawym asfalciie i dobrej jakość szutrze , wtedy „pewnie „ czuć przyjemność z jazdy a jak masz jechać po tarce jak to bywa na niektórych szutrach aż plomby z zębów wypadają czy też na wąskiej oponie tańczyć w piachu i mówić że nie ma różnicy z mtb , 

To mi przeszkadzało w gravelowcach zresztą część gravelowcow wróciła na szosę i mtb .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wytrenowali się na gravelu to przeszli na PRO - proste, ile można jeździć dla zasady, żeby wyjść tylko na rower 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, revolta4 napisał(-a):

Za długo by pisać zresztą już pewnie było napisane gdzieś .

zawsze tępiłem wypowiedzi gravelowcow ale nie sam rower gravelowy ,Próby udowodnienia że gravelem wjedzie wszędzie ze gravel zastąpi szosę i mtb , że gravelem wjedzie tam gdzie mtb i będzie czuł przyjemność z jazdy , że gravel nie odstaje na szosie rowerkowi szosowemu itd gravel jest fajnym rowerem na dziurawym asfalciie i dobrej jakość szutrze , wtedy „pewnie „ czuć przyjemność z jazdy a jak masz jechać po tarce jak to bywa na niektórych szutrach aż plomby z zębów wypadają czy też na wąskiej oponie tańczyć w piachu i mówić że nie ma różnicy z mtb , 

To mi przeszkadzało w gravelowcach zresztą część gravelowcow wróciła na szosę i mtb .

Gravel to gravel. Nie zastąpi mtb w terenie, nie pociśnie jak szosa na ustawce. Ale dla świadomego pedalarza daje sporo frajdy w zróżnicowanym terenie.

W moim przypadku jest to ten drugi rower do luźniejszych przejażdżek oraz po sezonie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, sanik napisał(-a):

Gravel to gravel. Nie zastąpi mtb w terenie, nie pociśnie jak szosa na ustawce. Ale dla świadomego pedalarza daje sporo frajdy w zróżnicowanym terenie.

W moim przypadku jest to ten drugi rower do luźniejszych przejażdżek oraz po sezonie.

Z tobą się zgodzę , ale na pewno spotkałeś się z wypowiedziami typu gravelem zrobię to samo co mtb …. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W marcu 10 lat z trek x caliber 9 przejechane jakieś 43 tys km .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodziło mi żeby się teraz "licytować" kto i jak długo ma rower tylko napisałem to w związku z Waszą dyskusją o gravelach :)

lubię ten rower bardzo, ostatnio myślałem żeby może wymienić na jakiś nowszy ( był jeden faworyt ) ale stwierdziłem - po co ? to nic nie wniesie...

poza tym tak jak Burns napisał - gravele mają chore ceny w stosunku do tego co oferują ( wiadomo że wszystkie rowery są drogie ale gravele szczególnie bo modne ) 

jak ktoś ogarnia rower to gravelem można dużo rzeczy pojechać tylko po co ? ;) od tego jest rower mtb w zależności od trudności tras po jakich się jeździ

szosa to też nie będzie bo kapeć inny

najważniejsze, że ludzie zaczęli jeździć - między innymi gravele ( satanic wspomniał np. o wyścigach ultra ), elektryki do tego się przyczyniły 

bike parków też coraz więcej więc polaków enduraków ;) też coraz więcej 

i na koniec taka "sentencja dnia" ;) - w jeździe na rowerze najważniejsze jest to żeby jeździć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, ecipeci napisał(-a):

nie chodziło mi żeby się teraz "licytować" kto i jak długo ma rower tylko napisałem to w związku z Waszą dyskusją o gravelach :)

lubię ten rower bardzo, ostatnio myślałem żeby może wymienić na jakiś nowszy ( był jeden faworyt ) ale stwierdziłem - po co ? to nic nie wniesie...

poza tym tak jak Burns napisał - gravele mają chore ceny w stosunku do tego co oferują ( wiadomo że wszystkie rowery są drogie ale gravele szczególnie bo modne ) 

jak ktoś ogarnia rower to gravelem można dużo rzeczy pojechać tylko po co ? ;) od tego jest rower mtb w zależności od trudności tras po jakich się jeździ

szosa to też nie będzie bo kapeć inny

najważniejsze, że ludzie zaczęli jeździć - między innymi gravele ( satanic wspomniał np. o wyścigach ultra ), elektryki do tego się przyczyniły 

bike parków też coraz więcej więc polaków enduraków ;) też coraz więcej 

i na koniec taka "sentencja dnia" ;) - w jeździe na rowerze najważniejsze jest to żeby jeździć :)

Nie pomogłeś tą wypowiedzią 😀

Jade swoim rowerkiem i myślę po co zmieniać jest ok .

siedze w domu zmienię rower ten ma już tyle lat są nowsze rowery inne rozwiązania ….

wsiadam na swój rower na kolejną przejażdżkę i myślę po co zmieniać co zmienię prostą kiere na barana i to wszytko mam sztywniaka z prostą kiera i grubszą oponą gravel będzie miał cieńszą oponę choć nie dużo i baranek to wszytko . I tak człowiek bije się z myślami cały czas .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, revolta4 napisał(-a):

Nie pomogłeś tą wypowiedzią 😀

Jade swoim rowerkiem i myślę po co zmieniać jest ok .

siedze w domu zmienię rower ten ma już tyle lat są nowsze rowery inne rozwiązania ….

wsiadam na swój rower na kolejną przejażdżkę i myślę po co zmieniać co zmienię prostą kiere na barana i to wszytko mam sztywniaka z prostą kiera i grubszą oponą gravel będzie miał cieńszą oponę choć nie dużo i baranek to wszytko . I tak człowiek bije się z myślami cały czas .

a Ty chcesz baranek czy wiosło ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, ecipeci napisał(-a):

a Ty chcesz baranek czy wiosło ? 

no chciałem spróbować barana nigdy nie miałem . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, revolta4 napisał(-a):

no chciałem spróbować barana nigdy nie miałem . 

Pierwsze razy na baranie nie nastrajają optymizmem, szczególnie w dolnym chwycie. Nie będziesz wiedział jak tym zahamować i to wrażenie że zaraz polecisz na twarz przez kierowcę. Mega niepewność, ale widzę że z ratunkiem przychodzą te barany w których dolny chwyt rozchodzi się na boki. Znika to uczucie że musisz wkładać zgiętą rękę pod górnego baranka niczym wkladalbyś rękę w jakiś rękaw, rurę od wentylacji ;)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam hardtaila i szosę endurance, jestem bardzo zadowolony z tego zestawu. Muszę jednak przyznać, że na Roztoczu mam bardzo dużo tras o mieszanej nawierzchni, co bywa frustrujące, bo nie wjadę na polną drogę na oponie 28c, a z drugiej strony tłuc się hardtailem przez 20 kilometrów po asfalcie też mi się nie chce. Gravelem byłbym w stanie komfortowo ogarnąć całość.

Brat zdecydował się na wariant jeden rower do wszystkiego, kupił w tym roku Canyona Grizl CF Sl 7 trail z amortyzatorem. Zestawienie szerszych opony, baranka i 1x12 się na tyle spodobało, że do drugiego brata właśnie idzie paczka z Krossem Eskerem 5.0 1x12.

Jakbym miał ograniczoną przestrzeń i musiałbym mieć jeden rower, to brałbym gravela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, ecipeci napisał(-a):

Niesamowita kolarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walka z wiatrem, z lasu do lasu 😜

Screenshot_2024-11-17-15-22-49-477_com.garmin.android.apps.connectmobile.jpg

IMG_20241116_151450.jpg

IMG_20241117_151932.jpg

IMG_20241117_151906.jpg

Udostępnij tę odpowiedź