Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Marcin, no tak nie pomyślałem, że na zjazdach bez kręcenia może piździć :)

Czyli schimano a nie sidi.  

M520 OK?

Napaliłem się jak szczur na otwarcie kanału... ;)

Kup decowe SPD. Już nie chodzi że tańsze, ale łatwiej się wypinają, natomiast trzymają tak jak powinny podczas jazdy. Blaszki pod SPD można dokupić lub zrobić. Buty bierzesz szosowe (mogą być Sidi) byle by pasowały, bo jak się tego nie weźmie pod uwagę to trzeba będzie rozbijać. Gdzie zamontować blok? W miejscu gdzie normalnie masz nogę na osi platformy, zaznaczasz, montujesz, masz.

@70' cena nie została już ustalona?
Dzięki @egzo18. Pytanie laika. Na obręcz 28' powinny być takie same szprychy. Czy się mylę?

Starą szprychę trzeba zmierzyć, najlepiej idź do rowerowego ze starą.

Edytowane przez kaido2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Dzisiaj pojadę. Wiecie ile może kosztować taka usługa w serwisie? Wymiana plus centrowanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin, no tak nie pomyślałem, że na zjazdach bez kręcenia może piździć :)

Kup decowe SPD. Już nie chodzi że tańsze, ale łatwiej się wypinają, natomiast trzymają tak jak powinny podczas jazdy. Blaszki pod SPD można dokupić lub zrobić. Buty bierzesz szosowe (mogą być Sidi) byle by pasowały, bo jak się tego nie weźmie pod uwagę to trzeba będzie rozbijać. Gdzie zamontować blok? W miejscu gdzie normalnie masz nogę na osi platformy, zaznaczasz, montujesz, masz.

Starą szprychę trzeba zmierzyć, najlepiej idź do rowerowego ze starą.

Możesz mi te buty dla przykładu podlinkować?

Musimy być za kostkę. Czuli jednak na dedykowanych butach.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ja wiem czy zaoszczędzić, po prostu nie widziałem sensu posiadania napinacza. Co do jakiegoś gotowca a domowego - napinacz można dość tanio zrobić, nigdy jakoś nie wchodziłem w  temat napinaczy ale raczej są one zbudowane żeby współpracowały z 1 blatem. 

Nim pojawiły się wszystkie wynalazki (powróciły) w typie singlespeed, czy przerzutek z odwrotną sprężyną to coś mi się wydaje, że w późnych latach 90 były robione napinacze pod kilka blatów.

Montowało się to gdzieś na środku tylnego trójkąta, a budowa tego była chyba podobna do działania tylnej przerzutki ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na środku tylnego trójkąta mnie nie ratuje, teraz od tego jest sprzęgło w przerzutce. Klatka musi być zaraz za korbą. Na razie rower umyłem, łańcuch rozkuty, jak dostanę klucz do Hollowtecha to zdejmę korbę. Jakaś wizja już jest, trzeba jakoś wykombinować klatkę żeby na luzie 2 blaty obsłużyła. Nie musi napinać łańcucha, chodzi głównie o to, żeby w chwili zaciągnięcia łańcucha zatrzymał się on na klatce a nie dostał pomiędzy ramę a blat 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos takiego masz na mysli ?

post-60090-0-85125200-1510596038_thumb.png

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dzisiaj zamówiłem w Bitul bacik klucz do kasety i zestaw kluczy do konusów Nawet żona nie marudzila, tylko pyta kiedy rower naprawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bitul robi dobre narzędzia.

A ja dalej czekam na @kaido2 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz mi te buty dla przykładu podlinkować?

Musimy być za kostkę. Czuli jednak na dedykowanych butach.

Buty szosowe za kostkę raczej będzie cięzko choć coś tam kiedyś spotkałem na zimę, natomiast można łatwo przerobić takie:

https://www.decathlon.pl/buty-na-rower-500-id_8389986.html?gclid=EAIaIQobChMI9bTl9KW81wIVXEkZCh1aSwD7EAQYBCABEgJp1vD_BwE

big_6222bb1e-5261-466d-81ac-f152d245de9a

Wycinasz gumę pod kostką, robisz dziury, montujesz bloki i jedziesz.

Pedały nabywasz te:

https://www.decathlon.pl/peday-mtb-zatrzaskowe-100-spd-id_8298292.html?gclid=EAIaIQobChMI6aOEtae81wIVD5IYCh1MXwBYEAYYASABEgKrhvD_BwE

Mają szerokie osie zatem butem nie zawadzisz, wpinaja się i wypinają dość lekko stopą dzasz bez problemu radę.

Edytowane przez kaido2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no to mnie nie urządza... Skrót nogi. W but musi pójść wkładka 3,5 cm... 

Pearl-Izumi-X-Alp-X-Elite-shoe-pair.jpg

to by mnie urządzało... tylko podeszwa pewnie gruba i ciężko będzie blok dać na tył 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podeszwa, jak podeszwa, ale sztywno jest tylko w okolicy bloku, reszta to normalna podeszwa, która ma umożliwić normalne poruszanie się w terenie. Są szosowe z wyższą cholewką, ale nie wiem czy to urządza, bo musiałbym obadać temat organoleptycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lewa stopa musi być realnie wyżej o 3,5 cm na pedale względem prawej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale korby masz jednakowych długościach, na platformach nogi masz w różnych pozycjach. Odbijasz szosowe na platformach w miejscach osi i już wiesz dla której nogi gdzie ma być blok w którym miejscu skoro jeździsz tak na platformach to na szosach w zatrzaskach MTB może być tak samo. Ja nie widzę problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że jeżdżę z wkładką 3,5 cm. A w butach szosowych by nie było wkładki . Czyli lewa noga 3,5 cm się podnosi i mamy efekt kiwania się na siodle. Teraz to sprawdzałem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast wkładki można dać podwyższenie pod blok, dłuższa odpowiednio korbę. Obniżając siodło nawet o 1 cm powinno się sporo polepszyć, a prawej nodze nic się nie stanie. żeby coś było nie teges trzeba by zejść z 5 cm na sztycy, a kąt zgięcia nogi musiałby przekroczyć  45-50st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to by mnie urządzało... tylko podeszwa pewnie gruba i ciężko będzie blok dać na tył

Przeciez to kwestia dlugosci sruby. Sruba nie musi pochodzic z dolaczonego zestawu. Na pewno mozna cos dopasowac, przyciac, spilowac .... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Tylko jak mówi kaido, but taki będzie miękki co z małą powierzchnią styku z pedałem da wiadomy efekt

Narazie chyba zostawię temat.

Za dużo rzeczy niepewnych.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba by stworzyc sztywna konstrukcje w obcasie. Dwie blachy na cztery sruby i do tego blok. W czasie jazdy daloby to rade, ale przy wypinaniu mogloby sie wyrobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie. Albo but szosowy i 3,5 kawał czegoś twardego pod blok.

Narazie daje temu spokuj...

Tymczasem..

306af6310c9cabae5f5fd21a88274e2e.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej coś takiego

cg242b02.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http:st&attach_id=36300616897525-B71B-4562-94A5-B6261948A[/url]

A co to za wynalazek ? Kondon ? Czarna dziura z antyvrawitacją ? Czy fotomontaż? Jakoś nie ogarniam tych slizgowycb wynalazków. Do czego coś takiego ma służyć ? Na jeden zjazd ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@trollu czemu chcesz to zakładać? Spada ci łańcuch? W jakich sytuacjach i w jaki sposób?

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to napina łańcuch i tyle. Ale tańszym (i przedewszystkim działającym) rozwiązaniem jest kawałek węża ogrodowego jako przelotka. Kumpel mi mówił, że z takimi patentami nawet w zawodach ktoś jeździł. Jeżeli coś jest głupie i działa to nie jest głupie. Tyle że taka przelotka nie wiem czy zabezpieczy przed zaciągnięciem łańcucha a od napinania jest sprzęgło w przerzutce (chociaż jak na razie jeżdżę z wyłączonym i jest ok).

Wczesna faza projektu  :P

g.jpg

nie wiem czy to będzie tak wyglądać, najpierw chcę dopracować korpus, później klatki. Ogólnie stwierdziłem, że przy okazji zrobi się osłonę zębatki

łańcuch nie spada ale w niedzielę korba go zaciągnęła i dostał się pomiędzy nią a wahacz. Jako że jest tam ciasno to chyba nie muszę mówić jak wygląda kontakt stalowego łańcucha z alu ramą 

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy, że spadł. Popraw ustawienie przerzutki przedniej. Śruba L szczególnie.

Załączaj sprzęgło i sprawdź to ustawienie.

Mi się raz takie zaciągnięcie zdażyło. Poprawa ustawienia przerzutki rozwiązała problem.

Ogranicznik nie zaszkodzi zrobić, lepjej dmuchać na zimne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten domowy patent z wężem ogrodowym to nic nowego. Chyba jest to najtańsze, najstarsze, najprostsze i nie najlepsze, ale działające rozwiązanie. 2-3 cm węża ogrodowego i 5 tzw. trytek to żaden koszt, tyle ze to nie wyglada i nie jestem pewien, czy zapobieglo by takiemu zaciągnięciu łańcucha. Tam chyba rzeczywiscie lepszym rozwiazaniem bylaby osłona.

A co to za wynalazek ? Kondon ? Czarna dziura z antyvrawitacją ? Czy fotomontaż? Jakoś nie ogarniam tych slizgowycb wynalazków. Do czego coś takiego ma służyć ? Na jeden zjazd ?

Nie. To akurat jest żelazonośna asteroida w kształcie saksofonu, a resztę polecam Twojej wyobraźni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi