Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

zakładnie bez problemu, więcej się naszarpałem zdejmując nobby nicki

a te kendy mimo ze małe i ciasne zakładały się dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widelec teraz nie pasuje, gdybym nie sprzedał x-calibra to też zakładałbym wąskie opony ale wleciałby też sztywny widelec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz zainwestuj w szose :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na razie zaczął mi po głowie chodzić Anyroad. Wolałbym Domane ale używek nie ma a nowy - Giant wyjdzie taniej i korzystniej niż Trek. A co będzie to się okaże  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chyba kupie continetal speed ride 42c.do ghosta . beda bardIej uniwersalne niz te co mam 1.1

Ma lub mial ktos ? Jakies opinie ?

Edytowane przez revolta4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KUGuFcM.jpg

xkuJjKa.jpg

Pozdrawiam

TomeK (Teston)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu amortyzator jest założony odwrotnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuszna uwaga, nie zauważyłem przy skręcaniu, zaraz poprawię.

Pozdrawiam

TomeK (Teston)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu amortyzator jest założony odwrotnie?

Latwiej sie wtedy na wstecznym jezdzi :)

@Teston, gratuluje rowerka, przyjemny dla oka, oby taki tez byl dla d.py :)

na razie zaczął mi po głowie chodzić Anyroad. Wolałbym Domane ale używek nie ma a nowy - Giant wyjdzie taniej i korzystniej niż Trek. A co będzie to się okaże ;)

Domane to juz, moim zdaniem, inna liga ;) Tam za samo isospeed warto troche doplacic, zrobilem sobie kiedys mala przejazdzke i naprawde fajnie to dziala. Scott tez wydumal jakas uginajaca sie rure podsiodlowa, ale to jakos tak nie bardzo mnie przekonalo. Edytowane przez 70'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezdziłem na domane ale carbon i 2x isospeed, tyle że to już drogi interes :P

Podstawowy anyroad ma carbonową sztycę d-fuse, podobno też tłumi, może nie tak jak iso speed ale jednak. I najważniejsze - żeby mieć iso w treku trzeba dorzucić ok 2k zł względem gianta, tutaj żarty się kończą :P

W treku troche irytują małe "uszczuplenia" - np w giancie wszystko jest na tiagrze, w treku niby też ale klamkomanetki są pozagrupowe. Niby mała różnica ale jednak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety w Treku trzeba troche zapłacić za Treka, Giant sobie mniej za to liczy, stad pewnie trochę kombinowania z tańszym osprzętem. Te 2k za isospeed to rzeczywiscie sporo, ale rower kupuje się raz na wiele lat i czasami warto dołożyć trochę, żeby jazda była bardziej komfortowa, wtedy chętniej sie na niego wsiada i wydane pieniądze szybciej sie zwracają w przejechanych kilometrach.

Ciekawe i tańsze rozwiazanie ma też Canyon. Oni rozszczepili samą sztycę, tylko, że ta sztyca ma chyba średnicę pasującą tylko do ich rowerów. Chyba kolega @Tommaso ma/miał rower z tą sztycą, to pewnie mógłby powiedzieć, czy to rzeczywiście działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sztyca canyona jest podobno bdb rozwiązaniem i działa, co do średnic to nie wiem, trzebaby sprawdzic.

Ogólnie wolałbym treka i jak przyszłobyvdo zakupu to wolałbym kupić za te same pieniądze używaną domane niz gianta ale czas pokaże ;)

Oglądałem też chwilę gianta trance, rywal mojego fuela, fajny ale chyba nie zmieniłbym wyboru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jest przywiazanie do marki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo krol jest tylko jeden

TREK

He he he

Edytowane przez revolta4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się zastanawiam zawsze z tymi różnymi elementami co mają poprawiać komfort czy to faktycznie coś daje i czy to jest do sprawdzenia. No może z wyjątkiem cienkiej sztycy. Jeżdżę na Divergu I generacji z wkładkami jakie były w pierwszym Roubaix jest wygodnie ale to chyba z racji opon 32mm. :) Gumowe wkładki w Treku wydaje mi się dają to samo co długa sztyca w ramie slopingowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alu sztyca nie pracuje, rura podsiodlowa w iso jest na stałe połączona tylko spawem na mufie suportu, jest hydroformowana (np spłaszczony kaształt w procalibrze) dziękiczemu działa jak sprężyna.

Czy trek jest królem to nie wiem, na pewno robią piękne rowery bo domane czy madone to dla mnie jedne z najładniejszych rowerów z barankiem, fuel też mi się podoba ale gdybym miał pieniądze na SC hightowera to kto wie :P a może jakieś norco czy devinci...

Chociaż pewnie wybrałbym carbonowego fuela :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój znajomy szuka szosy endu. Przez przypadek w sklepie zobaczył Trek Domane w kolorze Rosso. Zakochał się. Tyle, że 13k za rower dwukrotnie przekracza jego budżet. Ale go namawiam.

@ecipeci gdzie twoja "mucha"?

Edytowane przez suqub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domane zaczynają się od 3k ;) ma w czym wybierac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się zastanawiam zawsze z tymi różnymi elementami co mają poprawiać komfort czy to faktycznie coś daje i czy to jest do sprawdzenia .....

Najlatwiej to sprawdzic wsiadajac na rower :)

Tak okolo 1:40 min. jest pokazane jak ta rura pracuje

https://youtu.be/ljPB_UFPiQs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alu sztyca nie pracuje

Muszę się nie zgodzić... Jak jest tak zbudowany rower jak Diverge to pracuje... Wiem co mówię bo na takim jeżdżę...

@teston A jeszcze miałem napisać że ten Rockhopper fajny... Jeżdżę na takim od 5 lat i nie do zarąbania... Nie jest zbyt finezyjny... Wołam na niego czołg, ale dobrze się ciągle jeździ i w swojej cenie bardzo fajny.

post-102592-0-06594500-1520595387.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale sztyca jest jakoś "udziwniona" czy to zwykły kawał alu rury? Jak to zwykła rurka to na długości 20 cm pracuje tyle co nic a przynajmniej nie na tyle, żeby było to jakoś znacząco odczuwalne. Napisałeś "jak jest zbudowany rower" - właśnie w treku jest alu sztyca ale z hydroformowaną alu podsiodłówką masz metrowe ramię. W podstawowym anyroadzie w zeszłym roku sztyca była d-fuse ale z alu i podobno "nie działała" - ot zwykła sztyca. W tym roku dali już carbon i praca sztycy jest odczuwalna, przynajmniej spotkałem sie z taką opinią

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@teston A jeszcze miałem napisać że ten Rockhopper fajny... Jeżdżę na takim od 5 lat i nie do zarąbania... Nie jest zbyt finezyjny... Wołam na niego czołg, ale dobrze się ciągle jeździ i w swojej cenie bardzo fajny.

Nie wiem, co masz na myśli pisząc "czołg"  ;)  , ale jak wczoraj dotarł kurier, poskładałem Rockhoppera i porównałem na oko jego wagę z moim dotychczasowym fullem z Decathlonu, to mogłem tylko rzec: o ja p!@#doloę  :D

Pozdrawiam

TomeK (Teston)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, co masz na myśli pisząc "czołg"  ;)  , ale jak wczoraj dotarł kurier, poskładałem Rockhoppera i porównałem na oko jego wagę z moim dotychczasowym fullem z Decathlonu, to mogłem tylko rzec: o ja p!@#doloę  :D

Mój też waży 13 kg. No porównując z innymi hardtail'ami to nie jest waga piórkowa, ale faktycznie za lżejsze trzeba trochę więcej zapłacić. Najlepsze ostatnio miałem... Kumpel połamał ramę w swoim trekkingu i kupił ramę carbon MTB żeby przełożyć sprzęt i mieć MTB do lasu. Kupił amor przedni Recon z manetką i założyć wszystko z trekkinga... Ważyliśmy rowery... Mój Rockhopper 13 kg, jego składak ok. 15 kg. Tak więc nie tylko rama ma znaczenie. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od poniedziałku stojaki rowerowe w Lidlu. I inszy szpej :)

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi