Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Najważniejsze :) Oby długo służył i nie zmusił Cię do sprzedaży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolory kolorami ale jak to jezdzi ?! :)

No nic trzeba jeszcze pare dni wytrzymac aby sie przekonac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jezdiles przed zakupem ? Zupelnie w ciemno sie zdecydowales ? :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całe życie na krawędzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odwaznie, po mesku rozegrane. Bedzie dobrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolor miodzio. Jaka jest rozpiętość kasety i jaki blat z przodu?

Panowie, robimy zakłady jak długo ecipeci wytrzyma z orbeą ;):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na podjazdach jak masz słabą nogę, jak ja, i podjazdy takie jak ja, to może być kiepsko.. Na zjazdach też rewelacji nie będzie w porównaniu do blatu 38.

A ile waży?

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem ile wazy, moze sie dowiem przy odbiorze jak bedzie waga na miejscu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej 9-10. Terra M30-D rozmiar M bez pedalow wazy 9,47 kg.

http://rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=126&mar=302&art=7864

Tu sa inne kola i osprzet shimano zamiast sram, ale nie powinno byc miedzy nimi jakiejs istotnej roznicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, robimy zakłady jak długo ecipeci wytrzyma z orbeą ;):)

Abstrahując od kolegi i powyższego zakupu niech cieszy, jak już pisałem wcześniej ja tym rowerom wielu sezonów na rynku nie wróżę. Ani to super szybkie ani super terenowe chociażby teraz gdy nawet w płaskich lasach puściła zmarzlina i błota jest sporo ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to też nie bierze, bo mam i górala i szosę.

Zgadzam się z tobą. Chociaż na błoto w miarę równe z oponami od przełajówki to będzie szło fajnie. Ale co kto lubi... Ja na błoto lubię moje opony 2.25 ;)

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już miałem okazję widzieć gravele na pagórkach w lesie WLKP, podpieranie się nogą to nie jest jazda, chyba że słowo "szło" rozumiemy tutaj dosłownie (na wigry3 też da się przejechać). Jednak w 3mieście taki rower może mieć dużo sensu. Natomiast zawody, zabieranie ich w góry to taki owczy pęd i udowadnianie na siłę, że jednak sie da całe szczęście wygląda to bardzo komicznie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na trasę gdzie będą już jakieś minimalne dropy.. Malutkie 30cm już strach trochę tym jechać. W przełajach to pływają w tym błocie niemalże, ale to zawodowcy. I praktyka. A czasem i tak kończą z rowerem na plecach.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozni ludzie maja rozne potrzeby. Ja np. w moim przypadku nie widze sensu trzymania roweru MTB. Zdecydowanie za malo nim jezdze, a jeszcze mniej w sposob do jakiego zostal stworzony. A mysle, ze i tak robie to w sposob bardziej efektywny niz pewnie jakies 80 % posiadaczy gorali, ktorzy kupuja je bo kozacko wygladaja, a pozniej „katuja“ je na dojazdy do pracy, szkoly, a w weekend rodzinne wycieczki po parku. Dla mnie taki rower mialby sens, gdybym mogl tak jak @trollu wrzucic rower na dach i wywiezc do lasu, bo kolo domu mam wszedzie asfalt i nie bardzo jest gdzie taplac sie w blocie :)

Taki gravel/cyclocross bylby dla mnie np. bardzo dobrym rozwiazaniem. Idealny na wycieczki rowerowe z zona, ktora jezdzi bez sportowego zaciecia i nie uznaje ulicy. Tym rowerem spokojnie z nia pojade sciezkami rowerowymi i polnymi drogami. A bez niej bedzie odskocznia od szosy po tych samych drogach tylko duzo szybciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kiedyś wrzucałem fotę jakimi drogami jeżdżę - np 40km asfaltem ale później trafia się 3 km po ubitej leśnej drodze. Tutaj jazda szosą dla mnie to jak przykład Burnsa z wigry 3 tylko w drugą stronę - da radę na szosie? Pewnie da tylko jakoś średnio mi się widzi telepanie na oponkach 25c po ostrych kamyczkach wymieszanych z piachem a czasami koleinach po jakiejś ciężarówce. A nie chcę się ograniczać lub w drugą stronę - żeby nie dokładać kolejnych nastu km mogę skrócić czasami drogę przez jakieś gorsze jakościowo.

Orbea czy Whyte Friston mają napędy 1x - ja jeżdżę na niskiej kadencji i może by mi wystarczyło napędu na asflatach. Ale ogólnie do taplania się w błocie i bujania po leśnych ścieżkach to w sam raz. Są podjazdy, gdzie nie jestem wkręcić na fuelu więc praktycznie każdy rower trzeba kiedyś pchać a do jazdy w terenie używamy przeważnie jakichś środkowych przełożeń. Ja bym był zadowolony z takiej orbei. Po prostu nie można być nastawionym na bycie najszybszym wszędzie. Gravele dla mnie w hierarchii są obok xc - po prostu xc idzie delikatnie bardziej w teren a gravel w asfalt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak trollu pisze kazdy jezdzi w innym terenie i innego roweru uzywa ja jezdze znow na wysokiej kadencji i u mnie xc gdzie inni uzywaja na wertepach i blocie to moj jest uzywany na lesnych sciezkach polnych drogach gdzie nigdy nie widzial blota . znow na asfalt zlozylem sobie rowerek na ramie ghosta i oponach 28C .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blat 40, kaseta 11-36

Ten napęd to dla mnie zagadka, na prostych będzie szedł jak kuna, ale i w 3-mieście znajdzie się sporo wzniesień gdzie nie podjedziesz - tak mi się wydaje. Chyba nawet w Gdyni tam gdzie cumują te muzealne statki jest coś wyższego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@trollu, możliwości terenowe gravela a xc to przepaść ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powoli wychodzi na to ze ten gravel do niczego sie nienadaje i tak jak szybko sie pojawil tak szybko zniknie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gravele i przełaje to rowery niszowe.

Jak ma się gdzie to sensownie użyć, to czemu nie. W lesie ustąpi xc, na asfalcie szosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gravel jak by sie mocno upar to taki lepszy trekking he he

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi