Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem b.kiepska rada. Jeżeli wynalazek łączony spd z platformą to symetryczny czyli obustronny a co za tym idzie min. M424, chociaż akurat w tych platforma nadaje się ew.do jazdy po bułki. Platforma w spd może wspomóc tańsze buty.

Natomiast na niesymetrycznych nie nauczysz się niczego i prędzej sie na nich zabijesz czyli wy***iesz. Tam jest mało czasu na wpinanie się czy jeszcze mniej na wypinanie a skąd ten czas wziąść na szukanie odpowiedniej strony pedała ? Bedziesz o tym myślał zamiast skupić się na drodze. Nie polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam oba typy pedalow, jakos sobie radze, nawet dobrze mi z tym :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radzić to se można z zaparciami, ale generalnie dobre słowo "radzę" czy ja napisałem że się nie da ? Jednak oczami wyobraźni widzę ile szukasz tego miejsca aż trafisz - już dawno górka zdąży się skończyć i nawet nie wspomnę ile min. trwa to radzenie jak deszcz popada - hahaha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja po sezonie w spd jak wróciłem na platformy to pierwsze wrażenie - brak stabilności. Nie trzeba targać korby blokiem do góry ale z czasem sam przychodzi nawyk "wcześniejszej" pracy niż ma to miejsce na platformach. Ja platformy widzę jedynie w ciężkim technicznie terenie, tam gdzie jadę np pierwszy raz i nie znam podłoża - z platformy łatwiej się podeprzeć. Na asfalcie? Jazda w blokach to czysta przyjemność. A odruch wypinania trzeba sobie wyrobić - po prostu wypinać się bez powodu od czasu do czasu, żeby wyrobić sobie odruch. Najlepiej jakby ktoś kto jednie z nami dawał sygnał do wypięcia - wtedy najszybciej ćwiczy się refleks. 

Pedały 2w1 - średni pomysł wg mnie, chyba że będą to pedały do dh - tam jest kawał platformy i klatki - wykręca się jedną klatkę i zostaje platforma z pinami. Tak kombinowali niektórzy na endurotrophy. 

Ja jak miałem 2 rowery i 2 pary pedałów - platformy i spd to albo wszędzie jeździłem na spd (przekręcanie z jedno roweru do drugiego) albo spd były w x-calibrze (asfalt) a platformy w teren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszytko zalezy od stylu jazdy. Ja nie mam tych problemow o ktorych piszecie, bo nigdzie sie spiesze i woltyzerki na rowerze tez nie uprawiam. Jak ruszam to sie zapinam i wypinam sie przed zatrzymaniem. Gdybym jezdzil wyczynowo, liczyl sekundy itd. To pewnie na mtb jezdzilbym w trzepaczkach, a na szosie w lookach, ale ja jezdze bez napinki wiec i SPD mnie nie stresuja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pedaly wybrane M520 i buty M089 jakis czas temu nie chce juz szukac kombinowac bo zawsze konczy sie drozej . jak doloze 50 zl bede mial to a jak do nich jeszcze 50 zl to bede mial to ....

Teraz zostalo tylko czy brac zestaw czy nie brac

Edytowane przez revolta4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz. Zawsze może ktoś odkupić

Dzięki interesom z Wami niedługo cały rower zamontuje

Edytowane przez suqub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buta uzywanego raczej nikt nie wezmie :):):)

Pedaly moze ale pedaly to koszt 100 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz - będziesz zadowolony pamiętaj, że Shimano dosyć małe wypadają, trochę rozmiarami można sugerować się na marce Adidas. Po prostu muszą pasować, więcej niż 0,5cm nie rozejdą się. Jak będą uwierały w sklepie to na cud nie licz, pozbądź się złudzeń i nadziei. Jak kupisz za ciasne to będę Cię bolały palce po 25km. Za dużych też nie można kupić bo but zacznie niewłaściwie pracować podczas pedałowania. Z tego powodu wiele firm, łącznie z Shimano robi rozmiary w połówkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz - będziesz zadowolony pamiętaj, że Shimano dosyć małe wypadają, trochę rozmiarami można sugerować się na marce Adidas. Po prostu muszą pasować, więcej niż 0,5cm nie rozejdą się. Jak będą uwierały w sklepie to na cud nie licz, pozbądź się złudzeń i nadziei. Jak kupisz za ciasne to będę Cię bolały palce po 25km. Za dużych też nie można kupić bo but zacznie niewłaściwie pracować podczas pedałowania. Z tego powodu wiele firm, łącznie z Shimano robi rozmiary w połówkach.

Ok . to wazne . na pewno musze przymierzyc . bo mam i wysoka i szeroka stope. rozmiar 44.5 . to bez przymiarki sie nie obedzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też szukałem szerokich Shimano i jest kiepsko z przymiarką. Pdobno nie przyjmują zwrotów ze sklepów i trzeba się w ciemno decydować. Poza tym niektórych modeli nie ma w PL.

Więc lepiej zamówić przez neta i zwrócić bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam M089 - stopą wąska na niskim podbiciu - 45. Na codzień noszę NB - 44.5/45 więc rozmiarówka raczej się pokrywa, trzeba zmierzyć długość stopy i patrzeć na długość wkładki w bucie. 

wg mnie M089 są raczej dość wąskie albo inaczej - zwykłe buty trzeba dociągnąć sznurówkami, M089 w "stanie luźnym" są zwarte ale mają naprawdę sporo regulacji na rzepach i klamrze. Po prostu but musi dobrze przylegać i lepiej jak ciasno siedzi na nodze a rzepami tylko go zabezpieczasz niż miałbyś go dociągać na siłę bo stopa ma zbyt dużo luzu.

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak bede raczej mierzyl w sklepie stacjonarnym .

Ten rodzaj buta troche sie rozejdzie czy raczej nic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol:

nie rozejdzie się, to nie szmaciak. Wkładka jest w technologii torbal, niby coś tam się układa pod stopę ale nagle o rozmiar większe się nie zrobią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi mi do przodu tylko na boki .do przodu to wiadomo kupie takie aby byly dobre . chodzi mi na boki ze jak lekko beda cisnely skoro sa takie waskie . to czy sie rozejda dopasuja. Zdaje sobie sprawe ze do przodu sie nie rozejda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Burns pisał, że musi być jak Tatine w Mamine. Rozklapicha się nie zrobi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bede w Olsztynie to bede mierzyl .i chce wiedziec na co zwrocic uwage :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wyszedł wczorajszy wiatr pod narty - diagnoza, zapalenie ucha, *! Ciekawe ile do tego przyczynił się kask, że bardziej nawiało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna lipa :/

A co do butów na szerokość nie ma się co rozciągać, od tego są 2 rzepy i klamra żeby but dopasować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dobra

Pedaly m520

Buty m089

Koniecznie przymiarka

Moze do lata sie wyrobie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bede w Olsztynie to bede mierzyl .i chce wiedziec na co zwrocic uwage :)

Na cyganki pod wysoką bramą :) . A tak na poważnie, to ja np. wybierałem wg ich urody i jestem zadowolony, ale pewnie są jakieś lepsze i gorsze technologie.

Tor się skończył :)

post-60090-0-46986600-1522770607_thumb.jpeg

A że ramki do slate nie znalazłem, to jest teraz tak :)

post-60090-0-00726600-1522770499_thumb.jpeg

Edytowane przez 70'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi