Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Ja używam, ale tylko zimą w domu na treningowym rowerze stacjonarnym i to też rzadko, Jeżeli chodzi o trening, to jest to urządzenie przydatne, ale moim zdaniem nie konieczne. W terenie jeżdżę już w celach turystycznych więc pulsometr nie jest mi do niczego potrzebny.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeżdżę praktycznie cały czas z pulsometrem, ale ja już stary jestem, dbam o serducho. :)  

Właściwie robię to po to, żeby nie przekraczać na dłuższych odcinkach 80% HRmax, najwyżej odpuszczam na podjazdach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strava jest dla mnie lepsza, bo są segmenty, na których możesz się porównywac z innymi (i poprawiac swoje czasy), co daje jakiś tam obraz naszych postępów ;)

Dokładnie. Moim zdaniem Strava znacznie lepsza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PICAD

Pulsometr chyba podstawowe narzędzie do treningu codziennego. Po dłuższym jeżdżeniu dużo jeździ bez bo zna swój organizm wystarczająco dobrze :) Aczkolwiek zawodowcy to głównie pomiar mocy maja "na pokładzie" - tylko to droga zabawka i dla amatorów chyba zbędna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, używacie pulsometra przy treningach na rowerku ?

Ja nie używam pulsometru.

Zależy jednak czego oczekujesz , czy jeździsz rekreacyjnie , czy trenujesz .

Zawodowcy jak koledzy piszą stosują pełne monitorowanie zawodnika ( pomiar mocy , pozostałe parametry )

Zaawansowani amatorzy ( i nie tylko ) rownież posiłkują sie pomiarem mocy .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar się wziąć na poważnie za trening na rowerze. Chciałbym sobie dzisiaj w końcu zamówić komputerek, waham się pomiędzy Garminem Edge 200 a Edge 500.

Poniżej specyfika tych komputerków.

Edge 200 :

http://garmin.sklep.pl/garmin-edge-200-020-00031-56.html

Edge 500 :

http://garmin.sklep.pl/garmin-edge-500-bundle-czerwony-red-020-00031-00.html

Co sądzicie ?

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Garmin 500 jesli juz.

Polecam to coś od Shimano także:

PRO_SCIO-ALTI_BK_scaled--237x300.jpg

Jedyna wada, brak GPS. Za to współpracuje ze wszystkimi czujnikami ant+ do wielu różnistych pomiarów ;) Ciekawe funkcje temperatury i pomiarów wysokości. Jak ktoś ma rowerek z Di2 to także oferuje współpracę bezprzewodowo.

Ja np. zapiąłem do niego pulsometr Garmina bez problemu.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nie wiem po co inwestować w coś co można mieć w telefonie, jak dla mnie to wystarczy inwestycja w uchwyt rowerowy i ewentualnie power bank.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ile taki telefon wytrzyma na gps + włączony ekran + ewentualnie dane dla map? 2 godziny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ile taki telefon wytrzyma na gps + włączony ekran + ewentualnie dane dla map? 2 godziny?

Do tego własnie trzeba zainwestował w power bank.

Telefon nie daje pulsu :)

Są czujniki bezprzewodowe ant+ czy jakoś tak.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem o czymś takim, tylko czy czujnik + power bank + mocowanie nie zbliża nas już cenowo do porządnego licznika? 
No i kwestia deszczu który przy 5 ciu h jazdy moze sie trafić :)

Edytowane przez Bartosz 86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla niektórych wystarczy.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, deszcze definitywnie załatwia tutaj sprawe.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem o czymś takim, tylko czy czujnik + power bank + mocowanie nie zbliża nas już cenowo do porządnego licznika? 

No i kwestia deszczu który przy 5 ciu h jazdy moze sie trafić :)

Czy cena się zbliża nie sprawdzałem, ale telefon już mam, a power bank i tak bym kupił, bo spędzam sporo czasu w miejscach poza możliwością naładowania, a telefon często nie jest wtedy w stadium czuwania. Natomiast deszcz tu na pewno przeszkadza, ale w samej jeździe też, wiec to niewielki problem. Powiem tak, jak ktoś traktuje jazdę na rowerze tak bardziej wyczynowo i ma ambicję osiągania coraz to lepszych wyników, to oczywiście lepiej jak kupi sobie komputerek, w innych wypadkach wystarczy smartfon.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy cena się zbliża nie sprawdzałem, ale telefon już mam, a power bank i tak bym kupił, bo spędzam sporo czasu w miejscach poza możliwością naładowania, a telefon często nie jest wtedy w stadium czuwania. Natomiast deszcz tu na pewno przeszkadza, ale w samej jeździe też, wiec to niewielki problem. Powiem tak, jak ktoś traktuje jazdę na rowerze tak bardziej wyczynowo i ma ambicję osiągania coraz to lepszych wyników, to oczywiście lepiej jak kupi sobie komputerek, w innych wypadkach wystarczy smartfon.

Pełna zgoda - ja pomimo że jeżdżę jak to się mówi 'z ambicjami' to spokojnie daje sobie radę ze smartfonem i włączoną Stravą. Jak jadę szybko to i tak nie gapię się w licznik. Po skończonej jeździe mam dostępne wszystkie dane z mapą, prędkościami, dystansem czy przewyższeniami. Jedyną kwestią jest tutaj pulsometr który w ułozonym planie treningowym jest niezbędny - można to w sumie załatwić zwykłym zegarkowym pulsometrem z opaską który jest znacznie tańszy niż licznik. Garmin ma kilka fajnych funkcji rejestrowania przejazdów i rywalizacji z samym sobą czy przejazdami innych kolarzy.

Ale tak jak piszesz to ma sens jak ktoś chce trenować i poprawiać swoje wyniki.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko pamiętajcie, że z pełnym monitoringiem i słuchawkami łatwiej wjechać w ciągnik - a wtedy równie bajerancki kask niewiele pomoże :)

Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy fanatycy rowerów zapewne cieszą się z sukcesu Rafała Majki :)

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi