Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym zdecydowanie polecał tego ostatniego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok tylko ze względu na masę, osprzęt czy typ ramy ? Ja nie mam zamiaru śmigać po górkach tylko jeździć w warunkach raczej miejskich tj. Ścieżki rowerowe itp. Masz jakieś doświadczenia z przeżutkami w piaście ? To jest bajer czy faktycznie warto za to dopłacić? I jak się ma sprawa z ilością biegów tj. 7 wystarczy czy im więcej tym lepiej ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego ostatni.

Mamy kasetę a nie wolnonieg. Mamy 8 biegów. Im więcej tym lepiej bo można lepeij dobrać bieg do warunków trzymajc stałą prędkość pedałowania. Sztywny widelec zamiast ciężkiego uginacza to super rozwiązanie na warunki miejskie. No i hamulce hydrauliczne na pokładzie.

Ten rowerek deklasuje pozostałe co pokazałeś.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie wystarczy do takiej jazdy, tylko, ze ten rower nie ma przezutki w piascie i 7 biegow tylko 24. Nie mam doswiadczenia z tego typu przezutkami, ale z rozmow ze znajomymi, ktorzy uzytkuja i sie tym interesuja wynika, ze biegi w piascie i pasek zebaty zamiast lancucha to praktycznie bezobslugowy naped.

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie jakoś najbardziej „gada” ten trans 6 ale nie jestem pewny czy to będzie trafiony wybór... i chyba go kupię ewentualnie za sezon, dwa kupię coś w stylu nr 3 i będę miał porównanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbym znowu miał kupować rower do jazdy po mieście, ewentualnie na niedzielne wycieczki to jednak brałbym coś z napędem opartym o pasek Gatesa i np. Shimano Alfine. Wyjdzie trochę drożej, ale za to cicho, czysto i bezobsługowo.

Popieram Egzo - nie pakuj się w tani uginacz, tylko kup coś ze sztywnym widelcem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biere kamerę i jadę livem do lasu:)

0553928492c96d9b33f441385031b4ef.jpgbb4a27048fe9b61f62576d6581b89c36.jpgpost-81019-1534859738,4554_thumb.jpeg

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego ostatni.

Mamy kasetę a nie wolnonieg. Mamy 8 biegów. Im więcej tym lepiej bo można lepeij dobrać bieg do warunków trzymajc stałą prędkość pedałowania. Sztywny widelec zamiast ciężkiego uginacza to super rozwiązanie na warunki miejskie. No i hamulce hydrauliczne na pokładzie.

Ten rowerek deklasuje pozostałe co pokazałeś.

Bo ma kasetę!

No to najważniejsze argumenty miszczem świata :D

Ten 8-my bieg przy kasecie CS-HG41 to 11T, myślisz że to przepchnie ( patrz problem z kręgosłupem), albo wykręci taką prędkość na prostej by to wykorzystać? Uwaga 48/11 cad  90 to jest lekko ponad 5 dych we mieście :):D

Oś wolnobiegowa, czy to będzie, Joytech, czy dziś częściej stosowana Quanda to ni wuj tego nie zegnie, a zajechać to.... W syfie przez jakieś 30kkm i to nie była jazda wmieście mnie się nie udało.

Na wolnobiegu będzie miał bardziej przyjazne przełożenia ( od 14T skok co 2T)

Prawda jest taka, że co w tym wypadku nie weźmie to wyjdzie na jeden ch.. , dlatego niech kupi co mu się podoba.

Na + opony, mam podobne w klocku z wkładką i zap..ją porządnie...

Hmmmmm, no dobra se gadamy, ale ja w podlinkowanych propozycjach nie widzę wolnobiegu, kaseciaki i planetarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam uraz do wolnobiegów.. Pisałem już kiedyś, że pogiąłem Tam jest kaseta? To mój błąd :)

Co nie zmienia faktu, że dalej ten trzeci mi się widzi najlepszy.

Zabawa livem 570bbd14be7b61458f0460f4859cc590.jpg532003c074d10768227a3af5b1a9db56.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o co chodzi z tym "tanim uginaczem" :) czemu sztywny widelec jest lepszy ? wydawało mi się, że będzie bardziej komfortowo :/ chodzi o to, że nie jest z najwyższej półki i jest nie wygodny, popsuje się czy co z nim jest nie tak ? Kompletnie się na tym nie znam :)

Czyli reasumując lepiej kupić rower Crossowy, bez amortyzowanego widelca i dokupić sobie błotniki, bagażnik i oświetlenie ? Czy na rowerze Crossowym uzyskam w miarę wyprostowaną pozycję dzięki regulacji kierownicy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widelec w tej cenie to będzie ciężki kloc co słabo działa.

Dlatego szczególnie do miasta lepiej bez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam uraz do wolnobiegów.. Pisałem już kiedyś, że pogiąłem Tam jest kaseta? To mój błąd :)

Co nie zmienia faktu, że dalej ten trzeci mi się widzi najlepszy.

Uraz do Krossa i do czego jeszcze?

To nie jest powód by wypisywać farmazony i wprowadzać ludzi w błąd!

A o co chodzi z tym "tanim uginaczem" :) czemu sztywny widelec jest lepszy ? wydawało mi się, że będzie bardziej komfortowo :/ chodzi o to, że nie jest z najwyższej półki i jest nie wygodny, popsuje się czy co z nim jest nie tak ? Kompletnie się na tym nie znam :)

Czyli reasumując lepiej kupić rower Crossowy, bez amortyzowanego widelca i dokupić sobie błotniki, bagażnik i oświetlenie ? Czy na rowerze Crossowym uzyskam w miarę wyprostowaną pozycję dzięki regulacji kierownicy?

Napisze Ci jako praktyk mający kontakt z tanim uginaczem . Sprężynowy Rozwal Sobie Pysk czyli taki sam jeden w jak montowany Suntour.

Nie będę prezentował co taki rower potrafi, po czym normalnie jedzie i jakie prędkości można z takowego uzyskać( a ja gupi jechałem nim trening z szosowcami  [/facepalm:]), ale w mieście spełni swe zadanie.

Po jakimś tam wyjeżdżeniu np po brukach, można by i go zdjąć i założyć typowy stalowy wideł za 60 pln, ale jeżeli miałbym ryzykować przetrącaniem, to na start zakładanie takowego jest czystą głupotą.

Zaraz będzie, ale można opony... te opony które tam są na prawdę OK. Mam podobne tyle że z konkretniejszym bieżnikiem 35c Schwalbe Delta Cruisery + ten ciężki nie działający kloc i na kamolasach idzie jak po asfaltowym dywanie. Dlatego tu lepiej mieć jak nie mieć.

Widelec w tej cenie to będzie ciężki kloc co słabo działa.

Dlatego szczególnie do miasta lepiej bez.

Taaaaaa.... , daj już spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc reasumując, "reasumację" wmówiłem sobie, że rower ma mi służyć do treningów wytrzymałościowych i kupiłem taki:

https://www.goride.pl/przelajowe/ns-bikes-analog-2018?from=listing&campaign-id=15

teraz nie mogę się doczekać, aż na niego wsiądę :D następny będzie miejski :D

Dziękuję Wam za poświęcony mi czas ;)

Edytowane przez Zolw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jescze rano zastanawiales sie, czy 7 biegow wystarczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tanie widelce amortyzowane to jest kaszana potworna i to ciężka na dodatek .

Nawet dziś miałem porównanie jak przegoniłem tego liva. Sprężynowy xcm vs fox na powietrzu..

Mając do wyboru w crossie za 2k amor a bez amora to wybór by był oczywisty..

Z niechęci do Krossa się skutecznie wyłączyłem dopadajać krossa szose :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jescze rano zastanawiales sie, czy 7 biegow wystarczy :)

Wiem, wiem teraz będzie musiał wystarczyć jeden :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezdiles kiedys na ostrym kole ? To tez moze byc ciekawe doswiadczenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Egzo, nie porównuj widelca do latania po korzeniach do takiego, który ma raz w tygodniu złagodzić zjazd z krawężnika. Na szajbajku jest jeden rower do latania po chodniku z Pike na przodzie. To jak zakładać toyo r888 do fiata pandy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chłop nim będzie śmigał po mieście, a nie nap..ł jakiś tam terenów misiaczku.

Mam to:

kross2.jpg

i to:

cross2.jpg

Obydwa na schwalbiakach 35c i wiem, że jest różnica pomimo, że miejskie przeszkody na sztywniaku mi krzywdy nie robią, a jak będzie z nim?.

Weźniesz go na klate jak mu coś je..nie?

Ja bym się już dawno zamknął.

W mieście ta waga amora  nie będzie odczuwalna.

Na jednym i drugim zapie..m tak samo, no mam wkleić screeny ze stravy? :D

Edytowane przez kaido2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc to jest ten wygodny rower dla człowieka mającego problemy z kręgosłupem, umożliwiający zajęcie wygodniej, wyprostowanej pozycji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra zamykam się pokornie :)

Chcecie film z przejazdu livem? :)

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wolal film z pierwszej przejazdki kolegi @zolwia na ostrym kole. Koniecznie z niecenzurowanym dzwiekiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy się kłócicie o to, że sobie kolega krzywdę zrobi na krawędziach a on właśnie ostre bez hamulców kupił :)

Co do widelca - zmieniłem NVX na sztywny aluminiowy Force i nie ma porównania.

W życiu z własnej, nieprzymuszonej woli nie kupiłbym drugi raz roweru z takim sprężynowym gratem. Bałem się spadku komfortu, ale jak się okazało niepotrzebnie.

@Kaido2 - Ty byś na drewnianym monocyklu jeździł z uśmiechem na twarzy wykręcając jakieś absurdalne dystanse.

@70' Ja też ;)

Edytowane przez Stierlitz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi