Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

ja dzisiaj wymieniłem suport. Tak jak już kiedyś pisałem - jeśli ktoś myśli, że wybijanie pf z ramy wygląda jak na filmach z yt - np w tym:

to człowiek może się grubo zdziwić  :P

mój zestaw do wybijania pf - zeszlifowana podkładka, która opierała się na łożyskach - jakieś 3-4mm grubości (wygięła się), młotek 2kg - ten mniejszy ma chyba niecałe 0.5 kg i można się nim podrapać po 4 literach, pręt fi 20mm. 3-4 uderzenia i łożysko na wierzchu ale ogólnie konieczność używania takiego zestawu do wybijania łożysk można porównać do średniowiecznych tortur, na szczęście w tym rowerze to pierwsze i ostatnie wybijanie pressfita. Token ninja zamontowany. U mnie jest standard BB92 - bez 2.5mm dystansu od strony napędu. Po założeniu wszystkiego mam wrażenie, że korba jest minimalnie bliżej ramy ale jest to może 1mm - osłona korby którą dorabiałem jest z grubego alu i wszystko mijało się na styk - dlatego osłona jest już lekko przytarta od np piachu który dostał się pomiędzy nią a blat korby. Teraz słychać, że blat jest bliżej osłony ale parę km i warstwa farby na osłonie się dotrze  :P

Poza tym, żeby było miejsce na klucz do suportu musiałem rozkręcić tylny zawias i przy okazji zrobiłem użytek ze zmiennej geo zawiasu - do tej pory rower był w ustawieniu wysokim (drogowym ;) ), teraz jest wersja "zjazdowa" i z 67.7 stopni na główce ramy zrobiło się równe 67  :lol: zastanawiam się na ile ta zmiana będzie odczuwalna ale jak oglądałem testy fuela przed zakupem to prosi mówili, że czuć różnicę  :P

IMG_20180901_133635.jpgIMG_20180901_133652.jpgIMG_20180901_133708.jpgIMG_20180901_133826.jpg

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40zł demontaż - w życiu sam bym się tego nie podjął bo i po co mieć pretensję do siebie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten wiekszy impulsownik energi kinetycznej z naprowadzaczem trzonkowym tez sie przydal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niby tak ale jakoś zawsze wychodzę z założenia, że jeśli mogę coś zrobić sam to wolę to zrobić własnoręcznie. Chociaż w ramie z węgla raczej bym się nie podjął. 

A co do narzędzi - jeśli czegoś nie jesteś w stanie zrobić młotkiem to znaczy, że trzeba użyć większego młotka  ;)

W serwisie ktoś się będzie bawił i cackał z suportem? Też idzie ciężki kaliber w ruch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doborze wiesz, ze jest drogi sprzęt ściągaczy, kwestia które serwisy go mają czytaj nieliczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż mi się przypomniało jak kiedyś wolnonieg odkręcałem do wymiany wujkowi..

Klucz zwykły.. Nie ruszy..

Idę po rurę.. 1.5m na klucz. Nic z tego .

A zapryskane wd 40 dzień wcześniej..

No to idę po klucz udarowy 160Nm z myślą że albo się odkręcić samo .. Albo razem z gwintem . Puściło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj masz 2 narzędzia do wybijania pressfita z parktoola - obydwa działają na tej samej zasadzie i z innymi firmami jest podobnie. Jest część która opiera się na łożysku i młotkiem wybija się łożysko na zewnątrz. U mnie narzędzia nie są ładnie pomalowane ale działają w ten sam sposób  ;)

https://www.parktool.com/product/bottom-bracket-bearing-tool-set-bbt-30-4?category=Crank%20%26%20Bottom%20Bracket

https://www.parktool.com/product/press-fit-bottom-bracket-bearing-tool-set-bbt-90-3?category=Crank%20%26%20Bottom%20Bracket

na szajbajku ktoś wytoczył sobie specjalną tuleję, która opiera się na ramie i łożysko wyciąga jak zwykłym ściągaczem do łożysk. Problem -

1- tuleja musi być zrobiona na tyle dokładnie, żeby łożysko się w niej zmieściło a ona sama opierała się na misce - wtedy mamy usunięte łożysko ale miska dalej siedzi w ramie - i tak rzeźbimy żeby się jej pozbyć (no chyba że mamy tokena to wtedy tylko ładujemy nowe łożysko). 

2- otwór tulei jest większy niż mufa suportu - do środka zmieści się cały wkład tylko pytanie na czym oprzeć tuleję - na ramie tylko ramy nie mają na tyle regularnych kształtów żeby było miło i tuleja siadła równo 

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_20180902_115153.jpgIMG_20180902_112315.jpg

trochę lasami, trochę asfaltem ale cały czas pod wiatr  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weekend super ciepły i słoneczny to i fajnie minął.

Po wczorajszej wyprawie miałem do wymiany dętkę, co ciekawe i dające wyciągnąć wnioski na przyszlosc- powietrze zeszło dopiero dopompowaniu w domu. Także żadnego pompowania w drodze! A przebicie nastapilo po wbiciu się jakiegis małego kolca drzewnego coś co wygląda jak kolec od róży :)

Dzisiaj już spokojna niedziela, tylko 25 km po twardym.

Pozdrowienia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też dzisiaj głównie pod wiatr. Były asfalty, drogi polne i szutrowe. No i trochę piasku też było. Wyszło 72km.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie 36km teren mieszany i duzo wiatru w twarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powitoł

(...)ciach bajera(...)

W życiu nie tknę roweru z wynalazkiem pn. pressfit. Problemy z samodzielną obsługą, skrzypienie które nie raz w lesie słyszę :) Kiedyś podjeżdżałem pod Lubomir na Msb za gościem, który przy każdym obrocie korbą wydawał dwa chroboty, które potrafiły doprowadzić do szału :D Zdopingowało mnie to do mocniejszych treningów, bo ni diabła nie mogłem go wyprzedzić (mocniejszy był), a nie chciałem przystawać bo mi segment leciał ;):D

Powodzenia dla wszystkich presfitowców. Ja zostaję przy starodawnym gwincie.

Najgorsze jest jednak to, że szukając jakiegoś fulla na ten przykład, sporo ciekawych ofert mi odpada, bo producenci z uporem maniaka w ten PF lecą.

porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl

Z pamiętnika strapmakera amatora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciężko wyczuć czy dadzą sobie siana z pf. Dla mnie sprawa jest już zamknięta, token działa  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypróbowałem centrownicę - trzeba cierpliwości i czasu ale koło w końcu jest idealnie proste. Nie ma jaja, nie bije na boki. Nigdy nie miałem tak idealnego koła.

Mam nadzieję, że efekt się utrzyma - na słuch szprychy podobnie naciągnięte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj aż odpręży się.

Wszystko pójdzie w diabły :D

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że nie...

Tak, czy inaczej wiszę Ci piwo za polecenie centroenicy - jest świetna.

Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koło na 100 procent się rozejdzie. Musi się odprężyć.

Można temu zaradzić odprężając koło ręcznie. Dociskając je mocno jak leży na płasko. Ale to będzie i tak jeszcze nie pełnię odprężenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słaba fota ..

Miałem dziś YT na stojaku

Skrócenie przewodów hamulcowych.7f7ff79f85e68caeaa274c9798d6483b.jpg

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano tues.

Najpierw mu heble na zee wymieniłem.

A teraz przyjechał przewody przyciść bo stwierdził, że za długie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie muszę wymienić przedni amortyzator, ale nie znam sie na tym zupełnie. Mój obecny przerdzewiał, uszczelki napuchły i przestał działać po 6 latach. Przeglądałem producentów i najczęsciej pojawiają się Rockshox, suntour. Teraz mam suntoura xct-v3 ale wydaje mi się że rockshox mają lepsze materiały. co byście polecali? Czy dużo roboty jest z wymianą tego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano tues.

Najpierw mu heble na zee wymieniłem.

A teraz przyjechał przewody przyciść bo stwierdził, że za długie

a co zrobił z Code ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy wymianie amortzatora masz roboty na 10 min. Wszystko robija sie tylko o dobór odpowiedniego widelca. Jeśli rama jest starsza to na 99% ma główkę bez tapera czyli 1-1/8 cala. Dobieraz widelec pod koło (26 czy 27,5 cali), skok i standard osi, tutaj pewnie zwykła ośka - jeśli kupisz widelec pod inną piastę to będziesz musiał szukać nowej piasty

Poszukaj sobie RS xc30 (tylko nie wiem jak z rozmiarem koła) - ma stalową sprężynę ale są kity do przejścia na powietrze. Nawet na stali pracuje dużo lepiej niż podstawowe suntoury bo ma już tłumik

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi