Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Recommended Posts

To i ja dorzucę mój dzisiejszy nabytek, mało znana u nas niemiecka Winora, model Orinoco, pełny osprzęt XT :-)6f5af34577b3b83eade76a262e2f1acb.jpg

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Amor ile ma skoku? Ze 3 cm? Zawsze mnie zastanawia po co pakują takie widelce do miejskich rowerów. Ciężkie to, mało sztywne, a praca pozostawia dużo do życzenia względem przyzwoitych amortyzatorów mtb. I przede wszystkim do czego to ma służyć. ;)

Sam rower ładnie wygląda, chociaż totalnie nie jest w obszarze moich zainteresowań.

Rzeczywiście ma 3cm ale co najlepsze jest w pełni regulowany na całej długości pokrętłem na górze amortyzatora. Jak bedzie w praktyce to zobaczymy, choć nie ukrywam ze rower ma służyć głownie do jazdy po ścierkach rowerowych.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

W przypadku aluminiowej ramy i te 3 cm są dobre. Rama stalowa, jako mniej sztywna, po trochu wybiera drobne nierówności, a aluminiowa przenosi je w całości na nadgarstki. Nawet element amortyzujący w minimalnym stopniu znacząco poprawia komfort jazdy po kostce bauma, na szutrze czy drobnych nierównościach. 

Przecież to cross bardziej , niż rower miejski . Co mają do tego " porządne amortyzatory mtb " ?

To i ja dorzucę mój dzisiejszy nabytek, mało znana u nas niemiecka Winora, model Orinoco, pełny osprzęt XT :-)

Nieee no za te pieniądze to nie ma pełnego XT, nie przesadzajmy (łańcuch, kaseta, piasty/koła, hamulce).

Niemniej rower bardzo przyjemny.

Co do amora to faktycznie kupa ale to nie wada, 99% rowerów trekkingowych ma takie amory bo nie ma alternatywy ;)

Marcin

Ale skuteczny amortyzator do crossa miałby sens ( wibracje właśnie ) .

Czy nie mógłbyś czegoś polecić ?

Nieee no za te pieniądze to nie ma pełnego XT, nie przesadzajmy (łańcuch, kaseta, piasty/koła, hamulce).

Niemniej rower bardzo przyjemny.

Co do amora to faktycznie kupa ale to nie wada, 99% rowerów trekkingowych ma takie amory bo nie ma alternatywy ;)

Ale chyba i nie ma aż takiej potrzeby. W miejskiej dżungli i leśnych ścieżkach to chyba tylko o poszanowanie nadgarstków chodzi a ie o szaleństwo i maksymalny skok. 

Nie bardzo jest co ;) Bo na co postawić? Na sztywność przy goleniach o średnicy 28 czy 30mm ? Żart.

Jedyna alternatywa jaka przychodzi mi do głowy to:

http://velo.pl/czesci/widelce/rst/vogue-air

Ale po pierwsze cena, po drugie nadal brak sztywności co w połączeniu z wiotkimi ramami i kołami daje nam znowu powrót do początku.

To po prostu rowery trekkingowe/wyprawowe/miejskie, jak zwał tak zwał i nie ma potrzeby inwestowania w kosmiczne komponenty.

Możesz sobie poprawić wagę innym modelem powietrznym np RST VIV natomiast komfort i tak chyba lepszy będzie ze sprężyną.

Kupiłeś taki rower bo takiego potrzebowałeś i bardzo dobrze. Podkreślę jeszcze raz że to specyfika tego typu roweru NIE WADA. 

Ale chyba i nie ma aż takiej potrzeby. W miejskiej dżungli i leśnych ścieżkach to chyba tylko o poszanowanie nadgarstków chodzi a ie o szaleństwo i maksymalny skok. 

Dokładnie o to mi chodziło. Przecież niektóre firmy nawet nie robią amorów do takich rowerów. Kupiłby ktoś do trekkinga Foxa Factory powiedzmy z goleniami 28 i powłoką Kashima za 4500 zł ? ;)  Jeszcze pozostaje pytanie: "po cholerę" ?

Ale już np na widelec karbonowy bym się skusił do trekkinga albo taki rigid:

http://www.ghost-bikes.com/en/bikes-2012/bike-detail/panamao-c-7/

Marcin

Jak dla mnie taki byłby w sam raz - http://www.laufforks.com/

Mały skok, waga niewiele większa, niż sztywny widelec, a jakiś komfort daje. Pewnie nawet porównywalny z jakimiś tanimi sprężynowcami.

Jak ktoś jeździ głównie asfaltem i lepszymi polnymi drogami, to zdecydowanie sztywny widelec. Można kupić szersze opony i dać mniejsze ciśnienie dla komfortu. Takie tanie amortyzatory to się do niczego nie nadają. Chyba, że ktoś bardzo potrzebuje do zjeżdżania z krawężników, bo tylko tego typu nierówności amor wybierze. :D

Ale wiesz, że to nie jest tak, że większy skok w amortyzatorze = lepszy amor? ;)

Marzocchi-TXC - trochę wiotki przez mała średnicę goleni, ale kultura pracy wyśmienita.

Poszukuje dobrego roweru o pionowej pozycji jazdy(kręgosłup:)

Co sadzicie o tym?

gal_1.jpg

Christopher Ward C6 LE

Technicznie nie wiem co to jest, ale wizualnie bardzo ładny. Jeździłbym. ;)

Najpoważniejszy minus to przymus utrzymywania stałej wagi.

Posiadacze trekkingów niekoniecznie byliby zatem zadowoleni ;)

W sprężynowcach jakby nie patrzeć to samo, bo mało komu chce się bawić w wymianę sprężyny. ;)

Technicznie nie wiem co to jest, ale wizualnie bardzo ładny. Jeździłbym. ;)

W sprężynowcach jakby nie patrzeć to samo, bo mało komu chce się bawić w wymianę sprężyny. ;)

1) regulacja,

2) sprężyna nie pęknie jak przytyjesz 20 kg

3) zawsze mamy powietrze ;)

Marcin

Model:

Erenpreiss PAULA Ivory

Waga:

14,8kg

Kolor:

ivory (wysoki połysk)

Wzrost:

159-188cm

Rozmiar ramy:

52cm

Rama:

Chromoly (CrMo)

Gripy:

skóra naturalna - kolor brązowy

Siodełko:

skóra naturalna - kolor brązowy

Obręcze:

polerowane aluminium, podwójna ścianka, 700C, HJC

Opony:

czarne, 622-37, RUBENA FLASH (Long Way, Stop Thorn)

Hamulec przód:

Drum brake, STURMEY ARCHER (hamulec bębnowy)

Piasta przód:

X-FD, STURMEY ARCHER

Piasta tył:

SR-C3 STURMEY ARCHER, 3-speed coster brake

Ilość biegów:

3 (w piaście)

Korba:

alloy, 46T, STURMEY ARCHER

Osłona na łańcuch:

ivory (wysoki połysk), aluminium

Oświetlenie:

LED

Błotniki:

ivory (wysoki połysk), aluminium, profil płaski

Nóżka:

boczna

Christopher Ward C6 LE

Model:
Erenpreiss PAULA Ivory

Ten rower to typowy bulwarowiec, dobry do lansu. Toczenie 10 km/h przez ryneczek. Przy takim założeniu na pewno się sprawdzi (tylko, że to damka, a w profilu widzę płeć mężczyzna).

Jeśli sprzęt ma spełniać również funkcję praktyczną, to poszukałbym czegoś mniej designerskiego, a lepiej wyposażonego.

Damka moim zdaniem jest akurat znacznie praktyczniejsza. Z praktycznych rzeczy, to oświetlenie jest bateryjne, co moim zadaniem sprawdza się słabo. Jak jest potrzebne, to zawsze okazuje się, że baterie padły. Bęben z przodu to dobra rzecz, ale wyklucza dynamo w piaście, a klasyczne dynamo skolei słabo się sprawdza w deszczu albo na śniegu.

Z praktycznych rzeczy, to błotniki wydają się bardzo płytkie i brak bagażnika. Poza tym to rower, ktory swietnie nadaje się nie tylko do lansu, ale również do tego, żeby pojechać do pracy, do piekarni, albo z chomikiem do weterynarza.

Za zegarek Ruhla jednej nocy nie przehula.

Do tej pory jeździłem Wheelerem cross 7600 na XT/XTR plus hamulce Magura ale ze względów zdrowotnych szukam właśnie damki z pionową pozycją "za kierownicą"

W grę wchodzą tyko weekendowe wypady z rodziną po bocznych, wiejskich drogach ewentualnie po utwardzonych leśnych duktach.

Christopher Ward C6 LE

Bęben z przodu to dobra rzecz, ale wyklucza dynamo w piaście, 

Przedniego Archera X-fd zamieniłbym na dynamo Shimano z hamulcem rolkowym, linka by została i uchwyt ten sam ;)

Generalnie 800 euro za tą Paule to lekkie przegięcie pały.

Marcin

Co byś polecił?

W kwestii takich rowerów nie jestem obiektywny bo taki rower to dla mnie "przemieszczacz" i najważniejsze by był dobry technicznie. Zupełnie nie obchodzą mnie te bajerki typu chromy, skórzane siodełka etc. za które niewątpliwie się płaci w tym Twoim.

Jak Ci powiem żebyś kupił Gianta, Kellysa, Focusa czy Ghosta to zaraz mnie tu zjadą zwolennicy designu ;) Dowiem się że jestem nieczuły na piękno itp ;)

Ale za ok 2000 zł także miałbyś fajnego przemieszczacza z 7-8 biegową piastą i jeśli bardzo tego chcesz - hamulcem rolkowym. Ale już bez duszy wprost z Holandii...

Marcin