Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jacekm

Epos, Davosa, Tissot Couturier czy Tissot Navigator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem zainteresowany kupnem zegarka w cenie max nieco poniżej 4000 zł. Oto czwórka moich faworytów:

Tissot Heritage Navigator http://dolinski.pl/zegarki-tissot/zegarki-meskie/heritage-pl/navigator-automatic-160th/tissot-heritage-navigator-automatic-t078.641.16.037.00.html - Bardzo mi się podoba, model na 160 rocznicę, mechanizm z COSC, mogę kupić za 3920zł.

Tissot Couturier chronograph valjoux http://dolinski.pl/zegarki-tissot/zegarki-meskie/t-trend-pl/tissot-couturier/tissot-couturier-chronograph-valjoux-ref-t035.614.16.051.01.html - mechanizm valjoux, klasyczny wygląd.

Epos Sportive 3422 OH http://www.luksusowe-zegarki.pl/epos-sportive-3422-p-698.html Piękny, marka bardziej prestiżowa niż Tissot lecz mechanizm chyba niższej klasy, no i cena wyższa niż za tissoty.

Davosa Worls Traveller Automatic http://www.luksusowe-zegarki.pl/davosa-world-traveller-automat-p-517.html Z wyglądu podobna do Tissota Navigator, marka bardziej prestiżowa lecz Tissot nieco bardziej się mi podoba i ma mechanizm z certyfikatem COSC.

Proszę o Wasze zdanie, doradźcie jak dokonać wyboru, oczywiście najchętniej kupiłbym wszystkie i do ww dokupiłbym jeszcze X-Winda lecz niestety będę musiał zadowolić się jednym. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego zależy od tego na czym Ci zależy ;) Bo pokazałeś zegarki różnych stylów. Określ proszę, czy to ma być zegarek, sportowy, elegancki, na codzień może :) Bo zależy, który jest najlepszy, od tego, jakiego potrzebujesz ;)

Kacper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, zegarki dzieli praktycznie wszystko... Kiedy chcesz z niego korzystać, jakie chcesz mieć komplikacje - bez tych informacji trudno coś doradzić...

Kwestia wyższości marki Epos nad Tissotem jest dość kontrowersyjna, delikatnie rzecz ujmując ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..

Kwestia wyższości marki Epos nad Tissotem jest dość kontrowersyjna, delikatnie rzecz ujmując ;).

Przykro czytać takie bzdury, ale pewno mnie nie mozna się wypowiedzieć, bo jestem diler. Ale się wypowiem. Ignorancję zegarkową trzeba zwalczać. :P

1. Kolekcja Tissota oparta jest na kwarcowych zegarkach, EPOS ich nie produkuje w ogóle.

2. EPOS posiada własne komplikacje: jumping hour, róznego rodzaju kalendarze, powracajacy minutnik, fazy księżyca. Tissot nie ma żadnych. Ma za to plastikowe werki dla taniości.

3. EPOSy są zdobione i składane ręcznie z ebauche. Tissoty mają wkładane gotowe ETY.

4. Dla sprawiedliwości. Tissot ma 150 lat historii... niewykorzystanej historii. EPOS istnieje 30 lat.

Wystarczy?

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo jestem diler.

LOL

Spytajmy w takim razie dealera Tissota... jest jakiś na forum? Na pewno byłby tego samego zdania :D Pozdrowienia dla dealerów robiących interesy na forum! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wdam się w taką idiotyczną dyskuzje z ignorantem. Skoro uważasz, że jest inaczej to udowodnij zamiast pisać te dyrdymały.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego TIKTAK, powiem w ten sposób: dajesz się podpuścić jak mało kto :) jeszcze zanim napisałem mojego posta, już wiedziałem, kto się odezwie z pretensjami :)

Doświadczenie nauczyło mnie, że dyskusja z dealerem marki na temat krytyki tej marki jest pozbawiona jakiegokolwiek sensu. Rozumiem, że interes musi się kręcić, ale proszę Kolegę, by zachował jednak jakiś zdrowy rozsądek - w niektórych tematach promocja Eposa sięga poziomu absurdu (co niejednokrotnie inni Koledzy byli uprzejmi delikatnie wytknąć Koledze Dealerowi w innych tematach na forum).

Zegarki Eposa oglądałem nie raz w realu, naprawdę poświęciłem dużo czasu, żeby się do nich przekonać. Powiem krótko: nic szczególnego... wystarczy zresztą zobaczyć sobie ceny Eposów na rynku wtórnym (to chyba Kolega Dealer sprzedaje na znanym portalu aukcyjnym zegarki "powystawowe" z 60% upustem, mam rację? ;) ).

BTW: z 4 argumentów dla przeciętnego odbiorcy jest istotny tylko argument nr 4 :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek raczej ma mieć charakter sportowy, w garniaczu chodzę rzadko i nie jest to mój strój służbowy. Podałem te cztery plus Hamiltona X-Winda bo te zegarki aktualnie podobają się mi najbardziej z tych w budżecie do około 4000zł (za wyjątkiem X-Winda, sporo za drogi). Myślę też o Steinhart Marine Chronograph http://www.steinhart-zegarki.pl/pl/p/MARINE-CHRONOGRAPH-CIEMNO-NIEBIESKA/121 i właśnie ten byłby moim faworytem gdyby nie fakt że firma nieco mniej szanowna. Co myślicie o tej marce? Jakiś niemiecki szwajcar? Trochę mnie to zniechęca do tego by wyłożyć 3,5k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Steinhart całkiem fajne zegareczki robi, z tym, że nie wiem czy osobiście wydałbym taką kwotę na ten akurat model. Można by powiedzieć, że furorę robi Marinka ale to inny typ zegarka ale też i za mniejsze pieniądze.Poczytaj sobie o nich w odrębnym wątku. Do tego ten jest dosyć duży i bardzo gruby więc nie na każdy nadgarstek będzie się nadawał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych zdecydowanie Navigator.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie także najlepszy Tissot Navigator ( ale trzeba lubić taki chaosik na tarczy, ja lubię ) lub C'Vintage :-) ( w podobnym budżecie dotajesz ładnie groszkowany mechanizm A. Schild...zawsze to miła odmiana w stosunku do wszechobecnych mechanizmów ETA )

catubk.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych zdecydowanie Tissot: ma charakter, styl i to coś. Alternatywa z poakzanych w tym wątku Catorex - piękny ! Jak wygląda od dekla?

Najsłabszy wizualnie z tej stawki Epos: dla mnie epos ma ciekawe zegarki w klasycznym stylu a inne twory mi nie podchodzą. Z Eposa rozważyłbym już bardziej serie Passion lub Sophistique.

Jest jednak jeszcze jeden ciekawy zegarek - cena wyższa ale uważam, ze jak sie potargujesz zbliżysz się do około 4000 zł.

Cimier na unitasie o taki (jest jeszcze wersja z jaśniejsza tarczą)

post-12004-0-45478900-1366988681_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cimier to piękne zegareczki, ale z cenami to nie teges. za zwykłego kwarca na rondzie krzyczą 2600zl !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ceny katalogowe mają z kosmosu ale za to rabaty dają rzędu 20-30%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.