Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dommir

Notebook

Rekomendowane odpowiedzi

moze kogos zainteresuje... Alienware sie wyprzedaje z obecnych modeli.

beda nowe wprowadzane sukcesywnie - obnizki nie duze ale zawsze :lol:

czasem cos "cyka" a czasem cos "pika"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, moze ktos z szanownych kolegow znudzony swiateczna konsumpcja moglby mi pomoc? Czeka mnie wymiana laptopa i nie wiem ktorego z 2 podanych wybrac. Bardzo prosze o fachowe doradztwo, w szczegolnosci chodzi mi o to ktory procesor jest lepszy(oba to i5 ale rozne oznaczenia) i nie wiem ktora z podanych kart grafiki jest lepsza.

Z gory wielkie Bog zaplac:)

1. http://www.komputronik.pl/product/118814/Laptopy/Laptopy_notebooki_/Lenovo_IdeaPad_Y560_59_048238_LED.html

2. http://www.komputronik.pl/product/121210/Laptopy/Laptopy_notebooki_/DELL_Inspiron_N5110_i5_2410M_-_nVidia_GT_525M_-_4GB_-_500GB_-_no_OS_czarny.html

P.S. Aha jeszcze ktory dysk twardy lepsiejszy:)

Si vis pacem, para bellum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz DELL, procesor w nowszej wersji i marka lepsza

czasem cos "cyka" a czasem cos "pika"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym żadnego z tych dwóch nie wziął.

Ideapady mają kiepskie zawiasy. A ten konkretny Ideapad ma słaby procesor jak na tą cenę(w tej cenie można już mieć i5 sandy bridge). Chociaż ma całkiem przyzwoitą kartę graficzną.

Problemem może być dysk 7200 obrotów. Notebook tak skręcony jak ten Y560 z dyskiem 7200 może się cały "telepać".

Della z serii Inspiron czy Studio bym nawet za darmo nie wziął :)

Ale pomijając moje osobiste uprzedzenia...

Nie ma systemu więc trzeba do niego dołożyć jeszcze 400zł. Grafika w tej cenie też mogłaby być lepsza.

Poszukaj jeszcze. Na pewno w tej cenie znajdziesz lepszy sprzęt.

I pamiętaj, że sklepy takie jak komputronik są stosunkowo drogie..

Życzę wszystkim miłego dnia. Kornel, syn Mirosława

Miłośnik zegarków i fotografii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prof.Woland: a musi być koniecznie 15"? Może zejdziesz na 13" i dołożysz trochę do Appla?

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PICAD

corel - polecałeś 17 caowego samsunga, sa w okolicach 3 tysi. Miałem z nim do czynienia?

Szukam cos do max 3100 i koniecznie 17 cali. 15 do mojej pracy bedzie malo. Może ktos moze cos sprawdzonego polecić?

OK, sprzawdziłem ceny, już wiem, że poprzeczka cenowa musi byc niestety podniesiona. Komp będzie duzo uzywany w kurzu itp niekorzystnych warunkach więc dobrze jakby te 2 lata wytrzymał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PICAD nie napisałeś najważniejszego.

Co będziesz na konpie robił?

Gry?

Jakaś zaawansowana obróbka 3D?

Czy zwykła biurówka?

Autocad może?

Nie mogę Ci polecić żadnego kompa jak nie napiszesz co na nim będziesz robił ponieważ nie wiem jak mocny musi być...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PICAD

OK już piszę...

Będę na nim robił:

- dużo tabel,

- rozbudowane harmonogramy w microsoft project,

- wszelkiego rodziaju tabele, raporty itp

- ogladanie projektow w autocad lt, albo zwcad - ogranicze sie przede wszystkim do spr. wymiarow i powierzchni

Laptopa będe często uzywal w biurze ale na budowie wiec kurzu pewnie nieco więcej.

Dobrze zeby miał:

- 17 cali bo jak odpalam rozbudowane harmonogramy i autocad na swoim 15,6 calowym laptopie to nie wygalda to dobrze - na codzien uzywam 27 cali i czesto mi mało,

- jesli juz bedize mial te 15 cali z hakiem to zeby klawiatura numeryczna była chociaż z boku,

- nie powinien sie zbyt mocno nagrzewać

Jak widac wymagan sprzetowych wielkich nie mam, bardziej mi chodzi o komfort pracy, a wiec dobrze jakby te 17 cali mial i klwiature numeryczną. Wielkość i ciężar mniej wazny - jezdze samochodem. Bateria też mało istostna, będize głownie na kablu podpięty.

Nie chcę wydać za dużo, powinien przetrwać ze dwa lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo.

Do wyboru do koloru :)

1) http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/1814765

RF710 trochę starszy model. Pojawił się na naszym rynku około pół roku temu. Ma najniższe parametry z wszystkich, które podałem. Jest jednak najtańszy. I moim zdaniem najbardziej pancerny. Jeżeli dobrze pamiętam ;)

2) http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/2054405

Świetny Asus. Bardzo dobrze wykonany. Na procku nowej technologii Sandy Bridge.

Reszta parametrów też świetna. Bardzo bezawaryjna seria.

3) http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/2320085

Następca RF710 z numeru 1. Lepsze parametry ale droższy i mniej pancerny od poprzednika.

4) http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/2271013

RC720. Nowość. Plusy: cena, parametry. Minusy: najmniej pancerny z podanych przezemnie, błyszczący - będzie się palcował.

Podsumowując:

RF710 - najsłabsze parametry (co nie znaczy że słabe), najbardziej pancerny.

N73SV, RF711 mocniejsze parametry, mniej pancerne.

RC720 - najmniej pancerny, dobra relacja cena/moc.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PICAD

Pewnie, że pomogłeś. Postawie chyba na tego Asusa co wymieniłeś. Dla mnie będzie wystarczający. Dzięki za zainteresowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ważna będzie prócz rozmiaru - rozdzielczość. 15,6 miał pewnie 1366X768 - co jest koszmarnym rozwiązaniem. 1440x900 jest lepsze sporo - i to widać. A da się znaleźć full HD czyli 1920x1080. Wtedy będzie naprawdę duża powierzchnia do uchwycenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Asus jest moim faworytem :)

Sam mam Asusa z serii N i jestem bardzo zadowolony.

edit.

Adi a co jest nie tak z 1366x768 w notebooku z matrycą 15,6 cala? Tzn. w czym taka rozdzielczość przeszkadza przy normalnym użytkowaniu(office, gg, maile, internet)?

Aha bawiłem się ostatnio przez kilka dni Soniakiem 15,6 cala, na którym udziubdziali rozdzielczość 1920x1080.

Jakość obrazu faktycznie była fajna, natomiast wszystko było tak malutkie, że musiałem się praktycznie do ekranu przytulać, żeby coś zobaczyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam czegoś takiego do 3 tysi... Realne?

-matryca 17" lub więcej chętnie LED 
-ram minimum 4GB 
-dysk minimum 640GB lub drugi wolny slot do rozbudowy. 
-wyjście HDMI z możliwością puszczenia sygnału w fullHD na telewizor 
-mile widziane złącze e-sata 
-wifi n 
-bluetooth mile widziany 
-rozdzielczość matrycy 1600-900 lub większa 
-matryca błyszcząca 
-nagrywarka dvd chętnie odtwarzajaca bluray 
Z takich moich fanaberii przydałby się wbudowany tuner TV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę rozszerzając temat notebooków...

Panowie, chciałbym kupić skaner. Prosty, możliwie szybki, dokładny i raczej tani, tak do 250 zł. Możecie coś polecić? Zupełnie się na tym nie znam i nie wiem na co zwracać uwagę przy zakupie itp. Na allegro sprzedaje się sporo tego:

http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Scanners/Flatbed/canoscan_lide_110/

Przy okazji przejrzałem te hybrydy z drukarką. Warto inwestować w coś takiego? Da się po powiedzmy 5 latach dokupić wkłady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisaliście o rozdzielczości, ja w swoim sprzęcie nie mam Full HD, akurat z powodu takiego iż mam matryce 3d, w 15,6 się to akurat wykluczało.

Nie chcę tutaj zachwalać 1366X768, bo pewnie zawsze lepiej mieć fullHD, ale do czego będziemy tego używać? W Windowsie za małe jest właściwie wszystko, w grach? Też, z tesztą wydajność spada kolosalnie, jedynie wykożystamy w filmach, ale co się okauje ściągając film online nawet DBrip zazwyczaj mamy 720p, wiec i tak fullHd nic więcej nie wyciągnie. A tak szczerze czy ktoś pakuje do laptopa płyty BD z full HD? Ja na przyklad odtwarzacza prawie nie używam.

Tak więc wychodzę z założenia że w 17 / 18 cali niech jest Full HD, przyda się w Windows, ale na mniejszych nie tylko jest niepotrzebna ale i uciążliwa. Większość i tak będzie pracować dla wygody na mniejszej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, notebooka Asus którego obecnie używałem planuje sprzedać, nawet pojawił się na bazarku. Szczeże go polecam, mi się znudził i dalej szukam. Za często może ostatnio laptopy wymieniam ale to chyba wina pogody ;)

Macie może propozycje co można kupić w zamian? jeszcze potężniejszego? może ktoś z was chce się czegoś pozbyć? Nastawiam się głównie na wydajność. Wielkość matrycy nie ma większego znaczenia. Czekam na podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5000-6000 tys, moze więcej moze mniej, bez przesady ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa moim zdaniem do wbijania gwoździ młotek, do filmów kino albo rzutnik, a do gier - konsola. Ale przecież można grać na laptopie, albo wbijać nim gwoździe ;)

Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne, można tak podchodzić, ale mi jakoś to nie przeszkadza żeby mieć jedno urządzenie od wszystkiego, :P co kto lubi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jak coś jest do wszystkiego

to jest wiadomo do czego ;)

Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tu się akurat nie we wszystkim zgodzę. Bo w komputerze, nie tylko w laptopie można przewidzieć kolejne stadia rozwoju <LOL> może głupio to brzmi ale powiedzmy że mamy potrzeby: internet / filmy / gry / grafika. I jeśli coś spełnia oczekiwania gier to spełnia oczekiwania wcześniejsze itd. Bo rozmawiamy w tym wypadku jedynie o wydajności.

Drugą sprawą jest obudowa, w sprzęcie mocniejszym niestety cięższa i większa, ale coś za coś, no i mobilność, czego akurat w konsoli brakuje, w kinie domowym również. A komputer stacjonarny też jakoś mi nie pasuje. Tak więc może pojęcie laptopa nie jest idealne ale na pewno można zaliczyć do bardziej udanego urządzenia do wszystkiego. Oczywiście nie we wszystkich odsłonach, ale mówiąc tutaj o tych najlepszych modelach. A są to tak naprawdę komputery stacjonarne odpowiednio wciśnięte w niewielką obudowę, wydajność i mobilna rozrywka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, siedzę sobie na wakacjach, chcę luknąć w deszczwoy dzień fimik, najbliższe kino 100km z chorwackim dubbingiem - no tak powinienem mieć ze sobą kino domowe i płytoteke nowości. A nic to, zagram sobie rundkę w Wiedźmina - przecież wziąłem ze sobą plazmę 50" i PS3 :D:)

Jak ja uwielbiam takie mądrości objawione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.