PRGreg 32 #51 Napisano 22 Sierpnia 2012 Ale ta data nie musi być datą sprzedaży. Ja mam dwa linkowe GR ale o numerach grubo poniżej 100 000, więc nie pomogę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #52 Napisano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) Nadal też nie jest wyjaśniona kwestia pojawienia się sygnatury Remember. Najstarsza reklamą z nia pochodzi z roku 1882. Zaś najstarsza odnaleziona rejestracja w CK urzędzie patentowym z 6 października 1890 roku. "Nasza" tabela datowania została oparta na założeniu stałej produkcji w przedziale 1872 - 1901. Opierając się na dziejach innych fabryk zegarowych wiemy, że praktycznie nigdy tak się nie działo, produkcja miała zwykle tendencję do wzrostu, osiągnięcia szczytu i zwykle spowolnienia w wyniku takich zdarzeń jak pożary, wojny, kryzys itp. Poza "promocyjnym " artykułem w DUZ opublikowanym w roku 1885 o firmie nie wiadomo prawie nic Podano tam np. że zużywa rocznie 7000 kg miedzi i 10000 kg * ołowiu (ech te linkowce...) , wymiary skrzyń, gatunki drewna nań używane itp. W kronice Ebesee opublikowanej w roku 2003 można przeczytać, że firma w roku 1872 po otwarciu dała zatrudnienie 100 - 200 osobom, zaś w roku 1885 - zatrudniano 200 osób. Jest jeszcze jedno zdanie o rozwiązaniu firmy tuż po I WŚ - i tyle. Czy fabryka rozrastała się, zatrudnienie i produkcja rosły - "jak wszędzie", czy też wszystko było tak konserwatywne jak konstrukcja werków braci Resch ? * 10000 kg, jedna waga ca 1,1 kilograma ołowiu, czyli wychodzi 4545 dwuwagowych linkowców rocznie Lit.1. D.K. Stevenson, Remember Remember - The Gebruder Resch Trademark & The Wedding Story. NAWCC Bulletin, August 2009. 2. Vorläufiger historischer Überblick in CHRONIKFORM über die Geschichte von Ebensee (zweite Version, September 2003),(verfasst von Walter Rieder) - dostępna w necie. PS. Zegarów Junghansa z Rememberance nigdy nie było. Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #53 Napisano 22 Sierpnia 2012 Ja mam ze Remember jest uzywany od 1871 r, czyli po przeniesienia do Ebensee.W ktorym roku zmarl jeden z braci? Bo Remember to przeciez epitafium...zegarowe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #54 Napisano 22 Sierpnia 2012 A gdzie masz ? Ja podałem źródła. I dlaczego epitafium dla tatusia ? A może to hasło: ZAPAMIĘTAJ KOMPANIA PRODUKCYJNA ORYGINALNYCH WIEDEŃSKICH REGULATORÓW Tylko zegar od Rescha czas wskrzesza ! Poznaj czasu miarę z braci Resch zegarem !itd 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #55 Napisano 23 Sierpnia 2012 Dla przykładu zegar Beckera Nr. 1561719 (1902 pierwsza połowa roku) Podpis na plecach zegara 24-11-03 Od daty produkcji do daty sprzedaży mineło 1,5 roku. Myślę,że jeśli przyjąć podpisy na plecach zegarów jako daty sprzedaży, można w miarę dokładnie określić wiek zegara. Zegar taranta byłby wyprodukowany w latach 1888-89. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #56 Napisano 22 Września 2012 (edytowane) Jako ciekawostkę zamieszczam zdjęcia Junghansa. Moim zdaniem - jest to na 90 % jeden z ostatnich zegarów z wytwórni braci Resch... Edytowane 22 Września 2012 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sergei 1 #57 Napisano 22 Września 2012 Tak, jest to fabryka zegarków album "Brothers" Wysypka po fabryce kupili "Yunghans".Szczerze.Sergey. 0 В часах интересно не время, которое они показывают, а времена, о которых они могут рассказать. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #58 Napisano 22 Września 2012 Tak, jest to fabryka zegarków album "Brothers" Wysypka po fabryce kupili "Yunghans".Szczerze.Sergey. Tak było...1893 - Resch 1905 - Junghans... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #59 Napisano 22 Września 2012 (edytowane) Nadal też nie jest wyjaśniona kwestia pojawienia się sygnatury Remember. Najstarsza reklamą z nia pochodzi z roku 1882. Zaś najstarsza odnaleziona rejestracja w CK urzędzie patentowym z 6 października 1890 roku. Na podstawie dostępnych zdjęć na chwilę obecną możemy stwierdzić, iż sygnatura Remember pojawiła się przy nr 47 340 a nie ma jej jeszcze przy nr 37 017Sygnatura bita na werkach znacznie wcześniej niż sugerowałaby to najstarsza reklama.Wygląda na to, że zaczęto jej używać już na początku lat 70 w XIX wieku. Edit. Resch z nr 44 984 posiada już sygnaturę. Edytowane 24 Września 2012 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #60 Napisano 8 Października 2012 (edytowane) Widać nie tylko u nas licytuje się tego typu aukcje.Nie chciałem w pierwszej chwili uwierzyć w to co zobaczyłem http://www.ebay.de/i...=item416c1c75bc Edytowane 8 Października 2012 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #61 Napisano 8 Października 2012 (edytowane) Uwiecznię te zdjęcia. Umysł tego nie ogarnia.Oto z poczciwoty Reschapowstała wykwintna latarnia.Niechaj ją na haku wiesza Ten co łosie rogi zgarnia. Jak niektórzy wiedzą, mam równie ciekawy eksponat... Edytowane 8 Października 2012 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #62 Napisano 9 Października 2012 O ty w dziuplę... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #63 Napisano 13 Października 2012 Zdjęcia z internetu. Czy spotkaliście się z taką numeracją u Rescha Numer jest nabity na blaszce na wahadle. Co o tym myślicie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 32 #64 Napisano 13 Października 2012 Pierwszy raz widzę coś takiego.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #65 Napisano 13 Października 2012 Pierwszy raz widzę coś takiego.... Ja też pierwszy raz widzę coś takiego, może z czasem uda się znależć inne egzemplarze. Ciekawe czy tak było.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #66 Napisano 13 Października 2012 Moze ktos ""dopasowal"wahadlo? Albo za bardzo poderzliwi jestesmy?Inny ksztalt i miejsce numerowania?! No i ten slad po malowaniu! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #67 Napisano 13 Października 2012 Moze ktos ""dopasowal"wahadlo? Albo za bardzo poderzliwi jestesmy?Inny ksztalt i miejsce numerowania?! No i ten slad po malowaniu! Wszystko pewnie się wyjaśni jak znajdą się mechanizmy o podobnej numeracji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #68 Napisano 13 Października 2012 Ale jestem zły kuźwa :angry: Zobaczcie co jest na stronie o Reschach http://www.clockaholic.com/GR_Notes/Clock_Gebruder_Resch_Story.htm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #69 Napisano 13 Października 2012 Ale jestem zły kuźwa :angry: Zobaczcie co jest na stronie o Reschach http://www.clockahol...Resch_Story.htm Ale co?! Bo sie nie moge doszukac! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #70 Napisano 13 Października 2012 (edytowane) Nie ma już strony o Reschach, którą wszyscy znali. Edit. Strona już działa. Edytowane 21 Października 2012 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #71 Napisano 14 Października 2012 (edytowane) Zaczołem dzisiaj szperać i o to efekt Edytowane 14 Października 2012 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #72 Napisano 21 Października 2012 Nie ma już strony o Reschach, którą wszyscy znali. Edit. Strona już działa. Wróciła. Działo się tak już kilka razy. Może ktoś wie, jak ściągnąć całą stronę z podstronami, nim nie zniknie na zawsze ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #73 Napisano 21 Października 2012 Wróciła. Działo się tak już kilka razy. Może ktoś wie, jak ściągnąć całą stronę z podstronami, nim nie zniknie na zawsze ? Chyba sie nie da, trzeba chyba na piechotę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #74 Napisano 21 Października 2012 Chyba sie nie da, trzeba chyba na piechotę.Da się, trzeba użyć jakieś oprogramowania do wykonywania kopii witryn. Np. Mój odnośnik 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #75 Napisano 21 Października 2012 (edytowane) Popróbuję...A w międzyczasie: chyba podbijamy numery niesygowanych (40216 ?) GR. Edytowane 21 Października 2012 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach