Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Mariusz

Vienna regulators "REMEMBER"

Rekomendowane odpowiedzi

OK - jeżeli tak, to wszystkie będą miały powtarzalne ślady uderzeń - prawda ? Skosy na krawędzi gięcia będą może nie identyczne, ale bardzo podobne.

Ja widzę co innego - głównie na zdjęciach, więc błędy "widzenia" mogą się trafić.

Tym bardziej, że nikt nie robił precyzyjnych zdjęć mostków .

Przy współdziałaniu sprawa prosta - do ustalenia szybko.

Zrobić zdjęcia mostków, porównać i po sprawie ;)

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, ale ja już Rescha nie mam :P

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, ale ja już Rescha nie mam :P

Nie masz...szkoda, bo warto - to kultowy mechanizm ;)

Ostatnio bardzo tanio chodzik poszedł na allegro :D

Ten, którego miałeś i tak się tu jako przykład nie nadawał .

Proszę :

Mostek z kwadransowego grawera od góry - to wg mnie boczne uderzenie - prasa/giętarka dała by owal na gięciu.

I jeszcze mostek półgodzinnego "grawera" (drugie i trzecie zdjęcie),

Oczywiście pełna zgoda, że na początku sztanca/wykrojnik .

Zauważ jeszcze jedną rzecz - różne odległości gięcia ramiom od półkola i wewnętrzne krawędzie na ostro.

To nie jest z giętarki wg mnie a od uderzenia.

post-32-0-33234800-1364157641.jpg

post-32-0-33372700-1364157655.jpg

post-32-0-16715600-1364161318_thumb.jpg

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne podsumowanie

Chyba trzeba zakończyć rozmowę o "kuciu". Bez względu na to, czy młotkiem w sensie obucha i trzonka, czy młotka bardziej przemysłowego, czyli prasy kucie pozostaje kuciem i gięciem lub odlewem nie będzie.

Co do samego okreslenia "kucie" można def znaleźć w necie i wg tej definicji to rozumiem.

Porównałem 70 mechanizmów, jakaś tabela z tego wyszła i całkiem rozsądnie się to układa.

Chronologicznie zmiany wychodzą, specjalnego plątania nie ma poza "wyskokiem" 4 kwadransowych i tu sprawa do ew dyskusji.

Nie jestem pewien jak bardzo Wam zależy na zrobieniu bazy danych i datowaniu - wstępna baza została zrobiona. Zapewne można ją dosyć szybko uzupełnić o kolejne przykłady.

Baza ma następujace dane :

Nr seryjny, rodzaj mechanizmu ( chodzik, dwie, trzy wagi, zapas chodu ), wykonanie mostka wychwytu ( frezowany /kuty ), sposób łaczenia płyt ( tylna płyta nitowanie/skręcanie ), występowanie łożyska nastawnego - z tym najtrudniej, występowanie mechanizmu przeciwzapadkowego, widełki kotwicy : ramię profilowane, frezowania stopki, zakrycie śruby regulacyjnej ( patrząc od tyłu ) i czy jest przykręcana, czy jest jednością z ramieniem.

Kolejna rubryka , to rok produkcji ( póki co bez statystyki) i uwagi.

Można teraz zbierać kolejne przykłady i bazę uzupełniać. W większości wypadków zapewne niewiele to zmieni, ale wg mnie warto.

Może warto by było obrobić kilka zdjęć i pokazać o co konkretnie chodzi w poszczególnych cechach, by nowo zainteresowani tematem teraz , lub w przyszłości mieli jasność.

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej opinii:

Ten "nienumerowany" pewnie można umiescić gdzieś koło nr 35xxx ... ( 1867 ?)

Junghans to "klasyczny" kwadransiak - może byc z końca produkcji, ale równie dobrze moze być wyrobem równoległym częściowo z częsci Rescha ( kwadransiaki były wykonywane w wyższym standardzie - "wyżej od nich" robili tylko niektóre chodziki ) Ten już jest "zjunghansiony" , czyli odstaje od "wyższego poziomu wykonania" niestety.

Niestety nie wiem (y ? ) kiedy Junghans zaprzestał używania znaku Rescha... po wojnie, czy wcześniej ?

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na temat Rescha ale sprężynowego czy te mechanizmy są rzadkością???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Resch nigdy nie produkował mechanizmów z napędem sprężynowym :P

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na temat Rescha ale sprężynowego czy te mechanizmy są rzadkością???

Resche sprężynowe w istocie to rzadkość. Jeszcze chyba dwa lata temu powszechna była opinia, iż GR nie produkował takich zegarów. Ten dogmat został obalony przez członków tego forum, za sprawą dwóch kompletnych zegarów o napędzie sprężynowym. Dwa udokumentowane i kompletne zegary tego typu znajdują się w Polsce. Może inni zbieracze na świecie mają inne egzemplarze, ale siedzą cicho, nie ma przecieków. Dwa kolejne znane "złomki" spężynek mamy udokumentowane też.

Zegary sprężynowe innych producentów z tego okresu są dość powszechne.

Zegary linkowe Rescha w miarę kompletne można nabyć na aukcjach, ale zegar o napędzie sprężynowym Rescha, to wielka rzadkość.

Edytowane przez Młot Thora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj.Tomek. Z okazji nadchodzących Świąt trzeba się przyznać i poprosić o przebaczenie. Zrobiliśmy te mechanizmy w Photoshopie. Siergej też przeprasza.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem, zł Chyba warto :))

Edytowane przez roberto266

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Poboczne" opisy z Ebensee pojawiają się na późnych werkach - od ~ 236 tysięcy*.

* niższego numeru nie znalazłem

post-6402-0-14522100-1356904091.jpg

Znalazłem mechanizm z pobocznymi mapisami 231 tys.

post-35992-0-08338500-1364916851.jpg

post-35992-0-65034600-1364916876.jpg

Ciekawe jak to się ma to reklamy (widok fabryki) z 1893 roku, która przedstawia sygnaturę Rescha bez pobocznych napisów.

Mechanizmie GR nr 230314 nie ma jeszcze pobocznych napisów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, jak to się ma do ponownej rejestracji znaku handlowego z 4.10. 1900 roku, gdzie też nie ma tych bocznych napisów. Wszyscy widzieli, ale dopiero Mariusz jako pierwszy zwrócił na to uwagę... Cała tabela datowania może się okazać (...).

post-6402-0-70781800-1364922066_thumb.jpg

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogło też tak być, że po rejestracji znaku handlowego z bocznymi napisami zadbano o prawa do wcześniejszego znaku GR w 1900 roku, tak profilaktycznie.

Odpowiedz na to pytanie dadzą zegary z wypisanymi datami na skrzynkach, bądz inne znaki szczególne pozwalające przypisać, dany zegar do konkretnej daty. Takich zegarów potrzebujemy jak powietrza!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałbym prośbę.

Wiem, że dla datowania, szczególnie przy wyższych numerach końcówki numeracji są mniej istotne, ale gdyby się udało bardzo proszę o podawania całych numerów.

Jeżeli cyfry nieczytelne/wątpliwe wpisujcie "x" To potem bardzo ułatwi określenie ew. serii w produkcji ( nie mówiąc o tym, ze daje to rozróżnienie w opisach ).

Jako, że nie widziałem tylnej płyty GR nr 230314... chyba - można prosić o zdjęcie ?

Lepiej całej płyty, nie tylko nr - chodzi o wpisanie do tabeli.

Co do bocznych napisów - czy taki znak z "bokami" w ogóle zastrzeżono ?

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-35992-0-93580300-1364929365_thumb.jpg

Z tego co pamiętam sygnaturę Rescha zarejestrowano w październiku 1890 roku.

Wiemy też, że sygnaturę stosowano już wcześniej przed 1890 rokiem, z reklam w gazetach z lat 80 XIX wieku.

Nie sądzę aby boczne napisy rozbiły tworzoną tabele datowania. Mariusz zadał ciekawe pytanie, czy wszystkie znaki wybijane na werkach, trzeba było zgłaszać?

Mariusz, zmiana numeracji na wahadłach GR nastąpiła w dwóch etapach.

- zmiana rodzaju skuwki z nabijanym na niej numerem seryjnym. Mało miejsca, ale nabijali.

- skuwka bez numeru seryjnego. Numer przeniesiono na blaszkę na wahadle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jeden - 193516, wygrzebany z archiwum :) Z sekundnikiem i mechanizmem przeciwzapadkowym. Wersja eksportowa do Anglii lub USA po wskazówkach sądząc.

post-6402-0-80115100-1364931139_thumb.jpg

post-6402-0-79243500-1364931149_thumb.jpg

post-6402-0-11854200-1364931172_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze - dzięki za zdjęcia Wam obu.

Po drugie - mnie nie chodziło o sygnaturę " podstawową" Rescha a fakt rejestracji znaczka Rescha z dopisanymi opisami o Ebensee.

Czy zostało to jako całość kiedykolwiek zastrzeżone ?

Piotrze - trochę ten zegar, który przedstawiłeś namieszał :(... ale prawda jest na zdjęciu i nie ma co od niej uciekać ;).

To dowód na niezbyt solidną robotę - póki co pierwszy . Może to wynik późniejszej naprawy - oby.

Na szczęście rzeczywiście wygląda na eksportowy, czyli trzyma się to założeń w 100%.

Obie sztuki dopisane

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś dotarł do mnie Resch sprężynowy Numery zgodne jak na wieszaku i mechanizmie 73290. Cyferblat o średnicy 14,5 cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C.D. Na zapince w cyferblanie jest odręcznie wyryte 1891. Piszcie jeśli chcecie jakieś zdjęcia jeszcze.

post-39091-0-43350500-1365067606.jpg

post-39091-0-28307800-1365067648.jpg

post-39091-0-21891200-1365067660.jpg

post-39091-0-09161100-1365067668.jpg

post-39091-0-43981700-1365067703.jpg

post-39091-0-36750300-1365067763.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1891 wydaje się całkiem pasować.

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr