Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Mariusz

Vienna regulators "REMEMBER"

Rekomendowane odpowiedzi

Kol. Arku, jeżeli jest coś, co potrzebujesz,a miałbym, to wymieniłbym się na soczewkę z nakrętką,akurat mi tego brakuje do szczęścia, mam mechanizm bliski temu numerowi,  22926 ale  z soczewką i nakrętką  nie tą. Kupiłem w obcej skrzyni. Skrzynia z odpowiednim mechanizmem jest już okocona,ale Resch został bez. Chyba,że koniecznie chcesz mechanizm, to możemy pogadać.

pzdr

piotr

soczewki i dolnego okucia to się nie chcę pozbyć bo mechanizmy mam dwa a soczewkę jedną :)

górne okucie mogę Ci oddać niema problemu.

Troszkę źle posta namazałem wynikało z niego że soczewki chcę się pozbyć -- sorki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

soczewki i dolnego okucia to się nie chcę pozbyć bo mechanizmy mam dwa a soczewkę jedną :)

górne okucie mogę Ci oddać niema problemu.

Troszkę źle posta namazałem wynikało z niego że soczewki chcę się pozbyć -- sorki.

Jeśli ktoś szuka soczewki do Rescha, to chyba jest na allegro (wydaje się nie uszkodzona) nr aukcji 6886049272 .

Może się komuś przyda informacja 

:rolleyes:

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry sprzedawca akurat, dziękuję.

Nie jest od Rescha

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybko poszła  :D

To jest "stara soczewka" do numerów poniżej "100" - uzupełniajcie " z głową"  ;)

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybko poszła  :D

To jest "stara soczewka" do numerów poniżej "100" - uzupełniajcie " z głową"  ;)

Akurat nie wierzę, mz przerobiona , miała inny ślad wycięcia z tyłu. Pozdro

Chyba nie zdążyłem nawet zobaczyć, mój tekst dotyczy innej

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

włożę tą soczewkę  do tego zegara z Czerwionki, a tą co pokazałem do mechanizmu który kilka stron wcześniej wrzuciłem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówimy o tej  http://allegro.pl/soczewka-wahadlo-becker-lenzkirch-resch-itd-i6886049272.html#thumb/4 ?

Nie wiem czy jest od Rescha - nie widzę wielu szczegółów.

Nie mam pewności na 100%  czy  z tyłu jest blacha cynkowa, czy odlew, czy blacha  jest  "podwójna" ...

Ale na pewno nie pasuje do tego ostatniego Rescha Arka .

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówimy o tej  http://allegro.pl/soczewka-wahadlo-becker-lenzkirch-resch-itd-i6886049272.html#thumb/4 ?

Nie wiem czy jest od Rescha - nie widzę wielu szczegółów.

Nie mam pewności na 100%  czy  z tyłu jest blacha cynkowa, czy odlew, czy blacha  jest  "podwójna" ...

Ale na pewno nie pasuje do tego ostatniego Rescha Arka .

Wycięcie ma bardziej prostokątne niż w stożek.,pozatym teraz g.... widać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli według najnowszych opracowań dotyczących datowania zegarów Rescha, określenie w miarę dokładnej daty produkcji (takiej +/- 2 lub 3 lata) tego egzemplarza stało się prawie niemożliwe. :)  

Żeby poprawnie datować  zegary  które  nazywamy  Reschami trzeba przeanalizować  zmiany  konstrukcyjne,analogie do  innych  fabryk,mozliwosci techniczne  Wiednia  z  tamtych lat, bardziej skłaniam się  do  teorii  Mariusza (chodzi  o  zmiany konstrukcyjne które  on opracowal),mam  tabele  probna  u siebie i  dowody  na  jej poparcie ale  im więcej piszemy  tym bardziej mam  wątpliwości co  do  jej prawdziwości.

W  1841  w  Wiedniu  produkowano  lacznie  1500  sztuk  zegarow z  napedem obciaznikowym w  skrzyniach  drewnianych,biorac  pod uwagę kilku znanych producentow  z  książek ,precyzyjne  regulatory  itd.  zostaje  i  tak  około 1200  sztuk rocznie  na jedna ,dwie  fabryki no  bo  pojedynczy  zegarmistrz nie  zrobilo  więcej  jak  10-50  sztuk  rocznie  IMO albo  jeszcze  mniej , gdzie  już  mogla być uzywana  maszyna parowa,bo  jeśli pojawila  się  w  1826  w  produkcji bawełny   to rownie dobrze mogla być  w  fabryce  zegarow.Oczywiście  jak  najbardziej  uważam ze  pierwsze  egzemplarze  z  numeracja  do  2000 powstaly  przed  1841   oczywiscie  edit  przed  1861  rokiem rokiem.Rowniez  uważam ze były robione niekompletne serie ,nie  cale 1000...Poczekajmy troszkę może jakies  ciekawe fakty wyjda  na jaw  niedługo.,....Może  prawdziwe  umaszynowienie  produkcji zegarow pojawilo  się  najpierw  w  Monarchii  później Francja,Szwajcaria?

Edytowane przez janekp

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wycięcie ma bardziej prostokątne niż w stożek.,pozatym teraz g.... widać

Piotr - wycięcie pod nakrętkę w większości soczewek jest wyrobione.

Spotykałem już takie, gdzie nakrętka  nie łapała soczewki.

Dzieje się tak z różnych powodów - głównym jest chyba chęć dociśnięcia soczewki do drążka tak by było na  sztywno.

To łatwo zrobić, tylko potem przy regulacji potrzeba dużo siły by soczewkę ruszyło, a wielkość powierzchni fazowania  w nakrętce i soczewce jest niewielka.

Często na początku się wygina końcówka soczewki, ale po jakimś czasie się to wyrabia.

Bardzo podobne , a może identyczne soczewki miał F&G i ponieważ produkowane w jednym czasie i miejscu... a może nawet w jednym zakładzie , to się nie rozpozna.

Składanie soczewek  miało różne  technologie w zależności od okresu, w którym  to się działo.

Stąd moja uwaga - ta nie pasuje do ostatniego Rescha  Arka, choć jest bardziej poszukiwana na rynku ( zakładam, że inne elementy potwierdzą " wiedeńskość" )

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

złożyłem dzisiaj mojego FrankenRescha i o dziwo poprawnie odmierza czas. 

post-61298-0-06975500-1499857468_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście  jak  najbardziej  uważam ze  pierwsze  egzemplarze  z  numeracja  do  2000 powstaly  przed  1841  rokiem.Rowniez  uważam ze były robione niekompletne serie ,nie  cale 1000...Poczekajmy troszkę może jakies  ciekawe fakty wyjda  na jaw  niedługo.,....Może  prawdziwe  umaszynowienie  produkcji zegarow pojawilo  się  najpierw  w  Monarchii  później Francja,Szwajcaria?

Resch przed 1841?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien, czy Jankowi nie chodziło o 1861 ;)

Ale obawiam się, że z Reschem  może być podobnie jak z Carlem Suchym.

Po pierwsze był ojciec i syn  i jeszcze do tego 3 innych, więc który  robił co i kiedy ?

Po drugie Suchy ojciec zaczynał  w 1822 już jako zegarmistrz, a potem latał  z firmami czy warsztatami po  Europie.

Co ciekawe - twierdzą, że sygnował swoje mechanizmy, tylko pytanie czy wszystkie od początku ?

Dopiero po założeniu oficjalnym firmy z synami w 1849 chyba rozkręcił interes... ale z jakości mechanizmów był znany wcześniej.

http://www.carlsuchy.com/history/

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że tak na prawdę to nie rozwój zegarmistrzostwa rozpatrujemy a rozwój publikacji wiadomości i  gazet.

W latach 60-tych pojawia się tego sporo i temu faktowi próbujemy przypisać wszystkie inne postępy.

Po prostu pojawiają się wiadomości prasowe i tyle

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będąc w muzeum nabrałem przekonania,że przed 1850r nie produkowano serii. Z resztą Becker w Świebodzicach zaczynał w 1847r,a praktykował po Europie w zakładach zegarmistrzowskich, nie fabrykach. Datowane zegary , to 1805, 10, 30, 40, . Rescha w Wiedniu nie zauważyłem.P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Resch przed 1841?

Edit  ,chodziło  mniej więcej  o  1861  rok,ale  i  tak  nie  będzie  to daleko  od  1841  :lol:  :P  ;)

W  muzeach nie  zawsze  mamy  caly  przekroj produkcji  danego  kraju,np  muzeum Japy (500  metrow  od  jednego  z zakladow  produkcyjnych  Japy  Freres)może  się  pochwalić  kolekcja zegarow mniejsza  od  Wojtka  na wystawie,a  z  kieszonek ja mam przynajmniej jedna starsza  od tych w  muzeum, nie zadbano  o przekazanie  i  zabezpieczenie większej ilości  eksponatow  z  tej  firmy  a  to  przecież  pierwszy  duzy producent  masowy  we  Francji.Tak jak  w  Monarchii istniało kilka fabryk   w latach  1840  ,podobnie  w  Prusach  mielismy  Fallera  w Kowarach ,Weissa Glogau (ktory  produkowal pierwsze  telegrafy  w Prusach  ale  zadnych informacji  o  tym  nie  ma  więcej)a  kolo  Zgorzelca  w  1780  była  dotowana  przez  Krola  Prus fabryka  zegarow w  Friedrichswalde.

https://books.google.de/books?id=OxIWAgAAQBAJ&pg=PT191&lpg=PT191&dq=uhrenfabrik++friedrichswalde&source=bl&ots=gMeHLp2Uz0&sig=M-EWdn6pXhj2Y7XTWgJxxIVgBzE&hl=fr&sa=X&ved=0ahUKEwjY6rXc4YPVAhVKLFAKHX8mDqoQ6AEIJzAA#v=onepage&q=uhrenfabrik%20%20friedrichswalde&f=false

A  zegarow  na razie  ani sladu ? Albo  nie umiemy  ich rozpoznawać.Z Reschem spokojnie ,niedługo  cos  się  wyjasni...Piotr cos znajdzie albo Mariusz...

Na razie  wystarczy  nam ze  umiemy  go  wogole  rozpoznać,a  od  kiedy  była  produkcja  i  przez  kogo to  jeszcze  mamy  czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomości z 1827 roku. Lista wiedeńskich zegarmistrzów, imponująca, zaczyna się na stronie 252 (wcześniej wymienieni są producenci skrzynek). Podano tez do kogo się zglosić i ile lat trwa nauka (do 6!).

https://books.google.pl/books?id=_YhfAAAAcAAJ&printsec=frontcover&hl=pl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

Tego typu dane, podobnie jak wyjęte z urzędowych pism daty rejestracji spółek, nabycia uprawnień fachowych to nie są błache informacje prasowe.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Langsam, langsam. Widzę Graz i Pragę. W Pradze pięć.

Ah, joo

post-6402-0-57165200-1499864831.jpeg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie wiedzę, jakie to były fabryki, wieżowych, to zgoda. Nie wiem, co znaczy w tamtych czasach fabryka. Sp. z o.o. może być 1 osobowa i też podlega rejestracji i tym samym przepisom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodajmy, że większość fabryk nosiła też dumne określenie ERSTE ;) Ile było Pierwszych fabryk zegarów w Wiedniu i CK chyba kiedyś liczyliśmy.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano tam

https://books.google.de/books?id=yidPAAAAcAAJ&pg=PP347&lpg=PP347&dq=dampfmaschine+wien&source=bl&ots=Yx1ZnpDaJP&sig=0W-bQZ0ZyUWzZoD7INibtURkAVg&hl=fr&sa=X&ved=0ahUKEwiopZ3moIPVAhVEJFAKHQP1A8E4ChDoAQg7MAM#v=onepage&q=uhren%20&f=false

(ta  sama ksiazka )ze  sama tylko fabryka zegarow  Suchy w  Pradze  produkuje  1000  Pendeluhren rocznie,no  i  mamy  początki  Rescha,to  mogą  być  zegary  robione przez  Suchy-pomimo  ze ta  rodzinna firma kontynuowala  produkcje  jeszcze  dość  długo,kto  wie  może  jednak....W  1863  Suchy otworzyl  Zweigniederlasung  w Wiedniu  przy Rotenturmstraße.Przenosze  się  pod  stol.

Edytowane przez janekp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod stołem może znowu pójść w p....u.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W  Grazu  w  miescie Steyermark  istniala  fabryka braci  Jackle(Schmid tego szukal)-dlaczego  tak odbiegam od  tematu?Bo sadze  ze  pierwsze  werki  wczesne  resche robil ktoś inny .Panowie w  1835  w  Monarchii  były  fabryki  które mogly produkować masowe  zegary wagowe...

post-27388-0-18808600-1499880839.png

post-27388-0-92463700-1499880903.png

post-27388-0-70548500-1499880913.png

post-27388-0-22180800-1499880921.png

post-27388-0-00419900-1499880933.png

Edytowane przez janekp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi