arek1a2b 127 #1326 Napisano 12 Lipca 2017 Kol. Arku, jeżeli jest coś, co potrzebujesz,a miałbym, to wymieniłbym się na soczewkę z nakrętką,akurat mi tego brakuje do szczęścia, mam mechanizm bliski temu numerowi, 22926 ale z soczewką i nakrętką nie tą. Kupiłem w obcej skrzyni. Skrzynia z odpowiednim mechanizmem jest już okocona,ale Resch został bez. Chyba,że koniecznie chcesz mechanizm, to możemy pogadać. pzdrpiotr soczewki i dolnego okucia to się nie chcę pozbyć bo mechanizmy mam dwa a soczewkę jedną górne okucie mogę Ci oddać niema problemu.Troszkę źle posta namazałem wynikało z niego że soczewki chcę się pozbyć -- sorki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1327 Napisano 12 Lipca 2017 soczewki i dolnego okucia to się nie chcę pozbyć bo mechanizmy mam dwa a soczewkę jedną górne okucie mogę Ci oddać niema problemu.Troszkę źle posta namazałem wynikało z niego że soczewki chcę się pozbyć -- sorki.Jeśli ktoś szuka soczewki do Rescha, to chyba jest na allegro (wydaje się nie uszkodzona) nr aukcji 6886049272 .Może się komuś przyda informacja 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #1328 Napisano 12 Lipca 2017 mi się przyda do drugiego mechanizmu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1329 Napisano 12 Lipca 2017 (edytowane) Dobry sprzedawca akurat, dziękuję. Nie jest od Rescha Edytowane 12 Lipca 2017 przez kumite 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1330 Napisano 12 Lipca 2017 Szybko poszła To jest "stara soczewka" do numerów poniżej "100" - uzupełniajcie " z głową" 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1331 Napisano 12 Lipca 2017 (edytowane) Szybko poszła To jest "stara soczewka" do numerów poniżej "100" - uzupełniajcie " z głową" Akurat nie wierzę, mz przerobiona , miała inny ślad wycięcia z tyłu. Pozdro Chyba nie zdążyłem nawet zobaczyć, mój tekst dotyczy innej Edytowane 12 Lipca 2017 przez kumite 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #1332 Napisano 12 Lipca 2017 włożę tą soczewkę do tego zegara z Czerwionki, a tą co pokazałem do mechanizmu który kilka stron wcześniej wrzuciłem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1333 Napisano 12 Lipca 2017 Mówimy o tej http://allegro.pl/soczewka-wahadlo-becker-lenzkirch-resch-itd-i6886049272.html#thumb/4 ? Nie wiem czy jest od Rescha - nie widzę wielu szczegółów.Nie mam pewności na 100% czy z tyłu jest blacha cynkowa, czy odlew, czy blacha jest "podwójna" ...Ale na pewno nie pasuje do tego ostatniego Rescha Arka . 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1334 Napisano 12 Lipca 2017 Mówimy o tej http://allegro.pl/soczewka-wahadlo-becker-lenzkirch-resch-itd-i6886049272.html#thumb/4 ?Nie wiem czy jest od Rescha - nie widzę wielu szczegółów.Nie mam pewności na 100% czy z tyłu jest blacha cynkowa, czy odlew, czy blacha jest "podwójna" ...Ale na pewno nie pasuje do tego ostatniego Rescha Arka .Wycięcie ma bardziej prostokątne niż w stożek.,pozatym teraz g.... widać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #1335 Napisano 12 Lipca 2017 jak dojdzie zrobię dokładne foto. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1336 Napisano 12 Lipca 2017 (edytowane) Czyli według najnowszych opracowań dotyczących datowania zegarów Rescha, określenie w miarę dokładnej daty produkcji (takiej +/- 2 lub 3 lata) tego egzemplarza stało się prawie niemożliwe. Żeby poprawnie datować zegary które nazywamy Reschami trzeba przeanalizować zmiany konstrukcyjne,analogie do innych fabryk,mozliwosci techniczne Wiednia z tamtych lat, bardziej skłaniam się do teorii Mariusza (chodzi o zmiany konstrukcyjne które on opracowal),mam tabele probna u siebie i dowody na jej poparcie ale im więcej piszemy tym bardziej mam wątpliwości co do jej prawdziwości.W 1841 w Wiedniu produkowano lacznie 1500 sztuk zegarow z napedem obciaznikowym w skrzyniach drewnianych,biorac pod uwagę kilku znanych producentow z książek ,precyzyjne regulatory itd. zostaje i tak około 1200 sztuk rocznie na jedna ,dwie fabryki no bo pojedynczy zegarmistrz nie zrobilo więcej jak 10-50 sztuk rocznie IMO albo jeszcze mniej , gdzie już mogla być uzywana maszyna parowa,bo jeśli pojawila się w 1826 w produkcji bawełny to rownie dobrze mogla być w fabryce zegarow.Oczywiście jak najbardziej uważam ze pierwsze egzemplarze z numeracja do 2000 powstaly przed 1841 oczywiscie edit przed 1861 rokiem rokiem.Rowniez uważam ze były robione niekompletne serie ,nie cale 1000...Poczekajmy troszkę może jakies ciekawe fakty wyjda na jaw niedługo.,....Może prawdziwe umaszynowienie produkcji zegarow pojawilo się najpierw w Monarchii później Francja,Szwajcaria? Edytowane 12 Lipca 2017 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1337 Napisano 12 Lipca 2017 Wycięcie ma bardziej prostokątne niż w stożek.,pozatym teraz g.... widać Piotr - wycięcie pod nakrętkę w większości soczewek jest wyrobione.Spotykałem już takie, gdzie nakrętka nie łapała soczewki.Dzieje się tak z różnych powodów - głównym jest chyba chęć dociśnięcia soczewki do drążka tak by było na sztywno.To łatwo zrobić, tylko potem przy regulacji potrzeba dużo siły by soczewkę ruszyło, a wielkość powierzchni fazowania w nakrętce i soczewce jest niewielka.Często na początku się wygina końcówka soczewki, ale po jakimś czasie się to wyrabia.Bardzo podobne , a może identyczne soczewki miał F&G i ponieważ produkowane w jednym czasie i miejscu... a może nawet w jednym zakładzie , to się nie rozpozna. Składanie soczewek miało różne technologie w zależności od okresu, w którym to się działo.Stąd moja uwaga - ta nie pasuje do ostatniego Rescha Arka, choć jest bardziej poszukiwana na rynku ( zakładam, że inne elementy potwierdzą " wiedeńskość" ) 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #1338 Napisano 12 Lipca 2017 złożyłem dzisiaj mojego FrankenRescha i o dziwo poprawnie odmierza czas. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1339 Napisano 12 Lipca 2017 Oczywiście jak najbardziej uważam ze pierwsze egzemplarze z numeracja do 2000 powstaly przed 1841 rokiem.Rowniez uważam ze były robione niekompletne serie ,nie cale 1000...Poczekajmy troszkę może jakies ciekawe fakty wyjda na jaw niedługo.,....Może prawdziwe umaszynowienie produkcji zegarow pojawilo się najpierw w Monarchii później Francja,Szwajcaria? Resch przed 1841? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1340 Napisano 12 Lipca 2017 Nie jestem pewien, czy Jankowi nie chodziło o 1861 Ale obawiam się, że z Reschem może być podobnie jak z Carlem Suchym.Po pierwsze był ojciec i syn i jeszcze do tego 3 innych, więc który robił co i kiedy ?Po drugie Suchy ojciec zaczynał w 1822 już jako zegarmistrz, a potem latał z firmami czy warsztatami po Europie.Co ciekawe - twierdzą, że sygnował swoje mechanizmy, tylko pytanie czy wszystkie od początku ?Dopiero po założeniu oficjalnym firmy z synami w 1849 chyba rozkręcił interes... ale z jakości mechanizmów był znany wcześniej. http://www.carlsuchy.com/history/ Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że tak na prawdę to nie rozwój zegarmistrzostwa rozpatrujemy a rozwój publikacji wiadomości i gazet.W latach 60-tych pojawia się tego sporo i temu faktowi próbujemy przypisać wszystkie inne postępy.Po prostu pojawiają się wiadomości prasowe i tyle 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1341 Napisano 12 Lipca 2017 Będąc w muzeum nabrałem przekonania,że przed 1850r nie produkowano serii. Z resztą Becker w Świebodzicach zaczynał w 1847r,a praktykował po Europie w zakładach zegarmistrzowskich, nie fabrykach. Datowane zegary , to 1805, 10, 30, 40, . Rescha w Wiedniu nie zauważyłem.P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1342 Napisano 12 Lipca 2017 Resch przed 1841?Edit ,chodziło mniej więcej o 1861 rok,ale i tak nie będzie to daleko od 1841 W muzeach nie zawsze mamy caly przekroj produkcji danego kraju,np muzeum Japy (500 metrow od jednego z zakladow produkcyjnych Japy Freres)może się pochwalić kolekcja zegarow mniejsza od Wojtka na wystawie,a z kieszonek ja mam przynajmniej jedna starsza od tych w muzeum, nie zadbano o przekazanie i zabezpieczenie większej ilości eksponatow z tej firmy a to przecież pierwszy duzy producent masowy we Francji.Tak jak w Monarchii istniało kilka fabryk w latach 1840 ,podobnie w Prusach mielismy Fallera w Kowarach ,Weissa Glogau (ktory produkowal pierwsze telegrafy w Prusach ale zadnych informacji o tym nie ma więcej)a kolo Zgorzelca w 1780 była dotowana przez Krola Prus fabryka zegarow w Friedrichswalde.https://books.google.de/books?id=OxIWAgAAQBAJ&pg=PT191&lpg=PT191&dq=uhrenfabrik++friedrichswalde&source=bl&ots=gMeHLp2Uz0&sig=M-EWdn6pXhj2Y7XTWgJxxIVgBzE&hl=fr&sa=X&ved=0ahUKEwjY6rXc4YPVAhVKLFAKHX8mDqoQ6AEIJzAA#v=onepage&q=uhrenfabrik%20%20friedrichswalde&f=falseA zegarow na razie ani sladu ? Albo nie umiemy ich rozpoznawać.Z Reschem spokojnie ,niedługo cos się wyjasni...Piotr cos znajdzie albo Mariusz...Na razie wystarczy nam ze umiemy go wogole rozpoznać,a od kiedy była produkcja i przez kogo to jeszcze mamy czas. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1343 Napisano 12 Lipca 2017 Wiadomości z 1827 roku. Lista wiedeńskich zegarmistrzów, imponująca, zaczyna się na stronie 252 (wcześniej wymienieni są producenci skrzynek). Podano tez do kogo się zglosić i ile lat trwa nauka (do 6!).https://books.google.pl/books?id=_YhfAAAAcAAJ&printsec=frontcover&hl=pl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=falseTego typu dane, podobnie jak wyjęte z urzędowych pism daty rejestracji spółek, nabycia uprawnień fachowych to nie są błache informacje prasowe. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1344 Napisano 12 Lipca 2017 Zapomniałem napisać ze w 1841 roku w Wiedniu istniało 6 (!) fabryk zegarów.https://books.google.de/books?id=yidPAAAAcAAJ&pg=PP347&lpg=PP347&dq=dampfmaschine+wien&source=bl&ots=Yx1ZnpDaJP&sig=0W-bQZ0ZyUWzZoD7INibtURkAVg&hl=fr&sa=X&ved=0ahUKEwiopZ3moIPVAhVEJFAKHQP1A8E4ChDoAQg7MAM#v=onepage&q=uhren%20&f=false 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1345 Napisano 12 Lipca 2017 Langsam, langsam. Widzę Graz i Pragę. W Pradze pięć.Ah, joo 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1346 Napisano 12 Lipca 2017 Macie wiedzę, jakie to były fabryki, wieżowych, to zgoda. Nie wiem, co znaczy w tamtych czasach fabryka. Sp. z o.o. może być 1 osobowa i też podlega rejestracji i tym samym przepisom. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1347 Napisano 12 Lipca 2017 Dodajmy, że większość fabryk nosiła też dumne określenie ERSTE Ile było Pierwszych fabryk zegarów w Wiedniu i CK chyba kiedyś liczyliśmy. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1348 Napisano 12 Lipca 2017 (edytowane) Napisano tamhttps://books.google.de/books?id=yidPAAAAcAAJ&pg=PP347&lpg=PP347&dq=dampfmaschine+wien&source=bl&ots=Yx1ZnpDaJP&sig=0W-bQZ0ZyUWzZoD7INibtURkAVg&hl=fr&sa=X&ved=0ahUKEwiopZ3moIPVAhVEJFAKHQP1A8E4ChDoAQg7MAM#v=onepage&q=uhren%20&f=false (ta sama ksiazka )ze sama tylko fabryka zegarow Suchy w Pradze produkuje 1000 Pendeluhren rocznie,no i mamy początki Rescha,to mogą być zegary robione przez Suchy-pomimo ze ta rodzinna firma kontynuowala produkcje jeszcze dość długo,kto wie może jednak....W 1863 Suchy otworzyl Zweigniederlasung w Wiedniu przy Rotenturmstraße.Przenosze się pod stol. Edytowane 12 Lipca 2017 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1349 Napisano 12 Lipca 2017 Pod stołem może znowu pójść w p....u. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1350 Napisano 12 Lipca 2017 (edytowane) W Grazu w miescie Steyermark istniala fabryka braci Jackle(Schmid tego szukal)-dlaczego tak odbiegam od tematu?Bo sadze ze pierwsze werki wczesne resche robil ktoś inny .Panowie w 1835 w Monarchii były fabryki które mogly produkować masowe zegary wagowe... Edytowane 12 Lipca 2017 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach