Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

irekm

Rolex 3186 vs ETA 2824 vs JR 1030

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc 

Zrobilem czterodniowy test na dokladnosc chodu , zegarki byly uzytkowane dokladnie tak samo i w taki sam sposob odkladane na noc . Robilem zdjecia co 12h dla porownania ..... w kazdym badz razie takie byly wyniki koncowe  po 96h 

6ejapyvy_zpsb403d059.jpg

sasa4e4u_zpsb5c27467.jpg

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumiem że Rolex jakieś ułamki sekund, a Tudor ok. 5 s?

Jak nosiłeś te zegarki, dwie naraz na tej samej ręce? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spójż na daty.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie tak ,okolo  -0.5s dla 3186 i okolo +4.5s dla 2824

Maradonna to nie jestem wiec przez cztery dni jeden zegarek pozniej cztery dni nastepny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maradonna to nie jestem ...

Ja też nie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rolek jak zawsze ale Eta mnie zaskoczyła, 1sek z hakiem na dobę...nieźle!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rolek jak zawsze...

Eee tam ;)

...ale Eta mnie zaskoczyła...

Eee tam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rolek jak zawsze ale Eta mnie zaskoczyła, 1sek z hakiem na dobę...nieźle!

ogolnie jak bym tego Tudora nie sciagal to nie wiem czy nie byloby identycznie jak z Rolkiem ( ale testowalem je dokladnie w taki sam sposob ) bo tudor na rece chodzil praktycznie z niezauwazalnym bledem i tylko lezac przyspieszal okolo1.5s , nastepnie spoznil 0.5s i tak dalej . Ogolnie jestem duzo bardziej zaskoczony ze nieregulowana ETA 2824 moze tak bardzo dokladnie wskazywac czas . Niesamowite . 

Wybralem pozycje koronka na dol tylko dlatego ze Rolex nie reguluje mechanizmow w tej pozycji i przy okazji chcialem zobaczyc jak ETA poradzi sobie ,  przez pierwsze 48h zegarek  ( Rolex ) chodzil z dokladnoscia +0s , jednego dnia opoznil sie o 0.5s i tak zostalo juz do konca testu . Natomiast ETA praktycznie co 12h odnotywala takie same odchylki in minus w dzien i in plus w nocy  :blink:

Na Pasjonaciczasu mozesz Bartek poogladac sobie zdjecia robione co 12h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też miałem u siebie podobnie dokładną 2824, standard. Dobowa odchyłka ok 2s na plus, było to w Davosa Argonautic, po regulacji u Pawła.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogolnie jak bym tego Tudora nie sciagal to nie wiem czy nie byloby identycznie jak z Rolkiem ( ale testowalem je dokladnie w taki sam sposob ) bo tudor na rece chodzil praktycznie z niezauwazalnym bledem i tylko lezac przyspieszal okolo1.5s , nastepnie spoznil 0.5s i tak dalej . Ogolnie jestem duzo bardziej zaskoczony ze nieregulowana ETA 2824 moze tak bardzo dokladnie wskazywac czas . Niesamowite . 

Wybralem pozycje koronka na dol tylko dlatego ze Rolex nie reguluje mechanizmow w tej pozycji i przy okazji chcialem zobaczyc jak ETA poradzi sobie ,  przez pierwsze 48h zegarek  ( Rolex ) chodzil z dokladnoscia +0s , jednego dnia opoznil sie o 0.5s i tak zostalo juz do konca testu . Natomiast ETA praktycznie co 12h odnotywala takie same odchylki in minus w dzien i in plus w nocy  :blink:

Na Pasjonaciczasu mozesz Bartek poogladac sobie zdjecia robione co 12h

Gdzieś czytałem, że do Tudora Eta podpicowuje jeszcze mechanizmy (zdobienie płyt i mostków) no i pewnie jest to wersja Chronometre stąd te wyniki. Bądź co bądź marka Rolex tfu Tudor zobowiązuje  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tudor nie uzywa wersji chronometre tylko "top ", wiem to na 100% , dlatego tak bardzo zaskoczony jestem tym wynikiem . 

Moj Black Shield podobno jest juz w drodze , gdzies pomiedzy Szwajcaria a Kanada . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elabore też spokojnie takie wyniki osiąga ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elabore też spokojnie takie wyniki osiąga ;)

A ten jak zwykle się wymądrza  :P  ;)

Irku którą wersję zamówiłeś? Na beżowym pachu? Zegar bajka, jak średnio lubię chrono tak na tego mam straszną ochotę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maja przyjsc dwa , na poczatku bylem pewny ze bedzie to ten na bezowym pasku pozniej poogladalem zdjecia tego z czerwonymi indexami i tez baaardzo mi sie podoba . Sam nie wiem poczekam do konca i wybiore jeden 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj znać który wybierzesz bo może drugiego przywieziesz do Polski dla kolegi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie te wyniki także nie są jakimś wielkim zaskoczeniem bo mój Tudor jak teraz patrzę zrobił -7s od poprzedniej soboty.

W tym czasie w sumie dwa lub trzy dni tylko leżał,kładłem szkiełkiem do góry.

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry wynik jak dla Ety. Mój valjoux 7750/H21 (60h rezerwy chodu) w Hamilton X-wind robi jakieś +5s/na dobę trochę mniej jak częściej noszony ale myślę, że to dość dużo.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik 2824-2 mnie nie zaskakuje zbytnio. Uważam, że jest to trochę "niedoceniany" werk jeśli chodzi o kryterium dokładności. W mojej Dox'ie (2824-2 wersja standard) w domowych warunkach wyregulkowałem ją tak, że robła +1 s/doba. Inną sprawą jest utzrymanie tego wyniku, bo po ponad roku użytkowania wróciła do +5s/doba ...

Co do dokładności Rolka nie mam pytań. Klasa sama w sobie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moj Tudor wlasnie po prawie roku zaczal tak dokladnie chodzic , na poczatku poznil sie troszke ponad 2s na dobe i bylo tak dzien za dniem , pozniej cos sie przestawilo i po okolo 6miesiacach przyspieszyl i tak juz zostalo .

Rolex natomiast jest zdecydowanie najdokladniejszym zegarkiem jaki mialem , chociaz pierwszy raz jak go sprawdzalem po tygodniu od zakupu poznil sie o okolo 1.5s na dobe i rowniez dzien za dniem dodawal te 1.5s . MOsial sie chyba rozruszac ale teraz 0.5s na 4 dni  :blink:  :blink: duzo lepiej juz chyba byc nie moze 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dozucilem do tego testu jeszcze manufakturowy mechanizm JeanRichard , musze powiedziec ze jestem bardzo zaskoczony takim wynikiem . Po 48h byl doklladny ze pozwolilem sobie poczekac jeszcze dwa dni zeby zobaczyc co sie stanie , wiec test w sumie byl szesciodniowy . 

equ4uha2_zpsff6639b5.jpg

e6upy2ev_zpsd2dd4e5b.jpg

a2uqumaz_zps6d99c32e.jpg

pynazebe_zpsf6a8c7d5.jpg

yqu8apaj_zpsdb74af68.jpg

ru6ena8u_zps15b6f6a2.jpg

yme2eteg_zps72aba41e.jpg

a4use7e5_zps715f8a4d.jpg

5y8ymunu_zps343b3ec9.jpg

Po czterech dniach bylo 0s roznicy 

u8yverup_zps789828cd.jpg

evajasy2_zps8fbd2fed.jpg

egumemut_zpsd9aca784.jpg

zdjecia staralem sie robic co 12h ale  oczywistych powodow nie zawsze bylo to mozliwe 

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.