Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

LCQ

Jak oceniacie markę Schaumburg ??

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, jak oceniacie markę Schaumburg ?? proszę o opinie, nie ukrywam ale zakupiłem zegarek tej marki i chciałbym coś więcej o niej się dowiedzieć

dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jak oceniacie markę Schaumburg ?? proszę o opinie, nie ukrywam ale zakupiłem zegarek tej marki i chciałbym coś więcej o niej się dowiedzieć

dzięki

Seria Moon - genialna. Reszta przeciętna mniej więcej poziom Orisa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria Moon - genialna. Reszta przeciętna mniej więcej poziom Orisa.

dzięki za odpowiedź, czyli uśredniając to poziom Longines, Epos, Frederique Constant, Baume Mercier ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wszystkie marki mozna umieszczac w piramidzie. Schaumburg to 8 osob i produkcja 1500 zegarkow rocznie.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym powiedział, że średnia, mało prestiżowa półka. Według mnie ciężko mówić o jakimś prestiżu marek typu wymienione Epos czy Oris.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super że rozkręciliście się, ale nie do końca na temat, nie pytam który jest prestiżowy i co za tym idzie ciekawszy (chodź jak kolega powyżej napisał, firma to nie wyznacznik zarazem modelu...) i pożądany. Interesuje mnie ta dokładnie marka patrząc na to obiektywnie, chciałem znać uśrednioną pozycję wg tej mega piramidy która i tak nie była dla mnie wyznacznikiem zakupu, lecz tylko orientacyjną informacją. TIK TAK zaskoczyłeś mnie że tylko 8 osób je robi... to działa in plus przynajmniej dla mnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do rozmowy, czy byłby ktoś miły określić to co pisałem w poprzednim poście, i czy ta marka ma możliwość zostać prestiżową w klasie średniej, bądź niższej... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

Jeżeli  "fakt",że tylko 8 osób je robi-jest dla Ciebie plusem, to zwróć uwagę ,że Steinharty,ponoć robi tylko 6 osób.:))

A szczytem perfekcji zegarmistrzowskiej,będzie zegarek robiony przez 1 osobę.Tyle tylko,że będzie ten zegarek robił przez 10 lat.

Poza tym, co oznacza określenie cyt "robi"?

1.składa z części produkowanych gdzieś?

2.ogląda i sprawdza,czy chodzą, następnie pakuje i rozsyła do odbiorców internetowych?

3.opcja najmniej prawdopodobna,że sami produkują zegarek.:((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do rozmowy, czy byłby ktoś miły określić to co pisałem w poprzednim poście, i czy ta marka ma możliwość zostać prestiżową w klasie średniej, bądź niższej... ?

Nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe wzornictwo, ich modele podobają mi się w proporcjach większych niż inni producenci.

Sama marka raczej niszowa, czyli raczej nikt z twoich znajomych nie zna jej, i powie raczej "acha" niż "oooo!" gdy wymienisz nazwę. Dla mnie plus, bo zegarki nie wyróżniają się samą marką lecz głównie wzornictwem, i nie są przy tym zegarkami modowymi. Przyciągają uwagę, ludzie zauważają i pytają co to za zegarek jest na ręce, oraz komentują jak ciekawie wygląda, podczas gdy przy Omegach czy innych Tissotach raczej tylko zauważają markę.

Marka niemiecka, co może ją wyróżniać na tle szwajcarskich - czy pozytywnie zależy od już od oceniającego. Na mnie wciąż jednak działa mit "German engineering" ;-) Na część osób z pewnością też, mimo że zegarki to raczej Szwajcarzy.

"Prestyżowo", jak dla mnie, sytuuje się mniej więcej tam gdzie Epos (choć Epos jest bardziej obecny w kraju i znany).

Ceny obecnie nieco wysokie (czyli za drogie by kupić pod wpływem impulsu), choć jeszcze parę lat temu stosunek ceny do jakości wydawał mi się bardzo korzystny (zmiany kursowe?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe wzornictwo, ich modele podobają mi się w proporcjach większych niż inni producenci.

Sama marka raczej niszowa, czyli raczej nikt z twoich znajomych nie zna jej, i powie raczej "acha" niż "oooo!" gdy wymienisz nazwę. Dla mnie plus, bo zegarki nie wyróżniają się samą marką lecz głównie wzornictwem, i nie są przy tym zegarkami modowymi. Przyciągają uwagę, ludzie zauważają i pytają co to za zegarek jest na ręce, oraz komentują jak ciekawie wygląda, podczas gdy przy Omegach czy innych Tissotach raczej tylko zauważają markę.

Marka niemiecka, co może ją wyróżniać na tle szwajcarskich - czy pozytywnie zależy od już od oceniającego. Na mnie wciąż jednak działa mit "German engineering" ;-) Na część osób z pewnością też, mimo że zegarki to raczej Szwajcarzy.

"Prestyżowo", jak dla mnie, sytuuje się mniej więcej tam gdzie Epos (choć Epos jest bardziej obecny w kraju i znany).

Ceny obecnie nieco wysokie (czyli za drogie by kupić pod wpływem impulsu), choć jeszcze parę lat temu stosunek ceny do jakości wydawał mi się bardzo korzystny (zmiany kursowe?).

Nim Odues, dzięki za odpowiedź, wydaje się bardzo obiektywna. Panowie, a jak oceniacie tą markę przyrównując do Steinharta ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

Nim Odues, dzięki za odpowiedź, wydaje się bardzo obiektywna. Panowie, a jak oceniacie tą markę przyrównując do Steinharta ?

Schaumburg jest w takim samym stopniu niemiecki, jak Steinhart szwajcarski.:)

Tak naprawdę ,nikt nie ma 100% pewności skąd pochodzą części, a to ile osób je składa nie ma znaczenia.:)

W mojej ocenie w dużych manufakturach jest dużo lepsza kontrola jakości i konieczne do tego specjalistyczne wyposażenie.(podraża koszty)

W miniskładalni zegarkowej(taniość produkcji), jest to mało prawdopodobne.Nie wyklucza to możliwości złożenia przyzwoitego zegarka- z dostarczonych części,

ale możliwość niedoróbki jest znacznie większa,niż w zakładach dysponujących doświadczoną specjalistyczną kontrolą..

Decyduje cena i jej stosunek do jakości.Zwykle zegarek z tym samym werkiem,firmy bardziej prestiżowej- kosztuje znacznie więcej.

Sam mam Steinharty na Unitasie. Specjalnie nie narzekam.:)) Ale powodów do padania na kolana-nie ma.(kwestia dokładności chodu itd.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paweł_bdg

Witam,

ciągnąc wątek dalej...interesuje mnie jakie wrażenie robią Schaumburgi jednowskazówkowe, tzn jaka jest ich czytelność i praktyczne używanie takiego zegarka? Czy jest to bardziej "zegarek na pokaz" czy nie. Zastanawiam się nad kupnem. Z góry dzięki za opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawel, jeśli nosisz kilka zegarkow to ciężko bedzie Ci sie przerzucic na jednowskazowkowca. Jezeli to ma byc jedyny zegar to czemu nie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Schaumburg jest w takim samym stopniu niemiecki, jak Steinhart szwajcarski. :)

Tak naprawdę ,nikt nie ma 100% pewności skąd pochodzą części, a to ile osób je składa nie ma znaczenia. :)

W mojej ocenie w dużych manufakturach jest dużo lepsza kontrola jakości i konieczne do tego specjalistyczne wyposażenie.(podraża koszty)

W miniskładalni zegarkowej(taniość produkcji), jest to mało prawdopodobne.Nie wyklucza to możliwości złożenia przyzwoitego zegarka- z dostarczonych części,

ale możliwość niedoróbki jest znacznie większa,niż w zakładach dysponujących doświadczoną specjalistyczną kontrolą..

Decyduje cena i jej stosunek do jakości.Zwykle zegarek z tym samym werkiem,firmy bardziej prestiżowej- kosztuje znacznie więcej.

Sam mam Steinharty na Unitasie. Specjalnie nie narzekam. :)) Ale powodów do padania na kolana-nie ma.(kwestia dokładności chodu itd.)

jeżeli można wiedzieć, jak wygląda dokładność na dobę w Twoich Steinhartach +/-??

Paweł_bdg w który model celujesz? mi się dosyć podoba Schaumburg Gnomonik Black

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paweł_bdg

Dzięki za podpowiedź. Mocno się waham nad takim zakupem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciągnąc wątek dalej...interesuje mnie jakie wrażenie robią Schaumburgi jednowskazówkowe, tzn jaka jest ich czytelność i praktyczne używanie takiego zegarka? Czy jest to bardziej "zegarek na pokaz" czy nie. Zastanawiam się nad kupnem. Z góry dzięki za opinie.

Mam Gnomonika i uważam że jest to piękny i praktyczny zegarek.

Tarcza jest ceramiczna, podziałka nadrukowana lekko wypukła i "ostra", zdecydowanie czytelna. Nie ma wątpliwości co wskazuje owa jedyna wskazówka z dokładnościa do, powiedzmy 1-2 minut (zależnie od wprawy i zmęczenia). W tym przypadku nie uważam żeby posiadanie jednej wskazówki odbierało cokolwiek użyteczności, lub wymagało przyzwyczajania - po prostu zakładam ten zegarek na zmianę z innymi, i korzystam równie komfortowo jak z wielowskazówkowca. Przyzwyczajanie mogłoby być potrzebne raczej dla 24-godzinowca ;-) Tutaj na pierwszy rzut oka wszystko widać.

Tarcza jest prosta, piękna, czytelna, elegancka, i przyciąga uwagę. Po pierwszym zaskoczeniu oglądających że "brakuje wskazówki chyba" szybko stwierdzają że to żaden problem przy odczycie godziny, a do tego ciekawy pomysł. W przeciwieństwie do pędzących centralnych sekundników jednowskazówkowiec roztacza aurę spokoju i dostojności. Człowiek dostojny się nie spieszy, nie potrzebuje wiedzieć która godzina z dokładnością do sekundy - nie jest w końcu wojskowym koordynującym akcję. Nie stresuje się też dokładnością zegarka i mierzeniem sekundowych odchyłek na dobę/tydzień/miesiąc ;-)

Ciekawą rzeczą w Gnomoniku jest szybki mechanizm. Po przyłożeniu zegarka do ucha zaskakuje rytm koła i kotwicy, pędzący wydawałoby się bez umiaru w stosunku do powolnej jedynej wskazówki. Ten kontrast też mi się ogromnie podoba.

Inna ciekawostka - mimo braku pozostałych wskazówek widać że na oś jest założony "kołnierz" od minutowej. Sprawia to nieco wrażenie że wskazówka faktycznie odpadła lub została odcięta ;-) Widać to jednak tylko po przyjrzeniu się z bliska.

Był to mój pierwszy automat, i przyznam że to akurat sprawia nieco problemów przy noszeniu na zmianę z innymi zegarkami. Kwarce i elektromechaniczne same dbają o siebie, manualne wystarczy nakręcić co rano przez parę sekund, automat wymaga albo więcej czasu na potrząsanie (koronką automatu raczej nie należy codziennie nakręcać) lub na ustawianie daty i czasu. To już jednak ogólna cecha automatów, nie Schaumburgów.

Z Gnomonika jestem ogromnie zadowolony, to był bardzo udany zakup, i mój pierwszy "drogi" zegarek po Swatchu.

Pawel, jeśli nosisz kilka zegarkow to ciężko bedzie Ci sie przerzucic na jednowskazowkowca. Jezeli to ma byc jedyny zegar to czemu nie. 

Ponieważ mam odmienne doświadczenie i zdanie, to pewnie jest to kwestia indywidualna, i trzeba sobie wyrobić własną opinię z praktyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli  "fakt",że tylko 8 osób je robi-jest dla Ciebie plusem, to zwróć uwagę ,że Steinharty,ponoć robi tylko 6 osób. :))

A szczytem perfekcji zegarmistrzowskiej,będzie zegarek robiony przez 1 osobę.Tyle tylko,że będzie ten zegarek robił przez 10 lat.

2.ogląda i sprawdza,czy chodzą, następnie pakuje i rozsyła do odbiorców internetowych?

3.opcja najmniej prawdopodobna,że sami produkują zegarek. :((

Ad.1. Wszystkie cześci stosowane obecnie w Schaumburgu produkowane są w Niemczech. Począwszy od teleskopów po koperty.

Jedynie mechanizmy są pochodzenia szwajcarskiego , kupowane jako ebauche.

Ad 3. Wszystkie zegarki produkowane są w kamienicy na pięknym ryneczku pod adresem: Kirchplatz 6-7 w Rinteln.

Można podjechać i zobaczyć na żywo. Nic nie jest do ukrycia. Można też zapisać się na seminarium i od zera złożyć i ozdobić mechanizm, przygotować tarczę oraz złożyć gotowy zegarek mechaniczny w jeden dzień i automatyczny w drugi.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MhhDP56jSBw

Schaumburg jest w takim samym stopniu niemiecki, jak Steinhart szwajcarski.

Warto czasem coś poczytać, a nie mówić o rzeczach , o których nie ma się bladego pojęcia. Nota bene nie rozumiem skąd w ludziach jest tyle złośliwości.

W Schaumburgu pracuje 8 osób i produkują ok. 1500 zegarków rocznie. Jak widać na filmie Schaumburg ma sprzęt do testowania zegarków najwyższej jakości. Twoje wróżenie z fusów o jakości dużych i małych producentów ni jak się nie ma do rzeczywistości. 

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Retrolateura (zdjecie ponizej) i z czystym sumieniem moge polecic ten model jak i cala manufakture. Zegarek jest jednym z moich ulubionych. Bardzo wysoka jakosc wykonania, ciekawe wzornictwo, malo kto przechodzi obojetnie i w wiekszosci przypadkow robi na laikach piorunujace wrazenie:) Do tego pieknie cyka co slychac nawet ze sporej odleglosci:) Dla mnie plusem jest tez w tym przypadku niszowosc. Ja sobie dodatkowo zamowilem napis na mechanizmie co czyni ten zegarek dla mnie jeszcze bardziej wyjatkowym. Zawsze z ciekawoscia czekam na nowosci od Schaumburga. Z checia jeszcze kiedys cos od nich kupie. Najlepiej cos z serii Unique, Moon chociaz Technical GMT tez mnie bardzo kusi.

Jeżeli  "fakt",że tylko 8 osób je robi-jest dla Ciebie plusem, to zwróć uwagę ,że Steinharty,ponoć robi tylko 6 osób. :))

3.opcja najmniej prawdopodobna,że sami produkują zegarek. :((

Chcialem skomentowac ale jednak stwierdzam, ze szkoda mojego czasu.

014.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

LCQ.Odpowiadam: 1.St. 10-11 sek na dobę póżni (systematycznie-więc bez tragedii)

2.St. 6 sek dobę śpieszy (też systematycznie) ( oba na unitasach)

3.Również unitas w wersji premium, jak leży to +- 1 sek/dobę(świetnie!)

na reku głupieje(nawet do 1,5 min/ na 8 godz.

TIK TAK- pewnie masz rację.Ty w tym siedzisz.Ja pracuję w zupełnie innym zawodzie i

tylko tak sobie głośno myślę.I czym więcej czytam (choćby na tym forum), tym mniej wierzę w obiektywizm

wielu opiniodawców i tym mniej mam ochotę na zakup następnego zegarka. :((

I oby tak mi zostało. :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym powiedział, że średnia, mało prestiżowa półka. Według mnie ciężko mówić o jakimś prestiżu marek typu wymienione Epos czy Oris.

Prestiż,,, To pojęcie i tylko pojęcie. Często występuje w nim element snobizmu - może również dlatego powstało to Forum aby tacy jak ja dyletanci mogli wysłuchać opinii i argumentów prawdziwych fachowców, znakomitych kolekcjonerów i zegarmistrzów?  Co do Eposa nie będę się wypowiadał bo sam jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem i nie chcę być uznanym za kogoś mało obiektywnego, ale jeśli o Orisie piszą tacy "zegarkomaniacy" jak Carlito1 i Jash (poczytaj ORIS CLUB) to naprawdę ważyłbym słowa. Absolutnie zgadzam się z Gniewko, że seria Moon jest niezwykła w swej stylistyce. Mnie bardzo ta seria przypomina odważne wzornictwo Ulysse Nardin (zachowując proporcję :) tzn. nie dyskutując na temat mechanizmów, komplikacji, innowacyjności itd. ). Dzięki uprzejmości i zaufaniu TIK-TAKA sam miałem przez jakiś czas na ręce Gnomonika. Gdyby nie pewne kłopoty finansowe pewnie byłby już w mojej kolekcji.

avid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LCQ.Odpowiadam: 1.St. 10-11 sek na dobę póżni (systematycznie-więc bez tragedii)

2.St. 6 sek dobę śpieszy (też systematycznie) ( oba na unitasach)

3.Również unitas w wersji premium, jak leży to +- 1 sek/dobę(świetnie!)

na reku głupieje(nawet do 1,5 min/ na 8 godz.

TIK TAK- pewnie masz rację.Ty w tym siedzisz.Ja pracuję w zupełnie innym zawodzie i

tylko tak sobie głośno myślę.I czym więcej czytam (choćby na tym forum), tym mniej wierzę w obiektywizm

wielu opiniodawców i tym mniej mam ochotę na zakup następnego zegarka. :((

I oby tak mi zostało. :))

dzięki za odpowiedź, po dwóch tygodniach użytkowania Schaumburga szczerze go mogę polecić, bardzo fajny i z każdym dniem bardziej mi się podoba. Każdy ma jakieś swoje poglądy na marki, ale kolega Gepard chyba lekko mówiąć przesadził tym stwierdzeniem, pewnie ma swoją markę lepszą :-).

kolega maze123 Retrolateur wygląda super, podoba mi się bardzo tarcza, jak i widać ładne wykończenie całości.

Posiada ktoś tu coś z serii Moon? nie miałem zobaczyć na żywo.. a szkoda

avis zgadzam się z tym co piszesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MooN w wersji Galaxy można obejrzeć u mnie lub u Dolińskich we Wrocławiu, póki klient nie odbierze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.