Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Tomek_89

Wodoszczelność zegarków raz jeszcze...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pozwoliłem sobie napisać tu temat ponieważ od kilkunastu dni czytam odnośnie szczelności zegarków chyba wszystkie tematy na tym wspaniałym forum i chciałem podzielić się moimi doświadczeniami i spostrzeżeniami na ten temat.

Zacznę od początku miałem kiedyś Timex T42351 który kilkakrotnie był na gwarancji z powodu nieszczelności itp dostałem nowy a potem go sprzedałem ze względu że na moje potrzeby i tryb życia nie wytrzymał by długo (istnieje mój topik na temat tego zegarka). Następnie potrzebowałem coś do eleganckiego ubioru więc wybór padł na Casio EFA 132PB (100m water resist) ze względu na możliwość założenia go do marynarki i na codzień. Po zakupie nie moczyłem go w ogóle przez kilka dni aby w sposób domowy wytestować jego szczelność. Pierwszym testem było zdjęcie z nadgarstka i położenie na śniegu co spowodowało na szkiełku zaparowanie od wewnątrz ale pojawiła się niewielkia lekka mgiełka. Będąc pewnym zakupu (ZIBI) nie przejmowałem się tym chociażby dlatego ,że zegarek nie widział wody! Następnie niedawno kilka dni temu kupiłem na codzień, pracy oraz do uprawiania sportów. Casio G-Shock GW6900  (200m water resist) swoją drogą super zegarek(kiedyś byłem przeciwnikiem plastiku lecz zmieniłem zdanie od kiedy mam go). Kupiony również z gwarancją ZIBI. Oczywiście od razu test nowego zegarka szybko z pudełka wyjęty i do szybki kostka lodu a tu co niespodzianka! Lekka mgiełka na środku wyświetlacza! Zaznaczam że zegarek nie widział wody! Czytając to forum i tematy na temat parowania o panujących warunkach składania zegarków, wilgotności powietrza w Japoni, Chinach itp itd powiedziałem STOP. Wszedłem na stonę ZIBI i znalazłem Autoryzowany serwis ZIBI w Warszawie na Wołoskiej który robi testy do 10ATM ,,na sucho" wsiałem w samochód i pognałem 150KM w jedną stronę aby sprawdzć test tych dwóch zegarków. Koszt 10zł za jeden test. I tu UWAGA!!! G-Shock GW6900 na teście 10ATM - SZCZELNY! EFA132PB na teście 5ATM SZCZELNY!Teraz mam pewność szczelności moich zegarków poparte testem w autoryzowanym serwisie. Jeżeli suchy test na tych obu zegarkach pokazał, że są szczelnie nie ma możliwości aby dostała się tam woda podczas pływania itp.

Jak ktoś nie ma pewności tak jak ja to polecam iść do serwisu zapłacić 10zł i mamy diagnozę.

Oczywiście ja wykupiłem na obydwa zegarki dodatkową gwarancję w sumie 6 lat. I co roku jak będę w Warszawie będę robił test dla samego siebie.

Pozdrawiam.

Temat ma charakter informacyjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam do dyskusji.

Ale o czym?

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomaliusz

:rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Lublinie zimno się zrobiło....ale ma być cieplej od jutra.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We Wrocławiu dzisiaj zapowiada się przyzwoicie, choć trochę wieje. A wracając do tematu, co to jest pain ball? Bo brzmi jak sport dla prawdziwych mężczyzn )

Na którym etapie czteropaka pisałeś post :D ? ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem treść tematu żeby nie pojawiały się off-topic.

To nie wystarczy....

We Wrocławiu nadal nie pada.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale poczekaj.. czemu dokupiles gwarancje do zegarka który jest niezgodny  z umowa kupna sprzedazy ? WR100M a przechodzi tylko 50M..  czemu nie oddales zegarka? 50M do pływania.. no w sumie jak sie ma 6 lat gwarancji :P

W moich casio czyli edefice i gshocku  nigdy szybka nie zaparowała bez testu w warszawie wiem ze zniosą kąpiel, ale zgodnei z zaleceniami isntr. nie testuje zegarków w duzych roznicach temp bo wtedy  moze byc roznie :D  nie wiem czy czytales kiedys instr.. w ktorej jest napisane, ze  jak zegarek ma 200M to moze sie rozszczelnic np jak jest w pełnym słoncu i jest nagrzany a Ty wskoczysz nim do zimnej wody..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ISO divers są testowane na różnice temperatur i takie rzeczywiście nie powinny zaparować.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ma roznica temperatur do szczelnosci zegarka bo tego nie rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Co ma roznica temperatur do szczelnosci zegarka bo tego nie rozumiem?

cyt:

"przemieszczenie zegarka ze środowiska o wysokiej temperaturze, do środowiska o niskiej temperaturze np. przy wejściu w zegarku z gorącego powietrza do zimnej wody (sytuacja bardzo częsta na plaży) może spowodować "zassanie wody" do jego wnętrza w skutek nagłej zmiany temperatury prowadzącej do nagłej chwilowej zmiany ciśnienia przy uszczelkach;"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, to potrafie zrozumiec. Jednak nie trybie jak test z kostka lodu ma sie do sprawdzenia szczelnosci przez serwis?

Jash - przytoczony cytat tyczy sie rowniez diverow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

To się tyczy chyba wszystkich zegarków. Wiem, że przy diverach z ISO 6425 robi się takie testy na podgrzanie i schłodzenie zegarka. Jak jest w ISO 2281 nie wiem. Niech mądrzejsi się wypowiedzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Gshock skakanie z upału do lodowatego Bałtyku i włażenie z sauny na śnieg odpłaca zanikiem wyświetlania czegokolwiek na godz (ale i dłużej bywało.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.